Over geluk. Chen, 25 jaar uit Yangshuo

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Voor mij is geluk genoeg geld hebben om te overleven. En vooral ook niet ziek worden.

Als ik daarnaast nog een paar keer per jaar kan reizen is mijn geluk compleet.

Chen: Ben jij ooit in Spanje geweest?

Interviewer: Ja

Oh ik wil heel graag naar La Palma een eiland voor de kust van Afrika. Lezen doe ik niet veel maar mijn favoriete schrijfster woont op La Palma. Graag zou ik het eiland en haar huis bezoeken. Veel Chinezen willen door haar naar Spanje reizen. Mijn favoriete boek van haar heet Sahara. Het gaat over de tijd dat de Sahara nog bij Spanje hoorde.

Gezondheid is belangrijk in het leven. Daarnaast zijn er nog drie pijlers. Relaties, werk en geld. Welke van die drie vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Relaties zijn voor mij belangrijk. Vooral die met mijn familie. Chinezen zijn veel meer gefocust op familie dan andere landen.

Baby

Hoe komt het dat mensen in China meer gefocust zijn op familie?

Dat is al vanuit de geschiedenis. Het zit bij in de opvoeding dat je goed moet zijn voor je ouders en familie. Dat zit in ons bloed. Het is waarschijnlijk al meer dan 5000 jaar oud.

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Ja zeker kan dat. Er zijn dingen die geld kosten en die mij gelukkig maken.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Ik wil het liefste met mijn ouders in het zelfde dorp leven. Zij wonen nu nog in mijn geboortedorp in het zuiden. Ik reis graag en hoop een plek tegen te komen waarbij ik het gevoel krijg dat mijn ouders en ik het daar prettig wonen zouden vinden.

Weet je wat grappig is? Ik reis heel anders dan de meeste reizigers die ik ontmoet. Ik vind het al prettig om op een andere plek te zijn. De omgeving bekijk ik vaak niet eens. Gewoon dat ik al ergens anders ben is al genoeg voor mij. Ik kan dan gewoon een paar dagen alleen maar slapen, lezen en televisie kijken. Dan ben ik al heel gelukkig.

Chen: Wat fijn dat jij mij in de ochtend al deze vragen stelt. Nu voel ik mij de hele dag blij. Dank je.

En jij bedankt Chen voor het beantwoorden van de vragen.

Dier

Geef een reactie