Reistips en ervaringen in Thailand

beach ao nang krabi thaliand

Thailand heeft vele prachtige eilanden met fantastische stranden. De bewoners zijn vriendelijk en goedlachs. Het eten is er heerlijk. Thailand kent slechts drie seizoenen. Heet van maart tm juni. Regenachtig van juli tm november. Koel van december tm februari. In het Noorden is in de bergen is het frisser dan in het tropische zuiden.

Thailand is vergeleken met Nederland enorm groot. 513.000km. Het heeft ongeveer 2600 km kustlijn. De hoogste berg is 2596. Het noorden is bergachtig met dichte teakwouden en valleien met rijstvelden, fruitbomen en groenten. Er leven nog vele typische bergstammen. In het noordoosten is de belangrijke Mekong rivier en het droge Koratplateau. In het centrale deel valt soms veel regen dat maakt het vruchtbaar. Hier is wordt veel verbouwd en over de rivier Chao Phya naar Bangkok vervoerd. Het zuiden is een lange, smalle landtong. Hier wordt veel rubber- en palmolie verbouwd met ook rijstvelden en fruitbomen.

Bangkok wat te zien en doen?

een eigen blog https://www.sabinesmind.nl/reizen/bangkok/

Kanchanaburi

De gelijknamige hoofdstad van de provicie ligt op 130 km ten westen van Bangkok. Hier reis je naartoe voor een triest deel van de geschiedenis De brug over de River kwai en de Dodenspoorlijn. Ook zijn er meerdere nationale natuurparken met prachtige watervallen. Een fijne afwisseling is zien en doen is er genoeg. Wandelen, Raften, zwemmen, vissen, kanoën of volg een kookcursus of bezoek een stam. In Kanchanaburi zelf vind je een leuke avondmarkt die dagelijks wordt gehouden, behalve op woensdag.

De spoorbrug over de rivier Kwai

Misschien ken je de film The bridge over the River Kwai. De Japanners legden tijdens de Tweede Wereldoorlog een spoorlijn dwars door de jungle. Doorvoor gebruikten ze gevangen genomen soldaten. Bij de bouw van deze spoorlijn viele en meer dan 100.000 Aziatische dwangarbeiders en ongeveer 16.000 krijgsgevangenen. Hierdoor wordt het de ‘dodenspoorlijn’ genoemd.  Vooral bij de brug vielen veel doden. De brug is vanuit Kanchanaburi makkelijk te bereiken. Je kunt een treinrit over de spoorlijn en over de brug maken of eroverheen wandelen of fietsen.

De Hellfire Pass Memorial

Een van de meest beruchte passages van de ‘Death Railway’ ofwel ‘dodenspoorlijn’ is de Hellfire Pass, een 1200 meter lange passage door een berg. De “Death Railway” is een 500 meter lange en 25 meter diepe gedeelte van de rots. De bedoeling was om de spoorlijn voortzetten van Bangkok naar Yangon. De Japanners lieten hier mensen onder erbarmelijke omstandigheden het spoor door de berg aanleggen. Voor alle geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische arbeiders die hierbij omkwamen is het Hellfire Pass Memorial opgedragen. Hier kun je langs een 4 kilometer lang wandelpad een voorstelling krijgen van de armzalige situatie waarin de krijgsgevangenen zich bevonden. Ook is er een klein memorial museum dat je kunt bezoeken. De Hellfire Pass Memorial ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Kanchanaburi. Meer over de Hellfire Pass Memorial.

Oorlogsbegraafplaatsen van geallieerden

Tegenover het treinstation in het noorden van Kanchanaburi en langs de rivier Kwai Noi bevinden zich oorlogsbegraafplaatsen van geallieerden die omkwamen tijdens de aanleg van de ‘Death Railway’. Meer dan de helft van de krijgsgevangenen die hier liggen begraven zijn Brits, de rest voornamelijk Australisch en Nederlands. De Amerikaanse doden werden later overgebracht naar erebegraafplaats Arlington. Zo’n kerkhof blijft indrukwekkend. Het ‘Kachanaburi Allied War Cemetry’ bij het station wordt perfect onderhouden en hier liggen 6.982 geallieerde krijgsgevangenen begraven. Het ‘Chung Kai Allied War Cemetry’ ligt iets verder weg, maar is te bereiken tijdens een mooie wandeling.

Jeath Museum

Het museum is aan het einde van Lak Muang Road. Het geeft heel intens weer hoe de onmenselijke en moeilijke omstandigheden de gevangenen moesten leven en werken. Vaak moesten ze alleen met hun handen werken hadden zij geen werktuigen. Het museum is gemaakt in bamboehutten. Zo verbleven de krijgsgevangenen ook. Er zijn foto’s schilderijen en manuscripten. Het geheel is zeer aangrijpend. Tenminste mij raakte het wel enorm maar ik vind het ook bij de geschiedenis horen.  

In de direct omgeving aan de River Kwai of een zijtak ervan zijn veel gave hotels. Floatel. De hotels en kamers zijn op het water. Veelal hebben zij geen elektriciteit. De verlichting is met olielampen. Lekker op je veranda van de omgeving genieten. Of spring in de rivier om af te koelen. Een bijzondere ervaring. Zoek een hotel hier:

Reizen naar Kanchanaburi – hoe kom je er? Vanuit Bangkok gaan er treinen en bussen of je boekt het als een excursie van meerdere dagen.

Miljoenen artikelen

Krabi

Ik koos voor deze regio voor een paar dagen strand. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor gevarieerde tochten.

7 islands sunset tour

Een tocht van begin van de middag tot ongeveer 20.00 uur inclusief water, snorkelset en diner. Een mooie tocht door de prachtige baai met de beroemde kalksteen formaties. Veel kleinere eilanden zijn onbewoond. Meerdere keren heb je de kans op zwemmen en snorkelen. Er zijn gekleurde vissen en koraal. Op een plek zijn er twee types clownsvissen (Nemo). Een mooie zonsondergang en diner op Railay beach. In het donker ga je zwemmen met Bio-Luminesent. Oplichtend plankton. Ik vond het een mooie tocht.

Tiger Cave tempel

Na ruim 1200 traptreden kom je bij de boven tempel. Een open tempel met een prachtig uitzicht op de omgeving. Onderweg kan je apen tegenkomen. Schrik niet. De apen zijn mensen gewent en rustig. Ik ben dol op uitzichtpunt en vanaf de top heb je een weids uitzicht over de omgeving. Een mooie belening na een pittige klim.

Let op! De trappen zijn steil. Neem water mee. Bedek je knieën en schouders want het is een tempel. Ga vroeg in de ochtend of later op de dag. Het afdalen is voor mensen met hoogtevrees pittig.

Ao Nang

Een redelijke plaats. Het biedt heel veel restaurants in verschillende prijs categorieën. Veel bars en barretjes. De grote ketens zijn er aanwezig net als de kleine straatverkopers. Het strand is wellicht niet de mooiste. Echter met een longtail boat of een speedboot ben je in korte tijd op een ander mooi strand of eiland. Er zijn heel veel mooie plekken te ontdekken vanaf Ao Nang.

Huren: Een motor, scooter, fiets of diverse type boten.

Tempels: Er zijn meerdere tempels in de omgeving

Sport: Yoga en reiki mogelijkheden. Rotsklimmen. Surfen kan maar zie je weinig. Snorkelen en duiken.

Er is een prachtig natuurpark in de omgeving (heb ik gehoord maar zelf niet gedaan)Dit gebied is echt prachtig met zijn kalksteen rotsen/bergen en stranden.

Slapen in Ao Nang:

Goede prijs kwaliteit een klein stukje van de drukte af http://www.booking.com/Share-2B2Xxh

ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie