Zimbabwe.

young lion, jonge leeuw

Een land in het zuiden van Afrika. Het is alleen omringd door andere landen. Botswana, Zuid-Afrika, Zambia en Mozambique. Er wonen bijna 14 miljoen mensen. Helaas verkeerd het land al lange tijd in zware economische crisis. Als toerist merk je dit wel. Ik reisde er toen net de nieuwe valuta was geïntroduceerd. Helaas was er geen enkele geld opname mogelijk. De creditcard werkt alleen als er stroom en een netwerk is. Beide zijn zeer instabiel. Contante USD werkt het beste om mee te betalen. Aan te raden is om kleine coupures mee te nemen want wisselgeld is er zelden. Erg jammer want echt het is een prachtig land.

Victoria watervallen ook bekend onder de lokale naam “Mosi-oa Tunya” (de rook die dondert). De meest toeristische attractie van Zimbabwe en deze regio. De Victoria watervallen staan in de top 3 van meest grote en indrukwekkende watervallen. De vergelijking is altijd met de Niagara en de Iguacu watervallen. Victoria watervallen wint het om de hoogte. Ongeveer 100 meter is de grootste val. Een indrukwekkend natuurlijk schouwspel.. De kracht van water. Het oorverdovende lawaai van het vallen van het water. De mist die er hangt. De regenbogen die je ziet. Tip: neem een paraplu of regenjas mee.

In de plaats en de omgeving is er veel te ondernemen. Struinen door de stad. Ga op de bekende high tea in het luxe en eerste hotel van deze omgeving Victoria falls hotel. Raften op de Zambezi staat als een van de gevaarlijkste ter wereld in de boeken. De historische wandeling over de brug is spectaculaire en actiever dan je verwacht. Vlieg met een helikopter boven de watervallen wat een uitzicht. Bungeejumpen, ziplinen, wandelen met leeuwen, zonsondergangboottocht. Genoeg te doen. De prijzen zijn behoorlijk hoog. Echt op Europees/ Amerikaans niveau.

Hwange National Park. Het grootste van Zimbabwe ‘s nationale parken. Hwange National Park is de thuisbasis van de big-5. Het is altijd een kwestie van gelul. Ook biedt het een grote verscheidenheid aan vlakten met wild en vogels. Je kan er een avond en/of een dag game drive maken. Ik zag veel dieren maar helaas geen luipaard. Wel prachtige leeuwen. Indrukwekkende grote kuddes buffels en olifanten.

Matopos Nationaal Park bij Bulawayo, de op een na grootste stad van Zimbabwe. Het park werd in 2003 erkend als UNESCO-werelderfgoed en omvat een intensieve beschermingszone waar zowel de Zwarte als de Witte Neushoorn voorkomt. Genoemd naar het Ndebele woord “Matobo”, waarvan de betekenis “kale hoofden” verwijst naar de ronde granieten heuvels die het gebied omringen. Met een gids ga je opzoek naar de neushoorns. Het begint als een gewone gamedrive. Echter stap je uit de safari jeep om te voet de neushoorns te bewonderen. Uniek om zo dichtbij te komen. Het is mogelijk hier omdat er geen leeuwen en buffels wonen in dit gebied.

De Grote Zimbabwe Ruïnes. Deze UNESCO-werelderfgoed locatie dateert uit de late ijzertijd en was ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Zimbabwe. Onder begeleiding van een gids kan men zich vergapen aan het ingewikkelde steenwerk c.q. bouwwerk. Het erfgoed van de vroege Zimbabwaanse beschaving. Lang tijd werd gedacht dat het onmogelijk was dat het door lokale mensen gebouwd is. Het komt het dichtbij de bouw van de Pyramides in Egypte. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de vallei en zijn omgeving.

ReizenReizen

Geef een reactie