Reistips en ervaringen in Marokko

paint baths fez marocco

Ik heb Marokko bezocht met een georganiseerde rondreis. Een land met een rijke cultuur en verrassingen in de natuur. 

Casablanca.

Vertaald Wit huis. De stad ligt aan de Atlantische oceaan evenals zijn bekende moskee. De moderne Hassan II moskee. De grootste moskee van het land. Het heeft een van de hoogste minarette van de wereld.

Rabat

De hoofdstad van Marokko, de jongste van de Koningssteden. De paleizen van Mohammed VI en het parlement de Hassantoren. Chellah met zijn door ooievaars bevolkte tuinen. Echt apart om zoveel ooievaars bij elkaar te zien.  De Kasbah des Oudaïa met zijn mooie poort. Op het Moorse terras heb je prachtig uitzicht op de rivier.  

Mèknes

De kleinste van de vier Koningssteden met een rustige medina vol okergeel gekalkte huizen. De stad is omgeven door een muur met 9 poorten. De bekendste poort is Bab el- Mansour met zijn prachtige tegels. In de stad zijn veel Spaans Moorse gebouwen.

Volubilis

De belangrijkste Romeinse opgraving van Marokko. In de Romeinse tijd was het van belangrijke waarde vanwege de olijfolie, dieren en het graan dat naar Rome werd geëxporteerd. Er zijn nog badhuizen en zuilen te zien. Mooi zijn vooral de mozaïekvloeren.

Fès

De oudste van de Koningssteden. De oude medina, Fes el Bali, is ook hier door UNESCO uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. De stad heeft zelfs 2 medina’s. De Kairaouin-universiteit is een van de oudste universiteiten te wereld. De beroemde leerlooierijen, Chaouwara Tanneries. Je kan via verschillende winkeltjes een trap op zodat je het van bovenaf kan bekijken. Er wordt nog op traditionele wijze gewerkt. De geur is er intens.

Chebbi-woestijn

Een woestijn met enorme geelrode zandduinen. Bij zonsopkomst of -ondergang kleuren de duinen extra mooi. De hoogste zandduin is 150 meter. Je kan er op kamelen rijden en zelfs overnachten.

 

Gorges de Todra (Todrakloof) in Tinerhir

De palmentuin van Tinerhir Hier staan meer dan een miljoen palmbomen. Rijdt door tot een nauwe kloof van driehonderd meter hoog en slechts enkele tientallen meters breed, de Gorges de Todra (Todrakloof).

Dadesvallei, die zich als een groen lint door de ruige uitlopers van de Hoge Atlas slingert. Apart al dat groen tegenvoer de rotsen.

 

Aït Ben-haddou.

De beroemde kasba. Er rondlopen voelt bijna als lopen in een doolhof.  Vanaf de top van de kasba heb je een schitterend uitzicht over de omliggende wit-roze steenwoestijn. Aït Ben-haddou is in films als ‘Lawrence of Arabia’, ‘The Mummy’ en ‘Gladiator’ als decor gebruikt.

Marrakesh

Een stad met een totaal andere uitstraling dan de zustersteden in het noorden van Marokko. Het middelpunt van de stad is het Djemaa el-Fna, een enorm plein in het oude gedeelte van de stad. Je kijkt je ogen uit met al zijn eetstalletjes, verhalenvertellers, waarzegsters, acrobaten, slangenbezweerders. Op zaterdagavond het uitgaanscentrum van de inwoners zelf. Ik vind de georganiseerde chaos een belevenis.  Een heerlijk avontuur en gevoel.

De uitgestrekte souks een waar doolhof, waar alle traditionele Marokkaanse waren te koop zijn, van pantoffels tot kruiden, en van amuletten tot tapijten. Overal zijn handwerkplaatsen. ‘Jardin Majorelle’,  het voormalige huis van Yves Saint-Laurent, met zijn mooie tuin die te bezoeken zijn.

Essaouira

Een sfeervol klein havenstadje aan de Atlantische Oceaan. Hier hangt een hele relaxte sfeer door het strand. Het heeft zelfs iets hippie achtig. Het is niet te vergelijken met de rest van de Marokko. Een heel root een breed zandstrand met weinig bezoekers. Een haven met kleurrijke bootjes Omringd door een stadsmuur. Bastion, ‘Skala du Port’, met tientallen bronzen kanonnen. Lekker slenteren door des souks met smalle steegjes, langs de witte huizen met blauw beschilderde deuren. Tagharte beach is fijn voor surfers en kite surfers. Vooral heerlijk en zo anders dan de rest van het land. 

Ik vond het heerlijk om zo een grote en prettige tegenstelling in een land te zien. Marokko is een aanrader om de hoek.

 

Reizen
Booking.com

Geef een antwoord