Valencia is een goede fietsstad. Waarom? Het heeft ongeveer 150 kilometer aan fietspaden. Het hoogteverschil is ongeveer 60 meter. De stad staat ook bekend als fietsvriendelijke stad. Prettige punten om op de fiets Valencia te ontdekken.
Hoe kom ik aan een fiets in Valencia?
Zelf heb ik een tweedehands fiets gekocht. Een lichtgewicht met versnellingen en handrem.
Door de hele stad zijn er heel veel verschillende fietsverhuur bedrijven. Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik graag een fietstocht boek bij https://www.bajabikes.eu . De prijs-kwaliteit is altijd goed. Aansluitend kan je de fiets ook voor de rest van de dag of voor meerdere dagen reserveren. Alleen een fiets huren kan natuurlijk ook. De locatie is gelijk naast het bekende Turia park.
Stadsfiets van Valencia heet Valenbisi. Door de stad heen zijn er bijna 300 plekken waar je zo’n stadsfiets kan ophalen en weer inleveren. Je betaalt een abonnement welke er ook zijn voor een korte periode. De eerste 30 minuten zijn dan gratis en daarna betaal je per kilometer. Tip is dus om binnen 30 minuten de fiets in een stalling te zetten en op een andere fiets verder te gaan. Het fietsen op een Valenbisi is zwaarder dan op een normale fiets. De fietsbanden gaan niet stuk omdat zij van rubber zijn. https://www.valenbisi.es/es/home
Fietsregels in Valencia
Uiteraard zijn er verkeersregels in Valencia. Zo zijn er een paar regels waar jij je als fietser aan dient te houden. Een bekeuring is er vanaf euro 200.
Gebruik het fietspad. De fietspaden zijn erg smal en tweerichtingspaden. Het beste is dus om achter elkaar te fietsen. Naast elkaar fietsen wordt niet echt gewaardeerd. In Turia park zijn ook fietspaden. Aan beide zijden van het park.
De fietspaden in de stad zijn meestal rood. Soms gaan ze opeens over een stoep. Of het lijkt dat ze ophouden (wat soms ook zo is). Soms gaat het fietspad aan de andere kant van de weg verder.
Officieel mag je in de drukbezochte gedeeltes in de oude stad niet fietsen. Stap of en loop een stuk met de fiets aan de hand.
Op een stoep fietsen mag officieel niet. Sommige stoepen zijn echter zo breed dat als je in een rustig tempo fiets er zich niemand aan stoort. Of de politie dat ook zo ervaart weet ik niet.
Het is verboden om met een koptelefoon op te fietsen. Een mobiel vasthouden mag ook niet. Koop een houder voor je mobiel om die aan je fietsstuur te bevestigen.
Veel straten zijn erg smal en eenrichtingsverkeer. Met de fiets mag je niet tegen de eenrichting in fietsen. De straat parallel aan die weg is uiteraard de eenrichtingsweg de andere kant op. Dus even doorsteken en je fiets volgens de regels.
Buiten de bebouwde kom behoor je een helm te dragen. Op een elektrische step is een helm altijd verplicht.
Fiets parkeren in Valencia
Door de hele stad zijn en fietsplekken en soort gebogen staal. Hieraan kan jij je fiets vastmaken. Deze hoor je dus ook te gebruiken. Het is niet toegestaan om je fiets aan een lantarenpaal of boom bast te maken. Een verkeersbord wordt oogluikend toegestaan.
Fietsendiefstal in Valencia
In Valencia worden fietsen maar ook fietsonderdelen gestolen. Ik heb dus 3 fietssloten. Een zodat het zadel vastzit aan de fiets. Een voor de achterzijde. Zo’n brommerslot waarbij die door het frame en wiel aan de boog vastzit. Een voor de het voorwiel ook door frame en het wiel. Het liefst ook nog aan de boog als dit nog lukt.
Fiets in het openbaar vervoer in Valencia
Je mag een fiets meenemen in de metro, bus of trein. Voor de metro geldt dat het alleen mag op de trajecten waarbij de metro boven de grond blijft. Het staat in de dienstregelingen vermeldt of het mag
Waar boek ik wat?
Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/
Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com
Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/
Booking.com