Reistips en ervaringen in Panama

panama canal panama

Een land met cultuur, jungle en tropische kleine eilandjes. Wat zoek je nog meer? 

Panama City. 

Met de oude binnenstad, Casco Viejo hier zijn leuke pleintjes, oude gebouwen en genoeg restaurants. En buiten de oude stad is het nieuwere deel van zijn stad met een hele eigen uitstraling. Veel mensen noemen het hier het Miami van centraal amerika. Dit vooral door de skyline met al zijn wolkenkrabbers. Een paar schieten eruit. De Dubia toren van Trump. Net een zeil van een groot schip. In het oog springt The Screw/el tornillo (net een wokkel). Het gebouw heeft ooit ook een belangrijke prijs gewonnen. De stad voelt zeer aangenaam. Zowel in het oude deel als in het nieuwe deel is het prachtig om op een dakterras te genieten van het uitzicht. 

PANAMA VIEJO

Panama is de eerste stad gesticht door de Spanjaarden in Centraal-Amerika. Viejo is de oude stad. Nu een gebied met ruines van de stad op zijn originele plek. Het gebied is omringd door de huidige stad. Een kerk met een toren welke je kunt beklimmen. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de ruines. Er zijn meerdere kloosters en een paar huizen. Tevens heb je toegang tot het museum. Een mooie uitleg over hoe de stad is ontstaan. Er rijdt zelfs een treintje om je van de ene naar de andere kant te brengen.

METROPOLITAIN NATURAL PARQUE

Een natuurpark in Panama.  Het is een grote groene heuvel. Er zijn diverse dieren en planten. En een mooi uitzicht over de stad

MIRAFLORES LOCKS

Het Panama kanaal. De bezienswaardigheid waar Panama bekend om is. De waterverbinding tussen de Atlantische en de pacifistische Oceaan. De eerste poging om het te bouwen is de fransen niet gelukt. Hun materiaal was niet goed en zij hadden veel last van ziektes, en als gevolg daarvan, doden.
De sluizen zijn al ruim 100 jaar oud. Aan de ene zijde gaan de schepen omhoog om over het tussenliggende meer te varen. Aan de andere zijde van het meer gaan de schepen omlaag om hun reis voort te zetten. In de ochtend gaan de schepen van de pacifistische kust naar de Atlantische zijde. In de middag is de route van de Atlantische kust naar de pacifistische zijde. De gehele oversteek duurt ongeveer 8 tot 10 uur voor een schip. De route is ruim 80 kilometer. Voor de kust is een wachtrij van schepen en onderweg is het achter elkaar aanvaren en wachten op je beurt. In totaal zijn er drie sluispunten.
Indrukwekkend om dit van dichtbij te zien. Het verlagen gaat bij miraflores in 2 etappes. Het gaat best snel. Vanaf verschillende platforms kan je kijken. Een spreker geeft nog aan waar je het beste kan kijken en waarvan je het beste een foto kan maken  In het gebouw is een filmzaal over de historie van de bouw van het kanaal. De film wordt om en om in het Spaans en in het Engels getoond. Na de film loop je door het musuem over de bouw. Beide hebben af en toe interessante dingen.

BIOMUSEO

Een heerlijk vrolijk gebouw. De bedoeling is dat je het gevoel hebt dat je onder bomen loopt.  Maar dan wel bomen in niet natuurljjke kleuren. Het thema is de biodiversiteit van de dieren. Er is een korte film. Veel beelden van hoe de dieren ooit waren. Het blijkt dat dieren ooit veel groter waren dan zij nu zijn. Leuk om even door heen te lopen. Bij het kanaal hebben wij een combi ticket gekocht met het museum dat scheelde usd 8 pp.

FIETSTOCHTJE

Als echte super toeristen huren wij naast het biomuseum een fiets. En wat voor fiets. Een fiets met een dakje erop. Op het kinderzitje voorop kunnen mooi onze tassen staan. De route is duidelijk. Amador causeway. Een mooi aangelegde weg van het vaste land naar een klein eiland. Plantjes in de berm. Bankjes met overkappingen onderweg. Rechts de grote schepen die het kanaal in- en uitvaren. Links een paar jachten. Er valt niet heel veel te zien.

TRUMP TOWER

Via het casino kan je met de lift gratis naar de 66 verdieping. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Lekker genieten van een zonsondergang.

ARCHIPEL BOCAS DE TORES

De mond van de stier. Een plek met heel veel eilanden. De meeste eilanden zijn magrove eilanden en onbewoond. 

ISLA COLON

De sfeer en de gebouwen zijn anders dan op het vaste land, relaxter.  Vanaf het terras bij ons hotel zien wij zelfs 2 dolfijnen zwemmen.

BOOTTOCHT

Een boottocht kan niet uit blijven bij een eilandengroep. Holleywood eiland. Een klein mangrove eiland met zeesterren. Starfish. Ik houd van woordgrappen. Zapatilla is een prachtig onbewoond eiland. Goud gele stranden. Heerijk zacht zand. Omringend door kraakhelder water. En varen langs slots island. Al met al zien wij toch nog 6 luiaards.

BASTIMENSTOS

Een eiland op 10 minuten varen. Het is eigenlijk een groot natuurreservaat. Red frog beach. De rode kikker niet gezien maar daar ben ik niet rauwig om want zij zijn giftig.

POLO BEACH

Polo beach is een smal strand. Misschien als de weg droog is en de hemel strak blauw dat het prachtig is. Wij hadden regen helaas.

HOSTEL LOST AND FOUND

Regio Chiriqui in het La Fortuna Natuur Park.Het enige hostel in Panama in een nevelbos/regenwoud. Een aanrader in de lonely planet die al beschrijft dat het er anders en uniek is.
Het uitzicht is fantastisch over een hele grote vallei zien. Met een stuwmeer, een rivier en super groen. Het hostal is op een ruim terrein. Heel veel trappen en niet alles is overdekt. Er is nog een ruimte met een grote tafel en zitzakken en een grote tv. Alles is voorhanden. Genoeg dieren, mottten, sprinkhanen, een kapucijnaapje en een gouden tor. In een groot hok vangen zij een kinkajoe op. Een honeybear. Een nachtdier.

BOQUETE

Een klein bergdorp. Met een grote weg midden door de het dorp. Veel mensen komen hier voor de outdoor sporten en de jungle.  
Hier logeren wij in castle Bambuda. Inderdaad het lijkt van buiten een kasteel. In deze omgeving oogt dat wel vreemd. Echter hebben zij een binnenbad, jacuzzi en een prachtig uitzicht.

KOFFIEPLANTAGE

Er zijn in deze regio vele koffieplatages. Ik bezocht Fica dos jefos. Een uitgebreide rondleiding waarbij ze het hele proces laten zien.  En 3 verschillende koffies om te proeven. Geisha is de duurste koffie van Panama. 

WANDELEN PIPELINE TRAIL

Letterlijk een pad langs waterleidingen. Een paar keer moeten wij de rivier oversteken maar dan is er ook een provisorisch bruggetje. Op eind is een waterval. De route was prima te doen al zal het met regen best glad kunnen zijn. 

MAMALLENA ECO LODGE

Een lodge in een hoogland dichtbij Panama city. In de lonely planet ook een aanrader. In de binnenlanden. Een groene omgeving met veel wandelroutes.

SAN BLAS

Een eilanden groep in het noord oosten. 365 eilanden. Voor elke dag 1. Er wonen nog indianen met hun eigen rechten en status. Een paspoort meenemen is verplicht net of je naar een ander land gaat. Tevens betaal je voor toegang tot de eilanden. De tour is ongeveer usd 100 per dag inclusief alles. De route is door de san blas heuvels. Een hele pittige weg. Heel veel bochten en behoorlijk steil omhoog en dan weer omlaag. Met een boot naar een almachtig prachtig eiland.. Een klein eiland. Er staan alleen hutjes. Over het hele eiland staan mooie hoge palmbomen. En zoals het hoort een schommel aan een boom. Een paar hangmatten en stoelen. Een volleybalveld, en niet onbelangrijk waslijnen. Elke dag is er een andere tour bijvoorbeeld: Shipwreck island. Een klein eiland met een scheepwrak dicht voor de kust. Het schip ligt er al langer en is begroeid met koraal wat weer vele mooie vissen aantrekt. De natural pool. In de zee is een stuk erg ondiep met prachtig wit zand. Heel bijzonder en mooi. Zo opeens in de zee een witte plaat met prachtig helder blauw water. Er zijn een paar zeesterren. Snorkelspullen zijn overal aanwezig. Een bezoek aan het eiland communitie 1. Er zijn meer communitie eilanden. Vanaf die eilanden worden delen van de stam aangestuurd. Wij krijgen een rondleiding over het eiland. Of een eiland met maar 1 hutje waarin 1 familie woont. De eilanden en de omgeving zijn alles wat je er van verwacht. Prachtige eilanden met witte stranden, helder blauw water, palmbomen. Een stukje paradijs. Relaxen.  Zwemmen, snorkelen etc. Alle maaltijden zijn gezamenlijk. Als de maaltijd klaar is blaast iemand op een grote schelp. Heerlijk.

Drie dagen op blote voeten lopen.

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een antwoord