Napels reiservaringen en tips

Napels Iyaly

Napels de stad die je het gevoel geeft in het oude Italië te zijn. De oude reputatie van ruw, onveilig en rauw is al vele jaren niet meer van toepassing.

Waarom ik Napels tof vind

Napels is een stad met heerlijke kleine smalle straatjes en steegjes waar de was buiten hangt. Overal zijn kleine restaurants, terrassen en pleintjes. Het eten is van hoge kwaliteit voor een lage prijs. De inwoners zijn vriendelijk en trots op hun stad. Elke wijk heeft zijn eigen sfeer en karakter.

De metrostations zijn tegenwoordig gedecoreerd met kunstwerken en bijpassende muziek. Het verkeer is zo lekker chaotisch en luid zoals je het verwacht. Het lijkt of er geen regels zijn. Neem je echter je plek in het verkeer dan respecteert men dat.

De stad Napels is al heel fijn en prettig. De directe omgeving van Napels biedt zo veel prachtigs. Pompeï, Vesuvius, Amalfi kunst, prachtige eilanden.

Napels zien en sterven. Een eeuwenoude spreuk. Gelukkig staat er niet bij hoelang je na je bezoek nog leeft.

Napels is zo’n stad waar je van houdt of je vindt het niets.

Waarom is Napels niet meer onveilig?

Ooit was het zuiden de rijke regio van Italië. Toen zij de industrie naar het arme Noorden verplaatsen ging de rijkdom mee. Het zuiden had geen werkgelegenheid meer. De armoede nam toe. Groepen als de Camorra, de Napolitaanse maffia roken hun kans. Vlak voor zij echt de hele stad in handen kregen is de stad schoongeveegd. Wijk voor wijk. Met een groot succes. Al voor 2000 is het positief veranderd en even veilig als elke andere grote stad.

Ligging van Napels

Napels ligt in Italië in de provincie Campanië. Aan de golf van Napels in de Tyrreense zee. Het is een oude havenstad. De derde stad van Italië (Rome en Milaan zijn groter)

Wat te zien en doen in Napels?

Kerken

Het zal je niet verbazen dat een stad in Italië heel veel kerken heeft. Een paar zijn zeker een bezoek waard. Napels heeft ongeveer 448 kerken. Al loop ik ook zo even een kleine minder bekende kerk binnen als ik erlangs loop. Veelal zijn de kerken in lunchtijd gesloten.

Duomo

De kathedraal van Napels ofwel Santa Maria Assunta ofwel Cathedrale die San Gennaro. Gebouwd in de eind 13de en begin 14de eeuw. Door de vele eeuwen heen is de kerk vaker verwoest door aardbevingen etc. Telkens werd het weer herbouwd en zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt. Het interieur is prachtig. Met veel schilderijen, fresco’s, beelden en grafmonumenten.

Het kan nog mooier. De crypte van San Gennaro (Cappella del Tesoro di San Gennaro, is overweldigend. Een adembenemende kapel rijkgedecoreerd met vele kleurrijke fresco’s. Hier worden twee ampullen bewaard met het bloed van San Gennaro. Een van de beschermheiligen van de stad.

Het bloed van San Gennaro

Drie keer per jaar zijn alle ogen gericht op deze ampullen. Op de eerste zondag van mei, op 19 september en op 16 december. Als op die dagen zijn bloed gaat stromen betekent dit voorspoed voor Napels. Tegenspoed als het bloed niet gaat stromen.


Baptistery

De doopkapel uit de 4de eeuw.  In de kapel is een in de vloer verzonken doopvont uit Egypte. Uniek zijn de schitterende mozaïeken. In 2022 was slechts een deel van de mozaïeken te zien. Of het nog weer gerestaureerd wordt weet ik niet. Nu vond ik het de entree niet waard.

Gesú Nuovo

De nieuwe Jezus. De gevel was ooit deel van een palazzo en in 1470 in barokke bouwstijl gebouwd. In 1584 is het verbouwd tor kerk. De kerk is rijkelijk versierd met marmer in meerdere kleuren, beelden en fresco’s. Een pracht en praal. Het ligt aan een leuk klein plein. Direct er tegenover is een kerk dat totaal het tegenovergestelde is qua bouwstijl en interieur.

Santa Chiara

De kerk en de bijbehorende kloostertuinen zijn gebouwd in gotische stijl in 1310. Zowel van binnen als van buiten is het dus een meer sobere stijl. Het noodzakelijke is aanwezig. De glas in lood ramen sieren het geheel nog iets. De kloostertuinenzijn een oase van rust en schaduw.

Crypte

Kastelen in Napels

Er zijn meerdere kastelen in Napels. Alle dienden zij om de stad te beschermen.

Sant’Elmo

Op de top van de Vomero ligt deze burcht. Op de top van de berg stond sinds 1275 een kleine wachttoren. In het begin van de 14de eeuw liet Koning Richard van Anjou het uitbouwen tot een kasteel met 2 wachttorens. Uiteindelijk is het uitgebouwd tot een citadel in de vorm van een zeshoekige ster. Zo hadden ze beter zicht op de vijand en meer kansen om de stad te beschermen.

Tegenwoordig wordt het vooral bezocht om het fantastische uitzicht wat je vanaf het kasteel hebt op de stad. 360 graden zicht op Napels.

Tip. Ja kan met een kabelspoorbaan de heuvel op.

Castel dell Ovo

Een van de oudste gebouwen van Napels. Het dankt de naam aan een oude legende. Er is tijdens de bouw een betoverd ei is verbogen. Zodra het ei zou breken zou de stad vallen. Toen het ei dreigde te breken greep de koningin in. Zodat de inwoners niet meer geloofden in de legende. Het kasteel en de stad zijn er nog steeds.

Castel Nuovo

In de 14de eeuw werd dit nieuwe kasteel gebouwd omdat de twee andere kastelen te klein waren. Het rijk Anjou verplaatste zijn hoofdstad naar Napels. Aan de verschillende soorten stenen kan je zien dat het kasteel vaak is uitgebreid. De bouw begon in 1279. In 1443 werd de Arco di Trionfo, de triomfboog toegevoegd. In een deel van het kasteel is nu museum Civico.

Palazzo Reale

Het oude koninklijke paleis. De bouw begon in 1600 als eerbetoon voor een gepland bezoek van Filip de derde. Het was pas in 1843 klaar. Het bezoek kwam er niet maar het paleis is er nog steeds. Tegenwoordig is de belangrijkste en mooiste bibliotheek van Zuid-Italië er gevestigd en een museum.

Joachim Murat, de zwager van Napoleon, vond het uitzicht op de wijk met armoedige huizen van het “gepeupel” van de stad niet prettig. Hij gaf opdracht tot het herbouwen van een groot plein en een paleis om de huizen te maskeren. Tijdens de bouw kwamen de Spanjaarden weer aan de macht. In 1815 gaf koning Ferdinand van Bourbon de opdracht om de basiliek te bouwen.

Basilica di San Francesco di Paola

Basilica di San Francesco di Paola

Gebouwd in 1817 in neoklassieke stijl. Het ontwerp is gebaseerd op het Pantheon in Rome. De basiliek is te bezoeken al vinden velen de binnenkant niet passen bij de buitenkant. Het is een beetje kaal.

Piazza Plebiscito

Het grote ruime plein tussen het paleis en de basiliek. Het werd gebruikt voor evenementen en is nu een voetgangerszone.

Geblinddoekte mensen

Op dit plein zie je regelmatig mensen geblinddoekt lopen van het paleis richting de basiliek. Het verhaal hierachter. Koningin Marguerite wilde wel wat vertier in haar leven. Zij bedacht dat gevangenen hun vrijheid konden winnen. Daarvoor moesten zij geblinddoekt vanaf de deur van het paleis naar de overkant lopen. Eindigden zij tussen de twee ruiterstandbeelden dan was de gevangene vrij. De moeilijkheid is dat het plein bobbelig is. Het maakt het moeilijk om in een rechte lijn vooruit te lopen. Het is een spel om het te proberen. Zelden slaagt iemand. De gevangen zaten in een kerker van castel Nuovo.

Wijken in Napels

Napels heeft 30 wijken, quartieri. Iedere wijk heeft zo zijn eigen karakter.

Quartieri Spagnoli

De Spaanse wijk. In de 16de eeuw bouwden de Spanjaarden hier onderkomen voor hun troepen. Veelal mannen alleen. Later woonden hier de laagte klasse van de stad. De mensen met de lage lonen banen. Waardoor er veel bars en bordelen waren. Lange tijd was het de gevaarlijkste wijk van de stad. Tegenwoordig is het juist een van de leukste wijken van de stad.

Gezellig met al zijn smalle steegjes. De was aan de waslijn. Muurschilderingen. Heel veel kleine leuke restaurantjes en terrassen. Een heerlijke wijk om door heen te struinen. Fotogeniek op elke straat hoek.

Maradonna is heilig hier. Achter in de wijk is er door een jonge buurjongen een grote muurschildering gemaakt van Maradonna. De kwaliteit van de tekening is niet top. Toch is deze plek uitgegroeid tot eerbetoon aan de overleden voetballer. Er zijn verschillende souvenirs te koop met zijn afbeelding. Vlaggen van Argentinië hangen overal. Soms zijn er huilende mannen. Waar? Via Emanuele de Deo 60

Oude centrum

Het historische centrum staat vol met oude gebouwen, kerken en palazzo’s. Smalle steegjes met leuke restaurants en koffiebars. Het Centro Storico staat om die reden op de lijst van werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is het deel van de stad dat direct aan de Golf van Napels ligt.

Lungomare

De prachtige promenade bij de haven. Vele locals flaneren hier over de promenade. Het flaneren wordt de Napolitaan met de paplepel ingegoten. Sporten langs de promenade. Dit deel van de stad is een van de oudste en chicste wijken van de stad. Hier vind je ook Castell dell Ovo en de haven van de stad. Bij het kasteel bij de vissershaven vind je de beste visrestaurants van de stad. De promenade is ongeveer 3 kilometer.

Posillipo

De welvarende wijk van Napels. Hier staan veel grote villa’s en wonen de bekende bewoners van de stad en Italië. Maradonna dwong hier een huis af toen hij zijn voetbalcontract tekende. Er zijn goede restaurants en cocktailbars.

Galleria Umberto 1

Geen wijk maar wel een groot en mooi gebouw. Het is ongeveer een kopie van de galleria in Milaan. De hoge plafonds en de decoraties zijn mooi. In het midden zijn 12 mozaïeken. Elk sterrenbeeld heeft een mozaïek. Het verhaal gaat dat als je een pirout maakt op de grijze stip bij jouw sterrenbeeld je een wens mag doen.

Galleria Umberto 1

Pleinen in Napels

Piazza Bellini

Een mooi plein in oud Napels. Ooit waren hier de oude stadsmuren van de stad. De opgraving van een deel ervan is nog te zien. Het staat bekend als een hip plein waar studenten en kunstenaars graag komen. Voor Napels is het een behoorlijk groen plein en weinig verkeer. Wij hadden geluk dat er een toffe jazzband een optreden gaf.

Piazza Dante

Ooit een marktplaats. Nu is het vooral een groot open plein van waar je makkelijk de stad kan ontdekken. Goed voor een lekkere kop koffie en mensen kijken.

Metro in Napels

In 2022 zijn er slechts 2 metrolijnen. De lijnen worden vaak uitgebreid met een extra metrostation. Een onderdeel van het mooier en veilige maken van de stad is mooie metrostations.

Metrostation Toledo

De stad is druk bezig om alle metrostations te veranderen in prettige plekken. Station Toledo wordt gezien als een van de mooiste stations van Europa. Daal met de roltrap af. Bovenin in is het wit en lichtblauw. Hoe lager je komt hoe donkerder de kleur blauw wordt. Alsof je afdaalt in water. Er is een lichtkoepel in geplaatst. De lichtinval maakt het nog mooier. Van boven kan je dus neerkijken op de hoge roltrap.

Metrostation museo

Hier hangen afbeeldingen van oude archeologie. De muziek past bij de kunst.

Kerststallen in Napels

Kersttallen of beter gezegd een kribbe of stal zijn erg belangrijk in Napels en de omgeving. Elke familie heeft een behoorlijk uitgebreide stal. Elk jaar hoor je de stal uit te breiden of beelden die te oud zijn te vervangen. Het is belangrijk erfstuk van generatie op generatie. Doordat iedereen er zo actief mee is bestaat er een heuse industrie met winkels. Zij kunnen bestaan door de constante aankopen van alle families. Traditioneel hoor je ook een beeld van je eigen beroep toe te voegen. Tegenwoordig zijn er beelden van beroemdheden zoals voetballers en zangers. De meeste winkels zijn in de straat Via San Gregorio Armeno. De kerststraat van Napels. In veel kerken is de kribbe het hele jaar door te zien

Pizza en Napels

Pizza, en dan vooral de pizza Margarita, is bedacht in Napels. Het is de meest bestelde pizza in de stad. De gefrituurde pizza Fritta komt origineel ook uit Napels.

Funiculare

De stad heeft 3 funiculare, kabelbaantreintjes die het centrum van de stad de hoger gelegen wijken verbindt

Fietsen door de stad

Een hele fijne manier om in een korte tijd veel te zien van een nieuw bestemming is fietsen met een gids. Onze gids woont al 5 jaar in Napels. Zij houdt van de stad. De gidsen vertellen op een luchtige manier toch ook een stukje over de geschiedenis. Veelal hebben zij nog leuke tips over activiteiten of restaurants. https://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-napels/

Wandelen door de stad

Freewalking tours zijn altijd een prettige manier om de stad te leren kennen. Helaas lukt het mijzelf door qua planning. Zeker een aanrader. http://www.freewalkingtournapoli.com/

Af te raden is het om vanaf schemering tot zonsopgang bij het centrale station te zijn.

Winkelen in Napels

De langste en bekendste winkelstraat van Napels is de Via Toledo.

Luxe shoppen kan in de wijk Santa Lucia. Hier vind je merken als Louis Vuitton en Gucci in de winkelstraat Via Calabritto. Andere luxe winkelstraten in Napels zijn Via Carlo Poerio, Via Chiaia en Via dei Mille. Of doe lekker luxe en vaar naar het eiland Capri om te shoppen.

ReizenReizen

Dagtocht Pompeï en Vesuvius

Deze tour heb ik geboekt als een dagtocht met gids. Voordeel is dat zij de entreekaarten regelen. Je stapt voor de attractie uit de bus en je wordt er weer opgehaald. Pompeji is erg groot de kans dat je aan het dwalen komt is groot.  https://www.worldtoursitaly.com/tour/group-tour/pompeii-vesuvius-day-trip-3/

Pompeï

In 79 n. C. werd Pompeï bedolven onder as en puin door een enorme vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. Nog steeds zijn archeologen bezig met opgravingen. Steeds meer wordt er bekend over hoe de mensen toen leefden. Vele gebouwen hadden een tweede bovenverdieping. De daken waren te zwaar belast door al het as etc. dat de daken 72 uur naar de vulkaanuitbarsting instorten. Pompeji was voor toen die tijd een grote stad. Er was een theater, winkels, luxehuizen maar ook bordelen.

Grappig is dat Pompeï veel afbeeldingen van het mannelijke geslacht heeft. De afbeelding was bedoeld als uitdrukking van kracht en had niks met seksualiteit te maken.

Vesuvius

Lange tijd dacht men dat Vesuvius een gewone berg was. In 19 n.C. meende een geograaf dat zijn rotsen werden verwarmd door een vuur. In 79 n.C. was er een enorme vulkaanuitbarsting. Die uitbarsting ging gepaard met veel as, puin en aardverschuivingen van modder. Vele mensen stikten door de dampen. Sindsdien wordt Vesuvius goed in de gaten gehouden. De Vesuvius heeft nu een geïmplodeerde krater en is dus een stuk minder hoog. Vanaf de bus parkeerplaats ben je met een wandeling van ongeveer 30 minuten boven. Je kan bijna geheel rond om de krater lopen. De verschillende lagen zijn goed zichtbaar door het kleurverschil. Op de dag dat ik er was hing er bijna niet de kenmerkende geur van rotte eieren.

De grond rond een vulkaan is zeer vruchtbaar land. Uiteraard verbouwt men in Italië druiven voor lekkere wijnen.

Alternatief voor Pompeii

Herculneum

ook getroffen door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. Deze stad is beter bewaard gebleven omdat het is getroffen door lava en as. Het is een stuk kleiner dan Pompeji en daardoor makkelijke op eigen gelegenheid te bezoeken. Met dat het er minder druk is.

Pompeï

Eten en slapen in Napels

Pizzeria Sorbillo zij hebben meerdere filialen en al vele prijzen gewonnen. Vaak is het zo druk dat jij je naam op een lijst moet laten zetten. Bestel een drankje aan de take away aan de overkant. En wacht tussen de locals en studenten tot er een tafel vrij is. https://www.sorbillo.it/

Pizzeria http://www.pizzeriadimatteo.com/

Top prijs kwaliteit en betaalbaar https://tandemnapoli.it/tandem-via-paladino/ Helaas lukte het mij niet om hier een tafel te krijgen dus reserveren is wijs.

‘A casa r’a’ Signora in de hoek op piazza Bellini. Super eten op een fijn plein. Piazza Bellini, 62,

Tratorria Patrizia bij kasteel Ovo in de haven. Via Luculliana, 24

Tratorria quatierie spagnoli in de Spaanse wijk https://www.trattoriaquartierispagnoli.it/

*****************************************************************

Het liefst ben ik gelijk in het centrum. Dit kleine hotel heeft slechts 4 kamers en de eigenaar is zeer gastvrij. MAMO al Museo http://www.booking.com/Share-hFB0M6

Super centrale ligging Hotel Art Resort Galleria Umberto http://www.booking.com/Share-NuJ5yW

Lekker bij de promenade en de haven Di Palma Suite http://www.booking.com/Share-3yNuYx

ReizenReizen

Hoe heb ik mijn vakantie naar Napels geregeld?

Het vliegticket heb ik geboekt via https://www.skyscanner.nl/

De auto heb ik gereserveerd via https://www.booking.com/cars/index.

De hotels reserveer ik via booking.com. De teksten zijn eerlijk en hun klantenservice is top.

Booking.com

2 gedachten over “Napels reiservaringen en tips”

 1. Hey,

  Ik las dat volgens jou Napels veilig zou zijn sinds 2000. Ik heb zelf Napels de afgelopen jaren vaak bezocht en kan je garanderen dat Napels verre van veilig is. Vaak voor gewaarschuwd en boefjes genoeg. De Maffia is nog altijd werkgever nr 1 in Napels. Daar is tot op heden niets aan veranderd. Je moet net als in elke grote stad goed opletten en zeker s’avonds niet zomaar vrij door de stad lopen. Je komt geheid op de koffie. Zie onderstaand bericht. Verder mooie foto’s en leuk geschreven.

  Selon le Numbeo 2021-ranglijst van misdaad in Europese steden, lijkt Napels de 8e meest criminele stad te zijn (van de 155 steden in Europa). Ter vergelijking: met een misdaadindex van 58.21 zou Napels dus gevaarlijker zijn dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs 22 jul. 2021

  1. Zo merk je dat iedereen zijn eigen ervaring heeft.
   Wij twee dames hebben er zowel overdag als ’s avonds rondgelopen.
   Geen enkel moment voelden wij ons onveilig.
   Het centraal station is (zoals bijna overal ter wereld) niet veilig in het donker.

Geef een reactie