Wat moet ik zeker doen in Valencia?

Hola ! Ben je klaar voor een geweldig avontuur in Valencia? Deze prachtige Spaanse stad heeft zoveel te bieden, van heerlijke gerechten tot adembenemende bezienswaardigheden. Wat moet ik zeker doen in Valencia?

Iedereen heeft andere interesses daarom even een korte opsomming. Laten we samen ontdekken wat je zeker niet mag missen, na mijn mening, tijdens je verblijf in Valencia.

Eten en drinken in Valencia:

 1. Tapas eten – Begin je culinaire avontuur met tapas. Probeer zeker de klassiekers zoals patatas bravas (pittige aardappelen) en paella Valenciano, een rijstgerecht ingrediënten zoals kip en konijn. (op instagram deel ik restauranttips)
 2. Aqua de Valencia – Proef het lokale drankje van Valencia, Aqua de Valencia. Een verfrissende cocktail op basis van sinaasappelsap en cava, gin, wodka en suiker. Bij Las Horas serveren zij ook kleine karaf met kleine glazen. Handig om te proberen of je het lust.
 3. Horchata – een zoete, melkachtige drank gemaakt van , aardamandelen cq. tijgernoten. Het is zowel koud als warm te drinken. Beste te combineren met een farton, zoete cake. Door de stad heen staan verschillende standjes de dames leggen het je graag uit. In de stad bij Orchateria Santa Catalina claimt men te zijn begonnen. De zaak heeft prachtige mozaïeken.
 4. Lucciano’s ijs – Trakteer jezelf op een heerlijk ijsje van Lucciano’s op het Stadhuisplein. Een perfecte manier om af te koelen op een warme dag.

Uniek in Valencia

 1. Mercat Central – Breng een bezoek aan deze overdekte markt. Je kunt genieten van verse producten en lokale lekkernijen. Vergeet niet een vers sapje te kopen en je zintuigen te laten prikkelen door de geuren, kleuren en smaken. De locals en omliggende restaurants doen hier nog steeds hun dagelijkse boodschappen en dat maakt het uniek. Op zondag gesloten
 2. Lonja de Seda – Verken dit prachtige gotische gebouwen, met charmante binnentuin en indrukwekkende zuilen galerij. Mis zeker de bovenzaal niet, waar je een verbluffend plafond zult bewonderen. De zijdenbeurs. Gebouwd in de 15de eeuw om te showen hoe welvarend Valencia is in haar gouden eeuw. (zondagochtend gratis)
 3. Ciudad de las Artes y las Ciencias – Een absolute must-see in Valencia is het futuristische complex van de Stad van Kunst en Wetenschap. Bewonder de moderne architectuur. Waar lijken de gebouwen op? Rechts naast de entree bij het wetenschapsmuseum is de communicatieboog. In elke punt gaat iemand staan. Je kan gewoon met elkaar praten. Het geluid overbrugt 50 meter. Leuk stukje wetenschap.
 4. Palacio del Marqués de Dos Aguas” – Historisch niet belangrijk. Het heeft de mooiste voorgevel van Valencia. Een opvallende rococo-gevel die is versierd met uitgebreide decoraties en keramische details. Het stadpaleis was oorspronkelijk eigendom van de Marqués de Dos Aguas. In de 18e eeuw omgebouwd tot zijn huidige glorie. De naam “Dos Aguas” verwijst naar de twee waterspuwers die aan de voorkant van het paleis te zien zijn. Was de markies thuis dan zag je Maria zo niet, dan waren de deurtjes dicht. Ook binnen en bezoek waard. Oude koetsen, hoe woonden de rijken vroeger, oude keuken en een keramiek museum.

Gratis en zeker een bezoek waard

 1. Estación Nord – Je verwacht het misschien niet een station als tip. Vooral van binnen is dit een bezoekje waard, Bewonder de oude houten verkooploketten en de schitterende mozaïeken op dit historische treinstation. Draai je om want tegenover en bewonder het gebouw met een super grote fenix. Het logo van de verzekeringsmaatschappij die er ooit gehuisvest was. Links van het station is toros de Valencia. de stierengevecht arena.
 2. Stadhuis van Valencia – Het stadhuis van Valencia, ook wel bekend als het “Ayuntamiento de Valencia” in het Spaans. Gehuisvest in een prachtig historisch gebouw dat dateert uit de 18e eeuw. Ooit een meisjesschool. De architectuur is indrukwekkend en je zult zeker onder de indruk zijn van de gevel van het gebouw. Wat leuk is dat je het balkon op mag. Vandaar een leuk uitzicht over het plein. Op werkdagen op tot 14:00 uur.
 3. “Edificio de Correos y Telégrafos” of “Edificio de Correos.” Een prachtig gebouw in neoklassieke stijl. Het heeft een indrukwekkende gevel met kolommen en beeldhouwwerken. De zendmast is een replica van het origineel. De rechter kolom heeft een locomotief. De linker kolom een groot schip. Van binnen ook versierd met marmer, kunstwerken en een grote koepel. Er zijn regelmatig tentoonstellingen die gratis te bezoeken zijn. De buitenkant is een must-see.
 4. Strand van Valencia – Valencia heeft prachtige zandstranden. Super breed. De zee wordt langzaam diep. Van vroeg voorjaar tot laat najaar kan je zonnebedjes en parasol huren. Genoeg velden om beachvolleybal te spelen. Er zijn geen bomen voor schaduw.
 5. Park Gulliver – Een speelpark in het Turia Park van Valencia. Het park is genoemd naar het beroemde boek en de personage Gulliver uit het boek “Gulliver’s Travels” van Jonathan Swift. Je kan op en rond Gulliver klimmen en glijden. Gulliver ligt op zijn rug met touwen, glijbanen en trappen die naar verschillende speelgebieden leiden. De spelende mensen zijn de lilliputters uit het boek.

Pleinen in Valencia

 1. Plaza de la Virgen – Het oudste en volgens mij mooiste plein van Valencia. Bewonder de basiliek, de Turia fontein, blik op de achterzijde en de toren van de kathedraal. Overdag of in de avond. Altijd een bezoek waard. Terrassen genoeg.
 2. Plaza de la Reina – Nog niet zolang geleden opnieuw ingericht. Een prachtige kijk op de kathedraal en zijn toren. De barok ingang is de hoofdingang. Door de eerder bebouwing die er was paste die er precies tussen nu lijkt de kathedraal uit zijn verband. Genoeg terrassen. Genoeg mensen en optredens te zien en horen.
 3. Plaza ayudamiente – Stadhuis plein. Met zijn fontein en prachtige gebouwen. Het mooie stadhuis en postkantoor. Wat een prachtige gevels. De kleine bloemenwinkeltjes op het plein.
 4. Plaça del Tossal: In El Carmen vindt je dit kleine en fijne plein. Bekend om zijn levendige sfeer en gezellige bars en restaurants. ’s Avonds komt het plein nog meer tot leven.

Parken in Valencia

 • Turia Park (Parque del Turia) – Dit park is een van de grootste stedelijke parken in Spanje. Het is de voormalige rivierbedding van de rivier de Turia. Het biedt kilometerslange wandel- en fietspaden, speeltuinen, sportvelden, fonteinen en prachtige tuinen. Tussen verschillende bruggen heeft een andere landschapsarchitect het ontworpen. Zo is er dus gebruik gemaakt van verschillende bomen en planten. Soms een recht pad dan weer een slingerpad.
 • Real Jardín (Oude Koninklijke Tuin) – Historische en prachtig park/tuin gelegen aan de oever van de rivier de Turia. Deze tuin dateert uit de 19e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. De tuin heeft weelderige groene ruimtes, bloembedden, fonteinen, beelden, volière, kinderverkeerspark. Het heeft verschillende delen met ieder een eigen stijl. Een deel van de ruïne van ooit het koninklijke paleis is zichtbaar.
 • Glorieta de Valencia (Plaza de la Glorieta) – Het oudste park van Valencia. Bekend om zijn oude, grote en kolossale Australische ficusbomen met luchtwortels. De bomen zijn ruim 150 jaar oud en zeer fotogeniek.

Leuk om te doen

 • Rooftopbar Sky – Geniet van een drankje met een uitzicht op stadhuisplein van Valencia. De plek om te ontspannen en de stad van bovenaf te bewonderen. De ingang is in de straat aan de achterzijde.
 • Kathedraaltoren beklimmen – toren die bekend staat als “El Miguelete” of “El Micalet” in het Valenciaans. Voor een panoramisch en weids uitzicht over Valencia moet je de toren van de kathedraal beklimmen. Je kan de haven en de zee zien. Ik houd van uitzichtpunten. Wel eerst even 207 traptreden op klimmen. Het is een wenteltrap om tegenliggers te voorkomen werken zij met een verkeerslicht.
 • El Carmen – de oude wijk. Dwaal gewoon door de vele smalle straten. Bewonder de vele mooie balkons. Velen hebben mozaïek en of zijn prachtig vormgegeven. Oude stadspaleizen hebben hoge poorten waar vroeger de paardenkoets naar binnen ging. Hier vind je ook leuke restaurantjes en boetiekjes.

Kerken in Valencia

Uiteraard zijn er in een katholieke stad heel veel kerken. Deze drie zijn belangrijkste en indrukwekkendste.

 1. Kathedraal van Valencia (Catedral de Santa María de Valencia): De kathedraal van Valencia is een van de meest iconische kerken in de stad. Het combineert verschillende architectonische stijlen. De bouw duurde meerdere honderden jaren vandaar de stijlen gotisch, romaans, barok en neoklassiek. Binnenin vind je onder andere de Heilige Graal (de kelk die Jezus gebruikte bij het Laatste Avondmaal) en prachtige fresco’s.
 2. Basilica van de Maagd van de Hulpelozen (Basílica de la Virgen de los Desamparados): Deze roze basiliek is gewijd aan de beschermheilige van Valencia. De Maagd van de Hulpelozen. Barok architectuur en heeft een opvallende blauwe koepel. Er zijn vele religieuze kunstwerken en een rijkgedecoreerde koepel. Klein maar fijn. Zij houden niet van kijkers. Loop achterin de basiliek binnen en bewonder het dan door er gewoon “even” door te lopen.
 3. San Nicolás-kerk (Iglesia de San Nicolás de Bari y San Pedro Martir): De “Valenciaanse Sixtijnse Kapel” vanwege de prachtige fresco’s die het interieur bedekken. De muurschilderingen rijkelijk en indrukwekkende Valenciaanse barokkunst. De rechterhelft van de schilderingen gaat over San Nicolas. De linkerhelft gaat over San Pedro Martir. Op maandag gesloten entree is in 2023 euro 10. De entree is in Carrer dels Cavallers.

Stadspoorten van Valencia

De oude stadsmuur van Valencia was 5 km lang. In de muur zaten 12 stadspoorten. In 1865 werd de muur verwijderd en bleven er nog twee stadspoorten over daar zij toen dienst deden als gevangenis. De stadstorens van Valencia belichamen de perfecte combinatie van geschiedenis, cultuur en uitzicht.

 • Torres de Serranos – Gotische stijl uit de 14de eeuw. De toegangspoort voor de elite en men komt vanuit de bergen.
 • Torres de Quart – Gotische stijl uit de 15de eeuw en iets kleiner dan de andere poort. De binnenkant is wel gerenoveerd. De buitenkant is origineel met de kanongaten van Napoleon nog zichtbaar.

Er is genoeg en te zien in Valencia. Veel afwisseling. Alleen al door rond te lopen of fietsen zie je veel. De oude stad is vol met historische en belangrijke gebouwen. Het lijkt groot. Echter kan je van de ene kant na de andere kant lopen binnen 15 minuten.

Gids in de stad nodig? Stuur mij een bericht en ik begeleid jou/jullie graag op basis van een fooi. Zodat je betaald naar wat het je waard is. Ik hoor graag van je.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie