Over geluk. Ana, 64 jaar uit Londen

Wat is geluk klaver klavervier

Wat is voor jou geluk?

Vrienden, familie en vrijheid.

En dan zijn dit mijn antwoorden terwijl ik ruim 8 maanden alleen reis.

Ik mag er graag alleen op uitgaan. Een museum bezoeken vind ik mooi. Ik wil er dan ook graag de tijd voor nemen dus ga ik liever alleen. Dan hoef ik mij niet schuldig te voelen als ik vele minuten voor een schilderij blijf staan.

Mijn familie is toch een beetje anders dan andere families.

Mijn oudste dochter woont nog in Londen. Mijn tweede dochter is op dit moment in Australië en denkt erover om er naartoe te emigreren.

Mijn man is gepensioneerd maar werkt nog parttime. Op dit moment is hij voor een jaar op Antarctica. Hij doet er onderzoek gerelateerd aan zijn werk. Grondboring warmen erg op en dat werk anders in de koude grond. Tevens is hij geïnteresseerd in de klimaatverandering. Hij kreeg de kans om voor een half jaar of voor een jaar te gaan. Hij hoopt met dit werk een bijdrage te kunnen leveren. Wie ben ik om hem tegen te houden om iets te gaan doen wat hij graag wil. En nu gebruik ik deze tijd om mijn lang gekoesterde wens van deze reis te maken. Ik ben begonnen in Sint-Petersburg en met de trans Mongolië expres naar Beijing gegaan. Nu ga ik in een langzaam tempo over land terug over de zijderoute. Ik pak dan alle Stan landen mee. Dat hoop ik zoals Pakistan en Kazachstan etc. In totaal dus ruim 8 maanden. Mijn oudste dochter vond het lastig. Mijn man vindt het prima.

Het is toch mooi dat jullie elkaar het gunnen om zulke dingen te ondernemen?

Ik vind het heel gewoon dat je elkaar het beste gunt. En elkaar de vrijheid gunt om te doen wat iemand wil. Wij hebben ook gezamenlijke interesses. Of gaan er samen op uit. Afgelopen jaar zijn wij regelmatig gaan wildkamperen in Engeland. Voor zover je nog kan wildkamperen in ons land.

Ik denk dat wij deze levensstijl kunnen hanteren omdat wij ons zeer comfortabel voelen in onze relatie. Zodat wij elkaar kunnen vrijlaten. Zeker missen wij elkaar wel in zo’n lange tijd. Maar met internet heb je toch contact met elkaar. En wij doen nu beide iets wat wij graag willen.

Volgend jaar willen wij helemaal vanuit Noord-Amerika naar Zuid-Amerika. Overland. Dat wordt een lange reis van zomer tot zomer. Die willen wij beide graag doen dus dat ons ons gezamenlijk plan.

Er zijn vier belangrijke pijlers in het leven. Gezondheid, relaties, werk en geld. Welke van die vier vind jij het belangrijkste om gelukkig te zijn?

Voor ik met pensioen ging had ik mijn werk gekozen. Je brengt toch een heel groot deel van je leven met je baan door. Het is dan prettig dat je werk hebt wat je graag doet. Gelukkig vond ik mijn werk erg leuk.

Nu kies ik dan toch voor relaties. En dan vooral relaties in de familie. Al zijn die best lastig om die goed te houden. Het zijn je langste relaties. Als goed is gaan die bijna een leven mee. Daarom is het belangrijk dat die goed zijn.

Mijn oudste dochter vindt het jammer dat haar zus wil emigreren naar Australië. Ik zal haar missen.  Maar ik denk gelijk aan de mogelijkheid om de winter in Engeland te ontvluchten en haar voor langere tijd te bezoeken. Vooraf moet ik eerst uitzoeken hoe lang mijn dochter het prettig vindt dat ik kom.

Denk je dat je geluk kan kopen en/of verkopen?

Nee geluk kan je niet kopen en dus ook niet verkopen.

Je kan wel leren om gelukkig of gelukkiger te zijn of worden. Je kan geluk creëren. Je kan anderen helpen om gelukkiger te zijn. Of anderen kunnen jou helpen. Maar dat zijn slecht korte boosten.

Geluk moet toch vooral al in je zitten. De familie van mijn man heerst veel depressie en dan vooral in de mannelijke lijn. Dat is vooral voor hem erg lastig. Gelukkig voor hem en voor mij ben ik zeer positief ingesteld. Ik kan hem helpen als hij teveel piekert over zaken waar je geen invloed op hebt.

Natuurlijk ken ik ook wel stress of zorg momenten. Mocht er een keer zo’n moment zijn dan maakte ik mij een sterke martini. Dat gaf mij dan toch even een kort geluksmoment. En daarna bekijk ik de situatie maar dan vooral naar de mogelijkheden om het op te lossen en proberen niet in de zorgen of het negatieve te denken.

Welke wens zou je binnenkort graag in vervulling zien gaan voor een nog gelukkiger leven?

Mijn vader had alzheimer. Hij was altijd een zeer sterke man zowel in geestelijk als lichamelijk. Hem zien aftakelen was hartverscheurend. Vooral omdat zijn geest langer goed bleef dan zijn lichaam. Hij moest telkens meer inleveren. Ondertussen is hij overleden.

Mijn moeder is echter 93 jaar. Voor haar leeftijd is ze nog best goed. Natuurlijk levert zij geestelijk en lichamelijk in op zon leeftijd maar dat is normaal. Op een keukentrap klimmen om een lamp te vervangen dat lukt niet meer. Zij heeft dus steeds meer hulp nodig. Of beter gezegd iemand nodig die zij kan bellen als zij een keer hulp nodig heeft. Na mijn reis gaan wij kijken of er ergens een plek is in een bejaardentehuis. Zij woont nu nog naast ons. Het huis is voor haar en voor ons te groot. Vooral nu mijn man en ik zoveel reizen.

Maar goed mijn wens is dus.

Dat ik heel erg hoop dat ik de gezondheid van mijn moeder heb geërfd.

Booking.com

Geef een reactie