Over jou. Christy, 30 jaar uit Harare Zimbabwe

Wat heb je ooit gedaan en zou je zo weer doen?

Ik heb gesolliciteerd bij een cruiseschipmaatschappij. En ik ben aangenomen. Morgen begin ik met een 2 weken training voor veiligheid en andere procedures. Daarom ben ik ook nu in Kaapstad. Voor de training. De medische testen en een paar vaccinaties heb ik al gehad.

Dit is een van de weinige manieren om Zimbabwe te verlaten en goed geld te verdienen.

Met Zimbabwe gaat het helaas zeer slecht. Er is geen schoon water. Er is slechts een paar uur per dag stroom. Onze valuta is niets waard niet in Zimbabwe zelf en al helemaal niet buiten Zimbabwe. Na het afzetten van de oude president hadden wij de hoop dat het beter zou gaan met ons land. Helaas is het tegendeel waar. De oude president was corrupt maar de mensen om hem heen in het kabinet nog meer dan hij. De president was afgezet maar de andere mensen bleven zitten op hun plek dus niets veranderde. Er is ook geen visie. Veel van dingen die er mis zijn in ons land behalen het nieuws niet. In het verleden hebben ze grond van de blanken teruggenomen om terug te geven aan de oorspronkelijke bewoners. Echter hebben de lokale mensen geen opleiding gehad of een soort van overdracht gehad om hen de landbouw te leren. Ooit was Zimbabwe de broodfabriek van Afrika. Vooral door de mais. De grond was zeer vruchtbaar. En nu is alles droog en kapot. Geen of zeer slechte oogsten. Ik weet niet of het ooit nog weer goed komt met die grond.

Daarom hoop ik dat Zuid-Afrika het beter gaat doen. Ook hier willen ze grond gaan herverdelen. Hier zijn de lokale mensen ook niet goed bekend met de landbouw. Ik vrees het ergste

Wanneer heb je voor het laatst gelachen?

Vorige week nog. Om en met mijn moeder. Zij vertelde mij verhalen uit haar jeugd. Over de streken en het kattenkwaad wat zij uithaalde.

Mijn moeder is een van de weinige mensen die weet dat ik gesolliciteerd heb. Ik voel mij een beetje schuldig tegenover haar. Tot nu toe woonde ik nog bij haat thuis. In Zimbabwe ga je alleen op jezelf wonen als je getrouwd bent of voor studie. Mijn oudere zus en broertje wonen al jaren niet meer thuis. Voor mijn gevoel laat ik mijn moeder alleen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 jaar was. Ach ik weet gewoon niet beter. Maar om als laatste uit huis te gaan voelt gek. Al is mijn moeder heel ondersteunend bij het solliciteren. Zij is oprecht super blij voor mij. Mijn moeder steunt mij echt.

Gezondheid

Waar ben je het meest trots op?

Misschien klinkt mijn antwoord heel zelfzuchtig.

Maar ik ben er trots op dat ik altijd gedaan heb wat ik wilde. Altijd gedaan heb wat voor mij goed voelde zonder te denken aan anderen. Ik laat mij niet ombuigen door geweld of angst. Of wat laat mij leiden door te doen wat de meeste mensen doen.

Ik wilde psycholoog worden. Dat ben ik nu ook bij een ziekenhuis. De studie heb ik uitgekozen omdat ik graag met mensen omga. Graag mensen help. En zelf vind ik dat ik goed kan luisteren. Alleen In Zimbabwe is er geen hoop op toekomst. Ik ga nu mijn hobby reizen combineren met omgaan met mensen. Ik ben bij de cruiseschipmaatschappij aangenomen als soort van jeugd entertainer.

Welke tip of advies zou je aan je jongere ik willen geven?

Ik zou tegen mijn eigen jonge ik zeggen:

Ga nooit werk doen in een uniform waarbij je lichamelijk hard moet werken en of smerig wordt want die banen betalen zeer laag.

Neem geen kantoorbaan want die zijn zo saai.

Ik dacht vroeger dat ik een kantoorbaan wilde dan kon ik mooi zijn en mij zeer belangrijk voelen. Maar och wat is het saai. Wat ik zou vertellen is dat als je een toekomst wilt je uit Zimbabwe weg zal moeten gaan. En de vraag is hoog naar verpleegsters. Uit Engeland en andere landen komen ze als personeel bij uit mijn land halen omdat zij een tekort hebben aan verpleegsters. Hetzelfde geldt voor monteurs en technische mensen. Het is best Mobojambo. Verwarrend.

Kantoor en school

Geef een reactie