Wenen reiservaringen en tips

collage vienna

Opera, Weense wals, nieuwjaarsconcert en de strikte hofregels in paleizen. Wenen is naast paleizen, tuinen, prachtige architectuur zoveel meer. Een hoofdstad die zich ontwikkeld heeft tot een internationale wereldstad zonder zijn unieke roots te verliezen. Wenen biedt vooral ook een mooie variatie in wat je kan doen en zien in de stad. Een schone stad met de grootste kerstmarkt van Europa.

Wenen is voor de architectuur, geschiedenis, tuinen, kunst, muziek, shoppen, foodlovers, wijn en bierliefhebbers, koffieleuten, zoete kauw, religie, Sisi, Europese geschiedenis en nog veel meer. En wat te denken van het feit dat Wenen al vele jaren in de top tien van meest prettige steden om te leven staat. Lokale mensen en toeristen vermengen zich met elkaar. Precies waar ik van houd.

Paleizen in de Oostenrijkse hoofdstad

Hofburg

Het officiële woonpaleis van vele keizers van rond 1300 tot 1918. Hier zijn vele ontvangsten gehouden. De pleinen en doorgangen zijn kosteloos te bezoeken. Er zijn verschillende musea gevestigd in Hofburg.  https://www.wien.info/de/sightseeing/sehenswuerdigkeiten/imperiales/hofburg-wien

 • Sisi Museum. Keizerin Elisabeth in de volksmond vaak meer bekend als Keizerin Sisi. Tijdens haar leven was zij niet echt bekend. Zij leefde zeer teruggetrokken van het hof. Om uiteenlopende reden was zij vaak op reis. Pas nadat zij vermoord is kregen mensen interesse in de persoon en vrouw die zij was. In dit museum willen zij graag de legende en de waarheid aan het brede publiek laten zien. Je komt in veel officiële en ook privé vertrekken. Met een audioguide kan je het museum in eigen tempo bekijken. Onderdeel is de zilverkamer. Hier zijn de enorme kunstschatten van servies, tafeldecoraties etc. uitgestald. Er zijn reproducties van kleding. Krantenartikelen. Haar testament en haar doodsakte. Haar turnatributen. Sisi was de mooiste vrouw in haar tijd. Zij was gegrepen door een schoonheidsideaal. Ken je het schilderij waarop Sisi is afgebeeld met prachtige lange haren en sterren juwelen in de haren? De sterjuwelen zijn hier te bewonderen. Ps. Je mag er niet fotograferen of filmen.
 • De Nationale bibliotheek. Ofwel de pronkzaal die de bibliotheek is.  Echt supermooi. Deze bibliotheek behoord tot een van de mooiste bibliotheken ter wereld. En dat is zeker niet zonder reden. Een barok interieur met eeuwen oude boeken. Prachtige fresco’s en eeuwenoude wereldbollen. Een van mijn favoriete plekken van Wenen.
 • De Spaanse rijschool. In de paardenwereld is de Weense rijschool wereldberoemd. De bekende Lipizzaner paarden trainen 6 jaren eer zij voor publiek mogen optreden. Hier kan je een training bijwonen maar ook een kijkje nemen in de ruimtes. De adellijke kinderen kregen hier hun rijlessen. Het is een Renaissance gebouw.
 • Keizerlijke schatkist of wel de Schatkamers. Dit museum bevat super kostbare schatten. Het meeste is door eeuwen heen verzameld door de keizerlijke familie. Sommige schatten zijn geschenken. Men zegt: Als de Habsburgers geen oorlog voerden, verzamelden zij kostbaarheden.
 • Kunsthistorisch museum Wenen. Het museum behoort tot een van de meest toonaangevende musea ter wereld. Al sinds 1891 herbergt het veel kunstschatten. Ongeveer 2.200 kunstwerken. Vele werken van Rubens, Rembrandt en Vermeer. Evenals Franse en Italiaanse grootmeesters maar ook antieke Egyptische kunst. Het interieur van het gebouw is ook prachtig. Let wel: Loop je alle paden af dan heb je 23 kilometer gelopen! Beter is misschien om een deel uit te kiezen. Pal er tegenover is een identiek gebouw:
 • Natuur historisch museum. Een vooral zeer educatief museum. Vooral zeer leuk om met kinderen te bezoeken. Er zijn verschillende thema’s zoals dinosauriërs. Of de meteorieten zaal waar je meer dan 1000 stenen van Mars en de Maan kan zien. Grote dieren op ware grootte tentoongesteld. En nog veel meer.
 • Leopold Museum. Een museum van vooral de moderne kunst en art Deco. Hier zijn veel werken van de bekende kunstenaar Klimt en Schiele. Ben je liefhebber van moderne kunst dan kan paleis Belvedère ook interessant voor je zijn. Leopold Museum is een onderdeel van Museumquartier dat bestaat uit architectuurcentrum, dansquatier en kunsthalle. Voor de bezoeker die houdt van dans, media, literatuur, mode etc.
 • Weltmuseum. Vooral een museum van arsenaal en een paar kunstschatten. Veel gehoord kritiek is dat alles alleen in het Duits staat. Mogelijk verandert het ooit.
 • Maria Theresien Platz. Tussen het kunsthistorisch en Natuurmuseum ligt dit plein. Er is een groot standbeeld als eerbetoon aan Maria Theresia. Het standbeeld is 19 meter hoog. Maria Theresia (1717-1780) was getrouwd met keizer Frans 1 Stefan. De keizer vond andere dingen leuker dan regeren. Zo nam zijn vrouw deze rol van hem over en werd regerend aartshertogin. Samen kregen zij 16 kinderen.  Haar regeermanier was zeer vooruitstrevend voor die tijd. Een deel van de cultuur en wetten in Oostenrijk komen van haar hand. Bijvoorbeeld huisartsen toegankelijk voor iedereen. Dat boeren stemrecht kregen en een eigen stuk land.

De Habsburgers hebben ruim 600 jaar geregeerd over een groot gebied. Het besloeg een deel van Italië als ook Hongarije en nog meer. De indeling hoe wij Europa nu kennen was toen anders. Hofburg was al vele jaren de officiële woonresidentie van de Keizer. Elke nieuwe generatie wilde iets achterlaten en voegde weer iets toe aan het paleis. Het is een ratjetoe van de bouwstijlen gotisch, renaissance en barok. Noem het de Weense bouwstijl. Keiser Franz Josef wilde alle losse onderdelen met bogen en doorgangen tot een eenheid brengen zo ver is het nooit gekomen. Met een drone zou je 1 km vliegen van de ene kant naar de andere kant. Wanneer je een maquette ziet van Hofburg zie je pas echt hoe groot het is. De huidige president en de minister-president werken nog vanuit Hofburg.

Schloss Schönbrunn

Ooit was dit het jachtgebied met een jachtslot van Keizer Maximilian II. In 1612 werd een waterbron ontdekt. Vandaar de naam Schönbrunn. Sinds 1700 is het in paleis. Na veel renovatie en uitbouwen werd het rond 1800 onder Maria Theresia het zomerpaleis in Wenen. Het paleis heeft 1441 kamers en een onwijs grote tuin. In het paleis kan je een kleine of grote audiotour lopen. Je komt door veel vertrekken met nog veel originele meubelen. Eet-, slaap- en werkkamers.

In de enorme tuin op een heuvel in de tuin pronkt Gloriette. Een eerbetoon aan Maria Theresia en haar oudste zoon. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op het paleis. Tegenwoordig is het een eetcafé. In de tuin is ook Tiergarten/ dierentuin Schönbrunn. Deze bestaat al sinds 1752 en is de oudste dierentuin van de wereld. Het paleis wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Oostenrijk en staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco. https://www.schoenbrunn.at/

Schloss Belvedere

Volgens velen een van de mooiste barokke paleizen van Europa. Het paleis en zijn prachtige tuin zijn prachtig. Tegenwoordig is het een kunstmuseum. Het is het belangrijkste kunstmuseum van Oostenrijk met vele werken van Klimt. Het museum is opgedeeld in obere en unteren Belvedere die door een gemeenschappelijke tuin verbonden zijn. De musea zijn afzonderlijk als ook met een combi ticket te bezoeken.  https://www.belvedere.at/

Belvedere

Kerken in Wenen

Stephansdom

Het is niet de oudste kerk van Wenen maar wel de dom, kathedraal. Op deze plek staat al sinds 1137 een kerk. De lokale bijnaam van de kathedraal is “Steffl”. De dom heeft een prachtig zigzag dak. Hoge toren met grote klokken. Met 21.383 kilo is hier de grootste en zwaarste klok van Oostenrijk. Je kan de torens op voor een uitzicht over de stad. Het zijn 343 traptreden.  Van binnen is de dom zeker ook mooi. Er zijn gotische en barokke delen. Het middenschip en het barokke altaar zijn de pronkstukken. Ga als het buiten schemert de kerk in dat voegt bij aan de sfeer.

Karlskirche

De kerk is in 1713 gebouwd en was in 1739 eindelijk af. De keizer bad dat als de pest voorbij zou zijn, welke duizenden doden opeiste, hij een prachtige kerk zou bouwen. Zowel van binnen als van buiten een mooie barokke kerk. Met veel goud en prachtige fresco’s. Je kan naar het panoramaterras met ongeveer 100 traptreden. Vandaar heb je een mooi uitzicht. Tevens kom je langs het orgel. Wat uniek en geweldig is: de bouwlift die er nog staat van de renovatie. Je kan met de lift tot 32,5 meter hoogte. Zo ben je super dicht bij de fresco’s een unicum.  En als kers op de slagroom heb je vanaf het ovale raam een nog mooi en wijds uitzicht over de stad.

Karelsplein

Voor de kerk is een mooi plein met een grote vijver met veel groen en bankjes. Lokale menen komen hier graag om te ontspannen. Rond de kerstperiode is er een kerstmarkt.  

St. Peters kirche

St. Petruskerk. Wat een prachtige barokke kerk. Door zijn gering omvang is deze kerk nog intenser. Zeker indrukwekkend om even binnen te kijken. De kerk is gebouwd aan in de 18de eeuw. Een beetje onttrokken aan het straatbeeld. Bijna een verborgen pareltje.

Votiv kirche

Een van de belangrijkste neogotische bouwwerken van de wereld. Wel iets buiten het centrum. Boek je de fietstocht dan is deze bijna naast het vertrekpunt.

Kapuzinergruft of kaisergruft

Keizerlijker graftombes. In 1618 liet Keizerin Anna het klooster en de kerk bouwen. Sindsdien is het telkens uitgebreid. Op twee na liggen alle keizers en veel van hun familieleden hier in garftombes. Er liggen 150 personen begraven. Zo ook Keizerin Elisabeth, Sisi, en haar man en hun oudste zoon.  Er staan echt een paar zeer indrukwekkende graftombes. Vooral de dubbel graftomen van Maria Theresia en haar man. Niet te beschrijven.

keizerlijke graftombe
Graftombe in Kapuzienergruft wenen

Meer bezienswaardigheden in Wenen

De Weense Staats Opera

Opera en Wenen gaan hand in hand. In 1869 speelde Mozart hier bij de opening van het gebouw. Een prachtig gebouw dat schittert in de avond door de lampen. Nog steeds treden hier regelmatig grote namen op. Kort voor begin van de opera kan je staplekken kopen voor een veel gunstige prijs. Af en toe kan je met een gids de Weense Staats Opera bezoeken. Gelijktijdig heb je dan een entreekaart voor de opera van die dag. https://www.wiener-staatsoper.at/

Albertina

Een prachtig gebouw en kunstmuseum wat zijn naam dankt aan de samenvoeging van de namen van de bouwers hertog Albrecht en zijn vrouw Christina. Het prachtige, bijna moderne, voorportaal maakt het verder barokke gebouw nog indrukwekkender. De privéverzameling van 14.000 tekeningen en 200.000 grafische drukwerken is uiteindelijk overgegaan in staatseigendom. De werken van kunstgrootmeesters als Michelangelo, Dürer, Picasso, Monet en Rubens zijn hier te bewonderen. Het gebouw van binnen is veelal in Rococostijl. Met een audioguide kan je zelf rondlopen.  https://www.albertina.at/

Rathaus

Wederom een prachtig imposant en groot gebouw. In neogotische bouwstijl. Met 5 toren die 98 meter hoog zijn, Een oppervlakte van 113.000 m2. In de breedte is het gebouw 152 meter. Megagroot. Gebouwd door dezelfde architect die ook het stadhuis van München heeft gebouwd. Voor het stadhuis is rond kerst een supergrote kerstboom en kerstmarkt. Na de kerst wordt de kerstboom verruimd en komt er een kunstijsbaan met nog steeds de verlichting.

ReizenReizen

Das Parlement

Een belangrijk pronkstuk in de stad. Gebouwd in Neoklassieke stijl tussen 1874 en 1883. Vanuit hier werken ze voor de landelijke en de regionale regering. Voor het gebouw staat een beeld van Athene. Helaas werd het gebouw volledig gerenoveerd. Ik zag de top en de afbeeldingen op de afzetting zoals het weer wordt.

Wiener Ringstrasse

Ooit was hier de stadsmuur. Al zeer vroeg realiseerde keizer Frans Josef zich dat een stad brede straten nodig heeft. Tussen 1860 en 1890 werd de gehele stadsmuur ruim breed gesloopt en de Ringstrasse ontstond. Gelijktijdig ontstond er een onofficiële wedstrijd wie het mooist paleis rond de ringstrasse bouwde. Daardoor staan zijn en vele prachtige statige panden te bewonderen, De ringstrasse verloopt niet echt rond. Wel liggen veel historische en toeristische attractie binnen de ringstrasse. Lekker flaneren over de Ringstrasse hoort bij Wenen.

Hundertwasserhaus

Parken in Wenen

Wiener stadspark

65.000 m2 park. Met volop bankjes. Hier komen de locals en de toeristen graag even ontspannen. Wandelen. Lunchen. In het park zijn verschillende eerbetoon standbeelden, sculpturen en fonteinen. Als ook straatkunstenaars en muzikanten. En hier is de plek waar de meeste selfies van Wenen gemaakt worden. Waar? Bij het vergulde standbeeld van Johann Strauss. Juist de componist van de Weense wals.

Volksgarten Wien

Het park is ongeveer 5 hectare groot. Zijn naam verdankt het aan het feit dat sinds 1823 iedereen deze tuinen mag bezoeken. Natuur en kunst wordt hier verbonden. Er zijn veel bankjes om te ontspannen. De prachtige en zeer geliefde rozentuin. Bomen, planten bloemen, vlinders en bijen. Uit de stad weg in de natuur. Midden in het park staat de Theseustempel. Ook een geliefde plek. Hier komen groepen mensen samen voor gymnastiek, Chinese ochtendgymnastiek inclusief de oude leraar of gewoon een praatje of een lunchen, een boek lezen etc.

Prater

Het Prater is een groot park met een attractiepark. Het bekendste is toch wel het oude rode Reuzenrad. Al van ver te zien. De stadsherkenning van Wenen. Het reuzenrad is uit 1897 en was toen destijds de grootste van de wereld. Een ritje met dit reuzenrad kost in 2021 € 12,00.

Burggarten

Hier is een standbeeld ter nagedachtenis aan Mozart. Hij overleed op 5 december 1791 in de Kärtnerstrasse 19 in Wenen. Ook dit park trekt zowel locals als toeristen aan voor lunch, picknick of anders ontspannen.

Donaukanaal

Uiteraard geen echt park maar zeker is het fijn om te wandelen over de promenade. Bekijk de voorbijvarende schepen de bruggen. Langs het hele kanaal zijn verschillende restaurants van goedkoop t/m superluxe als ook strandbars. Hier speelt zich een groot deel van het Weense nachtleven af. Hier zijn de bars en nachtclubs.

Collage Wenen

Wenen biedt afwisseling

Donauturm

De toren is 252 meter hoog. Het hoogste gebouw van Oostenrijk. In slechts 35 seconden sta je op 150 meter met een panorama uitzicht. In de restaurants kan je dus eten met een mooi uitzicht.

Hundertwasserhaus

Prachtig typisch gebouw van de hand van Hundertwasser uit het jaar 1983. Kleurrijk en zonder rechte lijnen met bijzondere beplanting. Een vrolijk schouwspel. Het is een gebouw met sociale woninghuur dus niet van binnen te bezoeken. Bij het gebouw is een café met terras. Vlakbij in het Kunsthaus Wien is een doorlopende tentoonstelling over Hundertwasser met nog meer van zijn kunstwerken.

Naschmarkt

Deze markt bestaat al sinds 1800 en is een waar begrip in Wenen. Een fijne plek waar hele diverse verse producten worden verkocht. Hier kopen locals hun groente, fruit, kaas en vlees zowel lokale producten als ook exotische producten. Tevens zijn er een paar souvenirshops. Er zijn ruim 150 standjes. Bovenal ook fijne en goede restaurants. Locals spreken hier vaak af voor een hapje en een drankje. Op zaterdag is er nog een vlooienmarkt met een heel divers aanbod. Ps. Ik at bij Neni. Een Israëlische keuken.

Fietstocht en free walking tour

Uiteraard deed ik ook in Wenen de free walking tour https://primetours.at/ en de fietstocht beide waren weer erg informatief en gezellig. https://www.mijnwenentours.nl/ . Beide tochten maak ik graag aan het begin van een citytrip. Zo krijg ik een goed beeld en informatie over de stad. Vaak hebben de gidsen nog mooie tips vooral als het seizoensgebonden attracties of evenementen betreft.

Moord in Wenen

Lugubere verhalen zijn er ook. De eerst vrouwelijke massamoordenaar woonde op uitnodiging van het hof naast het paleis. Het verhaal gaat dat zij ongeveer 150 meisjes en jonge vrouwen vermoorde. Eerder de dienstmeisjes als zij iets fout hadden gedaan strafte zij ze. Bijvoorbeeld buiten in de winter. Overgieten met water tot zij doodvroren. De woning is nu een restaurant naast Hofburg.

Collage Wenen

Winkelen in Wenen

Het centrum om te winkelen. De voetgangerszone ofwel fussgängerzone waar de meeste winkels zijn is merendeel autovrij. Bekende straten om te winkelen zijn: Känternerstrasse. MariaHilfer strasse.  Freyung Passage. Goldenes Quartier. Kohlmarkt en Graben.

Een wijngaard in Wenen?!

Wat een leuke afwisseling voor een stedentrip. Wenen is een eigen wijnstreek in Oostenrijk. Heuringen heet de wijnstreek van de stad. Echte wijngaarden. Tegenwoordig liggen de wijngaarden verspreid door de heuvels in de buitenwijken. Wiener Gemischter Satz is slechts hier nog te verkrijgen. Die mee aan een wijnproeverij. Bezoek een van de gezellige kleine wijncaffeetjes.

Kersttijd in Wenen

Kerstmarkten en Wenen gaan hand in hand. Christkindlmark am Rathaus is veruit de grootste en bekendste. Maar neem ook een kijkje bij: Weihnachtsdorf Maria Theresien Platz. Altwiener Christkindlmarkt Freyung. Weihnachtsmarkt am Hof. Weihnachtsmarkt am Stephansplatz.

De kerstverlichting bij Rathauspark, Rotenturmstrasse, Kärnertstrasse en Garben staan bekend als de mooiste kerstverlichting van Wenen.

Koffiehuizen van Wenen

Kaffee und kuchen. Koffie en gebak. Het was en is een onderdeel van het sociale leven. Hat aanbod van koffiehuizen is dan ook groot.

Demel

Vlakbij de Hofburg waardoor zij de hofleverancier waren. Hier kan je nog steeds de special chocolade voor Sisi kopen al is die erg zoet. De geschiedenis gaat dat hier de Kaiserschmarrn is bedacht. In de winter/ kerstperiode is er een extra verkooppunt van Kaiserschmarrn bij de Stephansdom.  https://www.demel.com/de

Sisi was bekend om haar schoonheidsideaal. Een laag gewicht en een superdunne taille. Zij deed continue aan de meest uiteenlopende diëten en heel veel aan sport. Het verhaal gaat dat de bakker haar wilde aanzetten om toch een keer een nagerecht te eten. Deze luchtige pannenkoek kan niet dik maken zei hij tegen de keizerlijke familie. Hoe kan luchtig nu dik maken? Verder dan prikken in het deeg kwam keizerin Sisi niet. Waarop haar man zei: Kom maar hier met die keizerlijke onzin. Vertaald.: Kaiserschmarrn.

Sacher

De meeste bekende naam voor buitenlanders is ongetwijfeld de Sacher Torte van Sacher. Persoonlijk vind ik de originele Sachertorte te droog. Een reden kan zijn dat zij nog steeds naar origineel recept de taart maken. Sacher heeft een patent op de Sachertorte. Het schijnt dat zij het recept dus niet mogen wijzigen en de ingrediënten dus niet meer echt van deze tijd en smaakpapillen zijn.  https://www.sacher.com/de/wien/. Proef eens Sachertorte bij een con-collega en vergelijk.

Cafe Aida

Al sinds 1913 bij de Stephansdom. Zoet roze is het decor van dit koffiehuis. Bakkers met prachtige Bakkersmutsen. De Sacher torte hier vind ik wel lekker. Er zijn nog tal van andere lekker taarten, ijs en een uitgebreide koffiekaart.  Zij hebben meerdere filialen in de stad https://aida.at/

Eten in Wenen

In zo’n grote stad is er voor elke smaak en portemonnee iets te vinden. Een snelle hap bij afhaal van diverse internationale keukens. Restaurants met Michelin sterren. Lokale spijzen. In een wereldstad is elke keuken vertegenwoordigd.

 • Figlmüller of Lugeck. Een van de restaurants bekend om zijn Weense c.q., Oostenrijkse keuken is Figlmüller. Gelijk ertegenover is het zusje Lugeck. In Wenen zijn dit de restaurants waar je de Weense schnitzel eet. De prijzen zijn voor zo’n befaamd restaurant zeker niet hoog. https://figlmueller.at/ of https://www.lugeck.com/. Tevens is dit een leuke omgeving met nog veel andere meer restaurants en barretjes. In de volksmond noemt men het de Bermudadriehoek. Je weet dat je erin ging maar je weet niet meer hoe en wanneer je eruit kwam.
 • Das Loft. Eten met uitzicht doe je bij Das Loft. Wel vooraf reserveren. Volgens velen de beste en mooiste skybar van Wenen https://www.dasloftwien.at/
 • Neni. Op de Naschmarkt. Proeverijmarkt. De buiten terrassen worden verwarmd met heaters en er liggen dekens. Restaurant Neni heeft een Israëlische keuken en is zeker aan te bevelen. De andere restaurants zijn ongetwijfeld ook prima want overal eten ook locals. https://neni.at/
 • Wienerwald. Een bekend ketenrestaurant. De inrichting is eenvoudig en de licht brand te fel. De menukaart is Oostenrijks. De keuken snel en de prijs-kwaliteitverhouding goed. Zij hebben meerdere filialen in Wenen. https://www.wienerwald.at/
 • Tip van een local https://www.chezbernard.at/

Slapen in Wenen

Nog even een weetje:

Wenen als stad bestaat uit 26 wijken. De wijken liggen qua nummers kriskras door elkaar. De meeste wijken waren ooit een voorstad. Het wijknummer werd gegeven bij toevoeging aan de stad. Wijk 1 is het centrum. Maar wijk 23 kan Noord zijn terwijl wijk 22 Zuid is.

Vervoer naar Wenen

Boek je vliegticket naar Wenen eenvoudig en snel bij skyscanner https://www.skyscanner.nl/

ReizenReizen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie