Shanghai (SH) Reistips en ervaringen

shanghai view from shanghai tower china

Een van de grootste en meest levendige steden van China. De stad wordt vaak aangeduid als de modernste stad van China. De stad van acties i.p.v. ideeën. Er is geen stad in China waar de verschillen tussen oost en west én rijk en arm groter zijn. Je vindt hier designwinkels tegenover traditionele wierrooktempels en trendy locals met de nieuwste gadgets en bijzondere kapsels. De skyline wordt gevormd door torenhoge wolkenkrabbers. Op dit moment is het de snelst groeiende de stad in Azië. Er wonen ongeveer 25 miljoen mensen.

The Bund. De bekendste boulevard van Shanghai, voor de rijken het middelpunt van de stad. De weg wordt omlijst door koloniale Engelse gebouwen en oude straatlantaarns. Terwijl aan de overkant van het water in zakendistrict Pudong wolkenkrabbers de lucht in schieten. Vooral ’s avonds als het donker is valt het verschil op.

Pudong. Hang even de toerist uit in plaats van de reiziger en loop door de Bund Tourist tunnel naar Pudong. Nu kun je de Bund bewonderen vanaf de andere kant van het water. Er zijn verschillende mogelijkheden om een skybar te bezoeken voor een adembenemend uitzicht over de stad. Zowel overdag als in het donker fraai. De entreeprijzen verschillen. 

Yu Gardens. Ook bekend als Yuyuan. Het ligt in old town. De tuinen zijn gecreëerd zoals in de klassiek Chinese stijl gebruikelijk was. Er zijn diverse tempels. Prachtige gebouwen. Veel water en rotsen. De omgeving is zeer levendig. Prachtige Chinese grote gebouwen met tal van winkels en mogelijkheden om Street food te proberen

The City God Temple. Een prachtige grote tempel midden in de hectiek van old town. De entree is slechts rmb 10. Er zijn heel veel verschillende goden waar nog elke dag vele mensen toe bidden en offers brengen. Prachtige tempel in een levendige omgeving. Het andere SH.

Fangbang Road. Een leuke straat om van de Bund naar Fu Garden te lopen. Een smalle straat vol met kleine winkels waar de bewoners nog bij hun winkel wonen. De prijzen zijn hier lekker laag.

Nanjing Road voetgangers straat. De meeste toeristische straat van SH. Het voormalige centrum van de stad. Nu vooral bekend om te winkelen en te eten.

Quiboa. Een oude waterstad. De stad is nu ingelijfd door SH. Een paar straten zijn hier kanalen. Verbonden met bruggen. Er vissen nog mannen. Deze stad was klein en eenvoudig met de metro te bereiken. Er zijn meerdere oude watersteden die iets groter zijn alleen duurt de metro rit soms wel 2 uur. Vroeger afzonderlijke steden die nu ingelijfd zijn door SH.

Observatory / Shanghai tower. Het tweede hoogste gebouw ter wereld. Het hoogste gebouw van China. 632 meter hoog met de snelste lift ter wereld. Vanaf verdieping 118 heb je een uitzicht over de stad. Afhankelijk van het weer en smog helaas. Entree is RMB 180. Erg duur dus voor China. Maar elke toren en rooftop bar vraagt entree.

Reizen

Shanghai Urban Planning Exhibition Center. Een museum over de ontwikkeling van SH vanaf het moment dat het nog een vissersdorp was. Van toen naar nu en de toekomst. Er zijn veel foto’s. Er is een grote maquette van de hele stad. Er is een virtuele film met een rondleiding door de stad. Een paar interactieve dingen geschikt voor kinderen. SH wil een wereldstad worden die toch leefbaar is voor zijn bewoners.

De tunnel experience. Een soort van kermisattractie onder de rivier door. Je gaat in een kleine treinwagon door een tunnel met licht. De licht thema’s verschillen en het thema wordt verteld in het Engels en het Chinees. Het is eerder apart te noemen dan mooi.

French concession. Een grote wijk met ruim 2000 beschermde gebouwen. Veelal stammen de gebouwen uit de periode tussen de twee wereld oorlogen. De bouwstijl is meer Europees. Ongeveer in het midden in het huis van schrijver Ba Jin te bezoeken. Gratis entree. Zijn woning en de inrichting zijn zeer Europees. Voor mensen uit Europa zal het minder bijzonder zijn. Maar het is even iets anders.

Art museum. Vooral Chinese kunst. Helaas staat er zelden iets in het Engels. Het aanbod varieert van olim schilderingen, tot cartoons met bijbehorende cartoon film, moderne kunst. Entree is gratis. Alleen voor de bovenste verdieping betaal je rmb 20. Hier is dan ook de topattractie. Het schilderij Langs de rivier tijdens de Quing Ming festival. Beter bekend als de Mona Lisa van China. Een levendige verbeelding van het schilderij. Zeer de moeite waard. Al is het jammer dat er niet ook een schilderij van dit grote tafereel hangt.

Jade Boedha Tempel. Een prachtig grote tempel. Het belangrijkste heiligdom van SH.

Winkelen en street food in overvloed. Er zijn enorm veel winkelcentra. Alle merken zijn vertegenwoordigd.

Download de VPN app om toch meer toegang te krijgen tot whatsapp en social media. Voor email werkt gmail niet en hotmail wel. Het is erg onduidelijk wat wel werkt en niet en het waarom is het grootste vraagteken. Wechat werkt wel de Chinese variant van whatsapp met heel veel meer opties.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie