Noorwegen reiservaringen en tips

Bij Noorwegen denk ik vooral aan fjorden, watervallen, ongerepte natuur. Hoge bergen, groene dalen, besneeuwde bergtoppen. Vikingen, helder water en houten huizen. Adembenemende natuur.

Noorwegen stond al op mijn reislijst. Vanaf Nederland is het niet ver reizen. Met mijn huidige baan op een cruiseschip kom ik eens in de twee weken in Noorwegen. De aanleghavens verschillen af en toe.

Een mooie manier om meer te zien van Noorwegen. Vanaf een dek heb ik een fantastisch uitzicht op de natuur van Noorwegen. Een goede plek om dolfijnen te spotten. Altijd een garantie voor een lach op mijn gezicht.

Noorwegen een paar weetjes

Het is officieel Koninkrijk Noorwegen met als hoofdstad Oslo. De noordelijke eilandengroep Spitsbergen is deel van het Noorse koninkrijk. Noorwegen is pas onafhankelijk sinds de ontbinding van de Zweeds-Noorse Unie in 1905. 

De Viking tijd is officieel de periode van 800 tot 1066. De Vikingen die er met hun Vikingschepen de wereldzeeën opgingen over de wereld te ontdekken. Maar er ook handel deden als ook oorlog en plunderden.

Noorwegen heeft ruim vijf miljoen inwoners. Het bevolkginsaantal groeit snel. Het land weet dat het meer inwoners nodig heeft om het land in stand of zelfs te kunnen opbouwen. Noorwegen is door aardgas maar vooral door aardolie een welvarend land.

De vele ferryschepen die vele kusten en plaatsen met elkaar verbinden worden gefinancierd door de staat. Zo is het een stuk leefbare in de afgelegen gebieden. De ferry’s varen bijna 24 uur per dag. Onderwijs is kosteloos vanaf de eerste dag tot aan de universiteit. Om meer inwoners aan te trekken kunnen buitenlanders ook kosteloos hier studeren. Hetzelfde geldt voor gezondheidskosten. Zodra je euro 235 aan kosten betaald hebt is het de rest van het jaar kostenvrij. De oudedagsvoorziening is ook gegarandeerd. Noorwegen is een van de welvarendste landen van de wereld.

Het woord Fjord

‘Fjord’ is een Noors woord dat wereldwijd gebruikt wordt. Het is een oude Viking-term die betrekking heeft op de uitdrukking ‘waar je doorheen reist’ (der man ferder over) en het woord ‘ferry’ (ferje)’,

‘De fjorden zijn ontstaan door enorme stuwingen van ijs onder de zeespiegel’, vervolgt hij. ‘In een tijdsbestek van 2,5 miljoen jaar zijn de U-vormige valleien in opeenvolgende ijstijden ontstaan. Met andere woorden, de fjorden zijn gevormd door de gletsjers.’ Er ruim 1.000 fjorden in heel Noorwegen.

Waterval is in het Noors vertaald foss.

Geirangerfjord

Wat kan je doen in het prachtige Noorwegen?

Een boottocht een fjord in. Wandelen op een van de vele wandelpaden. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Kajakken. Mountainbiken. Met een speedboot een fjord of vertakking in. De kapitein vertelt nog interessante dingen over het leven on Noorwegen. In een watervliegtuig het natuurschoon van boven bekijken.

Eidfjord

Een leuk schattig dropje met slechts 900 inwoners dat ligt in het zuiden van Noorwegen. Direct aan het een na grootste fjord van Noorwegen, Hardangerfjord. Hier zijn de waterval Vøringsfossen en het nationaal park Hardangervidda. Europa’s grootste bergplateau.

Deze omgeving heeft als bijnaam “de fruittuin van Noorwegen”. Een eeuwenoude traditie. Bekend van Hardingfela viool en De Hardangerbunad, de nationale klederdracht. Tegenwoordig heel modern ook bekend om de productie van groene energie door waterkracht.

Er is een waterkrachtcentrale. Door de komst van de centrale is er nu ook een weg.  Het en der zie je nog boerderijen. Vroeger was de omgeving behoorlijk afgesloten van de rest van de wereld. Door de komst van de weg is het leven veranderd.

In de baai zie je regelmatig zeehonden. Mogelijk heb je net als ik geluk en zie je een prachtige arend. Wat een vlieger. Er zijn meerdere watervallen. Een hele bijzondere was dat het begin en eindpunt niet een normaal verloop heeft. De waterval komt uit een berg en verdwijnt ook weer in een berg. Wanneer er meer regenwater is veranderd het verloop.

Hier maakte ik de geweldige snelle motorboortour https://www.hardangerfjordsafari.no/en

UNESCO Werelderfgoedlijst in Noorwegen

Geiranger

Het dorp met zijn indrukwekkende waterval in het Geirangerfjord. Het fjord staat sinds 2005 op de UNSECO Werelderfgoedlijst. Velen beweren dat dit het mooiste fjord ter wereld is. Het dorp is een van de meest favoriete plekken in Noorwegen. Gelegen tussen steile rotswanden waarlangs meerdere watervallen neerdonderen.

In de directe omgeving zijn de spectaculaire watervallen “de zeven zusters” (syv søstrene), “de bruidsluier” (Brudesløret) en de “de vrijer” (Friaren) .

Loop direct langs de waterval. Loop iets afzijdig van het dorp terug. Daar is een schommel leuke voor foto’s.

Geirangerfjord

Zeven zussen waterval

Een van de mooiste en meest gefotografeerde waterval van Noorwegen zijn de zeven zussen. Zeven stroompjes vallen van de rotswand in het Geirangerfjord. Indrukwekkend en luid is het.

De legende is dat als je goed luistert de zeven zussen hoort huilen wanneer je langs de waterval vaart.

Zeven zussen

Haugesund

Dit kleine stadje staat bekend als de thuisbasis van de Vikingen. Een leuk kleine havenboulevard met prachtige panden. Een drukbezochte en gezellige winkelstraat. In de omgeving is genoeg Noorweegse natuur. Kenmerkend is de hoge brug over de rivier. Vandaar heb je een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.

Stavanger

Deze stad staat bekend als de olie- en industrie stad hoofdstad van Noorwegen. Sinds de jaren 70 zijn ze begonnen met olie winnen. Daardoor is het een van de rijkste steden van Noorwegen. Het is de vierde grote stad van Noorwegen. Ontstaan rond 1100 en gelegen in Lysefjord. Steden die en een studentenstad zijn en favoriet bij toeristen hebben altijd een fijne sfeer. Een fijne stad om rond te struinen en een terrasje te pakken.

Oud Stavanger, Gamle Stavanger met zijn witte houten huizen. Er zijn nog ruim 170 witte huizen en zijn keistenenstraatjes. Vroeger waren mensen meer nomade. Mocht het nodig dan demonteerden men het huis en bouwde het elders weer op. Zo komt het dat sommige huizen houten balken hebben uit meerdere delen van Noorwegen. Witte verf was een luxe product. Vermogende bewoners wilden hun welvaart laten zien door hun huis wit te verven. Zo is een trend geboren.

Er is een fraai blikkenmuseum. Vroeger leefden mensen van sardientjesvangst. In de fabriek werden de sardientjes verwerkt. Ingeblikt om ze langer te kunnen bewaren. Voor de winter maar ook voor export naar Azië. Het bracht veel werk naar de stad. Zoals een blikken fabriek en een drukkerij. De drukkerij maakte de stickers voor de sardientjes in blik. De oude sardientjesfabriek is nu het museum. https://iddismuseum.no/

De oude vuurtoren was ooit gebouwd van hout. En inderdaad die in een brand verloren gegaan. De stadbewaker waarschuwde bewoners waar een brand was om erger te voorkomen. Al ruim 100 jaar is de vuurtoren gebouwd uit baksteen.

De gekleurde straat is een bijzondere straat. Eigenlijk mag men alleen de huizen wit verven. Daarop begon een bewoner een demonstratie waarbij een kunstenaar aanwezig was. De bewoners wonnen. Nu mag in deze straat elke kleur gebruikt worden die de eigenaar wil. Echter alleen in deze straat.

Stavanger heeft een leuke gezellige haven met gezellige restaurants en terrassen.

De stad heeft ook het enige petroleum (olie) museum van heel Noorwegen. Een interessant en heel interactief museum. Er is veel fot en beeldmateriaal en een lichtshow.  https://www.norskolje.museum.no/

Een letterlijk hoogtepunt vanuit Stavanger is het beklimmen van de Preikestolen (Preekstoel). Een klif 600 meter boven de Lysefjord. De klim kan uitdagend zijn doordat er stenen smalle traptreden zijn. De tocht duurt ongeveer 2 uur.  

Molde

De rozenstad van Noorwegen. Deze bijnaam kreeg de stad om zijn oude huizen, mooie tuinen en parken. Gesymboliseerd in een standbeeld van een rozenmeisje. De stad ligt dichtbij de oceaan en aan een groot meer. Vanaf hier heb je prachtige vergezichten.

Om de hoek ligt de huisberg Varden. Bij mooi weer kan je vanaf de top een uitzicht hebben op 222 bergtoppen. De top is ook met een auto te bereiken.

Het uitzicht vanaf Molde met zijn schattige vuurtoren is adembenemend. Museum Het Romsdal is een mooi openluchtmuseum. Een van de grootste volksmuseum van Noorwegen. Een kijkje in de cultuur en historie van het leven in Noorwegen.

Tussen Molde en Kristiansund ligt de prachtige Atlantische route, Atlanterhavsveien. Zigzaggen over bruggen en bergen. De route is slechts 8 km. Het is al vaak uitgeroepen als mooiste roadtrip ter wereld. Misschien spot je een walvis.

Het symbool van de stad is het unieke hotel Scandic hotel seilet. Direct gelegen aan het water is het net een glazen zeil. http://www.booking.com/Share-TmT7MF

hotel Scandic hotel seilet Molde

Noorderlicht

Wat is het noorderlicht? Het ontstaat uit de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aardatmosfeer binnendringen. De kleuren zijn meestal groen maak kunnen ook roze of paars zijn.

Ik hoop het fascinerende noorderlicht nog een keer te zien. Tot en met eind oktober heb ik nog even tijd.

Hoe regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com ReizenReizen

Geef een reactie