Panama reiservaringen en tips

panama canal panama

Panama is het zuidelijkste land van Midden Amerika. Het is vooral bekend van het imposante Panama kanaal. Panama is ook een heel fijn reisland. Een fijn combinatie van natuur, cultuur, eilanden en prachtige stranden, jungle. Een maand reizen in Panama vloog voorbij.

Stedentrips zijn goed aan mij besteed. Panama city is een van de mooiste steden van Midden Amerika. Wat een fijne stad.

Panama city

PANAMA VIEJO

Panama Viejo zijn de resten van de oude stad. Nu een gebied met ruïnes van de stad op zijn originele plek. Het gebied is omringd door de huidige stad.

Er zijn meerdere bouwwerken zoals kloosters, kerken en een paar huizen. Tevens heb je toegang tot het museum. Het museum geeft een mooie uitleg over hoe de stad is ontstaan. De 14 overgebleven ruïnes liggen verspreid over een gebied van ongeveer 1,5 kilometer lang. Er rijdt een treintje door het gebied om je van de ene naar de andere kant te brengen.

Hoogtepunten in Viejo zijn: de klokkentoren van Catedral de Panama Viejo. Via een trap heb je een mooi uitzicht over de ruïnes van het oude Panama.

De Catedral de Nuestra Señora de la Asunción die van 1619 tot 1626 gebouwd is goed bewaard gebleven. Zoals gebruikelijk in die tijd is de kerk gebouwd in de vorm van een kruis.

Casco Viejo

De huidige oude binnenstad, Casco Viejo. De namen Panama Viejo en Casco Viejo kunnen verwarrend zijn. In Casco Viejo zijn leuke pleintjes. De oude koloniale gebouwen. Fijne restaurants.

Enkele bekende gebouwen in Casco Viejo zijn: Iglesia y Convento de la Compania de Jesus, Iglesia y Convento de Santo Domingo met zijn unieke boog, en de Paseo de las Bovedas.

Een hele andere sfeer is er bij Paseo de las Bovedas of Estaban Huertas. De locals noemen het iLovers Lane. Hier is een wandelpad langs de oude zeedijk met tafels bekleed met verschillende lokale produkten variërend van nummerplaten tot inheemse kunstwerken en ambachten. De bougainville geeft een fijne schaduw.

UNESCO werelderfgoedlijst

De historische wijk van Panama, Casco Viejo, is in 1995 samen met het oude Panama, Panama Viejo, uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO, als gevolg van het belang van de koloniale tijd.

METROPOLITAIN NATURAL PARQUE

Een natuurpark in Panama.  Het is een grote groene heuvel. Een mooie kennismaking met de diverse dieren en planten van Panama. Vanaf het viewpoint heb je een mooi uitzicht over de hele stad.

MIRAFLORES LOCKS

Het Panama kanaal. De bezienswaardigheid waar Panama bekend om is. De waterverbinding tussen de Atlantische en de pacifistische Oceaan. De eerste poging om het te bouwen is de fransen niet gelukt. Hun materiaal was niet goed en zij hadden veel last van ziektes, en als gevolg daarvan, doden.

De sluizen zijn al ruim 100 jaar oud. Aan de ene zijde gaan de schepen omhoog om over het tussenliggende meer te varen. Aan de andere zijde van het meer gaan de schepen omlaag om hun reis voort te zetten. In de ochtend gaan de schepen van de pacifistische kust naar de Atlantische zijde. In de middag is de route van de Atlantische kust naar de pacifistische zijde. De gehele oversteek duurt ongeveer 8 tot 10 uur voor een schip. De route is ruim 80 kilometer. Voor de kust is een wachtrij van schepen en onderweg is het achter elkaar aanvaren en wachten op je beurt. In totaal zijn er drie sluispunten.

Miraflores Visitor Center. Indrukwekkend om dit van dichtbij te zien. Het verlagen gaat bij miraflores in 2 etappes. Het gaat best snel. Vanaf verschillende platforms kan je kijken. Een spreker geeft nog aan waar je het beste kan kijken en waarvan je het beste een foto kan maken  In het gebouw is een filmzaal over de historie van de bouw van het kanaal. De film wordt om en om in het Spaans en in het Engels getoond. Na de film loop je door het musuem over de bouw. Beide hebben af en toe interessante dingen.

BIOMUSEO

 

Een heerlijk vrolijk gebouw. De bedoeling is dat je het gevoel hebt dat je onder bomen loopt.  Maar dan wel bomen in onnatuurlijke kleuren.  Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry.

 

Het thema van het museum is de biodiversiteit van de dieren. Er is een korte film. Veel beelden van hoe de dieren ooit waren. Het blijkt dat dieren ooit veel groter waren dan zij nu zijn. Leuk om even door heen te lopen. Bij het Panama kanaal hebben wij een combi ticket gekocht met het museum dat scheelde usd 8 p.p.

 

Amador causeway

 

Als echte super toeristen huren wij naast het biomuseum een fiets. En wat voor fiets. Een fiets met een dakje erop. Op het kinderzitje voorop kunnen mooi onze tassen staan. De route is duidelijk. Amador causeway.

 

Een mooi aangelegde boulevard van het vaste land naar een drie kleine schiereilanden. Mooie Planten in de berm. Veel Bankjes met overkappingen. Rechts de grote schepen die het kanaal in- en uitvaren. Links een paar jachten.

 

Wolkenkrabbers in Panama city

 

Een paar wolkenkrabbers schieten eruit. De Dubia toren van Trump. Net een zeil van een groot schip. In het oog springt ook The Screw/el tornillo (net een wokkel). Het gebouw heeft ooit ook een belangrijke architectuur prijs gewonnen.

 

Rooftop bar

 

Via het casino kan je met de lift gratis naar de 66 verdieping. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Lekker genieten van een zonsondergang.

 

 

Cinta Costera

 

De boulevard langs de kustlijn van Panama Stad. Het is een oase van rust met veel kleine parken, speeltuinen en plekken om even lekker te zitten. Bij de locals is het populair om elkaar te ontmoeten, wandelen of sporten.

 

Bridge of the Americas

 

Deze brug is een belangrijk onderdeel van de Pan American Highway die helemaal vanuit het noordelijke Alaska tot aan Vuurland in Argentinië loopt.

 

Eten en slapen in Panama city

 

Een van de meest bezochte https://www.bayoujoes.com/

Wat een fijne plek en lekker eten http://restaurantesantaritapanama.com/santa-rita/

Prachtig uitzicht https://uncleerniesbayfrontgrill.com/

************************************

Heerlijk luxe http://www.booking.com/Share-2Ty7x3

Prettig hotel met goede actieprijzen http://www.booking.com/Share-jalO1E

Selina een keten met faire prijzen http://www.booking.com/Share-iPAO6I

Meer zien en reizen in Panama

ARCHIPEL BOCAS DE TORES

Een eilandengroep aan de Caribische kust van Panama. Letterlijk vertaald: De mond van de stier. Een plek met heel veel mooie eilanden. De meeste eilanden zijn mangrove eilanden en onbewoond. 

ISLA COLON

De sfeer en de gebouwen zijn anders dan op het vaste land, relaxter. Isla Colon is het hoofdeiland van de eilandengroep. Bocas Town ligt op het hoofdeiland Colón. Hier heb je de leuke kleurrijke houten huisje. Vanaf het terras bij ons hotel zien wij zelfs 2 dolfijnen zwemmen.

BOOTTOCHT

Een boottocht kan niet uit blijven bij een eilandengroep. Hollywood eiland. Een klein mangrove eiland met zeesterren. Starfish. Ik houd van woordgrappen. Zapatilla is een prachtig onbewoond eiland. Goud gele stranden. Heerlijk zacht zand. Omringend door kraakhelder water. Ook varen langs sloths island. Al met al zien wij 6 luiaards.

BASTIMENSTOS

Een eiland op 10 minuten varen vanaf Colon. Een eiland waarover een groot breed zandpad loopt naar de andere kant van het eiland. Hier is een van de mooiste stranden van Panama. Het is eigenlijk een groot natuurreservaat. Red frog beach. De rode kikker heb ik niet gezien maar daar ben ik niet rauwig om want zij zijn giftig. Van april tot augustus broeden zeeschildpadden op de stranden hun eieren uit.

POLO BEACH

Polo beach is een smal strand. Misschien als de weg droog is en de hemel strak blauw dat het prachtig is. Wij hadden regen helaas.

Op en ronde de eilanden kan je lekker ontspannen, zonnen, zwemmen, duiken, snorkelen, kajakken. 

Panama biedt nog meer bijzonders. 

HOSTEL LOST AND FOUND

Regio Chiriqui in het La Fortuna Natuur Park. Het enige hostel in Panama in een nevelbos/regenwoud. Een aanrader in de lonely planet die al beschrijft dat het er anders en uniek is.
Het uitzicht is fantastisch over een hele grote vallei zien. Met een stuwmeer, een rivier en super groen. Het hostel is op een ruim terrein met veel trappen en niet alles is overdekt. Er is nog een ruimte met een grote tafel en zitzakken en een grote tv. Alles is voorhanden. Genoeg dieren, mottten, sprinkhanen, een kapucijnaapje en een gouden tor. In een groot hok vangen zij een kinkajoe op. Een honeybear. Een nachtdier. https://www.thelostandfoundhostel.com/

BOQUETE

Een klein bergdorp met een grote weg midden door de het dorp. Veel mensen komen hier voor de outdoor sporten en de jungle en lange wandelingen. De omgeving zijn groene glooiende heuvels. 
Hier logeren wij in castle Bambuda. Inderdaad het lijkt van buiten een kasteel. In deze omgeving oogt dat wel vreemd. Echter hebben zij een binnenbad, jacuzzi en een prachtig uitzicht.  https://bambuda.com/castle/#

KOFFIEPLANTAGE

Er zijn in deze regio vele koffieplantages. Ik bezocht Fica dos jefos. Een uitgebreide rondleiding waarbij ze het hele proces laten zien.  Na de rondleiding kan je 3 verschillende koffies proeven. Geisha is de duurste koffie van Panama.  En ja Geisha koffie is echt heel lekker. http://boquetecoffeetour.com/

WANDELEN PIPELINE TRAIL

Letterlijk een pad langs waterleidingen. Een paar keer moeten wij de rivier oversteken maar dan is er ook een provisorisch bruggetje. Op eind is een waterval. De route was prima te doen al zal het met regen best glad kunnen zijn. 

MAMALLENA ECO LODGE

Een lodge in een hoogland dichtbij Panama city. In de lonely planet ook een aanrader. In de binnenlanden. Een groene omgeving met veel wandelroutes. 

SAN BLAS

Een eilanden groep in het noord oosten. 365 eilanden. Voor elke dag 1 eiland. Hier wonen Kuna indianen met hun eigen rechten en status. Om hun eigen cultuur te behouden worden er een beperkt aantal toeristen toegelaten per dag. Een paspoort meenemen is verplicht net of je naar een ander land gaat. Tevens betaal je voor toegang tot de eilanden. De tour is ongeveer usd 100 per dag inclusief alles.

De route is door de san blas heuvels. Een hele pittige weg. Heel veel bochten en behoorlijk steil omhoog en dan weer omlaag. Verder met een boot naar een almachtig prachtig eiland. Een klein eiland. Er staan alleen hutjes. Over het hele eiland staan mooie hoge palmbomen. Zoals het hoort een schommel aan een palmboom. Een paar hangmatten en stoelen. Een volleybalveld, en niet onbelangrijk waslijnen.

Elke dag is er een andere tour bijvoorbeeld: Shipwreck island. Een klein eiland met een scheepwrak dicht voor de kust. Het schip ligt er al langer en is begroeid met koraal wat weer vele mooie vissen aantrekt. De natural pool. In de zee is een stuk erg ondiep met prachtig wit zand. Heel bijzonder en mooi. Zo opeens in de zee een witte plaat met prachtig helder blauw water. Er zijn een paar zeesterren. Snorkelspullen zijn overal aanwezig.

Een bezoek aan het eiland communitie 1. Er zijn meer communitie eilanden. Vanaf die eilanden worden delen van de stam aangestuurd. Wij krijgen een rondleiding over het eiland. Of een eiland met maar 1 hutje waarin 1 familie woont. De eilanden en de omgeving zijn alles wat je er van verwacht. Prachtige eilanden met witte stranden, helder blauw water, palmbomen. Een stukje paradijs. Relaxen.  Zwemmen, snorkelen etc. Alle maaltijden zijn gezamenlijk. Als de maaltijd klaar is blaast iemand op een grote schelp. Heerlijk.

Drie dagen op blote voeten lopen.

Geef een reactie