Wandelen bij landgoed en kasteel Twickel te Delden

kasteel Twickel

Twickel is de naam van een landgoed met een prachtig kasteel geheel omringd door een gracht. Gebouwd in vroeg-renaissancestijl met een prachtige toren uit 1551. Het originele kasteel is al vele malen uitgebreid. Landgoed Twickel is het grootste landgoed van Nederland

Het landgoed is 4400 hectare groot en de huiskleur is zwart-witte luiken op de 148 boerderijen. In de omgeving zijn veel Saksische boerderijen soms nog met de waterputten. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door een lid van een adellijke familie. Af en toe worden de tuin en het kasteel opgesteld voor bezoekers. De landerijen, bossen zijn opgenomen in een stichting.

Kasteel Twickel ligt in het centrum van het landgoed. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond. (website Twickel)

Het landgoed heeft vooral veel bos. De gekapte bomen worden in de eigen houtzagerij Twickel verwerkt. Het is een groot gebied met waterstromen, bos, akkers, weilanden en bruggetjes over het water. Vaak heb je een mooie blik op kasteel Twickel.

Twickel zelf heeft een parkeerplaats waar je tegen een kleine vergoeding ( 2 euro) kan parkeren. De opbrengst gaat naar de stichting voor het onderhoud. Parkeren kan ook achter hotel-restaurant de Zwaan ook bekend als parkeerterrein Noorderhagen. Parkeren is gratis. Loop door de voetgangerstunnel en je bent op terrein van landgoed Twickel.

Wandel de Umfassungsweg van Twickel in twente

De route is ongeveer 10 kilometer en goed bewegwijzerd. Zonder hoogteverschillen. De voetgangersbruggen over de grote weg wel hoog. Echter is deze te omzeilen door de voetgangerstunnel te gebruiken. De meest bekende en bij velen geliefde Umfassungsweg. Nee geen typefout de naam van de route is Duits. De route omvat {umfasst} het hart van het landgoed. 

Direct na de voetgangerstunnel begint de Umfassungsweg. De bewegwijzering is op houten palen aangegeven met de zwarte letters UW. De route gaat grotendeels over onverharde paden, door het parklandschap bij het kasteel, door bos, over weiden, heideveld en over de Esch, terug via Delden. Een aantal delen van de route zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Op een deel van de route zijn honden niet toegestaan i.v.m. vee en de kwetsbare natuur.

De route

Het eerste deel gaat over behoorlijk brede zandwegen. Onderweg staan regelmatig een bankjes. Je steekt nog een keer een smalle geasfalteerde weg over. Onderweg staat een mooie houten picknick kar bij een boerderij (Erve Bokdam). Hier kan je iets te drinken kopen en een snack en enkele boerderijproducten. Alleen contant te betalen. Loop verder door een hek en doorkruis je een weiland. Vaak liggen en staan er koeien en schapen. Je steekt een kleine asfaltweg over. En gaat over een grote houten brug. Links voor de brug is museumboerderij Wendezoele. Hier krijg je een kijkje in het vroegere leven op een boerderij. Na de brug begint het pad met houtenvlonders. Vaak krijg je spontaan het gevoel dat je Afrika binnenloopt. Het vlonderpad voert je iets boven de moerassige grond zodat jij droge voeten houdt.

Het laatste deel loop je over een open veld, de Esch, met een weidse blik op de omgeving. De watertoren van Delden komt steeds dichterbij. Vlak voor de grotere weg aan de lindezijde ligt uitspanning Het Hoogspel. Er is een heerlijk groot terras en een grote speeltuin. Lekker voor een welverdiend hapje en drankje. Via de hoge stalen voetgangersbrug wandel je stad Delden in.

De kasteelwandeling is 5 km en start officieel van de parkeerplaats van Twickel.

BEZOEK HET STADJE DELDEN

Delden is een mooie oude historische stad gelijk naast Twickel. Zeker een bezoek waard. Sinds 1333 heeft het stadsrechten. Af en toe zie je nog middeleeuwse accenten. Er wonen ruim 7000 mensen.

 • Een leuke winkelstraat met verschillende leuke winkels, galerijen en restaurants.
 • Zoutmuseum. Verdeeld over 3 verdiepingen krijg je een andere kijk op zout. Welke invloed heeft zout op de mens, chemie en ook de geschiedenis. Het enige museum in Nederland met als onderwerp zout. Er is een zoutvaatjes verzameling van ruim 2000 stuk.
 • De oude Blasiuskerk uit 1036. Een klassieke Hallenkerk met fresco’s.
 • Museum No Hero. Een kunstmuseum met een prachtige tuin. De collectie bestaat uit vijf eeuwen kustgeschiedenis uit vijf werelddelen. Er is ook een museumwinkel en een restaurant. In totaal zijn er 9 zalen en ene paar werken in de tuin.

Wandelroutes startend vanaf: Stationsstraat 1, Delden

 •  5,8 km
 •  10,3 km

Met kinderen een uitje in Delden

 • Landgoed Twickel is een mooi gebied om met kinderen te wandelen. Door het kasteel krijgt het geheel toch iets sprookjesachtig. Er zijn genoeg waterpartijen en bruggetjes. Honden zijn op merendeel van het terrein welkom. Aansluitend breng je een bezoek aan Uitspanning Het Hoogspel. Er is een grote speeltuin. En ouders kunnen lekker genieten op het grote terras.
 • Alleen het vlonderpad lopen kan ook. Start vanaf ’t Hoogspel. Verlaat de parkeerplaats en ga links. Op de kruizing weer links. Een eind de weg inwandelen links is een brug waarna het vlonderpad begint. Volg de borden UW. Je loopt een stuk over de Es met zicht op Delden en de watertoren. Je loopt eindigt achter ’t Hoogspel.
 • Bezoek museumboerderij Wendezoele. Hoe was het leven vroeger op de boerderij? Er zijn een paar boerderijdieren, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland. De boerderij zelf stamt uit 1895.
 • Houtzagerij Twickel heeft een oude houtzaagmolen en een museum. Ooit werd het hout van de zagerij gebruikt voor de bouw en verbouw van de boerderijen op het landgoed.
 • Noordmolen. Een watermolen van meer dan 650 jaar oud. Nu is er nog de oliemolen waar olie wordt geslagen uit lijnzaad.. Regelmatig is de molen te bezoeken en laten vrijwilligers het oude molenaars vak zien.
 • Zwembad de Mors is een heerlijk buitenbad met verschillende zwembaden. Een ligweide, kiosk, duikplank en glijbaan.

Slapen en eten in en rond Delden en Twickel

Meer wandelen in Nederland? Genieten op de Sallandse Heuvelrug en de Holterberg

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie