Over jou. Hannes, 38 jaar. Dakloos in Zuid-Afrika

Wat heb je ooit gedaan en zou je zo weer doen?

Ik ben een adventure addict (avontuur verslaafd). Ik zou zo weer gaan bungee jumpen. En de King swing zou ik zo weer doen. De adrenaline die je dan voelt geweldig. De King swing is een hele grote schommel. Extreem. Dit was bij de Victoriawatervallen. Dat zijn de mooist die ik ooit heb gezien.

Ik zou nooit meer een andere man verzorgen. In een opvanghuis deed ik de beveiliging. Daar was een hele oude man die niets meer kon. Zijn zoon zat in een rolstoel en kon hem ook niet helpen. Daar ik sterk ben hebben ze mij gevraagd om hem te verzorgen. Ik heb dat natuurlijk gedaan al stond ik er niet om te springen. Maar een ander mens en dan vooral een man douchen en wassen dat aanraken. Nee. Hij vroeg mij ook erg ongepaste dingen. Het maakte dat ik mij beschaamd voelde. Opgelaten. Nee ik ga nooit meer een man verzorgen.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Eigenlijk net nog. Ik kreeg echt serieus tranen in mijn ogen door over mijn familie te praten. Zoals ik je net vertelde was mijn vader al overleden. En daarna mijn moeder en zus bij een noodlottig ongeval. Ik ben toen echt de weg kwijtgeraakt. Ik heb nog een broer. Hij is getrouwd en heeft kinderen. Alleen heeft mijn schoonzus mij naar hier gestuurd. Mijn schoonzus ziet mij als bedreiging. Ik weet een paar niet fraaie dingen van haar. Zij is bang dat ik dat aan mijn broer ga vertellen. Ik zou dat echter nooit doen omdat ik mijn broer geen verdriet wil doen. Hij gelooft dat zijn vrouw een goed mens is. Mijn schoonzus heeft mijn ticket naar Kaapstad betaald en wat kleding. Zij wil mij ver van haar familie hebben. Ik zal altijd van mijn broer en zijn kinderen blijven houden.

Gezondheid

Waar ben je het meest trots op?

Op mijn moeder. Zij heeft mij zoveel liefde en aandacht gegeven. Altijd was er eten. Mijn moeder heeft mij gemaakt tot de man die ik nu ben. Ik noem mijzelf de grote vriendelijke reus Ik heb best veel talenten bijvoorbeeld ik kan 7 talen al zijn de meesten uit Afrika. Creatief ben ik ook. Ik doe mijn best om liefde en respect te verspreiden. Ik help anderen als ik dat kan.

Welke tip of advies zou je aan je jongere ik willen geven?

Haha dan zeg ik rook veel wiet en bedrijf de liefde vaak maar wel veilig. Wiet is een natuurlijk product van de andere drugs moet je verre blijven, Geniet van het leven.

Het beste advies is toch. Kijk altijd vanuit de ogen van een 5-jarig kind. Dan zie je het mooie van het leven. Blijf je verwonderen. Blijf je verbazen. Laat je verrassen. Eet snoep omdat je wilt. Vier het leven.

Ps. Hannes heb ik leren kennen in de gaarkeuken waar ik vrijwilligerswerk doe. Hij is een grote man met een gulle lach en stralende ogen. Ik heb ruim 2 uur met hem door de stad gelopen. Hij heeft mij meegenomen in zijn leven. In zijn wereld. Onderweg at hij een muffin. Iedere bekende die hij tegenkwam bood hij een stuk aan. Hij kent veel mensen in de stad en vele mensen kennen hem. Er zit een diepere laag in zijn verhaal. Hannes zegt ook: Ik vind je een goed mens je hebt een roze aura. Roze staat voor liefde daarom praat ik met jou. Als ik je beter ken vertel ik je wel meer. Hannes wil zeker weten dat ik veilig in mijn hostel kom en loopt nog een flink stuk met mij mee voor mijn veiligheid.

Er zit een stuk kinderlijks in zijn doen. Gelijk na dit serieuze gesprek zegt hij: Ik kan brullen als een leeuw. Gelijk begint hij te brullen. Meerdere mensen schrikken hiervan. Ik kon alleen maar lachen om zijn spontane actie. Zijn gezicht stond zo blij als een heel blij kind.

Iets verderop hangt een bel: Ik ga die bel voor je luiden. Doe maar niet zeg ik want het mag vast niet en dan kom je in problemen. Ach zegt hij problemen doe ik niet aan. Hij maakt van zijn jas een lus. De bel hangt te hoog om er zo bij te kunnen. Erg creatief inderdaad. De bel luidt. Niet een keer maar een paar keer. Gelijk staat er bewaking. Ik heb gezegd dat het mijn schuld is. Het was een weddenschap. Hannes zei dat hij de bel kon luiden en ik zei dat lukt je niet. De bewaking ziet er de humor niet van in maar we mogen doorlopen.

Ik had nog nooit met iemand ie dakloos is gesproken. In de gaarkeuken nu wel. Zo kwam ik in contact met deze grote vriendelijke reus. Hannes en hij wilde mij wel zijn wereld en leven laten zien.

Bol.com Algemeen

2 gedachten over “Over jou. Hannes, 38 jaar. Dakloos in Zuid-Afrika”

Geef een reactie