Reistips en ervaringen in Nederland

Luttenberg

Reizen kan over de hele wereld en dus ook in eigen land. Nederland heeft genoeg te bieden van cultuur en natuur, van grote steden tot pittoreske dorpjes. Nederland telt 12 provincies en heeft ruim 450 kilometer kustlijn. In totaal zijn er 21 nationale parken. Van duinen, bossen, heide, vennen tot beekdalen etc.

Overijssel

Luttenberg de parel van salland in Nederland

Een kleine stad in Nederland. De parel van Salland. Luttenberg is een dorp in de gemeente Raalte in Overijssel. Begin 2019 telde het 2.208 inwoners. Het schattige kleine dorp heeft echt een gevarieerd aanbod.

 • Klompenatelier. De eigenaar Martin is nog een van de laatste 7 mensen in Nederland die nog klompen maken met de hand. Een echt ambacht. Het kost ongeveer 7 jaar om een goede klompenmaker te worden. De pasvorm moet uiteraard perfect zijn. In het klompenatelier kan je een demonstratie bijwonen. Een aanrader. Er zijn veel verschillende soorten klompen zoals de zondags klomp, de schaatsklomp etc. In de bijbehorende winkel worden verschillende klompen maar ook houten en typische Nederlandse producten verkocht. Goede souvenirs. Een unicum zijn de prachtige klompenmozaïeken.
 • Museum De Laarman. Gevestigd in een oude veevoederfabriek waarvan details nog te zien zijn. Ooit begonnen als een museum met landbouwmachines. Het museum gaat met zijn tijd mee en is flink aan het uitbreiden. De landbouwmachines zijn er nog steeds. Maar ook een huiskamer, keuken en bedstee van ooit. Een tinnenbussen collectie. Een tentoonstelling van je bord naar de bron. Een uitleg over de herkomst van ons voedsel. Dieren op sterk water. En een kaarsenmakerij voor de verkoop maar ook om je eigen kaars te maken. Leuk voor jong en oud.
 • Zwembad ’t Siel. Een openluchtzwembad met 2 zwembaden. Het is een stichting gerund door vrijwilligers. Het bad is geopend als de buitentemperatuur 20 graden of hoger is.
 • Amfitheater Het Lommerrijk. In een bos tussen de eeuwenoude beukenbomen ligt dit prachtige kleine buitentheater. Vanaf mei tot september zijn er op een aantal zondagmiddagen voorstellingen. Het aanbod is gevarieerd.
 • Lourdesgrot. In het centrum van het dorp ligt de Lourdesgrot, het enige rijksmonument van de Luttenberg. Het werd in 1915 door de dorpelingen gesticht bij een driedubbele sprong in het dorp ter gelegenheid van een priesterjubileum. Eind jaren veertig werd gezamenlijk gebeden voor de veilige terugkeer van de twintig jonge mannen uit Luttenberg die als dienstplichtigen naar Nederlands-Indië waren gestuurd. In 1975 werd de toenmalige vervallen grot volledig herbouwd. Nu is het dus een monument ter ere van de behouden terugkeer van de soldaten.
 • Luttenberg heeft een bosrijke omgeving met een zandkuil. De “berg” is slechts 31 meter hoog. Het zijn heuvels. Omringd door de heuvels van Nationaal Park “De Sallandse heuvelrug”. Op de heuvel is veel heide welke in augustus een zee van paars geeft. Op de berg maar ook door de omgeving zijn veel routes van diverse afstanden.

Combineer het met totaal iets anders. Het bekende attractiepark https://www.avonturenpark.nl/

Wandelroutes in Luttenberg

startend vanaf: Butzelaarstraat 22, Luttenberg

 •  12,1 km Oranje
 •  3,6 km Geel
 •  6,4 km Groen
 •  7,1 km Blauw
 •  5,8 km Paars
ReizenReizen

Deventer een van de oudste steden van nederland ontdekken

Een van de oudste steden van Nederland. Een Hanzestad aan de IJssel. Overal in de oude binnenstad zijn panden te vinden vaak al eeuwen oud. Hier zie je ook vaak snijramen en ornamenten in de vorm van een gevelsteen. Houd je van oude steden, gebouwen en/of historie van is Deventer echt iets voor jou.

 • Deventer heeft een monumentaal centrum. Het middelpunt van het centrum is de Brink. Een langgerekt marktplein met bomen en terrassen. Het is omringd door diverse monumentale panden. Hier is ook het markante en oude waaggebouw “De Waag”. Het was tot 1862 nog in gebruik. Een mooi laatgotisch gebouw met ornamenten. Tegenwoordig is het een museum.
 • Pennickshuis is een mooi oud renaissance gebouw aan de Brink. Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel. Hij wilde zijn rijkdom en geletterdheid laten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Tegenwoordig is de VVV er gevestigd. Tevens geeft de doorgang naar een verborgen kerk van de Doopsgezinde.
 • Deventer Koekwinkel. Een verkooppunt van de bekende koek uit de stad.
 • Lebuïnuskerk. De bekendste kerk van de stad. Lange tijd was dit de hoofdkerk. Een grote kerk met een toren koepel. Tegen de kerk aan ligt nog de ruïne van de Oude Mariakerk. Tip: Beklim de toren. De smalle spiltrap bestaat uit 220 treden. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over Deventer en de omgeving.
 • Het stadhuis van Deventer. Het is een pand uit de 17e eeuw. De officiële trouwzaal van de gemeente Deventer is gevestigd in het Raadhuis. 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Verspreid over de buiten- en binnen gevels van het gebouw vormen zij samen één groot kunstwerk. Een mooie aanblik.

Wat een toffe variatie biedt Deventer

 • Het oudste stenen huis van Nederland. Op de hoek van de Sandrasteeg staat ‘De Proosdij’. Het oudste stenen burgerwoonhuis van Nederland. Het onderste deel van de muur stamt uit het jaar 900.
 • Het Speelgoedmuseum. Volop speelplezier en veel herkenning bij het zien van het favoriete speelgoed uit je jeugd.
 • Bergkwartier een wijk. Een middeleeuws stadsdeel met gerestaureerde huizen en winkels. Wandel door de oude kleine straatjes. Hier is ook de bekendste straat van Deventer. Walstraat. Volgens mij de meeste gezellige straat van de stad. Een paar bezienswaardigheden in het bergkwartierBergkerk, Muntentoren, de Synagoge
 • Noordenbergkwartier het oudste gedeelte van de stad. Bezienswaardigheden: Stadshuiscomplex, Grote of Lebuinuskerk, Oude Mariakerk, Oudste Stenen Woonhuis, Latijnse School, Klooster, Stadsarchief & Athenaeumbibliotheek, Stenenwal en Noordenbergtoren.
 • Havengebied. In en rondom het havengebied zijn meerdere plekken om te eten, drinken en ontspannen.
 • Ga met het pontje de IJssel over. Alleen voor voetpassagiers of fietsers. Ga op een van de vele bankjes zitten aan de kade. Of maak een rondvaart over de ijssel met een van de grote boten.
 • In de zomer is er aan de overkant een stadstrand. Een fijn grasveld om te genieten aan de IJssel. Er is een kiosk.
 • Davo stadsbrouwerij. Net iets buiten het centrum is een fijne, gezellige kroeg en brouwerij in een. Zowel binnen als buiten op het terras staan grote picknicktafels. Genoeg keuze uit eigen gebrouwen bier. Er zijn ook andere drankjes en een kleine menukaart. Proost.

Wandelroutes in Deventer

startend vanaf: Stationsstraat/Stationsplein, Deventer

 •  5,5 km Rood
 •  4,3 km Oranje
 •  20,9 km Geel
 •  3,8 km Blauw
 •  11,7 km Paars

Evenementen in Deventer

Deventer kent enkele landelijk bekende evenementen. Deventer boekenmarkt. Elke eerste zondag in Augustus. Het is de grootste boekenmarkt van Europa. Dickens Festijn in de oude binnenstad voor een belangrijk deel ingericht in 19e-eeuwse stijl en wordt het bevolkt door personages uit de verhalen van Charles Dickens. De walstraat draagt echt bij aan de sfeer

Slapen en eten in Deventer

*

 • The Lemon Tree prijzen winnaar
 • Tearose voor heerlijke hightea of gewoon thee met iets lekkers
 • Restaurant El Popo Deventer. Gezellig en lekker Mexicaans

gelderland

Twello

Twello is een dorp met circa 13.405 inwoners in de gemeente Voorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp is gelegen in de landelijke omgeving tussen de steden Deventer en Apeldoorn, dicht bij de rivier de IJssel. Twello is meer een dorp waarin geleefd wordt dan dat het toeristische attracties heeft. Het is een groene omgeving met veel landhuizen.

 • Aan de rand van het dorp ligt Hof van Twello. Prachtig om het blotevoeten pad te lopen. 2,5 kilometer door modder, water, een bamboeveld etc. Heerlijk en lachen voor jong en oud. In de kassen en op de velden worden verschillende dingen gekweekt. Bij winkel kan je verschillende verse en biologische producten kopen.
 • In en rond Twello zijn 6 klompenpadden. Deze wandel- en fietspaden combineren vooral natuur met een stukje cultuur. Veel van de paden gaan over landbouwgrond, door weilanden, over onverharde wegen of privé terrein. Hierdoor mag er niet altijd een hond mee of alleen aangelijnd. Fijne genieten van vooral in de natuur zijn.
 • Het centrum heeft diverse winkels en horecagelegenheden. Het lokale zwembad heeft een mooi binnen- en buitenbad. Elke vrijdagmiddag is de markt in het centrum.
 • In de direct omgeving is vliegveld Teuge. Hier kan je vliegles krijgen en/of parachutespringen.
 • Tevens in de directe omgeving is Bussloo. Een grote recreatieplas. Uiteraard kan je er zwemmen. Er zijn echter ook tal van andere sportieve mogelijkheden zoals watersporten maar ook golven of bezoek de thermen Bussloo. Op een groot terrein bieden zij ruim 16 sauna’s zowel binnen als buiten. Overnacht in het bijbehorende hotel voor een maximale ontspanning.

Wandelroute in Twello

startend bij Gemeentehuis Twello vlakbij station Twello. Fliertpad 16 km in te korten tot 10 km. De route valt onder een klompenpad wandeling daar is een speciale app voor.

Miljoenen artikelen

noord-holland

Schoorl achter de duinen, zee en strand

Een klein dorp in Nood Holland. Houdt je van strand, zee, duinen en rust dan zit je hier goed.

 • Een prettig klein dorp met in het centrum de klimduin. De duin is ongeveer 50 meter hoog. Een mooie sportieve uitdaging om te beklimmen. Vele mensen spelen in het zand. Dollen en rollen in het zand. Onderaan de duin kan je op een van de terrassen genieten van een hapje en een drankje.  
 • Gelijk achter de duin begint natuurgebied de Schoorlse Duinen. Kilometers wandel- en fietspaden door heidevelden, bossen, het vogelmeer en over de soms wel vijf kilometer brede duinen. Verboden voor auto’s.
 • Of ga op de fiets. Door het duinengebied naar een prachtig breed zandstrand. Doordat je er niet met de auto kan komen is het strand een stuk rustiger.

Wandelroutes in Schoorl:

startend vanaf: Buitencentrum Schoorlse DuinenOorsprongweg 1

 • De gele route is 4,4 km door het dorp en de duinen voor de hele familie
 • De donkerblauwe route 10 km naam: Boswachterspad Noordzeewandeling

Geef een reactie