Panama City reiservaringen en tips

Panama city is de hoofdstad van het land Panama. Met zijn oude binnenstad, Casco Viejo. Hier zijn leuke pleintjes, oude gebouwen en genoeg restaurants. Buiten de oude stad is het nieuwere deel van de stad met een hele eigen uitstraling. Veel mensen noemen het hier het Miami van Centraal Amerika. Vooral door de skyline met al zijn wolkenkrabbers.

Panama is de eerste stad gesticht door de Spanjaarden in Centraal-Amerika. Panama city voelt zeer aangenaam. Zowel in het oude deel als in het nieuwe deel is het prachtig om op een van de vele dakterrassen te genieten van het uitzicht. Het contrast tussen de oude stad en de nieuwe stad maakt het een interessante stad.

Wat is er te doen in Panama city?

PANAMA VIEJO

Panama Viejo zijn de resten van de oude stad. Nu een gebied met ruïnes van de stad op zijn originele plek. Het gebied is omringd door de huidige stad.

Er zijn meerdere bouwwerken zoals kloosters, kerken en een paar huizen. Tevens heb je toegang tot het museum. Het museum geeft een mooie uitleg over hoe de stad is ontstaan. De 14 overgebleven ruïnes liggen verspreid over een gebied van ongeveer 1,5 kilometer lang. Er rijdt een treintje door het gebied om je van de ene naar de andere kant te brengen.

Hoogtepunten in Viejo zijn: de klokkentoren van Catedral de Panama Viejo. Via een trap heb je een mooi uitzicht over de ruïnes van het oude Panama.

De Catedral de Nuestra Señora de la Asunción die van 1619 tot 1626 gebouwd is goed bewaard gebleven. Zoals gebruikelijk in die tijd is de kerk gebouwd in de vorm van een kruis.

Casco Viejo

De huidige oude binnenstad, Casco Viejo. De namen Panama Viejo en Casco Viejo kunnen verwarrend zijn. In Casco Viejo zijn leuke pleintjes. De oude koloniale gebouwen. Fijne restaurants.

Enkele bekende gebouwen in Casco Viejo zijn: Iglesia y Convento de la Compania de Jesus, Iglesia y Convento de Santo Domingo met zijn unieke boog, en de Paseo de las Bovedas.

Een hele andere sfeer is er bij Paseo de las Bovedas of Estaban Huertas. De locals noemen het iLovers Lane. Hier is een wandelpad langs de oude zeedijk met tafels bekleed met verschillende lokale produkten variërend van nummerplaten tot inheemse kunstwerken en ambachten. De bougainville geeft een fijne schaduw.

UNESCO werelderfgoedlijst

De historische wijk van Panama, Casco Viejo, is in 1995 samen met het oude Panama, Panama Viejo, uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO, als gevolg van het belang van de koloniale tijd.

METROPOLITAIN NATURAL PARQUE

Een natuurpark in Panama.  Het is een grote groene heuvel. Een mooie kennismaking met de diverse dieren en planten van Panama. Vanaf het viewpoint heb je een mooi uitzicht over de hele stad.

MIRAFLORES LOCKS

Het Panama kanaal. De bezienswaardigheid waar Panama bekend om is. De waterverbinding tussen de Atlantische en de pacifistische Oceaan. De eerste poging om het te bouwen is de fransen niet gelukt. Hun materiaal was niet goed en zij hadden veel last van ziektes, en als gevolg daarvan, doden.

De sluizen zijn al ruim 100 jaar oud. Aan de ene zijde gaan de schepen omhoog om over het tussenliggende meer te varen. Aan de andere zijde van het meer gaan de schepen omlaag om hun reis voort te zetten. In de ochtend gaan de schepen van de pacifistische kust naar de Atlantische zijde. In de middag is de route van de Atlantische kust naar de pacifistische zijde. De gehele oversteek duurt ongeveer 8 tot 10 uur voor een schip. De route is ruim 80 kilometer. Voor de kust is een wachtrij van schepen en onderweg is het achter elkaar aanvaren en wachten op je beurt. In totaal zijn er drie sluispunten.


Miraflores Visitor Center. Indrukwekkend om dit van dichtbij te zien. Het verlagen gaat bij miraflores in 2 etappes. Het gaat best snel. Vanaf verschillende platforms kan je kijken. Een spreker geeft nog aan waar je het beste kan kijken en waarvan je het beste een foto kan maken  In het gebouw is een filmzaal over de historie van de bouw van het kanaal. De film wordt om en om in het Spaans en in het Engels getoond. Na de film loop je door het musuem over de bouw. Beide hebben af en toe interessante dingen.

BIOMUSEO

Een heerlijk vrolijk gebouw. De bedoeling is dat je het gevoel hebt dat je onder bomen loopt.  Maar dan wel bomen in onnatuurlijke kleuren.  Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry.

Het thema van het museum is de biodiversiteit van de dieren. Er is een korte film. Veel beelden van hoe de dieren ooit waren. Het blijkt dat dieren ooit veel groter waren dan zij nu zijn. Leuk om even door heen te lopen. Bij het Panama kanaal hebben wij een combi ticket gekocht met het museum dat scheelde usd 8 p.p.

Amador causeway

Als echte super toeristen huren wij naast het biomuseum een fiets. En wat voor fiets. Een fiets met een dakje erop. Op het kinderzitje voorop kunnen mooi onze tassen staan. De route is duidelijk. Amador causeway.

Een mooi aangelegde boulevard van het vaste land naar een drie kleine schiereilanden. Mooie Planten in de berm. Veel Bankjes met overkappingen. Rechts de grote schepen die het kanaal in- en uitvaren. Links een paar jachten.

Wolkenkrabbers in Panama city

Een paar wolkenkrabbers schieten eruit. De Dubia toren van Trump. Net een zeil van een groot schip. In het oog springt ook The Screw/el tornillo (net een wokkel). Het gebouw heeft ooit ook een belangrijke architectuur prijs gewonnen.

Rooftop bar

Via het casino kan je met de lift gratis naar de 66 verdieping. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Lekker genieten van een zonsondergang.

Cinta Costera

De boulevard langs de kustlijn van Panama Stad. Het is een oase van rust met veel kleine parken, speeltuinen en plekken om even lekker te zitten. Bij de locals is het populair om elkaar te ontmoeten, wandelen of sporten.

Bridge of the Americas

Deze brug is een belangrijk onderdeel van de Pan American Highway die helemaal vanuit het noordelijke Alaska tot aan Vuurland in Argentinië loopt.

Meer Panama

Panama is een heel gevarieerd land om te bezoeken. Het biedt cultuur en natuur. Prachtige eilanden en stranden. Zeker de moeite waard.

Eten en slapen in Panama city

Een van de meest bezochte https://www.bayoujoes.com/

Wat een fijne plek en lekker eten http://restaurantesantaritapanama.com/santa-rita/

Prachtig uitzicht https://uncleerniesbayfrontgrill.com/

************************************

Heerlijk luxe http://www.booking.com/Share-2Ty7x3

Prettig hotel met goede actieprijzen http://www.booking.com/Share-jalO1E

Selina een keten met faire prijzen http://www.booking.com/Share-iPAO6I

Hoe heb ik mijn vakantie naar Panama geregeld?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

ReizenReizen Booking.com

Geef een reactie