Reistips en ervaringen Zwitserland.

koeien met bel op een bergalp

Bergen, meren, kaas, chocolade, fondue, rode kruis. Zo een paar dingen die al in mij opkomen bij dit prachtige land. Zwitserland een land zonder kustlijn midden in de alpen. Zwisterland heeft 26 kantons.

Het openbaar vervoer is redelijk prijzig. Echter kan je in elke uithoek van Zwitserland komen met het openbaar vervoer. Ja zelfs in de dorpjes midden in de bergen met slechts 5 huizen.

Genève uitgebreide tips

Ik heb hier i.v.m. een housesitting opdracht ruim 3 weken vertoefd. Op de luchthaven is een ticketautomaat voor een gratis kaart met het openbaar vervoer (trein, boot, bus, tram) binnen Geneve. De kaart is een uur geldig. In de stad kan je bij elk station een kaartje kopen. In zone 10 (stad Geneve) kan je reizen voor 1 uur. Ben je er langer is een week of maand kaart aanschaffen goedkoper. Te koop bij station Cornavin.

Wat te zien en doen in Geneve

 • Lac Leman/meer van Geneve. Een prachtig groot meer. Het grootste zoetwater meer in de Alpen. Het is heerlijk wandelen om het water. Lekker vertoeven in en op het water. Pak een keer een terras voor een drankje en geniet van het uitzicht.
 • De fontein/Jet d’Eau. De fontein van Geneve. Het herkenningspunt van de stad. Een van de hoogste fonteinen te wereld. 140 meter. De fontein werkt het merendeel van de stad. Aan het einde van het jaar is er een paar dagen groot onderhoud en is de fontein buiten werking. Je kan redelijk eenvoudig dichtbij de fontein komen. Pas op! als de wind draait wordt je toch nog nat.
 • Bloemenklok. Iconische bloemen klok. De klok wordt elke jaargetijde aangepast. Ligging is aan de rand van het meer en Jardin Anglais. De bloemeneklok pak je gewoon even mee als je struint langs het water.
 • De oude stad/Vieille Ville De oorsprong van Geneve op een heuvel. De stad was een van de eerste die het hervormde geloof accepteerde. Vele mensen zochten hun toevlucht in Geneve voor hun vrijheid van geloof. In en rond de oude stad zijn vele gebouwen die belangrijk waren. Hier staan de oudste gebouwen van de stad. Tevens een wijk met vele galerijen en boetiekjes.
 • Kathedraal St. Pierre De kerk waar John Calvin veel preekte. Er is nog een oude houten stoel die hij gebruikt heeft. Gebouwd in een neo klassiek stijl met prachtige pilaren. Regelmatig kan je de toren beklimmen tegen betaling. Van boven het je een prachtig uitzicht over de stad. De buiten kant van de kathedraal is zeker de moeite waard.
 • La place du Bourg-de-four. Het oudste plein van Geneve. Omringd met de oudste gebouwen van de stad. Met een beetje geluk zie je nog een stuk van het meer en de fontein. Een fijn plein om even wat te drinken. Of het nu aan het begin van de dag is of om de dag te eindigen.
 • Promenade de la Teille. Ooit was het er voor militaire doeleinden. Nu een mooie plek met bomen en bankjes voor een mooi uitzicht op de stad. Het is een uitzichts balkon met de langste bank te wereld. De promenade is boven reformatie muur.
 • Reformatiemuur. De muur vertelt kort de geschiedenis van de geloofstransformatie. Hier ben je tevens in een super fijn park.
 • Parc Bastions. Een groot park met veel bankjes, de universiteit, grote openbare dam- en schaakborden. Veel locals en studenten verbrengen hier hun vrije tijd.
 • Kanonnen/arsenal Vijf historische kanonnen. Gesitueerd voor 3 prachtige grote mozaïek werken. Zij laten ieder een stuk uit de geschiedenis van Geneve zien. Zeker de moeite waard om langs te lopen.

Impressie van Genève https://www.youtube.com/watch?v=ZB801VVN57w

Musea in Geneve

 • Maison Tavel. (gratis) Het oudste privé huis in de stad. Het is sinds 1986 een museum over het dagelijkse leven in Geneve. Op de bovenste verdieping is een grote maquette van Geneve vroeger.
 • Barbier-Mueller museum. Hier zijn veel antiek spullen zoals stoffen en beelden zowel uit het oude Europa als uit Afrika.
 • Internationale museum van de hervorming / Intern. Museum of the reformation. Een museum over de historie van het gewijzigde geloof sinds 1536.
 • Het rode kruis museum. Een museum over het ontstaan en de toegevoegde waarde van het rode kruis.
 • CERN. (gratis) Bekend van de deeltjes versneller. Hier vinden veel onderzoeken plaats om inzicht te krijgen in de materie. Enkele onderzoeken leverden een Nobel prijs op. Bv Higgins deeltje. Ook is hier www ontstaan waarmee we op internet kunnen zoeken. Boek vooraf de rondleiding online er zijn maar een beperkt aantal kaarten voor de georganiseerde gratis tour. De deeltjesversneller zit helaas niet in de tour. Op speciale bezoekersdagen kan je er voor inschrijven. Echter is dat zelden en snel vol. https://visit.cern/tours/guided-tours-individuals

Mooie wijken in Geneve

 • Wijk Carouge. Ooit een aparte stad. Nu de Italiaanse wijk van Geneve. De sfeer is er net iets anders. Vele mooie oude gebouwen met luiken. Mooie zachte verschillende kleuren. Struin door de straten met zijn kleine winkels. Kleine speciaal zaken in chocolade, kaas, worst of leuke boetiekjes. Terrassen zijn er gewoon naast de straat. En dan opeens ben je weer op een plein. Op woensdag en zaterdag is er een markt op plein de Marche.
 • Wijk Paquis. Een grote wijk die zich uitstrekt vanaf het station Cornavin tot aan het meer. Een levendige wijk. Aan het water vind je Bains des Paquis westzijde van het meer. Het bekendste “strand” van de stad. Op houten vlonders en op rotsen kan je genieten van het meer. Er zijn veel trappen om in het water te gaan. In het hoogseizoen kan je stoelen huren. Wanneer het droog is lekker voor een picknick.
 • PlainPalais. De wijk met de universiteit en zijn prachtige park Bastion. Ook is hier de muur van de reformatie. Er wonen veel studenten. Opvallend is het zeer grote plein. Plaine de Plainpalais. Op zaterdag is hier de grootste vlooienmarkt van de stad. Op meerdere andere dagen is er ook markt die per keer verschilt in grote. Elk circus slaat hier zijn tent op bij een bezoek aan de stad.
 • Wijk Nations. Geneve is bekend om zijn vele internationale organisatie. In dit deel van de stad zijn er veel bij elkaar. Vanaf het grote plein Place des Nations ga je rond.  Palais des Nations hier is de geschiedenis te zien van de Vereinigde Naties. Er zijn rondleidingen hier. Je komt in verschillende zalen/vergaderruimtes en hoort een stuk over de geschiedenis en de waarden van de VN. Kom op tijd want het duurt even voor je door de beveiliging bent. Een paspoort of identiteitskaart is verplicht. Klik hier voor informatie.  https://www.unog.ch/80256EE600581D0E/(httpPages)/5ADC7FB14E2750BD80256EF7005848A2?OpenDocument
 • Parc de Grange gaat over in Parc des Eau Vives aan de oostzijde van het meer. Een groot park met een prachtig hotel. Rozentuin etc. Voor wie wil ontsnappen aan de stad. Dichtbij is het babystrand en het strand van de stad.

Het balkon/ de berg van Geneve

Berg Saleve. Het Balkon van Genève. Officieel in Frankrijk. Met het openbaar vervoer van Genève kan je tot de grens (tram 8) en dan is het nog slechts 5 minuten lopen naar de kabelbaan. Gelijk vanaf het eindpunt een mooi uitzicht op de stad. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om naar boven te wandelen. Er zijn verschillende routes. De klim duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Afhankelijk van de route en je conditie. Ik liep de route linksom wat beter schijnt te zijn voor de uitzichten i.v.m zon. Op verschillende plekken heb je uitzicht op de alpen en met een beetje geluk zelfs op de Mont Blanc. Vanaf de andere kant heb je een prachtig uitzicht over het dal, Genève en het meer. Neem je paspoort of identiteitskaart mee. Je gaat de grens over.

Tip: In de stad zijn verschillende plekken waar je een fiets kan huren. Bij https://www.geneveroule.ch/ zijn deeerste 4 uur zijn gratis. Je op een andere locatie inleveren.

Dagtochten naar Frankrijk. Ik ben vanuit Geneve naar Annecy en Chamonix geweest. Beide zeer mooi en aan te raden. https://www.sabinesmind.nl/reizen/frankrijk/

Reizen

Wat te doen in Montreux

Volgens velen een van de mooiste steden van Zwitserland. De stad ligt aan de Noordzijde van Lac Leman. Omringd door wijnvelden en bergen van de alpen. Het meest bekend is het van het Jazzfestival in juni en juli.

 • Oude Stad. Je kan eenvoudig een wandeling maken door de oude stad. Je loopt door de oude kleine straatjes omhoog. Onderweg kan je het oude, kleine stadsmuseum Bezoeken. Hier zijn veel dingen over het vroegere dagelijkse leven. Met mooie oude posters als advertentie voor de stad. Tevens kom je langs de kerk Vincent. Een kleine kerk met een klein parkje en bankjes. Vanaf dit park heb je een prachtig uitzicht over de stad en het meer.
 • Slot Chillon. Te bereiken te voet, met de bus nr 102 of de boot vertrek bij de VVV. Het kasteel ligt prachtig aan de oever van het meer. Het is het meeste bezochte kasteel van Zwitserland. Je kan een audiogids huren. Echter heb je aan de folder, die er ook in het Nederlands is, al voldoende informatie. Je kan lopen van nummer 1 tm 46 en komt zo door het hele kasteel. Van de kerkers tot de wachttoren waarvan je prachtige uitzichten hebt. Voor mij voelde het echt als een middeleeuws kasteel.
 • Bloemenpromenade. Deze is 13 kilometer vanaf kasteel Chillon tot aan Vevey. De stad onderhoud de bloemen en palmenbomen die hier door het milde klimaat zeer goed bloeien. Ik liep van het kasteel weer terug na de stad.
 • Queen the studio Experience en Freddie Mercury. In de stad is een prachtig beeld van Freddie Mercury. Nog elke dag worden er bloemen en cadeaus neergelegd. In het casino is een klein museum gewijd aan Queen. Gratis toegankelijk. Er zijn een paar kledingstukken. Papieren met handgeschreven muziekteksten. Ooit kwam Queen naar de stad om een studio te gebruiken. De stilte was in het begin wennen maar uiteindelijk zo goed bevallen dat ze de studio hebben gekocht. Veel opnames van de Queen zijn in Montreux opgenomen bijzonder toch?
 • De wijngaarden van Lavaux. Ze staan op de Unesco lijst.
 • Charlie Chaplin museum. Officieel in ligt het in de plaats Vevey maar het is snel en eenvoudig te bereiken vanuit Montreux. Het geeft een mooi en ander beeld over het leven van deze acteur en artiest.
 • Dichtbij is museum Nest van het bekende merk Nestle. Een museum over eten in het algemeen.
 • Golden Pass line. Deze trein rit is een van de bekendste panoramische routes. Een route van Montreux naar Luzern.

Wat te zien in Bern

De hoofdstad van Zwitserland.  Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als bondsstad.Het voelt meer als een kleine stad. Niet zo vreemd want qua grote steden in Zwitserland staat het slechts op plek 5. Ik sliep in de jeugdherberg dichtbij het centrum. Net als in Geneve, krijg je hier bijna overal een kaart om kosteloos gebruik te maken van al het openbaar vervoer.

 • Oude stad. De oude stad staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van Unesco De oude stad ligt op een schiereiland in de rivier de Aare. Een rivier met een prachtige groen grijzige kleur water. De stad heeft galerijen met arcadebogen van 6 kilometer. Daardoor heeft het de langste overdekte winkelpromenade van Europa. Handig om in de schaduw te lopen met mooi weer of droog als het regent. Midden door de oude stad loopt een grote brede straat. Qua naam veranderd die van Spitalgasse naar Marktgasse naar Kramgasse en nog naar Gerechtigkeitsgasse. In deze straat zijn er zelfs winkels, cafes en restaurants in de kelders onder de gebouwen. Een steile diepe trap ga je af. Een andere ervaring. Kijk eens omhoog naar alle kleine dakkappellen op de daken en al die kleine schoorstenen. Door de hele stad zijn meer dan 100 fonteinen de mooiste en belangrijkste staan in deze grote straat. Aan het begin van de straat naast het station is de kerk Heiligegeistkirche. Van binnen een mooie kerk met zuilen en een balustrade bovenlangs. Vooral de zachte kleuren op het plafond vallen op. Loop door tot de Käfigturm. Links ervan staat de Hollandse toren/ Hollaender turm. De toren lijkt net de onderkant van een molen. Je loopt door tot de Zytglogge (klokkentoren) aan de ene kant mooi beschilderd aan de andere kant een grote klok in het midden, de klokkenluider bovenin de toren en het schouwspel rechts. Het unieke is dat deze drie systemen met elkaar verbonden zijn. Iets verder aan de rechterkant is het Einstein haus. Hier heeft hij met zijn gezin van 1903 t/m 1905 gewoond. Men zegt dat hij hier de basis heeft gelegd voor de relativiteitstheorie. Aan het einde van de straat ga je links omlaag naar de kerk Nydeggkirche. Naast de kerk kan je een trap af en kom je bij een oude aanlegsteiger als onderdeel van de stadsmuur. Vandaar loop je over de brug en gaat linksaf naar de grotere hoge burg. Over de brug ligt het de beroemde Bärenpark berenput. De beer het wapen van de stad. Er leven nu nog 3 beren iets verderop op een groter terrein. Vandaar kan je weer omlaag om dichtbij de rivier te kunnen rusten op een bankje of op de stenen trappen pal aan het water.
 • Nydegggbrücke. Lange tijd de langste gespannen brug op zo’n hoogte. Kijk vooral ook naar de wachthuizen aan de 4 zijden. Ze zijn een huis, hotel en restaurant. En vanaf de brug heb je mooi zicht op de rivier met zijn specifieke alpen kleur. Groengrijzig.
 • Bundeshaus. Parlementsgebouw. Zwitserland is een van de eerste landen die democratie heeft ingevoerd. Van buiten al een zeer mooi gebouw. Van binnen is het ook de moeite voor een bezoek waard. Neem je paspoort mee, De toegang is gratis de grote zaal is zeer mooi. En anders alleen al om van het terras over het andere deel van de stad en de omgeving uit te kijken.
 • Münster de kathedraal van de stad. Je kijkt je ogen uit bij de grote toegangspoort. Het is een weergave van het laatste avondmaal. Heel mooi en gedetailleerd gedaan. De hoogste kerktoren van Zwitserland. Van binnen is het hele hoge plafond zeer indrukwekkend en vooral ook het orgel. En dan nog de vele kleine glas-in-lood ramen Voor chf 5 kan je toren op tot bijna bovenin. Het zijn ruim 300 traptreden voor een fantastisch uitzicht over de stad. De wind in je haren. Op de weg naar beneden kan je de klokken nog bewonderen. In de toren kan je zelfs een etentje geven ook voor grotere groepen. Wel even reserveren https://www.bernermuenster.ch/de/index.php Er zijn ook regelmatig concerten.
 • Rozentuin. Een park aan de andere zijde van de rivier en hooggelegen. Het is een park met een vijver, een speeltuin en een rozentuin. De geur is heerlijk. En van de panorama heb je weer een fantastisch uitzicht over de stad. Er is een restaurant met groot buitenterras.
 • Einstein museum en Bernische historisch museum. Ze zijn gehuisvestigd in hetzelfde gebouw. Een groot overzicht over het leven van Einstein met foto’s, schriften en kaarten geschreven door hem zelf. Een behoorlijk compleet overzicht over zijn leven en een paar van zijn theorieën en ontdekkingen. Het historisch museum gaat terug tot de prehistorie met wandtapijten, schilderijen, opgravingen. Het gebouw alleen al is een bezoek waar het is gebouwd als een 16e-eeuwse kasteel.

Het museum is op het plein Helvetia Platz met een prachtig groot beeld van Helvetia. Het is de vrouwelijke nationale personificatie van Zwitserland. Er zijn meerdere zeer diverse musea in de buurt.

De stad is zeker goed te bezoeken in 1 tot 2 dagen. Ben je er langer dan is een aanrader het Gurten te bezoeken. Het is een park in de natuur Vanuit de stad kan je met een tram tot de kabelbaan. Van boven heb je een prachtig uitzicht op de stad en het grotere dal. Voor kunst liefhebbers is Zentrum Paul Klee aan te raden. Ook te bereiken met een bus want het ligt iets verder uit het centrum. Er zijn ook andere werken van andere kunstenaars. Het gebouw is ook indrukwekkend.

Wat te zien in Thun, het alternatief voor Interlaken

Een niet al te grote middeleeuwse stad aan het meer van Thun. Hier begint de rivier de Aare. Het is de belangrijkste basis van het Zwitserse leger en dat zag onderweg. De soldaten met bepakking bezig met een mars. Een aangename stad met een fijne sfeer. Aan de overzijde van het meer ligt Interlaken. Het is een mooie stad tussen twee meren echter zeer toeristisch.

 • Kasteel Oberhofen of kasteel Thun. Een prachtig kasteel dat boven de stad uitsteekt. Net een sprookjes kasteel met zijn vanen. Het kasteel is gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. Het kasteel is te bezichtigen. Er zijn vele historische stukken uit de regio. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht.
 • Stadkerk. Via een pad vanaf het kasteel kom je bij deze oude kerk. Van binnen is de kerk erg sober daarentegen is het uitzicht van het parkje zeer mooi.
 • Kerktrap. Via de oude houten overdekte kerktrap loop je naar beneden de stad in.
 • Er zijn door de stad heen prachtige oude gebouwen te zien. Velen zijn nu in gebruik als hotel of restaurant. Het is een wandeling door de stad waard. Bijvoorbeeld Freienhof, Rosengarten, Berntoscheune, Kornhaus en de Zyrotoren. Zeker niet overslaan het Rathausplatz. Omgeven met prachtige oude gebouwen. De mooist straat is de Obere Hauptstrasse. De modernere winkelstraat Bälliz.
 • De rivier de Aare stroomt door de stad en op een stuk splits die zich zelfs in twee rivieren. Het prachtige groenige water zie je door de hele stad. Op twee plekken zijn nog de oude watersluizen. Prachtige houten overdekte sluizen die ook dienst doen als brug. Langs de rivier zijn lange wandelpromenades. De bekendste ligt echter aan de over van de rivier met het meer in park Schadau.  
 • Thunersee. Een prachtig meer met een geweldig kleur omgeven door bergen. Er zijn verschillende watersport mogelijkheden. Rondvaartboten. En aan de oever is een zwembad.
 • Iets buiten de stad ligt een klein vliegveld voor de kleinere vliegtuigen. Hier kan je voor zeer redelijke prijzen een rondvlucht maken of zelfs zelf even vliegen. Het was echt een super ervaring. Wat een uitzicht. Op het meer, de bergen en de stad en omliggende dorpen. http://www.thun-airfield.ch/
 • Stockhorn Een berg in de buurt van Thun. Met een kabelbaan kan je naar de top van 2190 meter. Vandaar heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de vallei.

Een dag naar Luzern

Luzern is niet eens een grote stad. Op de meeste lijstjes staat het hoog als zijnde een van de mooiste steden van Zwitserland. Er is genoeg te moois zien.

 • De meest bekendste attractie is de Kapelbrug, Kapelbrücke. Het is de oudste overdekte houten brug van Europa. De oudste nog bestaande trosbrug van de wereld. Het is gebouwd in een ongewone diagonale vorm over de rivier de Reuss. In de brug zijn schilderijen aan de bovenkant. Naast de brug is de watertoren. In de geschiedenis werd het voor meer dan één ding gebruikt. Het werd gebouwd als onderdeel van de stadsverrijking. later als een archief, marteling als gevangenis en bekend om zijn marteling. Nu is het hét symbool van de stad.
 • Iets verder de rivier op is de spreuer brücke. de oudste houten brug in Zwitserland. (beetje verwarrend maar zo staat het overal) Ook zijn er schilderijen genaamd Dansen met de dood. Loop over deze brug, het is zo mooi. De speciale bouw die je ziet als je over de brug loopt. Daarnaast staan ​​de naalddam en de nieuwe elektriciteitscentrale.
 • Hofkirche is het de parochiekerk. Het voelt belangrijk om de trap op te lopen. Ga naar binnen om de gevel te zien van, Mary’s altaar met een reliëf uit 1500 en de zielenaltaar. En draai je om voor het orgel.
 • Nu is het maar een klein stukje lopen naar het leeuwenmonument. Het is een beeld De stervende leeuw van Luzern. Het is een uit de rotsen gehouwen beeld. Het was een cadeau als dank aan de Zwitserse soldaten die hielpen bij de Franse revolutie. Mark Twain beschreef het als “het meest trieste en meest ontroerende stuk steen ter wereld”. En als je zijn gezicht ziet, kun je hetzelfde zien en voelen.
 • Rathaus ook een mooi oud gebouw. Gebouwd in Italiaanse renaissancestijl. De wekelijkse markt is er nog steeds.
 • Loop over de Musegg mauer. De muur en de 9 torens maken deel uit van het historische fort. De klokkentoren is de oudste toren. Je kunt in 4 torens klimmen. Loop over de muur, al is het meer naast de muur, langs 4 torens. Je hebt een mooi zicht op de stad, de omgeving en het meer.
 • Loop door de oude stad. Het is niet groot. De oude huizen en zijn prachtig beschilderd. Het ziet er adembenemend uit. Vooral ook met die prachtige oude uithangborden. Er zijn een paar pleinen waar je even gaat  zitten voor een drankje of een maaltijd om alles in je op te nemen.
 • Ga naar kasteel/Schloss Gütsch  Je kunt met de trein een soort kabeltreintje naar boven. Uiteraard heb je vanaf hier een heel mooi uitzicht op de stad hebben. Het is nu een hotel. Je kunt ook alleen voor koffie of thee gaan zittenen genieten van het uitzicht.
 • Er zijn winkels en een winkelcentrum om boodschappen te doen. Veel dure Zwitserse horloges of messen kopen.
 • een boottocht maken op een van de mooiste meren in Zwitserland het Vierwaltstättermeer .
 • Loop over de promenade aan het meer van Luzern.
 • Er zijn ook een musea over verschillende onderwerpen

Zug een typisch klein dorp aan een meer

Een kleine zeer onbekende plaats in Centraal Zwitserland. Toch heeft de omgeving en de stad wat te bieden. Een kleine oude stad uit de middeleeuwen met een paar mooie oude gebouwen. De oude stad is in een uur te bekijken. Genoeg tijd dus voor andere leuke dingen. Voor mij ligt Zug in een omgeving die voor mij het echte Zwitserland is. Vooral om dat het niet zo groots is en toch veel biedt.

 • Zytturm Kloktoren. Je moet zelf de sleutel ophalen bij de cadeauwinkel ernaast Wunderbox of bij het restaurant Intermezzo aan de andere zijde. Je laat een id-kaart of rijbewijs achter als borg. Hoe leuk is dat? Zelf een sleutel van een toren krijgen. Je klimt de toren die 52 meter is. Van binnen is het oude uurwerk nog goed te zien. Het dak van de toren is prachtig wit met blauw.
 • Rathaus. Direct naast de toren is het gemeentehuis en zijn trouwzaal. Het gemeentehuis is mooi beschilderd en ligt aan een schattig pleintje. En zo loop je een rondje door de leuke smalle oude straatjes van de stad langs verschillende oude torens, een stuk stadsmuur en een paar kerken. Er zijn af en toe kleine pleintjes.
 • Winkelen kan door de stad heen en in het winkelcentrum naast het station.
 • Seesicht. Zeezicht. Een kunstwerk aan het water. Je loopt een trap af onder het waterniveau en hebt een blik op het meer. Ik zag alleen groen water. Misschien heb jij meer geluk maar grappig blijft het.
 • Wandelpromenade. Er is een lange wandelpromenade langs het meer. Heerlijk voor een wandeling. Goed te combineren met een bezoek aan de oude stad.
 • Badeplatz Siehbach. Zwemmen in Zugersee. Er zijn meerdere plekken waar je gratis kan genieten van het meer. Een mooi aangelegd park. Er zijn kleedcabines, toiletten en een douche bij de trap. Een stoel kan je huren of je gaat op het gras liggen of op een van de banken zitten. Er is een kiosk bij met een kleine menukaart. Je krijgt waar voor je geld hier.
 • Rondje meer fietsen. In Baar kan je bij Dorfstrasse 5a gratis fietsen lenen. Uiteraard laat je een identiteitskaart of rijbewijs achter als borg. Er zijn verschillende fietsroutes. Ik koos voor het rondje meer. Ongeveer 37 kilometer. Ik raad aan om van met de klok mee te fietsen. Je begint meer naast de grote weg. Hoe verder je komt hoe meer je langs boerderijen en weilanden fiets. Er zijn genoeg plekken om te eten en drinken onderweg.
 • Zugerberg. Tot aan een hochwachter is het bijna 1000 meter. Ik vond het een prachtige wandeling. De bewegwijzering is zeer goed. Er zijn heel veel wandelpaden in deze omgeving die ook leuk zijn om te fietsen of mountainbiken. Bergen genoeg in de omgeving.
 • Volgens velen is het mooiste aan Zug de zonsondergangen. Bij zonsondergang dansen de verschillende kleuren op het water. Een prachtig effect wat nergens anders zo mooi is als op het Zugermeer.
 • Zug licht zeer centraal voor een dagtocht naar Zurich en Luzern ook te bereiken met de trein.

Wat te zien in Zürich

De grootste stad van Zwitserland. Niet de Hoofdstad van het land. Echter wel die financiële en administratieve hoofdstad. En zelfs dan is het nog voor vele mensen niet echt een grote stad.

Gelegen aan de Zürich See. Hierin ontspringt de Limmat die door de stad stroomt. Aan het begin is deelt de rivier zich in 2 delen. Hierdoor is er een klein eiland waarop de oude stad zich bevindt. Een klein deel van de oude stad is ook aan de andere kant op de rechteroever. De highlights van de oude stad zijn:

 • Grossmünster. Volgens de legende zijn hier de graven van de stadsheiligen Felix en Regula gevonden. Zij weigerden om hun geloof op te geven en zijn onthoofd. In de 16e eeuw is op deze plek de kerk gebouwd. Bij de bouw was het een katholieke kerk later is het een hervormde kerk. De glas-in-loodramen en een doopvond zijn het mooiste. Je kan met 187 treden de toren op. Dan heb je een uitzicht vanaf 50 meter. Kosten chf 5..
 • Wasserkirche. Gelijk naast Grossmünster is deze kleine kerk. Hij staat niet op de officiële kaart als highlight. Loop er echter wel even binnen. Rechts is een trap om de crypte in te gaan. Een oude crypte met lage plafonds en opgravingen. Hier is de steen waarop Felix en Regula zijn onthoofd.
 • Fraumünster. Gebouwd in 853. Een voormalig klooster. Na de hervorming zijn de rechten overgedragen aan de stad. Entree is chf 5. De kerk en zijn ramen zijn prachtig. Aan de achterzijde is een doorgang waar prachtige fresco’s zijn. Het is een klein rustpunt met een fontein. Dit gedeelte is gratis en zeker het bewonderen waard.
 • Sint Peter’s kerk. De oudste parochiekerk van de stad. De muren komen uit de 9e eeuw. Het uurwerk van de klok is de grootste in diameter 8,7 meter.
 • Er zijn vele leuke kleine straatjes in de oude stad. Vanwaar je weer op een leuk plein komt. Lekker door de stad slenteren. Zeker de Augustinergasse lopen. Een mooi straatje met oude stenen en huizen met prachtige gevels.
 • Lindenhof. Het hart van de oude stad. Een rustig park. Het is hoger gelegen dus vanaf de zijkant heb je een prachtig uitzicht. Vooral goed zicht op de rivier en Grossmünster. Ook leuk om met zonsondergang te zitten en genieten.
 • Bahnhofstrasse. De winkelstraat van de stad. Bijna een mijl, 1,4 km lang. Hoe veder je van het station richting het meer loopt hoe duurder de winkels worden. Een eind in de straat bevindt zich links de Paradeplatz. Het financiële centrum van de stad.
 • Niederdorf en Oberdorf. Aan de rechterkant op de oever van de rivier. Een voetgangerszone. Overdag met vele kleine winkels en ’s avonds met veel restaurants, cafés, en terrassen. In niederdorf is ook Cabaret Voltaire de geboorteplek van Dadaïsme.
 • Uetliberg. Een berg net buiten de stad vanwaar je een mooi uitzicht hebt. 871 meter hoog. Te bereiken met een trein.
 • De stad heeft meerdere diverse musea zoals FIFA wereld voetbal museum, kunsthaus Zürich, swiss finance museum, klokkenmuseum etc.
 • Wandel of maak een boottocht op het mooie meer. Een fijn combinatie van stad en een meer.

Waar ik niet aan toe ben gekomen i.v.m. de tijd maar ik wel wilde bezoeken was Im Viadukt. Iets ten noorden van het centrum. Een plek met verschillende restaurants, boetieks en galerieën.

Leest mijn bespaartips https://www.sabinesmind.nl/reistips/zwitserland-besparingstips/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie