Sahara bij Ommen in het Vechtdal.

Een Sahara in Nederland. Dat noem ik nog eens een verrassend natuurverschijnsel in Overijssel. Sahara bij Ommen in het Vechtdal. Een stuifzandvlakte.

Al vele malen zag ik er foto’s van langskomen. In mijn hoofd voegde ik het toe aan mij wensenlijstje. Een verrassende aanrader.

Wandelen bij Sahara Ommen in het Vechtdal

Sahara startpunt is aan Eerderveldweg te Ommen. Het informatiebord geeft aan welke 3 routes er zijn bewegwijzerd.

 •  5,1 km Rood
 •  6,7 km Geel
 •  5,6 km Blauw

Je kan met de auto tot het informatiebord rijden. Daar zijn ook parkeerplekken. Je rijdt dus gelijk tegen de zandvlakte aan. Alle routes zijn qua natuur gevarieerd in bos, heide en lichtelijk heuvelachtig. Sommige routes voeren je langs kleine meertjes. Een echt “hoogtepunt” is de uitkijktoren. De ruwe ondergrond, zandpaden en kleine hoogteverschillen maken de wandelpaden niet geschikt voor minder valide mensen of rolstoelgebruikers. Genieten van de Sahara kan al gelijk bij de parkeerplaats zonder fysieke inspanning.

De gele route Sahara Ommen

Het vechtdal is een bosrijk gebied. Het merendeel van de route is door bossen en over zandpaden. Op een bepaald moment loop je over een heuvelachtig gebied met vooral heidebegroeiing. Boven op de heuvel staat een uitkijktoren. Er omheen staan bankjes een mooi punt voor een pauze. Er kruizen meerdere zandwandelpaden onder de uitkijktoren.

De uitkijktoren is van staal en 18 meter hoog. Vanaf de uitkijktoren en omdat het op een heuvel staat heb je een geweldig uitzicht. Op dezelfde plek stond vroeger een houten brandtoren. In de warme droge zomers zaten de brandweer er op de uitkijk om branden te ontdekken.

In het najaar is deze plek vast zeer mooi door de bloeiende heide. Een paarse deken in de natuur. En andere fraaie verrassing is het Bostheater van Ommen. Midden in de natuur kan je genieten van natuur. Het theater heeft plek voor 2.500 personen. De akoestiek schijnt zeer goed te zijn.

Een mooie gevarieerde wandeling. Terug bij het beginpunt wandel ik zelf uiteraard nog de zandverstuiving op. De Sahara in 21 hectare zand. Verrassend Overijssel

Het is een mooie route door het Vechtdal. Ik houd van een rondje wandelen die is uitgezet met mooie gekleurde pijlen. Zo weet ik hoeveel kilometer ik loop. Ik ga er ook vanuit dat de route mij langs de mooiste of bijzonderste plekken leidt. Niet onbelangrijk is dat ik het fijn vind om weer bij mijn auto te eindigen. De informatieborden zijn van wandelnetwerk.

Met kinderen naar de Sahara in het Vechtdal

 • De Sahara is een hele grote zandbak. Het zand is heerlijk zacht.
 • Neem een emmer en schep mee.
 • Rol van een zandduin af.
 • Klim in een van de vele fantastische klimbomen.
 • Neem een bal mee. Volleybalnet
 • Picknick in de mooie zandstuifvlakte. Er staan een paar picknickbanken.
 • Klim de uitkijktoren op
 • Verzin een leuk spel voor in het bostheater. Ga op het podium staan en pak je moment.

Geschiedenis van de Sahara

De zandverstuiving is ontstaan door het ontginnen, afplaggen van de heide. Tevens werd er flink gegraasd door schapen. Zo ontstond er een hele grote zandvlakte. De wind had vrij spel op het gebied en het zand. Het gebied was deel van Landgoed Eerde. De toenmalige Baron van Pallandt was eigenaar. Hij besloot rond 1840 een deel van het terrein te beplanten met bomen. Doel was dat er minder overlast zou zijn door zandverstuivingen in de omgeving.

Tegenwoordig is Staatsbosbeheer eigenaar van het gebeid. Er waren twee kleinere zandverstuivingen. Het bos tussen deze zandverstuivingen is grotendeels verwijderd, waardoor het zand beter kan stuiven. De Sahara is daardoor stukken groter geworden en ziet er indrukwekkend uit. Enkele boomgroepen met een belangrijke waarde zijn blijven staan. Om meer variatie in het landschap te krijgen planten ze er loofbomen.

Een indrukwekkende grote zandvlakte is de Sahara bij Ommen.

In het gebied zijn meerdere kleinere zandverstuivingen te vinden.

Slapen en eten rond Sahara Ommen in Vechtdal

In Ommen is Hotel restaurant de Zon http://www.booking.com/Share-KyvQSl

Hotel en spa Paping http://www.booking.com/Share-EB2c1cR

Er zijn verschillende campings en bed and breakfast in de regio.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie