Fallas in Valencia

Fallas (vertaald fakkel) is het grootste feest van Spanje. Een overweldigend feest wat een combinatie is van prachtige beelden, knalvuurwerk, traditionele klederdracht en muziek. Een soort oud en nieuw, carnaval een een goed tentfeest met elkaar vol tradities.

Ontstaan van Fallas

Het ontstaan van Fallas in Valencia gaat terug tot in de 18e eeuw. Het festival vindt zijn is ontstaan in de traditie van ambachtslieden die aan het einde van de winter oude houten lampen gebruikten om hun werkplaatsen te verlichten. Ter afsluiting van het winterseizoen stapelden ze deze lampen op en staken ze aan op de avond van de dag van de patroonheilige Sint Jozef, 19 maart.

In de loop der tijd begonnen de ambachtslieden de houten lampen te versieren en toe te voegen aan de constructies. Ze begonnen ook poppen en figuren toe te voegen, die vaak politieke of satirische boodschappen uitbeeldden. Deze constructies werden bekend als “fallas”.

Er gaat ook de versie vanuit de timmerlieden. Aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar verbranden de timmerlieden het oude hout dat zij niet meer zouden gebruiken. Van daaruit is fallas geboren. Afscheid nemen van de winter en het verwelkomen van de lente.

Het festival groeide geleidelijk aan in populariteit en in de 19e eeuw begonnen de verschillende wijken in Valencia met het oprichten van fallas en het organiseren van festiviteiten rondom het Sint Jozef-feest. Elk jaar bouwden de buurtverenigingen indrukwekkendere en grotere fallas, waardoor het festival steeds meer publiek trok.

Festival nu

Tegenwoordig is Fallas uitgegroeid tot een internationaal erkend festival en een van de belangrijkste evenementen in Valencia. Het trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld die komen genieten van de spectaculaire fallas-constructies, de kleurrijke optochten, het vuurwerk en de traditionele gebruiken die gepaard gaan met het festival.

Fallas is een viering van de Valenciaanse cultuur, tradities en creativiteit. Het is een belangrijk erfgoed van de stad en een moment waarop de lokale bevolking hun vakmanschap en artistiek talent kunnen tonen.


Het bekendste festivals in Valencia en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het festival vindt plaats van 15 tot 19 maart ter ere van Sint Jozef, de patroonheilige van Valencia.

Wat te verwachten van Fallas

Fallas staat bekend om zijn indrukwekkende constructies, genaamd “fallas”, die worden gebouwd door buurtverenigingen, bekend als “casals fallers”. Deze constructies zijn gemaakt van hout, papier-maché en andere materialen, en kunnen enkele meters hoog zijn. Ze beelden vaak satirische en humoristische scènes uit die verwijzen naar actuele gebeurtenissen, politiek en cultuur.

Gedurende de week van Fallas worden de straten van Valencia gevuld met kleurrijke processies, vuurwerkshows, muziekoptredens en traditionele dansen.

Gooi elk feest dat je kent, carnaval, oud- en nieuw, koningsdag, tentfeest etc, bij elkaar en door elkaar en dat is ongeveer Fallas.

Knalvuurwerk in Valencia

Een hoogtepunt van het festival is voor de locale mensen de dagelijkse “Mascletà”. Elke dag om 14:00 uur is er een knalvuurwerkshow op het Plaza del Ayuntamiento. De pyrotecten worden geeerd. Het vuurwerk is een kunstvorm. Er zit een melodie in. De plek van de Mascleta is afzet met een groot hoog hek, een kooi. Elke dag komen er vele bezoekers op af om het te beleven. Standaard is er een groot applaus wanneer de 6 of 7 minuten durende show voorbij is. Tip van locals: luister met je mond open zo is er minder druk op je oren.

Ook de “Ofrenda de Flores” is een belangrijk onderdeel, waarbij duizenden mensen bloemen aanbieden aan de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis. Op plaza de Virgin staat een grote houten raamwerk met een beeld van Maria met kind. In twee dagen komen er dames in prachtige, traditionele klederdracht bloemen brengen waarvan de kleding van Maria wordt gemaakt. In totaal komen er duizenden dames vanaf twee routes naar het plein. De bloemen worden verzameld. Op de houten constructie zijn mensen geklommen. Zij vangen de bloemen en maken een prachtig patroon een bloemenmantel. Vroeger was deze erebaan alleen voor mannen tegenwoordig mogen ook vrouwen de bloemen schikken. Het patroon is elk jaar anders. Alleen de makers weten wat het resultaat worden.

Crema

Op de laatste dag van het festival, op 19 maart, worden de fallas verbrand tijdens de “Crema”. Dit is een spectaculair schouwspel waarbij de fallas worden verbrand als een symbolische reiniging en vernieuwing.

Programma van Fallas van dag tot dag

La Mascletà: Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta’s aangestoken.

Laatste zondag van februariLa Crida – officiële opening van Las Fallas bij Torres de Serranos met vuurwerk en een lichtshow. De fallera mayor nodigt iedereen uit om naar Valencia te komen om Las Fallas mee te maken.

15 maart. La Planta – In de nacht van 15 op 16 maart moeten alle fallas volledig geplaatst en gereed zijn. In de vroege ochtend van 16 maart worden de kunstwerken beoordeeld door een jury en zullen er prijzen in verschillende categorieën worden gegeven.

17 en 18 maart. L’Ofrena de flors – bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden).1

18 maart. Nit del Foc – de nacht van het vuur. Vanaf 16 tot en met 18 maart worden siervuurwerkshows gegeven, die iedere nacht een beetje spectaculairder worden. Op 18 maart tijdens de ‘Nit del Foc’ vindt de grootste vuurwerkshow plaats.

19 maart. Cabalgata del fuego, een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Mar. Hiermee brengt men symbolisch het vuur de stad in om later in de avond de Falla’s mee in brand te steken.

19 maart. La cremà, verbranding van de fallas. Vanaf 20:00 beginnen de quema’s van de Fallas Infantiles, gevolgd door de gewone vaak rond 22:00 uur. Dit gaat door tot diep in de nacht. Bij elke ninot is de brandweer aanwezig.

Gids in de stad nodig? Stuur mij een bericht en ik begeleid jou/jullie graag op basis van een fooi. Zodat je betaald naar wat het je waard is. Ik hoor graag van je.

Slapen in Valencia:

Melia Plaza Valencia https://www.booking.com/Share-A1nn6Z

Mon Suites Catedral mooie appartementen zij hebben meerdere locaties https://www.booking.com/Share-4Aaaey

Palacio de Rojas https://www.booking.com/Share-2n1Trf

L’Esplai Valencia centraal en betaalbaar https://www.booking.com/Share-iM1hJ3

Only YOU Hotel Valencia meest luxe in de stad https://www.booking.com/Share-MaVB9E

City of Arts & Sciences Hotel Valencia Center https://www.booking.com/Share-vuZWCV

Strand hotel: luxe Las Arenas Balneario Resort https://www.booking.com/Share-HdVe6e

Strand en betaalbaar Hotel Miramar Valencia https://www.booking.com/Share-nzrMZR

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie