Over jou. Pieter, 49 jaar uit Port Sint John Zuid-Afrika

Wat heb je ooit gedaan en zou je zo nooit doen?

Ik moest 2 jaar het leger in. Dat was normaal in Zuid-Afrika. De meesten zeggen: Het waren de beste 2 jaar van mijn leven maar ik zou het nooit weer doen. Nou dat geldt dus ook voor mij.

Waar ik het meest spijt van heb?

Dat ik een relatie ben aangegaan omdat ik mij alleen voelde. Ik ben met haar getrouwd om de verkeerde reden. Het enige voordeel is dat wij beiden de relatie zijn aangegaan omdat wij ons alleen voelden. Ik kende haar baas. Wij kwamen elkaar steeds vaker tegen. De logica van haar was. Jij bent alleen. Ik ben alleen. Wij kunnen het goed samen vinden laten wij gaan trouwen. En zo is het gegaan. Het huwelijk duurde 17 jaar. Wij hebben 2 prachtige dochters. En zonder ruzie konden wij scheiden. Wij hadden eigenlijk geen gezamenlijke interesses. Als je jong bent ga je vaak stappen en dat geeft een band. Maar als je ouder wordt veranderen je interesses. Zelfs nu zijn wij goede vrienden want onze relatie begon als een vriendschap. De romantiek was echter nooit aanwezig. Dat maakte de scheiding erg makkelijk. Toch zie ik het ook een beetje als die tijd had ik aan andere dingen of aan andere mensen kunnen besteden.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen?

Ik lach elke dag en huil nooit. Waarom zou ik huilen?

Ik kan gelukkig zeggen dat er de laatste jaren niets is gebeurd dat zo intens en verdrietig was dat ik moest huilen. De opvoeding van mijn ouders was ook emoties tonen doe je niet.

De laatste keer dat ik echt heb gehuild is toen mijn jongste dochter de diagnose kanker kreeg. Dat was echt heel heftig voor allemaal. Mijn dochter heeft een zeer slechte vorm van beenmergkanker. Ze heeft het nog steeds. Tot op heden gaat het redelijk goed. Maar het zwaard hangt er dat het zo kan omslaan naar helemaal misse boel. Ze zoeken al jaren naar een donor. Het moet een 100 procent match zijn. Tot op heden is die nog niet gevonden. Niemand van de familie voldoet aan die hoge eis. De ziektekosten werken heir totaal anders. Veel dingen zijn niet verzekerd. Je kan ze ook niet bijverzekeren. Om een mogelijke donor te testen in USA moet ik rand 38000 (ongeveer euro 2300) per keer betalen. Gelukkig is mijn financiële situatie zo dat ik mij dat een paar keer per jaar kan veroorloven.

De diagnose kregen wij toen mijn dochter 10 was. Ze kon niet meer naar school omdat er een te hoog infectiegevaar was. Van jong af weet ze dus al dat ze heel erg ziek is. Op haar 18de hebben wij als gezin gezegd dat het zo geen leven is. Altijd maar veilig en alleen in huis zijn. Tot toen kreeg zij privé les thuis. Rond haar 18de is zij gewoon naar school gegaan. En nu. Zij gaat uit Zij leeft en geniet, . Het is zeker niet slechter nu met haar bloedwaarden. Echter denk ik dat het geestelijk en dus ook lichamelijk heel goed met haar gaat doordat zij zo geniet van het leven. Zij ziet er uiterlijk ook gezond uit. Als je het haar vraagt. Zegt zij dat er niets aan de hand is. Zij kan niet geloven dat zij zo ziek is omdat zij zich tot nu toe nog niet ziek voelt. Ik denk dat het een groot voordeel voor haar is. Je mindset is zeer bepalend.

Ik vind sowieso dat er bijna in elke situatie wel iets te lachen valt. Of het nu slechte humor of goede humor. Lachen is beter. Begrijp mij niet verkeerd. De ziekte van mijn dochter, voor iedereens zijn dierbaren, is verschrikkelijk. Je voelt je hulpeloos en machteloos. Maar om vanaf dan je alleen maar verdrietig en zielig voelen is een verspilling van tijd. Probeer om, ook al is het zwaar, ergens de humor van in te zien.

Hoe heet je dochter? De naam van mijn dochter is Marlies. Samen met haar zus Riët heeft ze een salon. Beide zijn schoonheidsspecialiste en dat gaat goed. De meiden kunnen goed samenwerken.

Wonen

Je wint een vakantiewoning ergens op de wereld waar staat die?

Die vraag is makkelijk. Gewoon hier. Een huis ernaast. En als dat geen goed antwoord is. Dan een huis op een verlaten eiland zonder mensen met prachtige natuur. Ik zeg van mijzelf dat ik het niet zo op mensen heb. Ik omring mij graag met natuur. In de praktijk ben ik socialer dan ik zeg te zijn. Maar mijn voorkeur gaat uit naar natuur. Daarom ben ik ook hier gaan wonen. Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden. Door een project van mijn werk kwam ik hier. Ik vind het hier zo mooi. Lekker rustig. Vaak ben ik alleen op het strand. Ook ga ik graag met de boot de zee op om te vissen. Het gaat mij meer om het op het water zijn dan om vis te vangen. Ik kan je video’s laten zien dat mijn boot omringd is door dolfijne en walvissen.

Ik vind het hier zo mooi dat ik geen gordijnen in mijn slaapkamer heb. Zodra ik mijn ogen open zie ik de zee en het strand. Meer heb ik niet nodig.

Welke tip of advies zou je aan je jongere ik willen geven?

Luister naar advies. Luister naar het advies van anderen die meer ervaring hebben in het leven. Als je jong bent denk je vaak dat zij het zeggen om je leven minder leuk te maken.

Ik bedoel echt dat je luistert. Je hoeft hun raad niet op te volgen. Maar door het advies zie en hoor je misschien wel kanten of problemen waar je nog niet aan gedacht had. Al die adviezen kan je dan meenemen in je beslissing. Het blijft nog steeds jouw beslissing. Het is jouw leven.

Ik heb tegenwoordig ook een soort van motto: Fuck the people. I am the people. Een soort van doe je eigen ding. Leef je eigen leven. Je leeft maar een keer dan kan je beter een goed leven leiden wat bij jouw behoefte past. Iedereen is verschillend en heeft zijn eigen wensen en behoeften.

Ik leef nu al 5 jaar in dit toch afgelegen gebied. Ik denk niet dat ik ooit nog in een stad zou kunnen wonen. Het is mij er te druk. De meeste steden zijn zo vies. Mensen gooien hun afval gewoon op straat. Daar kan ik mij aan ergeren. Je wilt toch zeker een schone woonomgeving.

Eigenlijk heb ik meer mensen in dienst dan ik echt nodig heb. Ik denk dat het belangrijk is dat een mens zich van waarde voelt. Dat je iets doet voor je geld. Regelmatig op maandag stuur ik mijn personeel het strand op om het afval op te ruimen. Deze plek is algemeen bekend om te vissen. Het trekt veel mensen aan. Velen komen een weekend om te vissen. Zij slapen dan in een tent op het strand. Alleen laten zij al hun afval achter. Ik wil graag meer bewustzijn voor milieu en afval willen creëren

Ik zie dat je alles hebt opgeschreven. Ik dacht dat je alleen het eerste deel van mijn  antwoorden zou gebruiken. Het is prima hoor je mag het gebruiken.

Bol.com Algemeen

Geef een reactie