Reistips en ervaringen in Honduras

copan ruinas honduras

Het is een redelijke onbekend en weinig bezocht land. Honduras heeft een ruig verleden wat nog doorloopt in het heden. Ik ben niet op veel plekken geweest in Honduras.

De Baai eilanden in het noorden zijn beroemd om goed te kunnen snorkelen en duiken. Roatan en Utila. Bekenden onderwaterwereldplekken en ook behoorlijk goedkoop. Ik kwam net van stranddagen in Belize dus genoeg strand gehad voor even.

Copán Ruinas

De ruïnes van Mayas. De meeste bekende en meest bezochte plek van Honduras. Op het hoogtepunt van de stad was het een van de belangrijkste plekken in Latijns Amerika voor de maya cultuur. De bijnaam was „La Ciudad Luz del Mondo Maya“  vertaald  “De Lichtstad van de Maya Wereld “. Sinds 1980 ist Copán Ruinas op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bjjna nergens zijn er zoveel goed bewaarde tempels, beelden en bovenal de Hieroglyphic trappen. Trappen met hiërogliefen die de geschiedenis van het koninklijke huis van Copán vertellen. Verder is er de tempel, akropolis, het balveld en het grote plein. 

Copan ruinas was de stad voor de adel. Ongeveer een kilometer verderop ligt de plek waar de inwoners woonden, Las Sepulturas. Ook hier vind je  ruïnes. Minder uitgegraven en daardoor voelt het iets avontuurlijker aan.

De ruines liggen in een groen gebied. Er zijn veel ara’s bij de ruines vooral de rode macaws. Heb je geluk dan zie je ook misschien ook nog apen 

De plaast Copan Ruinas

Het plaatsje bij de Maya ruïnes in het westen van Honduras. Een vriendelijk kleine stadje met leuke kleurrijke straten, restaurants en barretjes. Het centrale park, plein is de verzamelplek voor alle mensen. Ik volgde er twee weken Spaanse les en had er een kamer bij de zus van mijn lerares. 

MACAW MOUNTAIN BIRD PARK

In het dichtbij gelegen vogelopvangcentrum worden zieke en gewonde vogels verzorgd. Zodra zij gezond genoeg zijn worden zij bij de ruïnes vrijgelaten. Vele vogels blijven er rondhangen. Een must voor vogelsliefhebbers. 

MUSEUM VAN ARCHEALOGIE

Een klein museum met een aantal originele altaren en voorwerpen uit de ruïnes. De geschiedenis van de ruïnes wordt uitgelegd. Zeker leuk om even door te lopen.

DIGITAAL MUSEUM

Wederom een klein museum. Veel foto’s over de ontwikkeling van het dorp en over de eerste archeologische opgraving. Foto’s uit 1890. 3d beelden naast de originele beelden. Een film gemaakt hoe het er nu uit ziet. Hoe het er waarschijnlijk heeft uitgezien. In een zaal ligt een bordspel van toen een soort mens-erger-je-niet.

CANOPY/ZIPLINEN  

Ik houd van achtbanen en ziplinen. Honduras is een redelijk goedkoop land. Totaal kost hier usd 45 inclusief transport, entree vogelopvangcentrum. Begeleiding is 2 op 1! Een voor mij en een gids  achter mij. Koopje dus. De meterialen waren niet het nieuwste. Eerlijk de materialen waren oud maar aangezien de gidsen mij voor gingen dacht ik dat het veilig genoeg was. 

LUNA JAGUAR SPA

Wellness in de natuur van Honduras. Aqua caliente, hot springs. Een heet water bron waar ze verschillende baden gemaakt hebben.  Lekker ontspannnen in het heerlijke warme water. Het eerste aanbod was een tent. Dat heeft niet echt mijn voorkeur. Het werd echter een houten hutje. Een klein houten hutje op hoge poten. Een soort boomhut zonder boom. 

Gracias

Ga je iets verder naar het zuidoosten, dan kom je uit bij het mooie plaatsje Gracias. Een leuke kleine plaats met een museum. 

San Cristobal

Hoogtepunt van het dorp is het ford San Cristobal. Hier ligt Juan Lindo begraven. Een man die zowel president van Honduras als van El Salvador is geweest. Apart want deze landen leven zelden op goede voet. Een mooie beeldentuin met een mooi uitzicht. Een koloniaal huis wat nu een museum is met een botanische tuin. Verder nog twee prachtige kerken met mooie houten altaren. Leuk ontspannen centraal park met een café die heerlijke koffie serveert.

NATIONAAL PARK CANEQUE

Een nationaal natuurpark met de hoogste berg van Honduras. Ruim 2800 meter. Het nabij gelegen natuurpark is met een tuctuc te bereiken. Er zijn diverse gemarkeerde wandelingen.

San Pedro Sula

Met meer dan 800.000 inwoners de tweede stad van Honduras. Het ligt in het noordwesten van het land, niet ver van de grens met Guatemala. De mooiste bezienswaardigheden zijn de kathedraal en het gemeentehuis van de stad. Het is een ruige stad. Direct in het centrum kan je overdag wel zijn. Zodra het begint te schemeren is het wellciht beter weer naar je hotel te gaan. 

Honduras is een bergachtig land met veel jungle. Het land voelt wel iets ruiger aan dan andere landen in Midden Amerika. Op het moment dat ik er was werd het steeds onrustiger in Nicaragua. Dat verhoogde de onrust bij de inwoners van Honduras. Welke impact zou het hebben op hun land. Helaas moest ik Nicaragua overslaan en vloog ik naar San Jose in Costa Rica, https://www.sabinesmind.nl/reizen/costa-rica/

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie