Genève reiservaringen en tips

Lac Leman

Stad, meer, cultuur en strand. Verrassend is Genève. Ik heb i.v.m. een housesitting opdracht bijna een maand vertoefd in Geneve. Een heerlijke stad aan een meer met zijn beroemde fontein.

Bij Geneve denk ik ook aan de vele internationale instanties. De tweede grote stad van Zwitserland. Het wereldknooppunt voor financiën, diplomatiek en zakelijke transacties. Er is genoeg te zien en te doen in deze stad. Zeker een dagtocht of vakantie waard. Een verrassende stedentrip is het ook.

Wat te zien en doen in Genève

Lac Leman ofwel meer van Geneve

Een prachtig groot meer. Het grootste zoetwater meer in de Alpen. Het is heerlijk wandelen om het water. Lekker vertoeven in en op het water. Pak een keer een terras voor een drankje en geniet van het uitzicht. Cijfer over het meer: Oppervlakte 80 km², lengte: 73 km, breedte: 14 km, gemiddelde diepte: 154 m, diepste punt: 310 meter. Je kunt diverse boottochten maken op het meer https://www.geneve.com/en/explore-the-city/what-about-a-cruise

De fontein ofwel Jet d’Eau

De fontein van Geneve de huidige is uit 1950 de eerste uit 1891. Het herkenningspunt van de stad. Een van de hoogste fonteinen te wereld. 140 meter. De waterstraal haalt een snelheid van 200 km per uur. De fontein werkt het merendeel van het jaar. Aan het einde van het jaar is er een paar dagen groot onderhoud en is de fontein buiten werking. Je kan redelijk eenvoudig dichtbij de fontein komen. Pas op! als de wind draait wordt je toch nog nat.

De eerste fontein was er als veiligheidsklep van het watersysteem. Toen het om die reden niet meer nodig was vermisten de bewoners hun fontein en is er een nieuwe gemaakt. Tegenwoordig dus zonder doel maar wel het herkenningspunt van Geneve.

Bloemenklok en Jardin Anglais 

De Iconische bloemen klok ofwel Horloge Fleurie. Een eerbetoon aan de horloge industrie. De klok wordt elk jaargetijde aangepast aan het seizoen. Ligging is aan de rand van het meer en Jardin Anglais. De Engelse tuin een populair park.

De oude stad ofwel Vieille Ville

De oorsprong van Geneve op een heuvel. De stad was een van de eerste die het hervormde geloof accepteerde. Vele mensen zochten hun toevlucht in Geneve voor hun vrijheid van geloof. In en rond de oude stad zijn vele gebouwen die belangrijk waren. Hier staan de oudste gebouwen van de stad. Tevens een wijk met vele galerijen en boetiekjes.

Kathedraal St. Pierre

Deze kerk werd gebouwd als katholieke kerk in een neoklassiek stijl met prachtige pilaren. Sinds 1535 is het een protestantse kerk. Dit is waar John Calvin veel preekte. Het interieur van een protestantse kerk is veel eenvoudige en soberder. Bij de overgang zijn alle versieringen en ornamenten verwijderd. Er is nog een oude houten stoel die hij gebruikt heeft. Regelmatig kan je de toren doormiddel van 157 traptreden beklimmen tegen betaling. Van boven het je een prachtig uitzicht over de stad. De buiten kant van de kathedraal is zeker de moeite waard.

La place du Bourg-de-four

Het oudste plein van Geneve. Omringd met de oudste gebouwen van de stad. Met een beetje geluk zie je nog een stuk van het meer en de fontein. Een fijn plein om even wat te drinken. Veel locals beginnen of eindigen hun dag op dit plein

Kanonnen ofwel arsenal

Vijf historische kanonnen. Ze staan voor 3 prachtige grote mozaïek werken. Elke mozaïek beeld een stuk uit de geschiedenis van Geneve uit. Zeker de moeite waard om langs te lopen.

Parc Bastions in Genève

Een groot en fijn park. Er is een wandelpromenade omzoomd door bomen waarlangs vele bankjes staan. Of neem een deken of kleed mee en ga relaxen op het gras. Aan de rand van het park is de universiteit. Er zijn grote openbare dam- en schaakborden waar veel gebruik van wordt gemaakt. De hoofdingang is bij Place de Neuve. Locals en studenten komen hier in hun vrije tijd. Tevens biedt het park nog een stukje geschiedenis.

 • Promenade de la Teille. Ooit was het er voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is het een uitzicht balkon met de langste bank ter wereld, 120 meter. De promenade is boven reformatie muur. Vanaf hier loop je zo de oude stad in.
 • Reformatiemuur. De muur vertelt kort de geschiedenis van de geloofstransformatie.  De muur is gewijd aan de gehele Reformatie en haar vier leidende figuren: Jean Calvijn (1509-1564), Théodore de Bèze (1513-1605), John Knox (1513-1572) en Guillaume Farel (1489-1565). De teksten en figuren die in deze muur zijn gehouwen, houden verband met de 150 jaar aan geschiedenis van het protestantisme.
Reformatiemuur

Brug over de Rhône en Arve

Ik noem het de kus van de rivieren. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op het samenkomen van de twee rivieren. Links is de Rhône met super schoon water. Het bergwater is gezuiverd door het meer van Geneve. Rechts de Arve met vers bergwater. Bijzonder https://www.geneve.ch/fr/pointe-jonction

Klik hier voor mijn eigen foto vanaf de brug https://www.instagram.com/p/ByKIJOmiJJQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Parken in Geneve

Botanische tuin. Gratis toegang heb je tot deze prachtige tuinen gelegen tussen en meer en Palais des Nations. Een groot aangelegde tuin met verschillende kassen met ieder zijn eigen klimaat. Er kleine maar fijne Japanse tuin. Heerlijk rust met groen dichtbij de stad. https://www.cjbg.ch/fr

Parc de la Grange en Parc des Eaux Vives, Het grootste park van de stad. De parken lopen in elkaar over Er is een rozentuin maar ook een ruïne van een oude villa.  Théâtre de l’ Orangerie en het Théâtre de Verdure. Een beetje een heuvellandschap met leuke kleine bruggetjes. Ik kwam er tijdens mijn fietstocht. Veel paden zijn alleen voor voetgangers dus mijn fiets geparkeerd en een stukje gewandeld. Locals komen hier graag picknicken of bbq op een van de openbare plekken. https://www.geneve.ch/fr/parc-villa-grange.

Musea in Genève

 • Maison Tavel. (gratis) Het oudste privé huis in de stad. Het is sinds 1986 een museum over het dagelijkse leven in Geneve. Op de bovenste verdieping is een grote maquette van Geneve vroeger.
 • Barbier-Mueller museum. Hier zijn veel antiek spullen zoals stoffen en beelden zowel uit het oude Europa als uit Afrika.
 • Internationale museum van de hervorming Museum of the reformation. Een museum over de historie van het gewijzigde geloof sinds 1536.
ReizenReizen

Musea in Nations Geneve

 • Het rode kruis museum. Een museum over het ontstaan en de toegevoegde waarde van het rode kruis.
 • CERN. (gratis) Bekend van de deeltjes versneller. Hier vinden veel onderzoeken plaats om inzicht te krijgen in de materie, het ontstaan van het universum en de deeltjesfysica.. Enkele onderzoeken leverden een Nobel prijs op. Bv Higgins deeltje. Ook is hier www ontstaan waarmee we op internet kunnen zoeken. Boek vooraf de rondleiding online er zijn maar een beperkt aantal kaarten voor de georganiseerde gratis tour. De deeltjesversneller zit helaas niet in de tour. Op speciale bezoekersdagen kan je er voor inschrijven. Echter is dat zelden en snel vol. https://visit.cern/tours/guided-tours-individuals
 • de Vereinigde Naties. Verplicht met rondleiding. Je komt in verschillende zalen/vergaderruimtes en hoort een stuk over de geschiedenis en de waarden van de VN. Kom op tijd want het duurt even voor je door de beveiliging bent. Een paspoort of identiteitskaart is verplicht. He tis het hoofdkantoor van de VN al wordt het gebouw in New York meer gebruikt voor vergaderingen en ontvangsten.  https://www.unog.ch/80256EE600581D0E/(httpPages)/5ADC7FB14E2750BD80256EF7005848A2?OpenDocument

Place des Nations Nations. Een groot plein met speels gestuurde springfonteinen dus pas op waar je loopt. Het meest in het oog springen de vlaggen van alle landen van de wereld bij het VN gebouw. Evenals het kunstobject de gebroken stoel, broken chair. Het is een uiting om een verbod op landmijnen te bevorderden. De gebroken poot stelt de schade voor die een landmijn bij een persoon kan aanbrengen. Het is ook de grote bushalte plek van de wijk.

Mooie wijken in Genève

 • Wijk Carouge. Ooit een aparte stad. Nu de Italiaanse wijk van Geneve. De sfeer is er net iets anders. Vele mooie oude gebouwen met luiken. Mooie zachte verschillende pastelkleuren. Struin door de straten met zijn kleine winkels. Kleine speciaalzaken in chocolade, kaas, worst en leuke boetiekjes. De terrassen zijn er gewoon naast de straat. En dan opeens ben je weer op een plein. Op woensdag en zaterdag is er een markt op plein de Marche. Elke eerste zondag van de maand is er een brocante markt.
 • Wijk Paquis. Een grote wijk die zich uitstrekt vanaf het station Cornavin tot aan het meer. Een levendige wijk. Aan het water vind je Bains des Paquis aan de westzijde van het meer. Het bekendste “strand” van de stad. Op houten vlonders en op rotsen kan je genieten van het meer. Er zijn veel trappen om in het water te gaan. In het hoogseizoen kan je stoelen huren. In de wijk vindt je veel antiek winkels.
 • PlainPalais. De wijk met de universiteit en zijn prachtige park Bastion. Ook is hier de muur van de reformatie. Er wonen veel studenten. Opvallend is het zeer grote plein. Plaine de Plainpalais. Op zaterdag is hier de grootste vlooienmarkt van de stad. Op meerdere andere dagen is er ook markt die per keer verschilt in grote. Elk circus slaat hier zijn tent op bij een bezoek aan de stad.
 • Wijk Nations. Geneve is bekend om zijn vele internationale organisatie. In dit deel van de stad zijn er veel bij elkaar. Vanaf het grote plein Place des Nations ga je rond.  Palais des Nations hier is de geschiedenis te zien van de Vereinigde Naties. Er zijn rondleidingen hier. Je komt in verschillende zalen/vergaderruimtes en hoort een stuk over de geschiedenis en de waarden van de VN. Kom op tijd want het duurt even voor je door de beveiliging bent. Een paspoort of identiteitskaart is verplicht. Klik hier voor informatie.  https://www.unog.ch/80256EE600581D0E/(httpPages)/5ADC7FB14E2750BD80256EF7005848A2?OpenDocument
 • Parc de Grange gaat over in Parc des Eau Vives aan de oostzijde van het meer. Een groot park met een prachtig hotel. Rozentuin etc. Voor wie wil ontsnappen aan de stad. Dichtbij is het babystrand en het strand van de stad.
Bains des Paquis

Free walking tours Geneve

Je weet zeker dat Geneve bijzonder is omdat er zelfs twee verschillende free walking tours zijn. De ene is in en rond de oude stad van Geneve. De andere tour is de International Geneva tour in de wijk Nations. Ze zijn zeer verschillend en beide de moeite waard. https://www.freewalk.ch/geneva/tours.php

Fietsen in Genève

In de stad zijn verschillende plekken waar je een fiets kan huren. Bij https://www.geneveroule.ch/ zijn deeerste 4 uur zijn gratis. Je op een andere locatie inleveren.

Stranden en zwemmen in Geneve

 • Bain des Pâquis. Het bekendste stadstrand. In de winter is er een sauna waarvoor je apart betaald. Bij het kleine restaurant cq. kiosk kan je bestellen van een kleine menukaart. Het dagmenu ofwel Plat du Jour is een goede prijskwaliteit. http://www.bains-des-paquis.ch/
 • Aan de rivier de Rhone. Veelal zit en lig je hier aan de rand van de rivier. Er zijn openbare buiten bbq’s. Er is een kleine strandbar met zand voor het echte strand effect. Voor lokatie: des Saules 27, 1205 Genève, Zwitserland
 • Parc de la Nymphe. Een klein strand met een grasweide.
 • Geneve Plage. Openbaar betaald strand met zwembad en ligweide. Er is een apart kinderbad en strand. https://www.geneve-plage.ch/
 • Plage de la Savonniere. Park en strand
 • Uiteraard zijn er rond het meer nog meer stranden

Winkelen in Geneve

In Geneve kan je goed winkelen. De levensstandaard in de stad is hoog. De dure merken hebben zelfs vaak grote winkelpanden met meerdere verdiepingen. Tevens zijn er veel leuke boetiekjes en tweedehandswinkels. Zo is er voor de meeste portemonnees wel iets te vinden. Antiek, brocante, kleding, kaas en uiteraard horloges en chocolade wordt het meest gekocht in Geneve.

Even een paar bekende straatnamen Rue Basses, Rue de la Croix-d’Or, Rue de la Confederation, Rue du Marché en Rue du Rhône.  Vergeet ook niet de wijk Carouge. Verheerlijk je bij de etalage van Läderach. Hier wil iedereen de chocolade proeven.

Vervoer in en naar Geneve

Op de luchthaven is een ticketautomaat voor een gratis kaart met het openbaar vervoer (trein, boot, bus, tram) binnen Geneve. De kaart is een uur geldig.

In de stad kan je bij elk station een kaartje kopen. In zone 10 (stad Geneve) kan dan je reizen voor 1 uur. Ben je er langer dan is een week of een maand kaart aanschaffen goedkoper. Te koop bij station Cornavin. Tevens zijn er een paar bootlijnen die te gebruiken zijn als openbaar vervoer. De boten vertrekken ongeveer elke 20 tot 30 minuten.

Boek je vliegticket naar Geneve eenvoudig en snel bij skyscanner https://www.skyscanner.nl/

Saleve het balkon en de berg van Genève

Berg Saleve. Het Balkon van Genève. Officieel in Frankrijk. Met het openbaar vervoer van Genève kan je tot de grens (tram 8) en dan is het nog slechts 5 minuten lopen naar de kabelbaan. Gelijk vanaf het eindpunt een mooi uitzicht op de stad. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om naar boven te wandelen. Er zijn verschillende routes. De klim duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Afhankelijk van de route en je conditie. Ik liep de route linksom wat beter schijnt te zijn voor de uitzichten i.v.m zon. Op verschillende plekken heb je uitzicht op de alpen en met een beetje geluk zelfs op de Mont Blanc. Vanaf de andere kant heb je een prachtig uitzicht over het dal, Genève en het meer. Neem je paspoort of identiteitskaart mee. Je gaat de grens over.

Eten en slapen in Geneve

Bain des Pâquis. Het bekendste stadstrand. Bij het kleine restaurant cq. kiosk kan je bestellen van een kleine menukaart. Het dagmenu ofwel Plat du Jour is een goede prijskwaliteit of bestel kaasfondue http://www.bains-des-paquis.ch/

Chez ma cousine heeft 4 lokaties in de stad http://www.chezmacousine.ch/site/fr/

Budget eten bij veel supermarkten bv Globus https://www.globus.ch/?utm_source=gmb&utm_medium=filiale&utm_campaign=store116

Direct aan en om het plein La place du Bourg-de-four zijn vele kleine bistro’s en restaurants veelal bieden zij een mooi geprijsd middagmenu aan of een dagmenu.

***

Super centraal in een prachtig oud pand slapen http://www.booking.com/Share-9X2CcR

Goede standaard Novotel http://www.booking.com/Share-9O9O6g

Een appartement http://www.booking.com/Share-Jjhyici

Dagtochten vanuit Genève

Ik ben vanuit Geneve naar Annecy en Chamonix geweest. Beide liggen in Frankrijk en zeer mooi en aan te raden. https://www.sabinesmind.nl/reizen/frankrijk/

Meer reizen in Zwitserland? /https://www.sabinesmind.nl/reizen/reistips-en-ervaringen-zwitserland/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie