Guatemala reiservaringen en tips

young girl in traditional cloths antigua guatemala

Guatemala is een land dat veel te bieden heeft. Vulkanen, veel maya cultuur, prachtige natuur en maar liefst. 37 vulkanen waarvan er 3 nog actief zijn. De vrolijke gekleurde “chickenbussen”. 

Ik startte in Antigua Guatemala om Spaans te leren. Er zijn meerdere taalinstituten in de stad. 

Antigua

De voormalige hoofdstad van Guatemala wordt meer bezocht dan de huidige hoofdstad. Antigua staat bekend om de koloniale bouwstijl, de grote hoeveelheid taalscholen, de typische marktjes, een historisch straatwerk. Gelegen aan de voet van Volcán de Agua.  Antigua ligt op 1500 meter hoogte. Daardoor voelt het er altijd als lente.  Overdag is het rond de 22 en de 26 graden en in de avond tussen de 10 en 15 graden. 

Bezoek Parc Central het hart van de stad. Er is een fontein. Ga lekker zitten op een van de vele bankjes. Voor je het weet heb je een gesprek met een van de bewoners. Rond om het park verkopen een aantal vrouwen tussen de middag een lekker thuisgemaakte lunch. Erg lekker en een prettige prijs.  Bij kerk la Merced zijn er ook een aantal kraampjes die eten en drinken verkopen. Later op de dag en vooral in het weekend wordt het aantal groter. Gezellig en lekker eten tussen de lokale bevolking. 

Cerro de la Cruz. Een prachtig uitzicht over de stad. Een heuvel op met een paar traptreden. Een korte inspanning die goed wordt beloond met een prachtig uitzicht. Uiteraard is er een groot kruis. 

De markt van Antigua. De markt van Antigua is elke dag geopend en omvat een grote hal vol stalletjes, winkelstraatjes en kramen met tropische vruchten, goedkoop eten en souvenirs. Een wirwar van steegjes met verschillende geuren. Ga in de ochtend als het nog niet zo warm is. In de loop van de dag wordt de geur op de markt steeds intenser. 

Het centrum van Antigua is een aaneenschakeling van indrukwekkende kerkgebouwen, kathedralen en historische monumenten. De stad staat vol met koloniale architectuur. De gele Iglesia de la Merced, Iglesia de San Francisco, Convento de Capuchinas en de Catedral de San José. Daarnaast zijn overal in de stad de ruïnes van vroegere bouwwerken te bewonderen, waarvan de Boog van Santa Catalina, het enige overblijfsel van een oud klooster, een van de bekendsten is. Het meest gefotografeerde gebouw is de los Arcos.

De kathedraal de San Jose/Santiago is niet meer dan een ruïne met een paar muren. Er doorheen lopen geeft je echter wel het gevoel van hoe groot en indrukwekkend het moet zijn geweest. De entreeprijs is laag dus ik zou zeker even meepakken. De kathedraal is na een zoveelste aardbeving niet meer opgebouwd.

Het klooster van las Capuchinas is zeker een bezoek waard. Het heeft een prachtige binnenplaats met fontein en een uitbundig bloeiende bougainville. Tegenover de muren van het gebouw is die nog mooier. In het ronde gebouw waren de woonvertrekken van de nonnen. Het complex is groot vooral ook met de tuin. Een fijne plek om rond te lopen. 

Casa Santo Domingo. Ooit een van de grotere kloosters. Nu is het een luxe hotel met wellness en een museum. Eigenlijk zijn het een paar kleinere museums met verschillende onderwerpen. Een koloniaal , een archeologisch , een zilver museum. Het chocolade museum is meer een winkeltje. Het is zeer de moeite waard voor een bezoek.Je doolt door het hele complex met trappen. Genoeg te zien. Entree is voor Guatemala iets aan de hoge kant maar toch goed.

Klooster Santa Clara. Ook een prachtige ruïne nu. Tevens verwoest door de grote aardbeving in 1773. De muur van de kerk is prachtig. Je kan van de ene kleine tuin na de andere lopen. Er was een klein weeshuis met een klein ziekenhuis. Het bad en de oven van de keuken zijn nog te zien. 

Vulkaan Pacaya. In een land met zoveel vulkanen ontkom je er niet aan om er een te beklimmen. Ik heb gekozen voor Pacaya met een overnachting op de vulkaan. De enige manier om echt de vulkaan op te gaan. Met alleen de dag wandeling kom je tot ongeveer de helft. Het was voor mij toch nog een behoorlijke klim. Vooral het laatste stuk met de kleine steentjes. 2 stappen omhoog en ik gleed er weer 1 terug. Echter het uitzicht van de vulkaan op de stad en op de andere vulkanen is fantastisch.

In het donker liepen we na de top voor een geweldig schouwspel van moeder natuur. Spuwend lava. En dat op slechts een kleine afstand. In de ochtend maakten we een kleine klim voor een prachtige zonsopgang. Marshmallows roosteren boven een warmte bron is zeer leuk uiteraard.  Er gaan verschillende organisatie naartoe en zij verhuren veelal spullen zoals een rugzak, slaapzak etc. 

Van La Merced tot aan het park verkopen Maya mensen vele prachtige spullen. Mooie shawls, kleden, armbandjes etc. Onderhandelen is een must.

Semana Santa. De heilige week. Al weken voorafgaand aan Pasen zijn er heel veel processies. Elke kerk heeft zijn eigen processies. Veelal worden de staten prachtig versierd met bloemen en groenten. Hele kunstwerken net een kleurig schilderij. De route is zeer lang en kost de mensen die meelopen veel tijd. Het is een eer om mee te lopen en je moet ervoor betalen. Het beeld van jezus wordt gedragen door meerdere mannen. Allen in het paars. Een kleine beeld van Maria wordt gedragen door vrouwen veel al gekleed geheel in zwart met handschoenen en een sluier. De geur van wierook en de muziek zweept je mee in de sfeer. 

Iximche. Een Maya ruïne niet ver van Antigua. Iximche was de eerste Kakchiquel hoofdstad van Guatemala en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Ik was er met een groep en een gids. De gids woont in het dorp naast de ruïne en vertelde ons veel over de ruïnes en de cultuur. Het is niet zeer groot. Het mooiste is dat er nog elke dag rituelen voor offeren worden uitgevoerd. 

Lago Atitlan

Een heel groot en diep meer ontstaan door het imploderen van een krater. Het meer is omringt door drie vulkanen, meerdere hoge bergen en leuke kleine dorpen. Ieder dorp heeft zijn eigen karakter en dus ook zijn eigen sfeer. Het meer ligt hoog dus het water is nooit echt warm. Op het meer varen continue taxiboten tussen de dorpen. Sommigen hebben ook een verbinding over een weg. Wil je mee dan zwaai je naar een schipper en zij zetten je af waar jij wilt. Volgens velen is dit een van de mooiste meren. 

Panajachel is de meest bezochte plek aan het meer. Hier komen bijna alle bussen aan ook voor een dagtocht Er zijn veel verkoopkramen. Het mooie is wel dat veel mannen ook in hun kleurige klederdracht lopen. Ieder dorp heeft zijn eigen kleuren. 

San Marcos de laguna. Een klein dorp bekend om zijn hippies en vele yoga en meditatie mogelijkheden. Het is een super rustig en stil dorp, je struikelt over de yoga, meditatie en health food aanbod.  Er is een lange, smalle hoofdstraat en paar straten met grijze gebouwen buiten centrum. De sfeer is ontspannen.  De sfeer hier is uniek.

Er is een klein nationaal park. Een offerplaats voor Maya mensen. Niets bijzonders. Echter is het uitzicht prachtig en de baai om de hoek heeft kraakhelder water. Er is een plek waar je het water van grote hoogte in mag springen. Veel lokale kinderen doen dit. Na een paar uur vaar ik door naar het grotere en drukkere San Pedro de laguna.

San Juan la Laguna. Een heel klein artistiek dorpje. Er zijn veel galerieën. En meerdere mogelijkheden voor coffee of chocolade tour, een cursus weven etc. Een leuk klein dorp. Ik ben naar la cruz gelopen, het uitzicht punt. Een kleine klim voor een mooi uitzicht. Ik ben met de boot gekomen en terug gelopen. De weg is vooral erg stoffig maar goed te doen.

Santa Cruz. Er was er veel wind die dag dus het was een hobbelige en natte tocht. Achterin zit je het meest rustig dat scheelt enorm. Santa Cruz ligt iets hoger dus even klimmen en helaas biedt de stad niets bijzonders. Er is een nationaal park om te wandelen of naar het dorp ernaast.

Caribische kust van Guatemala

Het grootste gedeelte van de kustlijn van Guatemala bevindt zich in het zuidwesten aan de Grote Oceaan. Maar ook in het oosten heeft het land een klein stukje kust. Gelegen aan de Caribische Zee. Bezoek zeker Livingston, gelegen aan de monding van de Rio Dulce. Livingston is een klein dorpje. Ik ging vanaf Guatemala stad met een bus een een boottocht ernaartoe. De sfeer hier is anders dan in de rest van het land. Meer relaxt en een gevoel van reggae.

Hier wonen ook de meeste Garifuna mensen, afstammelingen van de slaven. Zij hebben hun eigen muziekstijl. Ik heb vanaf hier een fantastisch dagtocht geboekt naar de zuidelijke eilanden van Belize. Wat onbeschrijfelijk mooie. Kleine eilanden met witte stranden en blauwer water dan blauw. En zo helder. Ik bezocht er 3 kleine eilanden. Er was tijd om te snorkelen. Echt het idee om een dag in het paradijs te zijn. 

Rio Dulce

De zoete rivier. Een prachtige brede rivier omlijst door jungle. Je ziet er heel veel verschillende soorten vogels. De boottocht is al prachtig. Ik heb er overnacht in een jungle lodge. Heerlijk slapen met de geluiden van de jungle om je heen. Al wordt je vroeg gewekt door de brulapen. De rivier komt uit in het izabalmeer. Hier in deze omgeving zijn heel veel boten en zielboten. Veel mensen stallen hun boot hier om ze veilig te hebben tegen de orkanen. Zo diep het land in is hier zelden schade. Het geeft ook gelijk een andere sfeer met alle boten en bootmensen.

Vanaf de lodge ben ik met een korte trip bij heerlijke hotspring geweest. Iets van de weg is een klein meertje. Vanaf de hotspring iets hoger gelegen komt er een kleine waterval in het meer. Je staat dus onder een warme douche in een meer met een normale temperatuur. Een bijzondere ervaring. Het was zelfs nog gratis. Ik ben nog omhoog geklommen en naar de bron gelopen. Apart dat zo’n klein gat in de grond zo een grote warme watermassa kan produceren.

Aansluitend bezocht ik Castle San Felipe. Het is een klein fort aan de mondig van de rivier en het meer. Niet heel indrukwekkend echter is het uitzoicht op het water wel mooi. 

Quetzaltenanga

Qua inwoneraantal de tweede stad van Guatemala Vernoemd naar de nationale vogel. Tenango betekend in de maya cultuur: land van. Hier noemen ze de stad liefdevol Xela.

Toen de Spanjaarden vertrokken kwamen de Duitsers dit vind je terug in de gebouwen vooral rond parque central. Deze stad ligt op ongeveer 2200 meter hoogte. De nachten zijn erg koud. Het is een grote stad. Er zijn niet veel bijzondere dingen hier. Het is vooral bekend om te hiken. De hoogste vulkaan van Guatemala is vanaf hier te beklimmen.

Het nationaal museum is geopend. Een bijzondere gevarieerde samenstelling. Veel opgezette dieren variërend van uilen, pauw, beer tot schildpadden en meer. Een paar klederdracht spullen en potten. En typ- en schrijfmachines. Een verzameling van lokale voetbalelftal. En een verzameling van bier- en limonade flessen en pakjes sigaretten.

TIKAL

De Mayastad Tikal was het centrum van het rijk van de Maya’s. Het was een van de grootste Mayasteden van de Klassieke Periode. Deze eeuwenoude Maya-nederzetting is midden in de jungle. Tot op heden is slechts 20 procent van de stad uitgegraven. Tegen betaling (te betalen bij de lokale bank!) kan je heel vroeg in de ochtend gaan om de zonsopgang te zien vanaf een piramide en meer kans om dieren te spotten. Er is ook een laat vertrek mogelijk om de zonsondergang te zien.

Tikal is de meest bezochte plek van Guatemala. En dat is natuurlijk niet zonder goede reden. Het is prachtig gelegen. Onder begeleiding van een gids loop je in de ochtend door de jungle met de dierengeluiden na een grote tempel. Deze beklim je en dan wacht je in stilte op een mooie zonsopgang. Helaas had ik pech want het was bewolkt. Vervolgens loop je langs meerdere ruïne tempels. Je beklimt nog een tempel voor een fantastisch uitzicht op de jungle en af en toe zie je een bouwwerk. Uniek en indrukwekkend. 

Let op! De ochtend entree moet je betalen bij de bank. Dat moet dus al de dag ervoor. Je krijgt een betalingsbewijs mee. 

Ik overnachtte aan het meer Peten Itza.  Velen slapen in Flores wat drukker, duurder is en luidruchtig kan zijn. Echt leuk voor een wandeling. Ik koos ervoor om aan de overkant in een klein en rustig hotel te slapen. 

Vervoer 

Ik ging meestal met een toeristenminibus van de ene lokatie naar de andere. Snelle service. De meeste chauffeurs rijden erg pittig en hard. Alleen is dat nog niets vergeleken met de “chickenbussen”.

Eten en slapen in Antigua Guatemala

Hector’s bistro. Top. 6a Calle Poniente 24 Antigua

Rincón Típico H749+659, 3a Avenida Su

Mexicaanse keuken http://www.restaurantefridas.com/

**************************************

Luxe in Casa Domingo inclusief spa http://www.booking.com/Share-o8wZuC

Top lokatie en hotel http://www.booking.com/Share-yaVXMF

Combinatie hostel en hotel. http://www.booking.com/Share-IvU5qr

 

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie