Valencia een wandeling door de oude stad

Valencia is een prachtige oude stad. Het biedt alles wat je maar kan wensen voor een stad en meer. Oude en moderne architectuur. Heel veel cultuur van verschillende invloeden. Genoeg terrassen, restaurants, pleinen, winkels, musea. En natuurlijk nog het Turiapark en het strand.

De prijzen in Valencia zijn zeer prettig. Uiteraard heb je een paar uitschieters. Over het algemeen zal je in Valencia geen dure stedentrip hoeven te hebben.

Wij Nederlanders zijn dol op fietsen. Een dikke aanrader is dus een fietstocht met gids. Zo zie en hoor je in een korte tijd veel over de stad. Je krijgt een beter oriëntatiegevoel en vaak nog mooie tips. Boek zo’n tour bij Valenciabikes.es en je hebt nog kans ook dat ik je gids ben.

Wandelen in Valencia

De oude stad van Valencia is super goed per voet te verkennen. De afstanden zijn niet groot. Van de ene naar de andere kant kan je in ongeveer 15 minuten lopen. Al zul je dat niet redden omdat er zoveel te zien en te doen is.

In dit blog geef ik je aan hoe je kan wandelen door de oude stad (een stukje er buiten). Voor deze wandeling raad ik je aan om een hele dag of paar uren uit te trekken. Zo loop je het op je gemak en pak je onderweg een paar fraaie dingen mee, winkelen, kop koffie, lunch etc. Je bent er even uit toch dus geen haast. Je kan de route oppakken waar je maar wilt want ik laat je een soort van ronde lopen. Vamos.

Wandelroute in en door de oude stad van Valencia

Mercat Central

Ik raad aan om hier te beginnen omdat de markt om 15:00 uur sluit. De bouwstijl is modern Catalaans. Veel staal, glas en mozaïek. Het is een van de grootste markten, die nog echt markt zijn, van Europa. Lokale mensen en restaurants doen hier nog steeds hun dagelijkse inkopen.  Zie je de Papagaai op het dak?

La Llotja de la Seda

De zijdebeurs van Valencia. Gebouwd in de gouden eeuw van Valencia. Het staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De ingang is aan de achterkant. De binnentuin, zuilenhal en boven het plafond zijn prachtig.

Inglesias de los santos Juanes

In 1240 is de toen gotische kerk op een moskee gebouwd. Na veel pech en branden is het herbouwd zowel van binnen als van buiten een barokke kerk. Ze vragen entreegeld

Vanaf Mercat Central loop je naar Plaza Ajudament. Links af dus gezien met je gezicht naar Mercat.

Plaza Ajudament

Het stadhuisplein. Direct rechts op de hoek is een gedenksteen. Op die plek was een bar waar de oprichtingsvergadering van FC Valencia was.

De fontein is ’s avonds in kleur. Kijk eens na al die prachtige gebouwen. De meeste zijn gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw door hervorming van het plein. Tijdens fallas is hier om 14:00 uur de vuurwerkshow.

Stadhuis. Aan de rechterzijde is het stadhuis. Op werkdagen tot 14:00 gratis te bezoeken. De prachtige cristal zaal, de trap en je mag het balkon op. Het is in begin van de 20ste eeuw gebouwd als kerk en meisjesschool.

Links is het oude neoclassicistische postkantoor met een replica van de zendmast van de telefoondienst. Gratis te bezoeken. De glazen koepel is prachtig.

Verlaat voor het stadhuis langs het plein. Eigenlijk verlaten wij nu heel even de oude stad. Daar het zo om de hoek en het zeker de moeite waard is pak ik deze mee.

Estacione del Nord

Het heeft dezelfde bouwstijl als de markt, Valenciaans modernisme. Prachtig van buiten. Het hoogtepunt is echter binnen. De originele houten lokketen waar je tot op heden nog een kaartje kan kopen. Kijk ook naar alle prachtige mozaïek. Rechts is een oude wachtruimte met prachte mozaïek panelen over Valencia.

Direct links naast het station is Toros arena. Tot op heden worden er nog af en toe stierengevechten georganiseerd. Gebouwd tussen 1850 en 1859 in neoklassieke stijl. Er is een museum.

Loop nu Carrer Colon is. Hier was vroeger de stadsmuur. Nu is het de bekendste winkelstraat van Valencia. Niet zoals je zou verwachten auto vrij. Op de hoek bij het metrostation/bodyshop/massimo dutti rechtsaf en houdt de rechterstraat aan, .

Eixample betekend uitbreiding. Deze wijk is de eerste wijk gebouwd naast de stadsmuur door de rijkere mensen van de stad. De gebouwen zijn in art nouveau stijl met prachtige balkons en rondingen.

Mercat Colon

De versmarkt van deze wijk. De beide hoofdingangen hebben hun eigen stijl. De mozaïeken laten zien wat je eerder op de markt kon kopen. Sinaasappels en ander fruit. Groenten. Maar ook kip en andere vlees. Zie je de dierenkoppen? Nu is het gerenoveerd en zitten er verschillende fijne tentjes voor een hapje en een drankje. Beneden zijn gratis openbare toiletten.

Verlaat aan de andere zijde Mercat Colon en loop naar links. Op carrer Colon ga je rechtsaf.

Een plein, La Glorieta, met veel indrukken. De oudste bomen van de stad. Het eerste park van de stad. De Australische ficusbomen zijn ruim 100 jaar oud.

De toren die een soort triomfpoort lijkt is een replica van de oude stadspoort. Puerta del Mar. Met heel groot het stadswapen van Valencia.

Rechts van een park een oud gebouw wat al vele functie heeft gehad. Ooit was het een meelhuis. Hier was de douane van de stad. De goederen die hier de stad binnenkwam betaalde je belasting over. Daarna was het een tabaksfabriek. Tegenwoordig een hoger gerechtshof.

Loop lekker even door het parkje en bewonder de bomen van dichtbij. Fotogeniek. In het kleinere park ernaast is een groot standbeeld van koning Jaume 1 op een paard.

Loop Carrer de la Pua in ofwel calle Paz in tot aan Plaza de la Reina

Extra optie. Loop stukje carrer dos Aquas in. Rechts het gebouw met de mooiste entree. Het palau del Marques de dos Aquas met het keramiekmuseum. Gebouwd in de 15de eeuw. Gerestaureerd in de 18de en de 19de eeuw. De beelden zijn van albast. Twee verdiepingen zijn museum over het woonhuis van de markies en de rest is het keramiek museum. Zeker een bezoek waard.

Plaza de la Reina Valencia

Het plein is onlangs flink gerenoveerd. Het heeft een parkeergarage onder de grond en is boven autovrij tenzij je er al heel lang woont. Pronkstuk de kathedraal met zijn toren.

El micalet

Het hoogste punt van de stad. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad tot aan de bergen en de zee. Het is wel even 207 treden klimmen.

kathedraal

Oh ja in de kathedraal is DE heilige graal. De beker waaruit Jezus heeft gedronken tijdens het laatste avondmaal. Het is erkend door het Vaticaan. De kathedraal heeft veel verschillende bouwstijlen dat kan je al zien aan de ingangspoorten. De hoofdingang is uit de 18de eeuw en barok. Aan de rechterzijde is de oudste poort in romaanse stijl uit 13de eeuw. Aan de achterzijde is de apostelenpoort in gotische stijl uit de 14de eeuw. Elke donderdag om 12:00 uur is daar het watertribunaal.

Op dit plein worden hele diverse evenement en folklore markten georganiseerd. Ook trekt het vele straatartiesten aan. En daar zitten toch echt super kwaliteiten bij.

Zie je café Valor verscholen achter de bomen. De beste chocolade van Valencia en de oudste. Tijd voor een stop?

Loop links om de kathedraal heen. En je komt op het oudste plein van Valencia. Plaza de la Virgen. Hier was ooit het Romeinse forum al.

Plaza de la Virgen Valencia

Nu is het toch een van de mooiste pleinen van Valencia. De mooie roze basiliek. Officieel niet geopend voor publiek maar loop er lekker even achterlangs.

Basiliek

Basiliek voor Maria de beschermvrouwe van Valencia. Tussen 1652 en 1667 gebouwd als eerste barokke kerk in Valencia.

Op het plein ligt een oude steen met de korte ontstaansgeschiedenis van Valencia.

Fontein Turia

De prachtige fontein is symboliek voor de oude Turia rivier. De man is Turia en de dames zijn de acht irrigatiekanalen. In de volksmond noemt men hem ook de meest bescheten man van Valencia (door de duiven).

Links is paleis van de Generalitat. Gebouwd in 1418 als belastingkantoor door de kroon. Ernaast is het oude woonhuis van de bekende Valenciaanse architect Calatrava.

Loop daar even links de straat in. Bij café las Horas krijg je de beste Aqua Valencia van de stad (let op er zit van alles in maar geen water). De inrichting is ook zo fraai.

Extra optie. Loop meer richting Turiapark en iets rechts vind je torres Serranos. Een van de twee overgebleven stadspoorten in gotische stijl uit de 14de eeuw. Je kan ze beklimmen.

Inglesias San Nicolas

Loop door Calle Caballaros door. Links is de ingang van de kerk San Nicolas de bari y San pedro Martir. De kerk voor Sinterklaas. Van buiten in gotische stijl. Van binnen barok. Het wordt de sixtijnse kapel van Valencia genoemd. Het is adembenemend mooi.

Loop helemaal door en je komt op plaza Tossal. Dit is een van de drukste pleinen om uit te gaan. Terrassen genoeg. Loop linksaf en nog een keer links en je komt weer bij Mercat central.

Extra optie. Loop carrer Quart uit en je komt bij torres del Quart. Een van de twee overgebleven stadspoorten in gotische stijl uit de 14de eeuw. Je kan ze beklimmen.

Afbeelding Torres Serranos

***********************************************************************************************

Met deze wandeling heb je een groot deel van de oude stad en zijn bekendste hoogtepunten gezien.

In deze route beperk ik de uitleg. Lekker voor mensen die een stedentrip leuk vinden maar geen behoefte hebben aan veel informatie of jaartallen. In aparte blogs zal ik de verschillende hoogtepunten beschrijven. Dat zal dus vanaf juni 2023 zijn. De links komen dan ook hier te staan.

Je hebt nu vast genoeg punten en plekken ontdekt waar je weer naartoe terug wilt.

Ik kwam tot de ontdekking dat er niet echt een wandelroute is. Vandaar dat ik deze heb gemaakt. Zo loop ik ongeveer met mijn visite en bezoekers door de stad.

Gids in de stad nodig? Stuur mij een bericht en ik begeleidt jou/jullie graag op basis van een fooi. Zodat je betaald naar wat het je waard is. Ik hoor graag van je.

Slapen in Valencia:

Melia Plaza Valencia https://www.booking.com/Share-A1nn6Z

Mon Suites Catedral mooie appartementen zij hebben meerdere locaties https://www.booking.com/Share-4Aaaey

Palacio de Rojas https://www.booking.com/Share-2n1Trf

L’Esplai Valencia centraal en betaalbaar https://www.booking.com/Share-iM1hJ3

Only YOU Hotel Valencia meest luxe in de stad https://www.booking.com/Share-MaVB9E

City of Arts & Sciences Hotel Valencia Center https://www.booking.com/Share-vuZWCV

Strand hotel: luxe Las Arenas Balneario Resort https://www.booking.com/Share-HdVe6e

Strand en betaalbaar Hotel Miramar Valencia https://www.booking.com/Share-nzrMZR

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie