Over geluk. Harold, 51 jaar uit Elst

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Geluk is een gevoel. Een ervaring.

Ik kan zeer gelukkig worden van geluk van anderen of van het creëren van geluk voor anderen. Ja voor mij is geluk een gevoel.

Ik creëer voor anderen geluk door mijn doen dat ik hun geluk facilitair. Ik luister en geef erg graag. Daar haal ik mijn geluk uit.

Voor geluk moet je ook openstaan.

Ik vind het best een lastige vraag. Want ik herken het gevoel wel maar om het dan goed in woorden uit te drukken is toch lastig.

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Voor mij zijn dat er 2 en wel gezondheid en relaties. Relaties met alle mensen dus niet alleen met een partner.

Gezondheid hoeft denk ik geen uitleg.

Ik ben een gevoelsmens. Ik denk als ik lichamelijk ziek wordt dat ik dan ook geestelijk ziek wordt.

Geld is niet belangrijk al denk ik wel dat als je een slechte gezondheid hebt je met geld makkelijker en betere toegang hebt tot betere zorg.

 

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Ja bij mij is dat mogelijk maar dan niet met geld. Ik kan het doen door mijn tijd te investeren en een andere gelukkig maken. Een ander mijn aandacht geven.

Bijvoorbeeld lekker een hele middag in de keuken staan om voor mensen te koken en dan ’s avonds aan tafel met mensen genieten van het eten en het gezelschap.

Ik had ooit een stressvolle baan met een belachelijk goed salaris. Alleen brandde ikzelf bijna helemaal op. Ik stond ’s morgens al moe op en dan moest de dag nog beginnen. Toen heb ik besloten om te stoppen met die baan. Mijn nieuwe baan betaalde bijna de helft van het salaris. Echter had ik er geen stress van. Ik stond elke ochtend vroeg op en had een langere reistijd. Geen probleem. Ik stond bijna fluitend en zingend onder de douche.

Vroeger dacht ik dus echt met geld kan je geluk kopen. Een duur etentje. Een dure fles wijn. Een luxere vakantie. Nu denk ik daar anders over. Misschien komt het ook door de leeftijd.

Begrijp mij niet verkeerd. Zeker kan ik genieten van een dure wijn. Alleen zijn er heel veel goedkopere wijnen die ook zeer lekker zijn. Vooral als je de fles samen drinkt met anderen. Dan smaakt de wijn al beter.

 

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik denk dat ik weet hoe geluk voelt. Ik moet zelf zorgen dar ik meer momenten creëer dat ik mij gelukkig voel. Nu ben ik bewuster van de geluksmomenten. Toen ik jonger was herkende ik het misschien niet of vond het gewoon dat het er was. Geluk herkennen en voelen is een van de weinige dingen die mooi zijn aan het ouder worden.

Heb je moeite met ouder worden?

Niet voor mijzelf. Maar de mensen om je heen worden ook ouder. Dus dan maak je ook mee dat mensen ziek worden en overlijden. Als kind denk je dat alleen oudere mensen zoals een opa en oma overlijden. Nu weet je ook dat jonge mensen ziek worden en of overlijden. Zelfs mensen die stukken jonger zijn dan ik. Zo ken ik nu meer de hardere kant van het leven. Daardoor weet je ook dingen in waarde te schatten zowel de positieve als de negatieve dingen.

Weet je wat fijn is? Ik ken je blog en ik denk serieus dat ik elke Over geluk heb gelezen. Het beantwoorden is nog lastige dan ik dacht. Maar ik voel mij nu ook veel vrolijker en lichter dan voor dit gesprek. Dat is echt heel fijn.

Cadeauwinkel

Geef een reactie