Over geluk. Freya, 29 jaar uit Zuid Tirol

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Vrijheid.

Te doen waar ik zin in heb. Natuurlijk niet anderen pijn doen.

Niet letten op het oordeel van andere mensen

Dat ik echt mijzelf kan zijn

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Pff daar kan ik toch niet uit kiezen.

Want zonder goede gezondheid kan je niets ondernemen.

Zonder goede gezondheid is het hebben van goede relaties erg lastig.

Zonder goede relaties is goed werken lastig. Je bent meer afgeleid.

Geld is dan het minst belangrijke. Het is slechts een middel.

Ik zie de andere drie als een goede basis van een Pyramide van het leven. Mooi verwoord he?

Met werk mag je hopen dat je werk hebt wat je leuk vindt. Helaas zie ik dat erg weinig om mij heen. Veel mensen hebben geen leuke baan maar doen het ermee. Het mooist is als je werk je hobby is. Dan heb je echt geluk.

Misschien zit geluk wel in het midden. En zijn de vier als een soort bloedsomloop continue met elkaar verbonden. Alles raakt elkaar. Alles stroomt met en door elkaar. Dat vind ik nog mooier verwoord.

En geld is dan misschien de suiker. Dus niet echt noodzakelijk om te hebben maar het maakt het leven net een stukje zoeter. Zoeter dus mooier.

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Nee. Want dat wat je koopt is alleen voor tijdelijk geluk.

Echt een Westers probleem. Je werkt voor het geld. Je doet werk wat je niet leuk vindt. En je koopt dingen die je niet nodig hebt.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik reis nu om te kijken wat ik met mijn werk wil. Nu heb ik een sabbatical. Nu ben ik lerares Duits en sport. Maar lerares zijn is denk ik niet echt mijn roeping. Of misschien kom ik erachter dat het dat toch is. Ik weet het niet.

Ik heb mijn studie gedaan. Als lerares gewerkt. Een tijd in het familiebedrijf gewerkt. Wij hebben een wijnhuis en velden. De hele familie werkt en ik deed verschillenden dingen. Met familie werken kan heel fijn zijn. Maar ook vermoeiend. Je wereld is dan ook wel klein. Samen werken en samenleven. Mijn ouders hebben 5 kinderen en ik ben al 10 keer tante.

Daarna heb ik weer 1,5 jaar als lerares gewerkt.

En nu wil ik bedenken wat ik eigenlijk wil.

Voor nu is een relatie even niet zo belangrijk.

Al moet ik misschien eerlijk bekennen dat een fijne relatie met een man. Kinderen. Huisje boompje beestje mij denk ik toch heel gelukkig kan maken. Nou ja. Ik hoop denk ik meer dat het mij gelukkig kan maken. Ik benijd mensen die het gelukkig maakt. Dat het hen wens loos gelukkig maakt. Een man, kinderen en een huis. Dat is hun leven en zij zijn gelukkig. Ik zou willen dat ik dat ook kan. Met een eenvoudig leven gelukkig zijn. Ik zou het reizen direct opgeven. Het lijkt mij een redelijk zorgeloos leven.

Booking.com

Geef een reactie