Mexico reiservaringen en tips

chichen itza mexico

Bij Mexico denk je snel aan lekker eten, chil biertje, lekkere muziek, prachtige Maya cultuur. Zon, zee en mooie stranden. Mexico is prachtig en biedt veel afwisseling.

Mexico hoort officieel bij Noord-Amerika. En daar zijn ze super trots op. Voor veel Mexicanen geeft het aan dat het een stabiel land is met een goede economie en een goed ontwikkeld land.

Wat te zien en te doen in Mexico?

Ik ben in het Westen de grens overgekomen. Het zuidelijke gedeelte heb ik goed bezocht. Cancun heb ik gemeden. Isla Holbox durfde ik qua budget niet aan. Mexico is fijn,

Regio Chiapas

Chiapas hoorde heel vroeger bij Guatemala. De regio was het niet eens met de wetten en regels van Guatemala en wilde liever bij Mexico horen. Dat is vast niet zo gemakkelijke gegaan als het wordt vertelt maar die strijdlust zit tot op heden in het bloed van de mensen hier. Een paar jaar geleden was de stad in het nieuws omdat de Maya mensen hun cultuur niet willen opgeven. Een behoorlijke opstand De Maya’s zijn in hun gelijk gesteld.

Waarom? Omdat de Maya’s al op hun grond woonden voordat het land Mexico bestond. Er zijn zelfs nu nog dorpen waar de bewoners geen Spaans spreken.

De Maya’s waren een indianenvolk met een hoog ontwikkelde beschaving. Zij hebben al veel dikke boeken geschreven om kennis over te dragen. Tevens waren ze goed in rekenen. Zij bedachten Nul om zo heel ver te kunnen tellen. Zij gebruikten al een kalender en hielden zich al bezig met astrologie. Nu leven er nog afstammelingen van de vroegere Maya cultuur. Velen houden zich aan de tradities. Al dragen velen de kleurige kleding alleen voor de toeristen. Mensen verwachten het. 

San Cristobal de las Casas

Wat een prettige stad. Het biedt je alles wat je wilt behalve een strand. Een leuk centraal plein. Twee drukke straten met veel winkels, restaurants en cafés zelfs met kleine terrasjes vooraan de straat s. In september 2017 was hier helaas weer een aardbeving waardoor veel kerken en de kathedraal gesloten zijn. Er zitten letterlijk scheuren in het midden van het plafond.

Free walking tour

Het centrum van de stad is prima te voet te verkennen. Ik heb hier de free walking tour gedaan. De wandeling brengt je op verschillende plekken die jezelf niet vind of aan waar je aan voorbij loopt.  Bijvoorbeeld een leuke woonwijk met een leuke galerie en een fantastisch dakterras met uitzicht over de stad. Ik kreeg zelfs proeverij van koffie, pogge (maya likeur) en een tapas. https://www.freewalkingsancristobal.com/

Wat te doen in de omgeving van San Cristobal de las Casas

Canyon del Sumidero. Op slechts een uur van San Cristobal de las Casas. Je gaat met een super snelle boot de rivier op door een prachtige canyon. Meters hoge rotsen veelal met iets begroeiing zijn aan beide zijden van je. Wat kan een mens zich nietig voelen in zoveel natuur schoonheid. De boot stopt op belangrijke punten waar iedereen de tijd krijgt om goede foto’s te maken. Onderweg zie je in een grot een rots die lijkt op een zeepaardje, iets verder een rotsformaties die lijkt op King Kong, er zijn ook veel vogels en ook krokodillen, apen en aasgieren.

JUAN DE CHAMULA EN ZINACANTAN

Beide maya bergdorpen waar de meeste bewoners nog in de officiële kleding van hun gemeenschap gekleed gaan. Beide zijn klein en hebben door de komst van toeristen naar hun dorp een redelijk inkomen. Ruim 10 procent van de bevolking van Mexico leeft onder de armoedegrens.

In ZINACANTAN is een school, kostschool en een universiteit. De kerk is klein en heeft een prachtig houten plafond. Een bezoek aan een lokaal huis hoort erbij. Je kan het weven zien, kleding passen en kopen. Posse drinken en iets eten. Dit alles tegen vrije gift.

Ook hier gaan ze met de mode mee. Hun eigen mode wel te verstaan. Vorige jaar en dit jaar is paars de kleur. Bijna iedere vrouw draagt dus paars. Misschien komt volgend jaar een andere kleur in de mode. Ik vind het een kleurig weetje.

Chamula is zeer bekend en er gaan veel wilde verhalen over. Het is hier vaak erg koud door de hoogte. De mensen dragen schapenvacht kleding deze is namelijk waterbestendig en warm. De rok is altijd zwart en mannen dragen zwart of wit. Meer kleuren schapen zijn er niet.

Het Vaticaan heeft afstand gedaan van de kerk ten behoeve van de bevolking. Dit is waarschijnlijk niet zomaar gebeurt. In het begin hadden Maya’s een keuze : katholiek worden of sterven. Terwijl zij al jaren hun eigen geloof, goden en gebruiken hadden.

Voordat er een kerk was bidden de Maya’s altijd op een berg in het bos. Daarom zie je veel pijnboomnaalden in kerken. Zij halen het bos naar de kerk. Deze kerk is voor hen gelijk als Lourdes in Frankrijk is voor vele mensen. Zij bidden voor genezing of een wonder. Hier is minimaal een witte kaars voor nodig om contact te maken met de goden. Hoe meer kleuren iemand gebruikt hoe complexer de klacht. Is iemand heel erg ziek dan zwaaien ze met een levende kip of een ei om de patiënt. De ziekte wordt overgenomen door de kip en/of ei. De kip wordt nadien gedood en het ei vernietigd. Niemand wil de ziekte houden.

Mensen kunnen algemeen bidden of een speciale heilige hebben. De beelden hebben allen een spiegel om hun hals. De gedachte hier achter is dat als jij jezelf ziet als je bid of biecht. Jij niet tegen jezelf kan liegen.

Op moment dat ik er ben is het Semana Santa. De belangrijkste viering in deze omgeving. Veel kerken zijn extra versierd en aangekleed. De kerk is vol wierook. In Mexico gebruiken ze vuurwerk om een processie of viering aan te kondigen.

AGUA AZUL

Oogverblindend. Witte watervallen die in turquoise water uitkomen, Het is een gedeelte van een groot gebied. Het water is echt prachtig, Op sommige plekken mag je het water in. Daar is een badmeester met zwemvest etc. Helaas is het wel heel erg vol met verkoopstandjes. Letterlijk aan elkaar vast. Gewoon naar rechts kijken als je omhoog loopt en genieten.

MISOL-HA

Een waterval van 35 meter die uitkomt in een bekken omringd door tropische vegetatie. En weer een prachtig plaatje. Een prachtige hoge waterval. Je kan met een pad achter de waterval doorlopen. Aan het einde kan je een grot in, hier moet je pesos 10 voor betalen, in de grot is een kleine waterval en zijn vleermuizen. Je in het water zwemmen.

PALENQUE

Een bekende Maya ruïne. Zeker niet de grootste maar de enige echt diep in de jungle, men vermoedt dat tot op heden slechts 10 procent is ontdekt. In Mexico hebben zij er geen haast mee. Hier zijn vooral goede beeldhouwwerken en inscripties gevonden, Het Palacio is qua indeling goed te bezichtigen. Ik was er 2 uur voordat de bus mij naar de stad Palenque bracht. Zeker geen mooie stad en erg warm, De volgende dag vroeg op om weer naar het park te gaan voor de warmte en drukte komt. Helaas had ik die dag een veelvuldige afspraak met een toilet en wastafel dus helaas niet de hoge tempel kunnen beklimmen. Dat wat ik heb gezien was zeker de moeite waard. 

Campeche

Campeche wordt weinig bezocht door toeristen. Het is een oude koloniale stad, Dit is terug te vinden in de mooie gebouwen wederom in mooie verschillende kleuren. De stad was vroeger omringd door een muur om zich te verdedigen. Het meest moesten zij zich verdedigen tegen piraten, Dit gebruikt de stad ook handig bij reclame maken, Het piraten thema komt overal terug, Wel een keer iets anders. Op veel punten kan je op de muur dit vaak tegen kleine betaling. Casa 6 is een te bezichtigen koloniaal huis met twee binnentuinen. Klein maar zeker de moeite waard, Veel mensen gaan met de toeristen trein door het centrum echter is het zo klein dat lopend alles prima te doen is, De kathedraal een de kerk Inglesia Jesus zijn het bekijken waard. Parque central blijft in elke stad een prettige plek. Hoogtepunt is de lichtshow over het ontstaan van Campeche. Elke dag om 20:00uur bij El palacio centro cultural. Duurt ongeveer 30 minuten een echte aanrader. Aan de andere kant van centrum bij toren Guadeloupe kan je uitleg krijgen met geluid en effecten. Het einde klinkt spectaculair echter wordt er alleen Spaans gesproken,

YUCATAN 

Merida is officieel de hoofdstad van deze regio. Een grote stad met toch authentieke pleinen en koloniale gebouwen. Een prettige stad. Ik houd van koloniale gebouwen en die zijn er hier genoeg. Veel gebouwen zijn van de regering of van de stad en mag je inlopen om te bekijken. Gewoon rondlopen zwerven en doen. Santa Lucia is een heel klein en sfeervol park met heerlijke restaurants en terrassen dichtbij de kathedraal.

UXMAL

Merida is vooral bekend om de Maya ruïnes van Uxmal. Er zijn heel veel ruïnes te bezoeken. Ik ga wel naar de bijzonderste maar niet naar allemaal.  Uxmal is vooral bekend omdat de hiërogliefen nog goed te zien zijn waarschijnlijk door het klimaat. Vaak bieden zij in de avond een licht- en geluidsshow aan. Een andere manier om ruïnes te bekijken. Het park sluit om vijf uur dus kunnen wij even iets eten. Gelijk na het eten opnieuw een kaart kopen. (Overdag koop je 2 kaartjes, 1 voor de toeristenbelasting en 1 voor het park).

De show verteld een sprookje uit de Mayacultuur. Drie koninkrijken willen water voor de mais en de dieren. Hiervoor brengen zij offers. Na de regen is er een prinses en zij wordt verliefd op de prins van een ander koninkrijk. Het derde koninkrijk wil niet dat zij hun krachten bundelen. En er komt oorlog. Het einde is onduidelijk. De verschillende gebouwen op het terrein wordt verlicht in verschillende kleuren en zijn een karakter in het verhaal. Origineel gedaan en leuk om in het donker bij ruïnes te zijn.

CELUSTE

Een natuurgebied in het noorden. Vooral bekend om de vele flamingo’s. Met de bus op naar het noorden. Met zijn allen in een bootje de rivier op.

Sommige dingen verzin je niet. Het flamingo seizoen is net afgelopen ? Er zijn er nog 4. Volgens de kaptein waren het er een week geleden nog honderden. Gelukkig valt er meer te zien. Een vogeleiland met speciaal soort pelikanen. Het is een prachtig mangrovegebied. Onderweg legt de boot aan bij het oog van de rivier. De bron. Het water is kraakhelder en je mag hier zwemmen als je wilt. Iets verderop zijn veel spechten, een babykrokodil en tijgervogels?! Aansluitend door naar het prachtige witte zandstrand en heerlijke zeewater om 2 uur te zwemmen.

VALLADOLID

De oudste koloniale stad in Yucatan. Een overzichtelijke stad die gemakkelijk in een dag te bezoeken is. Iedere avond is er een gratis stadwandeling vanaf de VVV. Bij het grote park draagt hier de naam Parque Fransisco Caton.  Hier wordt veel over de geschiedenis van de stad maar ook de Mayacultuur vertelt. Een chocolade proeverij en een bezoek aan authentiek Maya huis. De wandeling eindigt bij het Convento de San Bernardino. Hier wordt elke avond om 21:00 uur een lichtshow over de geschiedenis. De eerste voorstelling is in het Spaans de tweede in het Engels.

Het klooster had ik die middag al bezocht. Een voormalig klooster annex fort. Het is grotendeels door brand verwoest. In de tuin is een cenote. Hier hebben bergers veel spullen opgedoken wat meer verteld over de geschiedenis. In het museum staan deze stukken. De bijbehorende kerk heeft een prachtig houten altaar.

CHICHEN ITZA

De Maya ruïne die op de moderne lijst van zeven wereldwonderen staat. Om 7.00uur in de ochtend al met de collectivo om er op tijd te zijn. De piramide aan het begin van het park is de blikvanger. De piramide heeft:  4 trappen. 3 met 91 treden en 1 met 92.  Totaal dus 365. Het aantal dagen van een jaar. Ga voor een trap staan en klap. Er komt een apart geluid, een echo terug. Hier vinden zij het geluid van een slang. Het balveld is de grootste die er bestaat. Hier ook een echo van de ene kant naar de andere kant. Gezien de grote open ruimte is het nog steeds een akoestisch raadsel. Er zijn twee cenotes op het terrein die veelal werden gebruikt om te offeren. 

Cenotes horen bij Mexico

In deze regio zijn veel cenotes. Een cenote is een zinkhole zonder dak of wel een grot of poel. Het ontstaan van een cenote gaat miljoenen jaren terug. Een meteorietinslag (verwerkt in de film van campeche) maakte een einde aan het bestaan van dinosauriërs. Tevens werden er gaten in de aarde geslagen. Deze gaten zijn volgelopen met water.

Onderling zijn de cenotes verbonden. Het is gevuld met zoet water. Het meeste water komt van de zee en wordt door de stenen in de bodem ontzout en 10 procent komt van regen. Volgens de Mayacultuur is hier de  mogelijkheid voor contact te maken met de onderwereld. Zij offerden veel spullen maar ook mensen in een cenote. In de regio zijn duizenden cenotes. Nog niet de helft is ontdekt of openbaar te bezoeken. Toeristen kunnen hier, tegen betaling, een verfrissende duik nemen. Elke cenote heeft zijn eigen sfeer er meer bezoeken is leuk. De naam van de cenote is vaak de oorspronkelijke Maya naam

EK BALAM

Een Maya ruïne. Iets minder bekend dus ook minder druk. Goed te bezoeken zonder gids. Hier staat op een aantal plekken ook een beschrijving op een bordje. Wat maakt deze ruïne speciaal? Je mag ze beklimmen. Ik vind dat toch bijzonder. Iets wat al meer dan 1000 jaar oud is en zo knap gemaakt is zonder machines. Hoeveel mensen hebben deze trappen al beklommen? En vanaf Palacio heb je een fantastisch uitzicht. Je ziet een gedeelte van de ruïnes maar vooral heel veel bos/jungle. 

Cenote X’canche

Op 2 kilometer ligt een cenote. Ik ben er naartoe gewandeld maar je kan ook met een fietstaxi of een fiets. Heerlijke een verfrissende duik nemen naar het beklimmen van de tempel. Er is een waterval gecreëerd. In de grot ziet het er wel gaaf uit. Er zijn veel planten waarvan de wortels meterslang zijn en zo in het water hangen. Het is een redelijke open cenote.

CENOTE ZACI

Cenote in Valladolid zelf met nog de oorspronkelijke Maya naam van de stad. Het merendeel is in een grot. Hier is geen badmeester aanwezig. Wel een gespannen touw en verhuur van zwemvesten. Aan de binnenkant zijn een paar stalactieten te zien. In het “dak” huizen veel vogels en vleermuizen. Op zijn diepst is de cenote 100 meter diep.

PLAYA DEL CARMEN

Een zeer bekende badplaats. Een echte grote toeristenstad. Voor mij na weken lange kleine plaatsen gewend te zijn heel apart. Veel muziek door elkaar. Neonreclame. Mensen die je aanspreken om hun winkel in te komen of een tour bij hen te boeken. Het voelde bijna of je op een kermis loopt. En dan al die winkels. Rolex, victoria secret, zara, beneton, heel veel McDonald en Starbucks. Geinig om een keer over 5 avenida te wandelen. Als je drukte, strand en veel vertier zoekt is het zeker aan te raden. 

COZUMEL

Een eiland voor de kust van Playa del Carmen. Je ziet de hoge gebouwen vanaf Playa del Carmen net of zij zweven op de zee. Op dit eiland meren elke dag meerdere cruiseschepen aan. De prijzen worden in Usd aangeven. Toch een stuk duurder dan aan het vaste land. Op Cozumel zijn meerdere natuur- en  thema-, amusementsparken. Genoeg te zien en doen op dit eiland. Met een auto kun je in een dag eiland wel rond. Of je huurt een scooter of een fiets.

TULUM

Oneerbiedig vergelijk. Een soort Ibiza van Mexico. Stijgende prijzen op huur, koop van huizen en eten. Gelijkblijvende salarissen voor personeel. Zij worden dus gedwongen om buiten de stad te gaan wonen. Er wordt veel gebouwd in en rond de stad. De grote investeerders hebben de stad ontdekt. Nu gaan is aan te raden. De grote vraag is hoe authentiek het over een paar jaar nog is. Tulum is bekend geworden door de vele kunstenaars die hier zijn. 

Tulum heeft een fantastisch lang, breed en wit zandstrand. Het zand is heerlijk zacht. Niet nodig om een zonnebedje te huren. De stad ligt niet gelijk aan de zee. Vanaf de zee is een natuurgebied en achter het natuurgebied ligt met een gekke knik de stad. Er zijn volop restaurants en bars.

RUÏNES VAN TULUM

Iets buiten de stad liggen de Maya ruïnes van Tulum. Zeker niet de grootste maar wel de enige direct aan zee. De Entreeprijs is alleen de belasting aan Mexico. Spotgoedkoop dus. Ook hier komen veel bussen dus op tijd komen is prettig. In ruim een uur ben je rond. Er staan borden met beschrijving en sommigen zelfs over gewassen of het leven toen. Tulum is gebouwd om handel te kunnen bedrijven. Sommigen gebouwen hebben meer rondingen hier dit waarschijnlijk door de ligging. Direct naast de ruïnes ligt een prachtig strand. Je kan hier met een bootje de zee op om de ruïnes vanaf het water te bekijken. Of gewoon aan het strand gaan liggen en zwemmen. 

CENOTES in dit gebied zijn de meeste te vinden.

Esvondorir. Op een klein stukje buiten de stad. Aan de andere kant van de weg is cenote Crystal. Entree is per 1 cenote of korting als je naar beide gaat. Escondorir is een open cenote in natuurgebied. Verfrissend kraakhelder water met kleine visjes. Onder de rotsen zitten twee grotten. Toen ik er was waren er twee duikers om te kijken of de grotten verbonden zijn en er dus mogelijk er een tour van te maken. Ik vroeg of zij nog iets bijzonders hadden gezien. Zeker. Een heel oud diertje dat al leeft sinds de prehistorie. Het heeft niet echt een kleur en sterft nu waarschijnlijk uit. Interessant en triest tegelijk. 

Gran Cenote. Net aan de andere kant iets buiten de stad. Echt een grote.  Letterlijk een gat in de grond en een kleintje ernaast. Lekker water en kraakhelder. Hier leven schildpadden. Zij zwemmen vrij rond al is een stukje afgezet waar je niet mag zwemmen voor hun rust. Op land is stuk van hun broedgebied afgezet. De rand van de cenote heeft soort van dak. Er zijn twee grotten waar je in kan zwemmen.  Een grot heeft aan het einde een opening boven. In de grot wonen vogels en vleermuizen. Tot op heden vind ik dit de mooiste.

MAHAHUAL

Vroeger een vissersdorp. Nu vooral populair bij Mexicanen zelf. Een klein fijn dorp. Heerlijk strand. Het bekende rif in deze regio ligt pal voor het strand. Je kan dus zo vanaf het strand snorkelen en al veel zien. Het strand is vol met massagetafels. Voor een prikkie een heerlijke massage met zeegeluiden om je heen. Genoeg restaurants. Af en toe meert er een cruiseschip aan. Dan zijn alle winkels en tentjes open en is personeel drukker om mensen binnen te krijgen. De prijzen zijn hoger. Dus even vermelden in welk hotel je verblijft scheelt in prijs.

Bacalar

Lago Bacalar. Een zoetwater meer. Wit zand en super helder water in wel 7 verschillende kleuren blauw door de verschillende dieptes. Wat relaxt hier. Om het hele meer zijn steigers zodat je gemakkelijk het water in kan. Je kan hier verschillende watersporten beoefenen. In het meer zijn ook verschillende kleine eilanden zoals birdeiland. De plaats Bacalar is erg klein het biedt wel verschillende restaurants. In de omgeving zijn ook cenotes. Kayak of maak een zeiltocht over het meer. 

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie