Valencia reiservaringen en tips Turia park

Trek er een dag of een paar uur vooruit om er te wandelen of fietsen. Neem een dekentje, boek, drinken en snacks mee net als de lokale mensen. Het Turia park is zeer geliefd bij de lokale mensen van Valencia en toeristen. Het is een van de grootste stadsparken in Spanje. In een ander blog staat de beschrijving over de stad der kunsten en wetenschap.

Turia van een rivier naar een park

Turiapark is ontstaan op de rivierbedding van de rivier Turia die hier altijd stroomde.
De grond naast de rivier is door de Moren vanaf 711 n.C. erg vruchtbaar geworden. Zij maakten irrigatiekanalen die tot op heden nog functioneren. Door het vele water dat vanuit de bergen in de rivier kwam ontstonden er regelmatig overstromingen.

In 1957 was er wederom een grote overstoming waarbij omgeveer 80 mensen overleden en er veel schade aan gebouwen, bruggen en straten was. Dit mocht niet nog eens gebeuren.

De uitvoering werd dat de rivier werd omgeleid ten zuiden van de stad. Verder weg van de stad. Hierdoor werd de Turia een droge rivierbedding. De vraag was natuurlijk wat te doen met die lange strook?

Dictator Franco en de hoofdstad Madrid waren groot voorstander van de aanleg van een meerbaanssnelweg. Zo konden goederen van de haven van Valencia een stuk sneller naar Madrid worden vervoerd. Rond een deel van de stad werd door bewoners het park al gebruikt voor hun vrije tijd. De stad smeekte om het een stadspark te maken. Na de val van de dictatuur kreeg Valencia toestemming.

Jardin del Turia

Jardin del Turia, Tuin van Turia is ontstaan dat was rond 1980. Tegenwoordig beter bekend als Turia park. Het was gelijk de bedoeling dat het een park voor iedereen zou worden. De volledige lengte is 9 kilometer. Al wil men het park graag doortrekken tot aan de haven/strand.

Het begint of eindigt bij Bioparc de moderne dierentuin van Valencia. De sfeer is als ben je in Afrika. Gelijk ben je bij parque de Caberecera met een meertje is waar je bootjes en waterfietsen kan huren.

Het Turia park zelf heeft zeer verschillende groenstroken. Tussen een paar bruggen hebben 12 verschillenden tuinarchitecten de vrijehand gekregen. Zo is het dus dat een stuk rechte paden heeft en een ander stuk kronkelpaden. Er staan andere planten en bomen.

Het Turia Park is geleidelijk aan aangelegd met uitgestrekte groene zones, bomen, tuinen en recreatieve voorzieningen. Er zijn fietspaden, wandelpaden, speeltuinen, sportvelden en andere faciliteiten aangelegd om mensen de mogelijkheid te bieden te ontspannen en te genieten van de natuur midden in de stad.

Bij het sporten is er ook bewust gekozen om wat minder bekende sporten toe te voegen. Naast voetbal is er ook softbal, atletiek, rugbyvelden en een skatebaan. Door het park verspreid staan er sporttoestellen om buiten te kunnen sporten. Even als de baan bedoeld voor de lopers en joggers.

Bruggen over het Turia park in Valencia

In het park kom je naast natuur ook nog prachtige architectuur tegen meestal in de vorm van bruggen. Er zijn in totaal 18 bruggen. De meest in het oog springende bruggen zijn:

  1. Puente de las Flores (Brug van de Bloemen) officiële naam: Puente de la Paz (Vredebrug): Deze voetgangersbrug, ook wel bekend als de “Floribrug”. Ontworpen door Calatrava. Zijn bekende handtekening is wit met trancadis (anders dan met mozaïek zijn het gebroken tegeltjes). Het was de bedoeling om de platen regelmatig te vervangen echter zijn hierop teruggekomen. Het zou anders de duurste brug van Europa zijn. Kijk eens goed naar de palmbomen. Zij groeien door de brug heen.
  2. Puente de l’Assut de l’Or. Deze moderne en indrukwekkende brug werd ook ontworpen door Santiago Calatrava. Het heeft een opvallende boogvorm. Vertaald betekend het de gouden dam omdat er ooit een dam was. De lokale mensen noemen het El Jamonero, de hamhouder. Dat is makkelijk te begrijpen.
  3. Puente de la Exposición (Brug van de Tentoonstelling): Ook van Calatrava. Uniek is de grote overspanning van de brug. Dit was nodig omdat eronder een metrostation is. Mooi vormgegeven zijn de lichtplaten en luchtsysteem. In de avond verlicht het de brug. Deze brug is versierd met ijzeren ornamenten en lantaarnpalen. Onder de brug sporten veel mensen sta je in de schaduw of uit de regen. De bijnaam is de haarkam. Verwezen naar de traditionele haarkam die vrouwen gebruiken voor hun kapsel. De vorm is precies hetzelfde.
  4. Puente de la Trinidad: De brug is vernoemd naar de nabijgelegen kerk en het plein “Plaza de la Trinidad”. Gebouwd in het midden van de 16e eeuw met stenen bogen en heeft een traditioneel uiterlijk Het verbindt het park met de wijk El Carmen.
  5. Puente del Mar: Deze brug, ook wel bekend als de “Brug van de Zee Het is een van de vijf historische bruggen over de oude rivierbedding van de Turia en de bouw dateert uit het einde van de 16e eeuw. In zijn tijd was het, het pad van de stad naar de zee, maar na de overstromingen aan het einde van de 16e eeuw werd de originele houten brug vernietigd en vervangen.
  6. De Puente de Serranos. Bij de Serranos-torens (Torres de Serranos), die deel uitmaken van de oude stadsmuren van Valencia. De brug bestaat uit stenen bogen die rusten op stevige pijlers. En maakte oorspronkelijk deel uit van de middeleeuwse stadsmuren van Valencia. Het was als een van de belangrijkste toegangspoorten en dus ook brug tot de stad. Het werd vooral gebruikt door de elite in die tijd.

Palau de la Musica

Het muziekpaleis van Valencia. Het eerste gebouw in het Turia park geopend in 1987. Het is zeer geliefd bij muziekliefhebbers om zijn fantastische akoestiek.

Het ontwerp wilde ze laten verwijzen naar de oude Romeins tijdtoen Valencia gesticht werd. Een platvorm met een glazenkoepel. Met een beetje fantasie zie je er een notenbalk in. De tuin rondom het gebouw is een fontein die in zomeravonden en waterconcert geeft. Aan beide zijde zijn platformen met romeinse zuilen waar ook concerten geven worden.

Gulliver Park in Turia Park

Een populaire attractie in Valencia voor kinderen maar ook voor volwassenen. Het is een speeltuin geïnspireerd op het beroemde verhaal van Gulliver’s Travels. In het park ligt een enorm standbeeld van Gulliver dat een klimrek en glijbaan en klauterbaan is. Het standbeeld is uiteraard Gulliver, de reus, die vastgebonden is met touwen. De kinderen (of volwassenen) zijn de lilliputters. Entree is gratis.

Nu bekijk en geniet je nog meer van het prachtige Turia park. Er valt zoveel te zien. Vergeet alleen ook niet om ontspannen te genieten van die unieke stadspark met zijn rijke historie.

Gids in de stad nodig? Stuur mij een bericht en ik begeleid jou/jullie graag op basis van een fooi. Zodat je betaald naar wat het je waard is. Ik hoor graag van je.

Slapen in Valencia:

Melia Plaza Valencia https://www.booking.com/Share-A1nn6Z

Mon Suites Catedral mooie appartementen zij hebben meerdere locaties https://www.booking.com/Share-4Aaaey

Palacio de Rojas https://www.booking.com/Share-2n1Trf

L’Esplai Valencia centraal en betaalbaar https://www.booking.com/Share-iM1hJ3

Only YOU Hotel Valencia meest luxe in de stad https://www.booking.com/Share-MaVB9E

City of Arts & Sciences Hotel Valencia Center https://www.booking.com/Share-vuZWCV

Strand hotel: luxe Las Arenas Balneario Resort https://www.booking.com/Share-HdVe6e

Strand en betaalbaar Hotel Miramar Valencia https://www.booking.com/Share-nzrMZR

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie