Over geluk. Elena, 19 jaar uit München

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Geluk is wat jijzelf uit het leven haalt.

Met de mensen die je omgeven.

Dat je dingen doet die je fijn vindt. Bijvoorbeeld leuke hobby’s, leuke baan etc.

Tevreden zijn met jezelf.

Ik kom zelf uit een heel fijn gezin. Daar ben ik nu nog blij mee. Ik hoop ook ooit zelf een eigen gezin te hebben.

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Relaties. De rest is minder belangrijk. Want relaties kunnen je altijd steunen. Ook bijvoorbeeld als je ziekt bent. Als je gezondheid slecht is heb je ook niets aan een leuke baan.

Als tweede gezondheid.

Dan werk.

En als laatste geld. Al moet je natuurlijk wel genoeg geld hebben om te leven. Voor je huur en eten. Maar zodra je zoveel geld hebt dat de basis betaald wordt is het belangrijk daarna is geld onbelangrijk.

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Het echte geluk kan je niet kopen.

Geluksmomenten of beter gezegd momenten van plezier kan je kopen. Maar dat brengt je vreugde. Bijvoorbeeld een leuke ervaring of belevenis kan je kopen. Maar echt geluk kan je niet kopen. Heel veel ervaringen maken op de langere termijn niet gelukkig. Bijvoorbeeld deze reis. Ik heb mijn vliegticket betaald dus soort van gekocht. Alleen op het einde van het leven heeft mij het vliegticket niet gelukkig gemaakt. De vriendinnen waar ik nu de reis mee maak die maken het geluk.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Voor mij is dat het vinden van een opleiding en een beroep die mij vreugde brengen. Vorig jaar ben ik geslaagd voor de opleiding en nu zoek ik een universiteit. Ik ga binnenkort een test doen of de studie medicijnen geschikt voor mij is.

Ik hoop ook dat de relaties die ik nu met mensen heb in stand blijven.

Enige tijd later vraagt Elena of zij nog iets mag toevoegen aan haar antwoorden? Zeker mag dat.

Ik weet niet precies bij welke vraag dit antwoord het beste past maar wat ik nog graag wil zeggen is:

Geluk wordt bepaald door kleine dingen. Bijvoorbeeld als je ’s morgens wakker wordt. De zon schijnt. Het is mooi weer. Dat je geniet van je favoriete kop koffie. Dat je geniet van het eten van je favoriete chocolade. Dat je geniet van het boek dat je leest. Dat e geniet van de fijne gesprekken met je vrienden.

Naar Buiten - Genieten

Geef een reactie