Reistips en ervaringen in Marokko

paint baths fez marocco

Marokko een land met een rijke cultuur en verrassingen in de natuur. Lekker struinen door de souks. Veel heerlijke geuren. Ga op een kamelenrit de woestijn in en ovennacht onder een sterrenhemel.

In de buurt van een moskee wordt geen alcohol verkocht. Ik heb Marokko bezocht met een georganiseerde rondreis.

Casablanca

Vertaald Wit huis. De stad ligt aan de Atlantische oceaan evenals zijn bekende moskee.

Hassan II moskee

De moderne Hassan II moskee. De grootste moskee van het land. met plek voor 25.000 mensen. Op zeer ruime plein ervoor kunnen nog eens 85.000 mensen bidden. Het heeft een van de hoogste minarette van de wereld, 200 meter hoog.

Rabat

De hoofdstad van Marokko, de jongste van de Koningssteden. De paleizen van Mohammed VI en het parlement de Hassantoren.

Chellah met zijn door ooievaars bevolkte tuinen. Echt apart om zoveel ooievaars bij elkaar te zien.  

De Kasbah des Oudaïa met zijn mooie poort. Op het Moorse terras heb je prachtig uitzicht op de rivier.  

Mèknes

De kleinste van de vier Koningssteden met een rustige medina vol okergeel gekalkte huizen. De stad is omgeven door een muur met 9 poorten. De bekendste poort is Bab el- Mansour met zijn prachtige tegels. In de stad zijn veel Spaans Moorse gebouwen.

Volubilis

De belangrijkste Romeinse opgraving van Marokko. In de Romeinse tijd was het van belangrijke waarde vanwege de olijfolie, dieren en het graan dat naar Rome werd geëxporteerd. Er zijn nog badhuizen en zuilen te zien evenals verschillende tempels, een basiliek en een triomfboog . Mooi zijn vooral de mozaïekvloeren.

Fès

De oudste van de Koningssteden. De oude medina, Fes el Bali, is ook hier door UNESCO uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. De stad heeft zelfs 2 medina’s.

De Kairaouin-universiteit is een van de oudste nog functionerende universiteiten te wereld. Bezoek een koranschool. In de kleine straten zie je hoe kleden, brood en sjaals worden gemaakt.

Chaouwara Tanneries.

De beroemde leerlooierijen. Een van de oudste en grootste leerlooierijen van Afrika. Je kan via verschillende winkeltjes een trap op zodat je het van bovenaf kan bekijken. Hier werken de mensen nog op traditionele wijze gewerkt. Verven zij het leer in verschillende kleren. Ze worden gewassen en gedroogd. De geur is er intens. Meestal krijg je wel iets tegen de geur of neem zelf al een geurdoekje of een kruidentakje mee.

Chebbi-woestijn

Een woestijn met enorme geelrode zandduinen. De afmeting is ongeveer 25 km van noord naar zuid en op het breedste stuk 8 kilometer van oost naar west. Bij zonsopkomst of -ondergang kleuren de duinen extra mooi. De hoogste zandduin is 150 meter.

Wij zijn op een kameel de woestijn ingereden. In de woestijn was een tentenkamp waar wij hebben overnacht. De sterrenhemel is fantastisch. Zo warm als het overdag is zo koud wordt het ’s nachts. Je wordt goed begeleidt en de mannen koken op een vuurtje een heerlijke maaltijd.

Gorges de Todra (Todrakloof) in Tinerhir

De palmentuin van Tinerhir Hier staan meer dan een miljoen palmbomen. Rijdt door tot een nauwe kloof van driehonderd meter hoog en slechts enkele tientallen meters breed, de Gorges de Todra (Todrakloof). Het einde van de kloof is zeer indrukwekkend. Je wandelt er tussen de oranjeachtige rotsen die wel wel 160 meter hoog zijn.

Dadesvallei

De vallei die zich als een groen lint door de ruige uitlopers van de Hoge Atlas slingert. Apart al dat groen tegenvoer de rotsen. Bekend om hun rozenteelt naast ook de palm en amandelplantages. Een mooie wandeling in een uniek stukje Marokko.

Aït Ben-haddou

De beroemde kasba staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er rondlopen voelt bijna als lopen in een doolhof.  Vanaf de top van de kasba heb je een schitterend uitzicht over de omliggende wit-roze steenwoestijn. In deze oude vestingstad zie je nog veel Marokkaanse klei-architectuur. Aït Ben-haddou is in films als ‘Lawrence of Arabia’, ‘The Mummy’ en ‘Gladiator’ als decor gebruikt. Het Hollywood van Marokko.

Marrakesh

Een stad met een totaal andere uitstraling dan de zustersteden in het noorden van Marokko. Drukke souks waar de traditionele dingen worden verkocht. Veel leer en kruiden maar ook kleding, sieraden, pantoffels en kleden. Hou je navigatie inde gaten in deze wirwar van steegjes. Het lijkt alleemaal op elkaar. De oude medina.

Djemaa el-Fna Dit plein is het middelpunt van de stad in het oude gedeelte. Je kijkt je ogen uit met al zijn eetstalletjes, verhalenvertellers, waarzegsters, acrobaten, slangenbezweerders. Op zaterdagavond het uitgaanscentrum van de inwoners zelf. Ik vind de georganiseerde chaos een belevenis.  Zoek een plek op een van de dakterrassen en bewonder de warboel van boven.

‘Jardin Majorelle’,  het voormalige huis van Yves Saint-Laurent met zijn mooie tuin die te bezoeken zijn. Wat een mooie intense kleur blauw is hier gebruikt.

Essaouira

Een sfeervol klein havenstadje aan de Atlantische Oceaan. Hier hangt een hele relaxte sfeer door het strand. Het heeft zelfs iets hippie achtig. Het is niet te vergelijken met de rest van de Marokko. Een heel groot en breed zandstrand met weinig bezoekers.

Een haven met kleurrijke bootjes Omringd door een stadsmuur. Bastion, ‘Skala du Port’, met tientallen bronzen kanonnen. Lekker slenteren door des souks met smalle steegjes, langs de witte huizen met blauw beschilderde deuren. Tagharte beach is fijn voor surfers en kite surfers. Vooral heerlijk en zo anders dan de rest van het land. 

Ik vond het heerlijk om zo een grote en prettige tegenstelling in een land te zien. Marokko is een aanrader om de hoek.

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie