Valencia tips Ciudad de las artes y las ciencias

Ciudad de las artes y las ciencias en Turia park ofwel stad van de kunsten en wetenschappen. Aan het einde van Turia park.  Deze twee hoogtepunten van Valencia zijn erg goed te combineren.

De Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia vol met prachtige moderne architectuur. Een cultureel hoogtepunt van Valencia. Bij de aankondiging van de bouw waren vele mensen er zeer op tegen. Mede door de hoogte van de kosten. Nu het af is en het duidelijk is dat het een verrijking voor de stad en haar toerisme is wordt het meer omarmt. Al is het geplande budget behoorlijk overstegen.

Ontstaan van Ciudad de las artes y las ciencias

In 1989 kwam de universiteit van Valencia met het idee om een museum voor wetenschap te bouwen. De regionale regering kwam met het idee om er een wetenschappelijk en cultureel complex van de maken. De bouw begon in 1994.

Oorspronkelijk was waar nu het operagebouw staat een communicatietoren te bouwen. De fundering was er al. Door een wisseling in het bestuur is het gewijzigd. Een goede keuze. Er staan 7 gebouwen inclusief de brug. Zes van de gebouwen zijn ontworpen door Santiago Calatrava (1951). Oorspronkelijk komt hij uit Valencia. Zijn woonhuis is bij plaza de la Virgen. Het zijn allemaal iconische gebouwen. Allemaal even fotogeniek.

Wat is er te zien in Ciudad de las artes y las ciencias

Palau de les Arts Reina Sofia (2005)

Het operagebouw met zijn gedurfde architectuur is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Het gebouw heeft 3 verdiepingen, 4 zalen en 4000 zitplaatsen.

Het budget was geschat op 80 miljoen en koste uit eindelijk 500 miljoen euro!

De bijnaam van het gebouw is El Casco, de helm. Het is ook een Romeinse soldaten helm. Een eerbetoon aan de stichters van Valencia. Al zien sommige mensen er een paardenstaart of olifant in.

De witte zijden zijn bekleed met trencadis (witte gebroken tegels). Deze bleven echter niet plakken door de werking van het staal. Nu zijn ze op tegels op matten geplakt en de matten zijn weer op het gebouw bevestigd. Bergbeklimmers doen het onderhoud en de schoonmaak van buiten.

L’Hemisfèric (1998)

Het eerste gebouw dat klaar was van dit complex. Het is een IMAX-cinema, een planetarium en een lasershowtheater in één. Een bijnaam is het oog der wijsheid. Het heeft de vorm van een oog en met een iris.

De panelen van het oog kunnen open. In de oogbol zit een beeldscherm. Tussen 10 en 6 worden er films gedraaid. Meestal documentaires over wetenschap en het heelal. Ook in het Engels. Het geeft een prachtige reflectie in het water. Kom ook eens in de avond.

Museum van de wetenschappen Prins Felipe (2000)

De basis reden van de bouw van het complex. Een interactief museum gericht op wetenschap en technologie. Het biedt educatieve tentoonstellingen en experimenten voor bezoekers van alle leeftijden. Hier mag ja alles vastpakken en proberen.

Het heeft 3 verdiepingen. Beneden is gratis toegang met een restaurant en openbare toiletten. Op de eerste en tweede verdieping is het museum.

Waar lijkt dit gebouw op? Aan de ene kant lijkt het een skelet van een walvis. De andere zijde lijkt een waterval.

Buiten is er een enorme boog. Er staat een standje die de bekende lokale Horchata verkoopt. Hier is ook al een wetenschappelijk experiment uit te voeren. De fluisterhoek. Een gaat in de ene hoek staan en een tweede persoon aan de andere zijde. Praat in normaal volume tegen de muur en de andere verstaat duidelijk.

Tickets bestellen? https://www.cac.es/en/museu-de-les-ciencies/museu-de-les-ciencies/descubre-el-museu.html

Ágora (2009)

Een futuristisch evenementencentrum. Wat zie jij in het gebouw? Waarschijnlijk is het bedoeld als een gigantische schelp. Al vinden er ook mensen het op een zeegolf lijken met een witte schuimkop. Of op een kop met open bek van een walvis.

Het gebouw heeft geen verdiepingen. Het is opgekocht door Caixa bank en zij hebben gebruiken het voor de culturele afdeling voor hele diverse tentoonstellingen. Het gaat van tatoeage beurs tot auto beurs tot sport.

Puente de l’Assut de l’Or (2008)

Deze moderne en indrukwekkende brug werd ook ontworpen door Santiago Calatrava. Het heeft een opvallende boogvorm. Vertaald betekent het de gouden dam omdat er ooit een dam was. De lokale mensen noemen het El Jamonero, de hamhouder. Dat is makkelijk te begrijpen. Het is het hoogste punt van Valencia.

Oceanografic (2003)

Het enige gebouw niet ontworpen door Calatrava daar de geleerden vonden dat er hele specifieke eisen aan een aquarium zitten. Het huis van meer dan 500 vissoorten verdeeld over 10 verschillende leefomgevingen. Je kan er door een haaientunnel lopen. Er zijn ook prachtige exotische bomen en vogels. De bouw.

Het wordt vaak vergeleken met het uiterlijk van een groot, modern schip dat in het water drijft. Het heeft een gestroomlijnde vorm en een witte gevel, die doet denken aan de romp van een schip. Het dak van het gebouw is golvend en lijkt op de golven van de zee.

Umbracle

Italiaans voor schaduw. Geen officieel gebouw van het complex. Toch vormt het een belangrijk onderdeel van de ervaring. Het is het dak van de parkeergarage maar dan erg fraai gemaakt. De linkerkant is een openlucht discotheek welke een groot deel van het jaar geopend is. Het andere deel is een prachtige tuin met mediterrane planten en sculpturen. Een kleine botanische tuin. De klimop voor de schaduw zorgen. De grote witte rondingen zijn het trappenhuis. De blauwe koepels de luchtventilatie van de parkkeergarage.

Helemaal links is een plein met allemaal verschillende soorten zonnewijzers uit verschillende tijdperken.

En niet onbelangrijk vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad van de kunst en wetenschappen. Een goed punt om foto’s te maken.

Lokatie te huur

De stad of een gedeelte ervan kan men huren. Er worden veel nieuwe automodellen gelanceerd. Of andere produkten. Regelmatig wordt het ook gebruikt als decor voor een film. Op die manier worden de ver overschreden budgetten van de bouw een beetje terugverdiend.

Fotogeniek

Ciudad de las artes y las ciencias is een prachtige en goede aanwinst voor Valencia. Een mooie oude binnenstad, Turia park, strand en moderne architectuur op een paar vierkante kilometer. Eenvoudig lopend of fietsend te bekijken en ontdekken.

Een bezoek aan de stad van de kunsten en wetenschape combineer je top met een bezoek aan het Turia park. Hier gaat het volgende blog over.  

Er zijn combinatietickets voor het museum en het aquarium: https://www.cac.es/en/museu-de-les-ciencies/museu-de-les-ciencies/descubre-el-museu.html

Gids in de stad nodig? Stuur mij een bericht en ik begeleidt jou/jullie graag op basis van een fooi. Zodat je betaald naar wat het je waard is. Ik hoor graag van je.

Slapen in Valencia:

Melia Plaza Valencia https://www.booking.com/Share-A1nn6Z

Mon Suites Catedral mooie appartementen zij hebben meerdere locaties https://www.booking.com/Share-4Aaaey

Palacio de Rojas https://www.booking.com/Share-2n1Trf

L’Esplai Valencia centraal en betaalbaar https://www.booking.com/Share-iM1hJ3

Only YOU Hotel Valencia meest luxe in de stad https://www.booking.com/Share-MaVB9E

City of Arts & Sciences Hotel Valencia Center https://www.booking.com/Share-vuZWCV

Strand hotel: luxe Las Arenas Balneario Resort https://www.booking.com/Share-HdVe6e

Strand en betaalbaar Hotel Miramar Valencia https://www.booking.com/Share-nzrMZR

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie