Reistips en ervaringen in Laos

monks luand prabang laos

Laos is vooral een warme, relaxte en ontspannen deken van rust! Laos een land zonder kustlijn. Het meeste gebombardeerde land per vierkante meter van de hele wereld. Slechts een aantal bombardementen zijn toegeven.

De grens van Laos is nog niet zo heel lang geopend voor toeristen. Het heeft geen echte belangrijke hoogtepunten zoals andere omringende landen. Er zijn veel tempels en monniken.

Luang Prabang.

Volgens velen de leukste stad van Laos. De oude hoofdstad van Laos. Omgeven door drie rivieren. Het voelt meer als een groot dorp dan als een stad. Genoeg te zien en doen. Je struikelt hier over de tempels en monniken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Luang_Prabang_(stad)

Mount Phousi/ Phu Si. De heilige berg. Ongeveer in het midden van de stad. Na ongeveer 300 traptreden beklimmen sta je boven. Er staat een tempel met een gouden stupa. Ga aan de ene kan omhoog en daal aan de andere kant af. De ene zijde heeft onderweg nog een paar kleine tempels.

Royal temple museum. Het voormalige koninklijke paleis gebouwd in 1904 is nu een museum. Je mag geen tas of fototoestel mee naar binnen nemen er zijn lockers om je spullen op te bergen. In het museum zie je de privé vertrekken en de officiële vertrekken vol met ontvangen souvenirs en foto’s. De troonzaal is het meest indrukwekkend. In de tempel op het terrein in de belangrijke Phabang Boeddhabeeld. De stad dankt zijn naam aan deze boeddha.

Wat Xieng Thong. Het gouden stad klooster. Een van de belangrijkste en mooiste tempels op de Unesco lijst. Er zijn verschillende tempels en stupa’s. Aangrenzend wonen monniken.

Monniken. Ieder ochtend bij zonsopgang lopen de monniken door de stad om hun eten voor die dag te ontvangen. Lokale mensen doneren het eten als onderdeel van hun geloof. Als toerist kan je tegenwoordig ook meedoen. Er wonen heel veel monniken in de stad. De monniken lopen in hun fel gekleurde, vooral oranje, gewaden, als een lange sliert door de straten.

UXO Laos visitors center. Een centrum met de toelichting op alle bombardementen. Maar vooral over hoe onveilig het is met de vele niet ontplofte bommen. Er zijn verschillenden bommen en wapens. Uitleg over het ontmantelen en schoon ruimen van het land. Twee korte films. Klein en toch indrukwekkend. Vrije gift.

Night market. Een grote non- food en food market. Een ruim en gevarieerd aanbod van diverse goederen. Het eten op de markt is heerlijk en erg goedkoop.

De film Chang. Een film uit 1927. Een film met avontuur en humor. Een van de eerst gemaakte films die vele jaren zoek is geweest. Bij hotel Victoria vertonen zij de film elke avond om 19.00 uur in hun tuin. Toegangsprijs en verplicht drankje.

Kouang Si waterval. Een prachtige hoge waterval die in meerdere etappes naar beneden dondert. Het water is prachtig turquoise. Je mag op sommige plekken zwemmen. Er is een wandeling omhoog langs de waterval. Het uitzicht over de vallei is mooi echter heb je nergens meer zicht op de waterval. Volgens velen behoort deze waterval tot een van de mooiste van Azië.

Arts and Ethnology center. Een klein museum met uitleg over de verschillende etnische groepen. Er zijn 50 verschillende groepen onderverdeeld in 3 hoofdgroepen. Er hangt traditionele kleding van de 3 groepen. Er is altijd een tijdelijke tentoonstelling bij mij was het over muziekinstrumenten. Af en toe is er een rondleiding. De opbrengst gaat terug naar de gemeenschap om de cultuur en tradities in leven te houden.

Mekong. De levensader waar hij langs stroomt. Maak een van de vele boottochten op de rivier. Of steek de Mekong over. Aan de overzijde ben je gelijk in het echte Laos. Er zijn veel tempels en kleine dorpjes.

Reizen

Nong Khiaw

Een klein dorp. Eigenlijk heeft het maar een straat en een brug. Ligging aan de rivier Nam Ou. Bij mij was er heel veel rook ivm branden van het land. Daardoor heb ik weinig ondernomen. De omgeving is zo al zeer mooi. De rivier maar vooral de prachtige bergen. Er zijn meerdere uitzichtpunten te beklimmen. Allen zijn zeer steil. Er zijn grotten en watervallen. Er zijn voldoende wandel- en fietsroutes.

Vang Vieng

Deze plek heeft ene tijd bekend gestaan om de feesten met veel alcohol en drugs. Veel toeristen kwamen naar de stad om te feesten. Laos heeft dat aan banden gelegd. Er nog steeds zijn genoeg restaurants en bars voor een hapje en een drankje.

De nummer 1 belevenis is deze stad is tubing. Op een grote band drijf je op de rivier of in een grot. Een heerlijke ontspannen ervaring.

De directe omgeving is goed voor wandelingen en mtb tochten. Dit kan zowel op eigen gelegenheid als met een georganiseerde tocht.

Elephant sanctuary. Op heel veel plekken is het olifanten rijden verboden en bieden ze tegenwoordig aan om te helpen met olifanten verzorgen. In mijn geval was er een kleine organisatie die 4 olifanten opvangt zodat zij niet meer hoeven te werken. Je geeft de olifanten eten. Helpt de dieren bij hun modderbad om hun dikke huid te verzorgen. Daarna help je ze met af douchen van de modder.

Ik vond het een overweldigende en fantastische ervaring om echt de dieren aan te raken. Op verschillende plekken in Azië zijn er sanctuaries. In veel gevallen zijn de dieren dan gered uit de toeristen sector. De olifanten werden gebruikt om op te rijden.

Vientiane

De hoofdstad van Laos. Wellicht een van de weinige hoofdsteden te wereld die door zijn geringe omvang niet erg veel biedt. Om dingen te zien en doen heb je aan 2 dagen voldoende. Je kan georganiseerd rondgaan. Ik heb voor een paar uur een tuktuk gehuurd die mij langs de belangrijkste hoogtepunten iets verder van mijn guesthouse heeft gebracht. Meer op eigen tempo dingen bekijken.

Pha That Luang. De meeste gefotografeerde gouden stoepa van Laos. Op moment dat ik er was mocht je er niet meer op. Echter blijft het een groot en indrukwekkend vooral als de zon erop schijnt.

Patuxai. De Arc de Triomphe van Laos. Het ligt tegenover het presidentiële paleis. In de grootste boulevard van de stad. Omringd door een park. Tegen een geringe betaling kan je naar boven via trappen voor een uitzicht over de stad.

Buddha Park. Ongeveer 26 kilometer buiten de stad ligt het boedha park. Er zijn meer dan 200 beelden in een park aan een rivier. In een van de beelden kan je omhoog klimmen naar het dak voor een uitzicht over het hele park.

Ho Prha Keo. Deze voormalige tempel is nu een klein museum. Er zijn een paar boeddhistische relikwieën. Origineel was hier de smaragden boeddha die nu in de Wat Phra Kaew in Bangkok staat. www.sabinesmind.nl/reizen/bangkok

Wat si saket. Tegenover de Ho phra saket. Een tempel met meer dan 10.000 boedha beelden. In de grote tempel alleen zijn er al meer dan 2.000. Er is nog een klein museum. De tempel wordt omringd door een kleine tuin met verschillende fruitbomen.

Night Market. Er zijn verschillende nightmarkets in de stad. een voor alleen eten. Een alleen in het weekend. Langs de kant van de Mekong is elke dag een markt. Deze is meer gericht om spullen en souvenirs te kopen dan op eten. Naast de nightmarket is een rooftopbar met een mooie uitzicht over de rivier en de markt.

Mekong rivierkant. Iets buiten het oude centrum en buiten de toeristen gebied zijn langs de rivier veel restaurants. Voordeel is dat deze restaurants grote terrassen hebben aan de waterkant. Het beste is om er met een tuktuk naartoe te gaan. Onderhandel vooraf over de prijs.

Miljoenen artikelen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

1 gedachte over “Reistips en ervaringen in Laos”

  1. De Haveli fietstour door Delhi en de wandeling door een dorpje in de buurt van Narlai zijn aanraders! We waren zeer tevreden over de hotels: Radhika Haveli in Mandawa, Pal Haveli in Jodhpur en Bhanwar Vilas Palace in Karauli. Tenslotte hebben we heerlijk gegeten bij Restaurant Monica in Mandawa, Restaurant The Kaku in Jaisalmer en Restaurant Samode Haveli in Jaipur. We zijn weer terug van een fantastische en indrukwekkende vakantie door Laos en Cambodja. Onze reistip: Pack for a Purpose ! Bewaar extra ruimte in je koffer om spullen mee te nemen voor de bevolking daar. Wij hebben een koffer met spullen meegenomen en zelf afgeleverd bij de Clinique de Medicines in Pakbeng in Laos. Dit is zo nodig en van onschatbare waarde.

Geef een reactie