Over geluk. Ly, 26 jaar uit Hoi An

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Dat ik een goede baan heb

Dat ik genoeg geld verdien

Dat ik tijd doorbreng met mijn familie en andere belangrijke mensen voor mij.

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Relaties eerst.

Voor mij zijn ze alle 4 belangrijk. Als ik probleem heb op de andere drie gebieden kunnen mijn vrienden mij helpen. Relaties familie en vrienden en geliefden zijn meest belangrijke. Als al de andere drie perfect zijn  en je hebt geen relaties dan heb je nog geen gelukkig leven als je je hart niet kan delen met anderen.

 

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Nee.

Het geluk zit in je. Het komt niet van buiten. Je kan het niet veranderen met geld. Je kan met geld mooie kleren kopen of een nieuwe scooter. Maar je kan de belangrijke emotie niet kopen. Ware liefde en vriendschap kan je niet kopen. Van dingen kopen zul je niet gelukkig worden.

 

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik wil heel graag dat mijn bedrijf groot groeit dan kan ik voor mijn ouders zorgen en voor mijn eigen leven. Nu huren wij dit hotel nog. Ik hoop dat zodra het te koop wordt aangeboden dat wij het hotel kunnen kopen.

Privé wil ik graag trouwen met mijn vriend en ik wil graag moeder worden. Ik voel mij gelukkig als mijn familie en vrienden gelukkig zijn. Mijn ouders voelen zich gelukkig als hun kinderen en kleinkinderen gelukkig zijn. Simpel toch?

In Vietnam is het leven anders dan in Nederland. Hier bestaat geen AOW. Een pensioen opbouwen is iets van de laatste jaren. En dan ligt het eraan bij welk bedrijf je werkt of je pensioen opbouwt. Ik denk dat de veranderingen nu sneller gaan komen in Vietnam.

Gebruikelijk is in Vietnam dat de zoon zorgt voor de ouders. De dochters trouwen en gaan met de man mee en zorgen voor zijn ouders. Helaas is mijn broer overleden toen hij 31 jaar was. Hij had een verkeersongeluk. Nu hebben mijn ouders alleen nog 3 dochters. Wij zorgen als dochters alle drie voor mijn ouders.

Ik verdien geld en heb twee keuzes. Ik gebruik al dat geld voor mij alleen. Dat doen genoeg jonge mensen in Vietnam. Of ik kies ervoor om een deel aan mijn ouders te geven en de rest voor mijzelf te gebruiken. Ik kies voor het laatste. Mijn ouders hebben altijd goed voor hun kinderen gezorgd en nu zorgen wij voor mijn ouders. Wij hebben een nieuw huis voor ze gebouwd. Zo hebben wij geen zorgen meer over een dak boven hun hoofd. Mijn zussen hebben nu hun eigen gezin en betalen nu minder dan ik. Maar ik ben de jongste en mijn zussen hielpen mijn ouders toen ik nog naar school ging. Ik vind de oude traditie om voor je ouders te zorgen niet meer dan normaal.

Geef een reactie