Over jou. Til, 20 jaar uit Duitsland

Wat heb je ooit gedaan en zou je zo weer doen?

Ik heb nergens spijt van en zo wil ik ook leven.

Graag beantwoord ik deze vraag niet met slechts 1 ding maar een combinatie van momenten in mijn leven. Ik heb na de scheiding van mijn ouders later pas ervoor gekozen om bij mijn pa te gaan wonen. Ik wilde graag meer tijd met mijn vader doorbrengen. Het lastige was wel de reactie van mijn moeder. Zij voelde zich helaas afgewezen als ouder. Zij betrok het erg op zichzelf. Zelf vind ik het wel goed dat ik toch bij mijn keuze ben gebleven. De echtscheiding was gewoon een situatie die er al was. Wat echter niet wegneemt dat je als kind je beide ouders nodig hebt. Ik voelde sterk dat ik ook langere tijd bij mijn vader wilde zijn. Al moet ik wel toegeven dat mijn oudere zus ook al een tijd bij mijn vader had gewoond. Op mijn 16e ben ik al gestopt met school om te gaan werken. Ik wilde niet de hele tijd in de schoolbanken zitten. Ik ben naar een beroepsschool gegaan. Je werkt en leert dan tegelijk. In Nederland kennen jullie dat denk ik ook maar met beperkte beroepen. Ik koos voor makerlaardij. Niet een standaard beroep waar mensen jongelui verwachten. In het begin was dat soms lastig. Tegelijk tijd ben ik op mijzelf gaan wonen. Mijn moeder heeft mij met die dingen geholpen. Makerlaardij is een mooi beroep. Ik ben graag met en onder mensen.

In je leven hoor je bepaalde dingen te doen. Neem je eigen beslissingen. Doe je eigen ding. Wees onafhankelijk. Zorg voor jezelf. Ik ben nu pas 20 en ben nooit langer dan 4 jaar op 1 plek gebleven. Mede ook door de scheiding van mijn ouders. In Dresden ben ik 4 keer verhuist. Toen ik 12 verhuisde ik naar mijn pa. Mijn moeder kreeg een nieuwe vriend. Het pendelen tussen mijn ouders heeft mij een stuk zelfstandige gemaakt. Ik ging om de andere week 3 uur met de trein van mijn moeder naar mijn vader en weer 3 uur terug.

Nu met 20 heb ik de lastigste beslissing genomen die ik ooit heb gemaakt. Ik wil geen spijt krijgen in mijn leven.

Ik las een boek van een vrouw uit Australië.  Zij interviewde mensen op het einde leven van hun leven, Bijna alle mensen hadden spijt van de dingen die zij niet gedaan hadden. Dat gaf mij inspiratie.

Mijn pas opgegeven leven was goed. Goede baan. Leuk huis. Leuke vrienden. Leuk inkomen. Alles klopte maar ik wilde niet tot het einde van mijn leven hetzelfde leven leiden. Ik ben sinds half september begonnen. Dat is nu 6 weken geleden. Ik bekijk hoe lang ik kan en wil reizen.

Reizen

Wanneer heb je voor het laatst gelachen of gehuild?

Ik heb gehuild en gelachen tegelijk toen ik in het vliegtuig naar zuid Afrika zat. Het was positief huilen. Ik zat alleen in dat vliegtuig. Ik vloog met KLM van Amsterdam naar Kaapstad. De laatste tijd was druk met afsluiten van mijn leven. Mijn baan en mijn woning. Ik heb veel mensen toen een email geschreven. Ik had veel tijd. Alles moest nog even een plek. Je lijf reist sneller dan je geest. Af en toe nu nog kan ik het niet bevatten dat ik ben gaan reizen. Qua tijd ben je zo in Afrika maar af en toe is mijn geest nog achter.

Ik zie deze tijd als een reflectie van mijn leven. Niet iedereen begrijpt mijn keuze. Waarschijnlijk verlies ik bepaalde vrienden uit mijn leven. Gewoon omdat je weinig meer deelt.

Ik ben zeer verbaast hoe snel je een goede diepe band met iemand kan voelen. Ik heb al veel mooie momenten gehad. Hard gelachen met mensen die ik net ontmoet heb. Veel mooie diepe gesprekken. Net als nu dat ik op een woensdagmiddag met jou dit gesprek voer. Heel bijzonder en fijn. De wereld is net een klein dorp met

Je wint een tweede woning.?

USA in Florida. Miami. Ik was er 2 keer. Beide ervaringen waren echt super. Ik was slechts 9 en 12 jaar. Ik was nog lekker onbevangen en jong. Daarom Miami. You love it or hate it. Een appartement in een flattoren met uitzicht op zee. Ik kan deze vraag eenvoudig beantwoorden. Ik heb voor makelaar geleerd. Ik weet dat je in Miami zeer goed een woning kan verhuren. Dus zonder dat ik er misschien veel ben levert het ook nog geld op.

Welke tip of advies zou je aan je jongere ik willen geven?

Je hebt het goed gedaan tot nu toe. Alle ja’s en nee’s in je leven waren goed. De keuzes die je gaat maken. Ga op je gevoel af.

Games

Geef een reactie