Antigua Guatemala reiservaringen en tips

De voormalige hoofdstad van Guatemala wordt meer bezocht dan de huidige hoofdstad. Antigua staat bekend om de koloniale bouwstijl. Grote hoeveelheid taalscholen. De typische marktjes. Historische straten met kinderkoppen. Een openlucht museum.

Gelegen aan de voet van Volcán de Agua.  Antigua ligt op 1500 meter hoogte. Daardoor voelt het er altijd als lente.  Overdag is het rond de 22 en de 26 graden en in de avond tussen de 10 en 15 graden. 

Wat te zien en te doen in Antigua

Parque central

Het hart van de stad. Er is een fontein. Ga lekker zitten op een van de vele bankjes. Voor je het weet heb je een gesprek met een van de bewoners. Rond om het park verkopen een aantal vrouwen tussen de middag een lekker thuisgemaakte lunch. Erg lekker en een prettige prijs. De Maya dames verkopen er veel leuke gekleurde spullen.

Koop aan een kraampje super vers geschild fruit. Opeens weet je hoe fruit hoort te smaken.

Cerro de la Cruz

Een prachtig uitzicht over de stad. Een heuvel op met een paar traptreden. Een korte inspanning die goed wordt beloond met een prachtig uitzicht. Uiteraard is er een groot kruis. 

De markt van Antigua

De markt van Antigua is elke dag geopend en omvat een grote hal vol stalletjes, winkelstraatjes en kramen met tropische vruchten, goedkoop eten en souvenirs. Een wirwar van steegjes met verschillende geuren. Ga in de ochtend als het nog niet zo warm is. In de loop van de dag wordt de geur op de markt steeds intenser. 

Centrum Antigua

Het centrum van Antigua is een aaneenschakeling van indrukwekkende kerkgebouwen, kathedralen en historische monumenten. De stad staat vol met koloniale architectuur.

  • De gele Iglesia de la Merced, Iglesia de San Francisco,
  • Convento de Capuchinas
  • Catedral de San José.

Daarnaast zijn overal in de stad de ruïnes van vroegere bouwwerken te bewonderen.

De Boog van Santa Catalina, het enige overblijfsel van een oud klooster, een van de bekendste is. Het meest gefotografeerde gebouw is de los Arcos.

Bij kerk la Merced zijn er een aantal kraampjes die eten en drinken verkopen. Later op de dag en vooral in het weekend wordt het aantal groter. Gezellig en lekker eten tussen de lokale bevolking. 

Van La Merced tot aan het parque central verkopen Maya mensen vele prachtige spullen. Mooie shawls, kleden, armbandjes etc. Onderhandelen is een must.

De kathedraal de San Jose/Santiago

Het is niet meer dan een ruïne met een paar muren. Er doorheen lopen geeft je echter wel het gevoel van hoe groot en indrukwekkend het moet zijn geweest. De entreeprijs is laag dus ik zou zeker even meepakken. De kathedraal is na een zoveelste aardbeving niet meer opgebouwd.

Klooster van las Capuchinas

Zeker een bezoek waard. Het heeft een prachtige binnenplaats met fontein en een uitbundig bloeiende bougainville. Tegenover de muren van het gebouw is die nog mooier. In het ronde gebouw waren de woonvertrekken van de nonnen. Het complex is groot vooral ook met de tuin. Een fijne plek om rond te lopen. 

Casa Santo Domingo

Ooit een van de grotere kloosters. Nu is het een luxe hotel met wellness en een museum. Eigenlijk zijn het een paar kleinere museums met verschillende onderwerpen. Een koloniaal , een archeologisch , een zilver museum. Het chocolade museum is meer een winkeltje. Het is zeer de moeite waard voor een bezoek.Je doolt door het hele complex met trappen. Genoeg te zien. Entree is voor Guatemala iets aan de hoge kant maar toch goed.

Klooster Santa Clara

Ook een prachtige ruïne nu. Tevens verwoest door de grote aardbeving in 1773. De muur van de kerk is prachtig. Je kan van de ene kleine tuin na de andere lopen. Er was een klein weeshuis met een klein ziekenhuis. Het bad en de oven van de keuken zijn nog te zien. 

Vulkaan Pacaya

In een land met zoveel vulkanen ontkom je er niet aan om er een te beklimmen. Ik heb gekozen voor Pacaya met een overnachting op de vulkaan. De enige manier om echt de vulkaan op te gaan. Met alleen de dag wandeling kom je tot ongeveer de helft. Het was voor mij toch nog een behoorlijke klim. Vooral het laatste stuk met de kleine steentjes. 2 stappen omhoog en ik gleed er weer 1 terug. Echter het uitzicht van de vulkaan op de stad en op de andere vulkanen is fantastisch.

In het donker liepen we na de top voor een geweldig schouwspel van moeder natuur. Spuwend lava. En dat op slechts een kleine afstand. In de ochtend maakten we een kleine klim voor een prachtige zonsopgang. Marshmallows roosteren boven een warmte bron is zeer leuk uiteraard.  Er gaan verschillende organisatie naartoe en zij verhuren veelal spullen zoals een rugzak, slaapzak etc. 

Semana Santa

De heilige week. Al weken voorafgaand aan Pasen zijn er heel veel processies. Elke kerk heeft zijn eigen processies. Veelal worden de staten prachtig versierd met bloemen en groenten. Hele kunstwerken net een kleurig schilderij. De route is zeer lang en kost de mensen die meelopen veel tijd. Het is een eer om mee te lopen en je moet ervoor betalen. Het beeld van jezus wordt gedragen door meerdere mannen. Allen in het paars. Een kleine beeld van Maria wordt gedragen door vrouwen veel al gekleed geheel in zwart met handschoenen en een sluier. De geur van wierook en de muziek zweept je mee in de sfeer. 

Iximche

Een Maya ruïne niet ver van Antigua. Iximche was de eerste Kakchiquel hoofdstad van Guatemala en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Ik was er met een groep en een gids. De gids woont in het dorp naast de ruïne en vertelde ons veel over de ruïnes en de cultuur. Het is niet zeer groot. Het mooiste is dat er nog elke dag rituelen voor offeren worden uitgevoerd. 

Freewalking tour

De freewalking tours zijn ondertussen wereldwijd. Persoonlijk vind ik het een van de betere manieren om een stad te leren kennen. Ik boek ze dan ook gelijk op dag 1 of 2. Je leert het land en de stad een beetje kennen. Meestal hebben de gidsen ook goede en leuke tips voor dat seizoen. https://www.freetour.com/antigua/antigua-guatemala-city-free-walking-tour

Eten en slapen in Antigua Guatemala

Hector’s bistro. Top. 6a Calle Poniente 24 Antigua

Rincón Típico H749+659, 3a Avenida Su

Mexicaanse keuken http://www.restaurantefridas.com/

**************************************

Luxe in Casa Domingo inclusief spa http://www.booking.com/Share-o8wZuC

Top lokatie en hotel http://www.booking.com/Share-yaVXMF

Combinatie hostel en hotel. http://www.booking.com/Share-IvU5qr

ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie