Vietnam reiservaringen en tips

vietnam vrouw met drager rode zandzuin mui ne

Vietnam, officieel de Socialistische Republiek Vietnam. Een heerlijk land met een vriendelijke bevolking. Een mooie afwisseling tussen steden, traditie en natuur.

In zes weken reisde ik van zuid naar noord. In een kortere periode is het zeker ook mogelijk. Vietnam vond ik een super aangenaam en verrassend land.

Mui Ne

Een relaxte strandplaats aan zee. Een mooi lang en breed zandstrand. Het strand en de zee deel je met lokale vissers. Zij hebben soms hun netten vlak voor het strand. Veel mensen zijn hier nog visser in hun typische ronde bootjes. Op veel plekken is het mogelijk te gaan kitesurfen.

Zandduinen. Naast het strand in Mui Ne bekend om zijn zandduinen. Een enorme zandvlakte met heerlijk zacht zand. Er zijn diverse tours naartoe. Een met vertrek om 04.00 uur voor zonsopgang of later voor zonsondergang. Ik koos voor de ochtend omdat je anders op het heetste van de dag op het zand bent. De eerste stop is de gele zandduinen.

Vanaf mij hostel was de tour inclusief een bezoek aan de rode zandduinen. De kleur is anders maar rood is misschien niet de beste woordkeuze. Of met ander licht kleurt het misschien meer rood. Vandaaruit brachten wij een bezoek aan een druk vissersdorp. Voor de kust lagen heel veel mooie gekleurde grote en kleinere vissersboten. Een mooi gezicht. Op het strand was het een drukte met de vishandel. Vele verschillende soorten vissen, schelpen, kreeften etc. Aansluitend maakten wij een wandeling door de sprookjes rivier. Een ondiepe stroom water omgeven door prachtige hoge rotsen met verschillende keuren. Een wandeling van slechts 45 minuten heen en terug die een mooie bonus was.

Dalat

Een stad in het achterland van Vietnam. In de heuvels. Ooit had het de bijnaam klein Parijs omdat het een kleine replica heeft van de Eifeltoren. Het waren ook die Fransen die vanaf de warme kust de heuvels introkken om het hier koeler is. Overdag kunnen de temperaturen oplopen. Echter koelt het in de avonden behoorlijk af. Vietnamezen gebruiken dit veelal voor hun huwelijksreis. Sommige dingen zijn erg kitsch. In de omgeving kan je veel sportieve activiteiten doen. Bijvoorbeeld canyoning, wandelen, kajakken, mtb tochten. De stad zelf biedt ook een stuk cultuur.

Crazy house. Een grappig huis. Het zijn een aantal rare gebouwen met vreemde trappen en bruggetjes verbonden met elkaar. Het lijkt meer op een attractie uit de Efteling al moet jezelf lopen. De trappetjes zijn smal en de armleuningen laag. Hoogtevrees hebben is onhandig maar vanaf de grond is het ook geinig. Rare hoekjes. Beetje te kitsch maar daarom ook weer leuk. Het is er wel druk.

Boa Dai’s zomerpaleis. Het laatste paleis bewoont door de laatste koning. Hij heeft in 1954 het land verlaten om in Frankrijk te gaan wonen. Je loopt door het kantoor, ontvangsthal, zijn troonzaal en diverse privé vertrekken. Omringd door een mooie tuin.

Robin Hill. De hoogste heuvel in Dalat met een 360 graden uitzicht over de stad. Je kan met een kabelbaan naar een ander heuvel. Bijzonder is dat je vertrekt met de geluiden van de stad en even later hoor je alleen vogels. Je ziet mensen werken op het land. Je zit midden in de natuur. Aan de andere zijd zit:

Truc lam Zen Meditation tempel. Een mooi ruim opgezette tempel. Er wonen er werken monniken. Er zij 115 vrouwelijke monniken. De tuinen zijn rustgevend.

Datanla Waterval. Een kleine waterval te bereiken met een zomerroddelbaan. Een lange veilige baan met veel bochten. Je kan heen en terug met de zomerroddelbaan.

Catherdral church. Helaas alleen van buiten te bewonderen. Boven op het kruis is en haan. Vandaar chickenchurch.

Giant golden budha statue. Een goudkleurige Boeddha van 28 meter hoog. In de tempel en de tuin staan heel veel beelden meer het merendeel Boeddha’s.

Love valley / flower park. Voor veel mensen uit Vietnam de reden om Dalat te bezoeken. Een groot park met een groot meer. Het meer kan je op met waterfietsen. Door het prak rijden elektrische karretjes die bij entree inzitten. Er zijn mooie bloemperken. Aan de overzijde zijn van veel landen hun landmark c.q. landelijke bekendheid te zien bijvoorbeeld een molen, de rosten van Paaseiland, grootste gebouw van Dubai etc. Door het park staan beelden van schapen, beren en herten. Bovenal is het thema liefde. Vele verschillende beelden over de liefde. Een beetje kitsch maar ook wel rustgevend en bijzonder.

Dalat naar Hoi An deed ik met een 6 daagse motortrip www.sabinesmind.nl/reizen/6-daagse-roadtrip-op-een-motor-van-dalat-naar-hoi-an/

Hoi An

Voor veel mensen de leukste plaats in Vietnam. Het ligt aan zee. Het heeft een oud authentiek autovrij centrum. Het centrum staat op de Unesco lijst. Er zijn meerdere rivieren in en om de stad. Hoi An is vooral bekend als de stad met zijn gekleurde lantarens. ’s Avonds varen er vele bootjes met gekleurde lantaarns over de rivier door de stad. In het oude centrum en langs de waterkant hangen vele gekleurde lantarens. Erg sfeervol. De oude huizen langs het water doen erg aan de Middellandse zee denken.

My Son Een Hindoetempel buiten de stad. De nummer een bezienswaardigheid in deze omgeving. Voor Cham mensen was dit hun belangrijkste tempelcomplex op een heilige berg. Origineel waren en 17 templels deze zijn helaas door de Vietnamoorlog verwoest. Nu zijn er 2 tempels hersteld en wordt er nog verder herstelt. De tempels zijn gebouwd uit stenen bakstenen. India helpt mee met het herstel van de tempel.

Oude centrum. Een klein en makkelijk te bewandelen gebied. Je kan een entreekaart kopen waarmee je per keer 5 belangrijke gebouwen of activiteiten kan bezoeken. Zo draag je bij aan het onderhoud van de gebouwen. Er staan tempels, musea, oude huizen de Japanse brug etc. Erg leuke straten om door te struinen. Bezoek ook de galerijen. Struin langs de water kant. Zowel leuk overdag als ’s avonds.

Rivier. Voor een paar centen vaar je over de rivier in een bootje met een gekleurde lantaren. Ook kan je vanaf de boot je wenskaars te water laten.

Kookles. Er zijn heel veel restaurants waar je een kookles kan volgen. Dit kan in een groep of een op een. Er zijn ook tours waarbij je samen op de markt de ingrediënten gaat kopen en dan samen gaat kopen.

Kleding laten maken. Hoi An is de aangewezen plek om kleding te laten maken. Van een pak tot een jurk. Alles kan. Het duurt wel een paar dagen voor het af is. Vaak moet je tussendoor nog een keer komen passen. De prijsverschillen zit in de kwaliteit van de stof.

Wandelen en/of fietsen door de stad. Door de prachtige rijstvelden om de stad. Bezoek een van de kleinere plaatsen rondom Hoi An.

Reizen

Danang

Slecht 25 km noordelijk van Hoi An. Een grotere plaats aan zee met een heel lang zandstrand.

Dragon bridge. Elke zaterdag en zondag spuwt de beroemde Dragon bridge vuur en water. Toen ik er was begon het om 21.00 tot 21.15. Vraag om de actuele tijd. Als je dicht bij de kop staat kan je behoorlijk nat worden. Zeg ik uit eigen ervaring.

Nachtmarkt. Gelijk naast de Dragon bridge aan de kant van de kop. Een gezellige markt om spullen en eten te kopen.

Bana Hill. De naam is verbasterd vanuit Banana hill i.v.m. de vele bananenplanten. Ooit de plek in de oorlog m te ontspannen. Nu een soort attractiepark. Er zijn meerdere hele lange kabelbanen de heuvels op. Grote bloemen en plantentuinen. Een tempel en een pagode. Een nagebouwde Franse stad. Optredens en stelslopers door het park. Overdekt attractiepark met diverse spellen en attracties. En de gouden brug. De brug gedragen door 2 handen. Entree is relatief duur. Voor de rest is alles inclusief. Beetje kitsch. Maar met een tour ben je een hele dag bezig inclusief lunch.

HUE

De oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Voor en nadien is Hanoi de hoofdstad.

Tour: Om de stad zijn diverse graftombes. In totaal zijn er 12 keizers begraven. De Minh Mang tombe (hij had 142 kinderen!) en de Khai Dinh tombe, ontworpen als een Frans kasteel, worden het meeste bezocht. Vooral de tweede is erg mooi. Het hele complex is al mooi. En de hal met de graftombe is prachtig versierd met ingelegd mozaïek. Her en der zie je de Westerse invloed op de bouwwerken en de gebruikte materialen. De graftombes worden gezien als het huis voor het tweede leven.

Een Kungfu optreden. Een bezoek aan een plek waar ze wierookstokjes maken en de typische Vietnamese hoeden maken. Aansluitend een bezoek aan de citadel van Hue. De keizerlijke stad. De verboden stad van Vietnam. Allen toegankelijk voor de keizerlijke familie en hun bedienden. Vele gebouwen zijn helaas verwoest door de oorlogen. Een gedeelte is gerenoveerd of wordt gerenoveerd. Er zijn vele oude foto’s te bewonderen. De troon, de tuin, de relaxtempels en het theater zijn de topgebouwen. Aansluitend nog een bezoek aan een tempel en pagode. Terug met een drakenboot over de parfumrivier. De parfumrivier is de vertaling vanuit het Vietnamees voor heerlijke ruikende rivier.

Halong bay

Een van de topattracties van Vietnam. In de baai zijn vele kalksteen rotsen die zo uit het water rijzen. Een prachtig mooi gezicht. Bijzonder. Te bezoeken voor een dag maar de meesten boeken en tour met een of twee overnachtingen. Wellicht de meest geboekte tour in Vietnam. Een van de zeven wereldwonderen van de natuur.

Veel bezocht wordt ook Sapa en Nigh Binh. Ik heb deze niet bezocht omdat voor Sapa het geen rijstseizoen was en Nigh Binh erg lijkt op een andere regio die ik al bezocht heb in China en nog ga bezoeken in Laos.

Miljoenen artikelen

Hanoi

Hanoi de hoofdstad van Vietnam. Er wonen 8 miljoen mensen en er rijden 5,5 miljoen scooters. Het centrum van de stad heeft toch zijn sfeer weten te behouden. Er zijn verschillende tempels en musea. Het is een drukke en lawaaierige stad door het verkeer.

Hanoi voelt nog echt aan. Ook nu nog speelt het dagelijkse leven nog steeds op straat af. Dat maakt het een levendige stad. Ik vond het een prettige stad.

Wat te zien en te doen in Hanoi

Oude Kwartier

Het oude centrum. Loop door stratendoolhof van het oude kwartier. Heerlijke koloniale architectuur, boeddhistische tempels en pagodes. Om elke hoek is weer een verrassing. Vele straten dragen de naam van het product wat er verkocht wordt. Een straat met alleen zoetigheid of een straat met alleen knopen. Er is een Franse wijk.

In Pho street heb ik de beste Pho Bo ooit gegeten. De bekende noodlesoep met rundvlees. Het was een tentje waar je alleen die soep kan krijgen.

Kathedraal

De kathedraal ligt in de Franse wijk. Het is ook net een kleine versie van de Notre Dame in Parijs. Van buiten prachtig van binnen minder bijzonder. De kathedraal is slechts weinig geopend.

Opera house

Het Opera House is ook in de Franse wijk. Al gebouwd in 1911. Het is een kopie van een operagebouw uit Parijs. Met pilaren, balustrades en gotische koepels. Uiteraard kan je een voorstelling bezoeken.

Hoa Lo Prison / Hanoi Hilton

Een oude gevangenis. Ooit door de Fransen gebouwd op een plek waar ooit een drop was. De Fransen hielden er Vietnamezen gevangen. De omstandigheden waren zeer slecht. Het gebouw was slechts bedoeld voor 500 mensen echter verbleven er meestal 2000. Na de Fransen hield Vietnam er Amerikanen gevangen. Een fraaie tentoonstelling over het leven in een gevangenis. Er zijn meerdere verhalen over mensen die hun leven hebben gelaten voor de vrijheid van Vietnam.

Women Museum

Een heel museum over de vrouw. De rol van vrouwen in de samenleving van Vietnam. Meerdere etages over het huwelijk, ouderschap, mode, koken en de rol van vrouwen in de oorlog. Er zijn veel foto’s en korte video’s.

Water Puppet show

Het Hanoi Water Puppet Theatre ligt aan de oever van het Hoan Kiem Lake. Het is een oude traditie. De spelers van de poppen staan, achter een doek, tot boven hun middel in het water. Sommige poppen wegen 15 kilo. Er is een live band en lichteffecten. Er worden in 45 minuten een paar korte verhalen vertolkt. Een keer andere entertainment.

Hanoi Night Market

De markt loop van Hang Dao Street naar Dong Xuan Market. Altijd leuk voor een bezoek. Je kunt hier alles vinden qua kleding en en ook heerlijk eten.

Food Street

De enige plek waar het winkels is toegestaan om 24 uur per dag open te zijn. Heerlijk vers eten voor een kleine prijs.

Thang Long Imperial Citadel

Citadel van Hanoi. Bijzonder is dat het pas in 2008 per ongeluk is ontdekt toen een gebouw daar werd neergehaald. Sindsdien is voorzichtig deels opgegraven. Het centrale deel staat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Veel komt uit 6e eeuw en de 20e eeuw, inclusief fundamenten van oude paleizen en oude wegen. Er zijn ook bronzen munten, keramiek en aardewerk uit China en vele plaatsen in Azië gevonden.

Tran Quoc Pagode

Een van de oudste pagodes van Hanoi. Gelegen op een schiereilandje in het meer.

Hoan Kiem lake

Het meer ligt centraal in Hanoi. Hier komen zowel locals als toeristen graag.  Vanaf vrijdagavond tot en met zondagavond wordt de overgeving afgezet voor verkeer. Overal zijn optredens van bands en dansers. Mensen spelen spelletjes op straat. Erg gezellig. Er is een tempel op de klein eiland.

Perfume Pagoda

Voor vele Boedische mensen een van de belangrijkste tempelcomplex. Aangenomen wordt dat het in de 15de eeuw gebouwd werd. Er wordt nog veel gebeden en geofferd. De tempel is in een grot wat het nog specialer maakt. Op het terrein zijn nog een paar tempels en pagodes meer. Er is een kabelbaan zodat je niet omhoog/omlaag hoeft te lopen. Een dagtocht met een boottocht door een prachtig landschap in Songebergte. Met een minibus rijdt je door een prachtig het landschap. Vervolgens ga je met een bootje naar de voet van de bergen waar de tempel is. Indrukwekkend zelfs als je al veel tempels gezien hebt.

Free walking tour

Online te boeken. Ik deed via mijn hostel en het was de gelijke tour. Een verrassende stadswandeling. Bezoek aan een tempel. Bezoek aan de grote markt en streetfoodstreet. Over de prachtige treinbrug. Door de community van de mensen die “onder” de brug wonen. Naar trainstreet. Vooral de community was interessant en een keer iets anders.

Trainstreet

Trainstreet is een super bijzondere straat. De rails loopt dwars door een wijk. Vlak langs huizen en winkelpanden. Bizar is dat je er direct naast de rails op een stoeltje iets kan drinken. Komt er een trein dan pak het boeltje op om de train te laten passeren. Direct voor je neus met veel getoeter.

Ps ik heb gehoord dat tegenwoordig trainstreet niet meer zo te bezoeken is maar op afstand.

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie