Over geluk. Mobin, 56 jaar uit de buurt van Yangshuo

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Oh dit worden moeilijke vragen voor mij. Over zulke dingen denk ik normaal niet na.

Je moet weten dat ik boer ben. Het leven van een boer is heel erg anders dan voor mensen in de stad.

Voor mij is geluk dat ik niet ziek wordt. Ziekenhuizen zijn duur en bij mij in de buurt is ook niet echt een goed ziekenhuis.

Helaas kan je een goede gezondheid niet kopen.

Ps Chen heeft nog maar drie tanden in zijn mond. Hij kan op dit moment geen tandarts betalen omdat de school van zijn zoon (8 jaar) eerst betaald wordt. Hij en zijn vrouw hebben bewust maar 1 kind omdat het onderwijs erg duur is. Het begint al bij de kleuterschool. In China moeten kinderen vanaf drie al naar de kleuterschool anders kunnen zij nooit naar een universiteit.

Sinds een paar jaar, hij denkt 2006, mogen mensen in China meer kinderen hebben.

Waarom?

Goede vraag en het antwoord is zo eenvoudig. De regering zag dat er heel veel mensen van de bevolking 65 jaar of ouder is. Een grote oude generatie is niet gezond voor een land. Er zijn niet heel veel mensen die meer dan 1 kind hebben. Gewoon omdat bijna niemand het kan betalen.

Vroeger werkte Chen op hun boerderij. Zij verbouwen mandarijnen, watermeloen en nog een Chinese vrucht. Samen hebben zij er voor gekozen dat Chen ook als gids geld verdient. In drukke tijden van oogsten, blijft hij thuis en helpt zijn vrouw op de boerderij. Tot nu tot werkt het prima en hebben zij op deze manier meer inkomen.

Gezondheid is belangrijk in het leven. Daarnaast zijn er nog drie pijlers. Relaties, werk en geld. Welke van die drie vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Relaties zijn het belangrijkste. Je moet elkaar helpen.

Net als vandaag. Ik ben een gids en jij een toerist. Ik help jou om mijn land te zien. De andere dingen laten zien die de grote groepen niet bezoeken. Dus ik help jou en vandaag hebben wij een fijne relatie.

Gezondheid

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Mobin moet hard lachen om deze vraag.

Nee geluk is niet te koop. Dat wat je met je eigen handen maakt dat maakt gelukkig. Bijvoorbeeld. Iemand koopt een bloem die bloeit misschien maar een dag. Poef weg geluk en geld. Ik zaai die bloem zelf en zorg dat die groeit. Gelijk vanaf het zaaien tot de bloem is uitgebloeid ben ik gelukkig met die bloem. Heel lang gelukkig.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik hoop gewoon op een lang en gelukkig leven.

Mobin vind het moeilijke vragen. Hij hoopt echt dat er mensen naar Yangshuo komen en hem herkennen van deze vragen. Mobin: Dan zijn jij en ik extra gelukkig.

Dank je Mobin

Design en lifestyle

Geef een reactie