West USA, uitgebreide route

antelope canyon usa

Mijn eerste roadtrip door USA was een uitgebreide route door West Amerika. Een mooie route met heel veel bezienswaardigheden. Ik moest oppassen niet te ver door te rijden. Verleidelijk.

Verenigde staten van Amerika. Het land bestaat uit 50 staten. Nederland past ongeveer 234 keer in de VS. Een land zo groot en zo divers. Qua natuur, klimaat, meningen en wetten. Elke staat heeft min of meer zijn eigen identiteit.

Tip voor een roadtrip: Zorg dat je altijd voldoende water en een paar snacks bij je hebt. Bij pech moet je soms even wachten. Stap je uit de auto, zelfs bij een kleine wandeling, neem altijd water mee.

San Francisco

San Francisco een schitterende stad. Veel mensen vinden het de meest Europees aanvoelende stad van de USA. Door de ligging in een baai met een woestijn erachter is het er altijd stukken frisser dan in de rest van de omgeving.

San Francisco is wandelend goed te doen. Uiteraard gaat het af en toe enorm heuvel op. Maar zo loop je door minder bekenden straten. Ik stuitte op zo’n super ouderwetse Diner. De kleuren en de inrichting kwamen zo uit een film.

Wat te zien en doen in San Francisco

De Golden Gate Bridge

De bekende rode brug. Het symbool van SF. De brug is al op 27 mei 1937 in gebruik genomen. De totale lengte is ruim 2,7 kilometer lang.

Met een gids heb ik een super leuke fietstocht over de brug en zijn omgeving gemaakt. I Een stukje uitleg over San Francisco en dan de brug over fietsen. Aan de overkant ligt Sausalito.

Sausalito

Een heel leuk dorp met prachtige huizen en een hele eigen sfeer. Ik ben aan het einde van de fietstocht nog even gebleven voor een lunch en om rustig het dorp te bewonderen. Later met de fiets op een kleine ferry terug. Er kunnen fietsen op de ferry maar niet oneindig veel dus wacht niet op de laatste ferry of kom ruim op tijd.

Fishermanswharf

Bezoek het bekende Fishermanswharf met zijn grote kudde zeeleeuwen. Wat een geur en een herrie. Het was ooit een oude zeeliedenbuurt. Tegenwoordig zijn ook veel winkeltjes, restaurants, een grote draaimolen. Een gezellig stukje SF.

Coin tower

Voor een mooi uitzicht over de stad en de baai. Er is een lift en met slechts enkele traptreden omhoog heb je al het uitzicht.

Coit Tower. Brandweermiljonair Lillie Hitchcock Coit gaf de opdracht voor dit art deco monument om de brandweerlieden te eren.

Lombard street

Wellicht de bekendste en meest gefotografeerde straat van SF. Loop of rijdt over Lombard street de bekendste bochtigste straat van San Fransisco. Een korte straat met 8 haarspeldbochten. Van onderaf kan je beter een foto maken. Ligging? In de wijk Russian Hill.

Victoriaanse huizen

Loop door de wijken met prachtige victoriaanse huizen. Bekend uit veel films en series. De oude huizen in Steiner street worden the painted ladies genoemd. Het is een druk bezochte buurt met een groot park, Alamo square park. Vanaf de hoge heuvel heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. In de directe omgeving zijn ook veel prachtige oude panden met winkels, galerijen en restaurants.

Cable car

Maak een ritje met de bekende kabeltrams, cable cars. Er zijn meerdere lijnen. De wachttijd kan lang zijn op een beginstation. Onderweg zijn er meerdere haltes. Echter zijn ze lastig te herkennen. En zelden stoppen ze er omdat de tram al vol is.

Wijken in San Fransisco

Ontdek ook China town, Korea town en little Italy. Deze wijken zijn niet super groot dus wederom lopend goed te doen. Plan het zo dat je er kan lunchen of dineren.

Union Square

Dit park wordt gezien als het centrale punt van SF. Hier komen allerlei soorten mensen, van zakenlieden en studenten tot straatartiesten en demonstranten. Een plek met goede restaurants als ook hotels. De kraampjes Greenmarket zijn populair om hun groente en fruit uit de streek en ambachtelijk bereide etenswaren.

Alcatraz

Helaas heb ik Alcatraz niet kunnen bezoeken. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Een bezoek aan Alcatraz moet je vooruit plannen. Hiervoor moet je al weken van tevoren kaarten reserveren.

Reizen

Wijnliefhebber? bezoek Napa Valley

Napa Valley

Een van de wijnstreken rond San Francisco. Er zijn verschillende wijnhuizen die een rondleiding en/of een proeverij aanbieden. Vanuit Napa rijdt er zelfs een wijntrein langs verschillende wijnhuizen. Een andere manier voor een wijnproeverij. Klik hier https://www.winetrain.com

Eten en slapen in San Francisco

Mexicaanse keuken https://www.lolosf.com/

Italiaanse keuken https://finoristorante.squarespace.com/

Spaanse keuken https://canelasf.com/

The Ferry Building een foodmarket in een prachtig gebouw

**********************************

Hostel op een toplokatie http://www.booking.com/Share-k7Uwia

De kust omlaag rijden

Pacific Coast Highway 1

Een prachtige route langs de kust. Ik heb de route van San Francisco naar San Diego gereden. Je komt langs mooie kustlijnen. Soms heel ruw, soms bijna door een natuurpark, soms langs een prachtig breed zandstrand dan weer door een leuke bekende strandplaats. De gehele route is 1.055 kilometer lang. ( De California State Route 1, afgekort CA 1 of SR 1 en meestal Highway 1 genoemd)

17 miles drive

In Monterey mag je de panoramische route van de 17 Miles Drive niet missen. Een prachtige route om met de auto te rijden. Vol met mooie te rijden bochten. Prachtige huizen met enorme opritten. Golfbanen waabij de golfers soms de weg over moeten steken. En niet te vergeten de prachtige vergezichten en uitzichten. Je moet betalen om de route te rijden.

Santa Cruz

Een plaats met een pier. De Boardwalk , een attractiepark. Het park zelf is gratis toegankelijk. Je betaalt er los voor de attractie. Doordat het direct aan het strand en de zee ligt is de sfeer er prettig.

Langs nationaal park Big sur. Waar je als je geluk hebt nog een condor kunt spotten. Helaas had ik niet het geluk.

Santa Barbara

Een prachtige kustplaats met een fijne sfeer. Een mooie pier waarop je even kort redelijk voordelig kan parkeren. Een mooi klooster waarin vanaf dat het gebouwd is nog elke week een mis wordt gehouden. Ga naar het prachtige gerechtsgebouw. Je zult zich de ogen uitkijken. Een van mijn favoriete plaatsen tijdens deze reis.

Los Angeles

Rijdt langs de mooie stranden van Los Angeles. Via Malibu beach, Santa Monica naar mijn favoriet Venice Beach. Venice beach is heerlijk levendig met een promenade met restaurants en veel straatartiesten. En je kan er natuurlijk aan het strand gaan liggen en zwemmen.

Het eind punt is officieel Mexico maar ik stopte in San Diego. Slechts een paar kilometer voor de grens. Later kwam ik nog terug in LA toen zag ik een ander deel van de stad.

Wat een aangename stad SD

San Diego

Met subtropische weer en Spaanse sferen. Ik slechts 2 nachten. Veel tekort voor zo’n fijne stad. Ik had zeker nog 2 nachten meer willen blijven.

SD een van de drie plaatsen waar de Amerikaanse marine hun vloot heeft liggen. Met een boottocht kom je behoorlijk dichtbij de grote schepen. Nieuwe grote vliegdekschepen. De gids vertelt precies het type nummer en waar het schip overal geweest is. Je vaart onder de, met een prijs bekroonde, brug Coronado door.

Uss Midway museum. Eén oud vliegdekschip dat in meerdere oorlogen gediend heeft is omgebouwd tot een museum. Met een audiotour loop je van voor naar achter en van beneden naar boven. Er wordt verteld over het leven aan boord. Er zijn vrijwillige oudgedienden die je vragen kan stellen. Op het dek staan heel veel oude helikopters en straatjagers. Ik dacht niets te hebben met zoiets maar ik ben er vele uren geweest en vond alles even boeiend.

’s Avonds is het gaslamp district supergezellig. Met vele restaurants en bars en veel terrassen. Een hele gezellige buurt voor een leuke tijd.

National parken in West USA

Joshua Tree National Park

Een mooi park met heel veel Joshua trees, een soort Yucca. Er zijn goede wegen door het park. Er zijn verschillende wandelingen in het park uitgezet. Het is gelegen op 2 verschillende woestijnlandschappen. Het lage Colorado desert en de hoger gelegen Mojave desert. Zo is het vlak en zo zijn er vreemd gevormde rotsformaties. Zoals Skullhead en Big rocks. Mijn eerste national park in de VS. Gelijk dacht ik hier wil ik er meer van zien. Gelukkig kan het.

Tip. Blijf je langere tijd in de VS of kom je binnen en jaar terug en houdt je net als ik van Nationale parken koop dan een jaarkaart. Na ongeveer 3 parken heb je de kaart er al uit. De kaart is per auto. Je kan de kaart kopen bij elke NP aan de kassa en werkt het gelijk. https://www.nps.gov/aboutus/entrance-fee-prices.htm

Oatman

Een klein stadje. Een western stad. Er lopen ezels rond omdat die vroeger gebruikt werden voor de mijnen. Leuke houten gebouwen met veranda’s. Of het nog zo authentiek is als vroeger is de grote vraag. Maar ik vond het de kleine omweg zeker waard.

Pak een stuk van de historische route 66 mee. Met deze route heb je zelfs meerdere mogelijkheden. Toen ik er reed was er een heuse Harley Davindson tourtocht over de route. Dat draagt toch zeker bij aan de sfeer.

Grand Canyon

De Colorado rivier heeft in de loop der tijd deze canyon uitgesleten tot een diepte van meer dan 1.600 meter. Het is een groot natuurwonder. De Grand Canyon is 446 kilometer lang en 29 kilometer breed. Je bekijkt de canyon van bovenaf. De zuid Rim is het meest bezocht en meest toeristisch. Het is niet mogelijk om in een dag de canyon volledig af te dalen en weer terug te komen. Het hoogteverschil en de afstand zijn te groot. Met een overnachting kan het wel. Of doe net als ik loop een stuk omlaag. Van onderaf voelt het voor mij nog indrukwekkender. Neem genoeg water meer en weet dat voor elk uur dat je afdaalt je 2 uur de tijd nodig hebt om weer na boven te komen.

Hoover Dam

Eén groot project waar meerdere staten bij betrokken waren. De Colorado rivier wordt getemd om het water te reguleren en energie op te wekken. Er zijn 2 verschillende tours in de dam. Ik heb de korte gedaan omdat die als eerste begon. Je gaat helemaal de dam in naar onderen. Je voelt het water door de buizen razen. Wederom iets waarvan ik vooraf niet had gedacht dat ik het zo indrukwekkend zou vinden. klik hier voor informatie. https://www.usbr.gov/lc/hooverdam/service/index.html

It’s Vegas baby

Las Vegas

Deze woestijnstad in Nevada is wereldberoemd om zijn gokpaleizen, glamour, shows en shopping malls. In het hart van de stad ligt The Strip: een aaneenschakeling van casino’s, neonverlichte clubs, luxueuze hotels en trouwkapelletjes. De temperatuur kan er oplopen tot 50 graden en door het klimaat valt er nauwelijks regen in dit gebied.

In Las Vegas bieden veel hotels gratis entertainment. Bijvoorbeeld Circus Circus, Caesar’s Palace , The Bellagio en The Venetian , met allemaal een eigen casino en vaak ook met eigen shows. De casino’s gaan nooit dicht, ze zijn vierentwintig uur per dag geopend. Eenmaal binnen heb je geen benul meer van de tijd. Nergens hangen namelijk klokken. Nergens zie je daglicht. De lampen staan op sfeerstand. De oude strip ligt iets verderop. De Freemont Street Experience, een spectaculaire licht- en geluidshow waarbij ruim twee miljoen lampjes branden.

Tip. In het centrum kan je voor een paar dollar een 24 uurs kaart voor de lokale bus kopen. De bus rijdt 24 uur. Overdag rijden er 2 type bussen. De afstanden tussen de hotels zijn behoorlijk groot.

Snow Canyon

Een klein maar erg mooi natuurpark. Prachtige rode rotsen die eruitzien als golven. Je kan over de rotsen lopen, door het park, er zijn zelfs grotten te bezoeken dit wordt alleen afgeraden als je alleen bent. De temperaturen in dit park kunnen behoorlijk stijgen.

Zion National Park

Een imponerende roodkleurige zandstenen kloof. Deze canyon loop je van beneden door. De rotsen toren dus hoog boven je uit. Vaak moet je met de bus service het park in. Op diverse plekken zijn wandelroutes met verschillende lengtes. Wandel door de Narrow door de rivier de canyon verder in.  Je loopt door koud water. Droge sokken of slippers zijn nadien misschien fijn.

Antelope Canyon

Met een Navajo gids ga je de rode canyon in. Je loopt door een ondergrondse canyon. Prachtige rode rotsen met bijzondere vormen. Deze canyon is in de loop der jaren door water en modder uitgesleten. Doordat het zonlicht door de smalle openingen naar binnen schijnt, ontstaan de meest bizarre lichteffecten. De tour duurt ongeveer een uur. Ondanks dat het er super druk was had ik het niet willen missen.

Om de hoek is de veel gefotograafde horsebendshoe. De Colorado die zich door de stenen een weg baant. En ja het ziet er uit als een hoefijzer.

Sequoia National Park

In het Sequoia National Park bezoek je de reusachtige Sequoia Trees, deze hoge bomen bereiken soms een hoogte van meer dan 80 meter het zijn niet de hoogte of dikste bomen maar wel de meest volumineuze bomen ter wereld. Er zijn diverse wandelingen uitgezet. Er lopen beren. Uiteraard ijn het wilde dieren maar het is een klein soort beer.

Gelijk eraan vast zit King Canyon National Park. Vaak samengevoegd tot een naam SEKI. Een mooie route om met de auto slingerend de canyon door te rijden. Hier zijn ook redwoods en sequoia bomen. Watervallen. Rij ook langs het mooie meer Hunelake. Echt een meer uit de oude Amerikaanse films.

Yosemite National Park

met zijn gletsjers, watervallen en monolieten. Uitgestrekte bossen, helblauwe zoetwatermeren en torenhoge watervallen. Steile granietrotsen, eeuwenoude gletsjers. Het park is duizenden jaren geleden gevormd door een gletsjer. Hoogtepunten zijn de hoge watervallen, de Half Dome en het spectaculaire uitzicht vanaf Glacier Point. Genoeg plekken om te parkeren en een route te wandelen. Van boven zie je pas hoe hoog je geklommen bent met de auto. In de vallei lijkt alles miniatuur speelgoed.

Lake Tahoe

Een prachtig meer. Een gigantisch zoetwatermeer, is het tweede diepste meer in de Verenigde Staten. Het ligt op de grens van Californië en Nevada en wordt aan alle kanten omringd door bergen, waardoor het een populaire wintersportbestemming is. Daarnaast zijn er vele casino’s aan de kant van Nevada. Vanuit South Lake Tahoe en de Zephyr Cove vertrekken dagelijks rondvaarten over het meer. Emerald Bay State Park :Het meest gefotografeerde plekje van Lake Tahoe, Emerald Bay. Het water van het meer blijft koud. Sowieso koelt het hier in de avond snel af.

Los Angeles is  ‘Love it or leave it’ 

Los Angeles

Niet alleen de grootste stad van California, maar ook de op één na grootste stad van Amerika. Zeker 140 verschillende nationaliteiten zijn in de City of Angels vertegenwoordigd. Dat maakt LA de stad met een van de grootse variaties qua nationaliteiten en dat drukt een bijzondere sfeer op de stad.

De Hop-on-hop-of bussen rijden er met 5 verschillende routes. Lekker relaxt in de bus zitten en via de audio verken je LA. Ik heb 2 routes van de hop on hop off bus gereden. Door Hollywood en Beverly Hills. Daar je toch veel bekijkt van de buitenkant of om de straatnaamborden of de wijkborden is dit een prettige manier. LA is zeer uitgestrekt.

Beverly Hills is glitter en glamour en de thuisbasis van veel beroemdheden, filmsterren en miljonairs. Veel mensen denken dat Beverly Hills een wijk van Los Angeles is, omdat het midden in de stad ligt, maar het is in werkelijkheid een eigen stad die omringd wordt door L.A. Hoe bizar is dat?

Op vrijwel elke straathoek koop je een Star Map. Met deze kaart in de hand loop je langs de grote villa’s van film- en muzieksterren. Met een beetje geluk kom je een bekende acteur of actrice tegen. Een goede plek om filmsterren te spotten is de dure winkelstraat Rodeo Drive waar de paparazzi klaar ligt om de sterren op de gevoelige plaat vast te leggen.

Mijn verwachtingen waren niet zeer hoog over VS. Geen idee waarom precies niet. Ik heb in ruim 20 dagen heel veel mijl gereden. En wat heb ik genoten. De rijstijl van Amerikanen is super galant en relaxt. Dus stress daar niet over. Kom je een snelweg op heb je voorrang bij het invoegen. Op een gelijkwaardige kruising heeft de auto die het eerst stilstaat voorrang. En echt iedereen houdt zich daaraan. Bij veel stoplichten mag je bijna altijd doorrijden voor rechtsaf tenzij er een verbodbord staat. Easy.

Miljoenen artikelen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

3 gedachten over “West USA, uitgebreide route”

  1. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

Geef een reactie