Over geluk. Quinn, 22 jaar uit Passau

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Gezond zijn.

Bij mensen zijn waar ik van hou.

Doen waar ik gepassioneerd over ben.

Passie is heel belangrijk in het leven. Een passie hebben.

En dat je dus een doel voor ogen hebt

Telkens je doelen bijstellen. Verhogen. Want dat is belangrijk. Een doel stellen. En als je die bereikt hebt stel je een hoger doel.

Altijd geluk nastreven.

Voor mij is geluk ook heel eenvoudig. Als ik bij mijn oma in Vietnam ben met mijn moeder. Dan wordt ik ’s morgens wakker en hoor hen al in de keuken. Zij maken dan al ontbijt. Van die geluiden en die mensen wordt ik heel gelukkig.

Mijn ouders zijn geëmigreerd vanuit Vietnam naar Duistland. Acht jaar geleden zijn ze gescheiden. In Vietnam is dat nog niet echt geaccepteerd. Maar soms passen mensen niet bij elkaar. Beide hebben nu een nieuwe partner en zijn nu gelukkiger. Dus is het goed zoals het nu is.

Al vind ik het jammer dat ik geen broer of zus heb.

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Relaties. Goede warme relaties. Dan ben je nooit alleen. Bijvoorbeeld als je dan ziek bent zijn er mensen die voor je zorgen.

Als je arm bent kun je zeker nog goede vrienden hebben.

Als jij jezelf kan omgeven met goede vrienden is dat heel belangrijk.

De rest van de wereld kan je aan als je goede vrienden hebt.

Ik vind het jammer dat ik niet mag kiezen uit eten.

Eten is voor mij heel belangrijk. Ik verheug mij altijd op een goede maaltijd. Afgelopen maanden heb ik een uitwisselingsprogramma gevolgd en woonde in China. Dat was heel leerzaam voor mij. Nu kan ik ook iets Chinees spreken. De cultuur heb ik leren kennen. Maar vooral heb ik heel veel lekker eten gehad. Eten vind ik echt top. Het liefst zou ik een foodblog hebben. Maar ik ben nu nog te jong om dat te doen. Koken vind ik de hel haha.

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Geld is een goed hulpmiddel.

Geluk kan je niet direct kopen. Er zijn heel veel verschillenden dingen die invloed hebben op je geluk.

Met geld kan je wel geloven in de illusie dat geluk te koop is.

Maar geluk is veel meer dan wat je voor geld kan kopen. Het zit in je.

Al maakt eten mij altijd gelukkig, Maar dan eten met andere mensen erbij. Van alleen eten wordt ik niet gelukkig. Ik wil de ervaring delen.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik ben nog jong maar ook niet te jong.

Ik zou willen dat ik zou kunnen kiezen. Nu op school volg ik ook twee verschillende richtingen. Cultuur en bedrijfsleven. Beide verschillend. Het geeft al duidelijk aan dat ik niet kan kiezen.

Ik leef met de vrees dat ik spijt ga krijgen als ik een keuze maak.

Misschien is een keuze maken ook minder belangrijk dan ik het nu maak. Want eigenlijk denk ik ook dat wat ik ook kies het toch wel goed komt. Ik zorg ervoor dat het goed komt. Dat ik een gelukkig leven heb en houdt.

Voor nu. Ik wil heel graag over een uur dineren bij een restaurant waar ze echt Shanghai eten serveren. Ja van eten wordt ik altijd gelukkig. Ik verheug mij nu al op het ontbijt van morgen.

En nu gaan wij eten!

Geef een reactie