Salzburg reistips en ervaringen

Salzburg

De stad Salzburg de geboortestad van het wonderkind en de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Vooral bij Amerikanen is het ook bekend van de film The Sound of Music over de muzikale familie von Trapp. Zeker heb je ook weleens een foto van de burcht gezien. Deze torent hoog boven de stad uit. Of de Mozartkugel de bekende chocolade. Sinds 1997 staat de oude binnenstad op de Unesco werelderfgoed lijst.

Ik kom super graag in deze stad. Het is de vierde grootse stad van Oostenrijk en telt slechts 150.000 inwoners. Een prachtige stad met vele gekleurde barokke panden en interessante historie. Wist je trouwens dat Salzburg een land op zich is geweest?

Salzburg is goed te bewonderen en ontdekken met een stedentrip. Het veel hoogtepunten zijn op loopafstand. Ben je iets langer in de stad dan zijn in de directe omgeving heel veel afwisselende bezienswaardigheden en activiteiten. Verbaas je waarin een kleine stad groot kan zijn.

Die Alt Stadt. De oude binnenstad van Salzburg

De oude stad ofwel de oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De binnenstad is vol met prachtige barokke panden. Het fijnste is om gewoon te struinen door de oude stad. Er zijn ontelbare steegjes tussen en onder de oude panden. Telkens weer een mooi doorkijkje of een fijn terras of plein. Verdwalen kan je er niet. Uiteindelijk loop je tegen een berg aan of de rivier. De meeste Highlight van Salzburg vind je in Die Alt stadt. Kom je met de auto dan kan je goed parkeren in de parkeergarage alt stadt. Ga je iets eten, drinken of kopen in de alt stadt dan krijg je korting op het parkeren. Gewoon even je parkeerkaartje geven.

Burcht Hohensalzburg of Kasteel Hohensalzburg

De burcht prijkt 120 meter hoog boven de stad. Boven op de Festungsberg. In 1077 stond er slechts een huis waar de toenmalige aartsbisschop Gebhard woonde op veilige hoogte. De eerste uitbouw begon rond het jaar 1100. In de loop der jaren is het enorm uitgebouwd met muren, torens tot wat het nu is. Haast een stad op zichzelf. Het kasteel is 150 meter breed en is ongeveer 250 meter lang. De inhoud is ongeveer 7000 m2. Dat maakt dat het één van de grootste middeleeuwse kastelen van heel Europa is.

Een bezoek is zeker de moeite waard. Ga met de kabelbaan in een paar minuten zonder inspanning omhoog. Of wandel met een korte steile klim naar boven. Onderweg en van boven heb je de prachtigste uitzichten op de stad.  

https://www.salzburg-burgen.at/de/festung-hohensalzburg/ Je kan een gewoon ticket kopen of de all-inclusive. Als je er bent zeker de het all-inclusive ticket kopen. Zo heb je ook toegang tot de prachtige gouden zaal met eeuwenoude meubels. Een houten plafond waarbij er gouden delen zijn aangebracht om een sterrenhemel te insinueren. En toegang tot de hoogste toren met een waanzinnig mooi uitzicht over Salzburg en de omgeving. Zo kijk je op Salzburg tot aan de bergen met eeuwige sneeuw. Vlak voor kerst is er zelfs een kerstmarkt.

Met je all inclusive ticket loop je vanaf de toren door lange en eeuwenoude gangen terug naar het midden plein. Onderweg loop je door een aerofoon met vele trompetten verbonden. Je mag er zelfs aan draaien.

Terug naar de Stad

Of je neemt de kabelbaan omlaag. De terugweg is inclusief bij je all inclusive ticket. Zelf loop ik graag over de Mönchberg terug naar de stad. Sla links af en je kunt nog een kijkje nemen bij een oude ruïne. Loop Richting museum der Moderne. Vandaar is er ook een lift.

Ik loop daarvoor omlaag. Met een grote trap dan sta je aan de zijkant van Festspiele. Ooit een paard rijschool van het leger. Tot het een concertgebouw werd. Het dak is er pas later aan toegevoegd. Ook nu nog is het een bekend podium voor de Salzburger Festspiele. Kaarten zijn al een jaar vooraf vaak uitverkocht. Hier trad de familie van Trapp op voor ze vluchten.

Nonnberg

Links naast de burcht is Nonnberg. Het klooster waar Maria von Trapp diende. Hier zijn ook scenes voor The sound of Music zijn opgenomen. De kerk is te bezoeken. Het klooster zelf niet want er wonen nog nonnen. Elke dag om 6:45 uur zingen de nonnen Gregoriaanse liederen. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Nonntal. Het nieuwe c.q. Jongere Salzburg.

De kathedraal of Dom van Salzburg

Al sinds 767 zijn er op deze plek al meerdere kathedralen geweest. Verwoest door branden werden hier steeds weer nieuw kathedralen gebouwd. In 1598 werd de kathedraal grotendeels verwoest door een brand. De herbouw vlotte niet echt. Tot Markus Sittikus aartsbisschop werd. Hij was in Italië geweest en zeer gecharmeerd van de Barok bouwstijl. Hij gaf een Italiaanse bouwkundige de opdracht om de kathedraal te bouwen in Barokstijl. De eerste barokke kerk ten Noorden van de alpen. Het eerste Barokke gebouw in Salzburg. Sindsdien was de kathedraal de graadmeter voor de andere gebouwen. De reden waarom er zoveel mooie barokke panden zijn in Salzburg.

De kathedraal is van binnen ook adembenemend mooi. Met prachtige fresco’s, een koepel, een antiek orgel. Sinds het najaar van 2021 moet je een kleine entree betalen als bijdrage voor de renovatie van de kathedraal. Een bezoek is zeker de moeite waard. Of neem de rondleiding met gids.

De Domplatz voor de kerk heeft de Mariasäule (1771). Loop je het beeld van de andere kant tegemoet (van de Peterskerk of Festspiele) dan lijkt het net of de kroon die op de kathedraal is neerdaalt op het hoofd van Maria. Alsof ze gekroond wordt door de engelen. Tijdens de Festspiele is hier een groot podium. Elk jaar weer wordt hier Jedermann opgevoerd en bekend Oostenrijks stuk.

Museum Dom Quatier

Het museum bied je de mogelijkheid om zowel de privé vertrekken van de aartsbisschop te zien. Als ook de bibliotheek met eeuwenoude boeken en heilige relikwieën. Evenals het klooster en de pronkzaal. De kleine mooie privé kerk van de aartsbisschop. De doorgangen. En je komt op het balkon van de kathedraal bij het oude orgel. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht in de kathedraal. De gebouwen zijn met doorsteken en bogen verbonden. Vanaf het buitenterras van de kathedraal naar de uitgang heb je een prachtig uitzicht over de Residenzplatz. Het Dom Quatier is een samenvoeging van meerdere musea. 

Residenzplatz Salzburg

Residenzplatz Salzburg

Een prachtig wijdst plein waarvan de grond onlangs weer teruggebracht is naar hoe het ooit was. Om eer te doen aan alles wat er ooit was en wat er nu nog staat. De fontein, Residenzbrunnen, is de grootste Barokke fontein van midden Europa. De fontein is gebouwd tussen 1656 en 1661. Het heeft meerdere baden en vele prachtige figuren. Vooral de vier paarden zijn prachtig.

Aan de overzijde is de neue Residenz met zijn klokkentoren, Glockenspiel. De 35 klokken zijn in 1689 in Antwerpen gegoten. Drie keer per dag speelt de klokkentoren muziek. De toren kan ongeveer 40 muziekstukken spelen waaronder ook werken van Mozart en zijn vader en Haydn. Tegenwoordig is het Salzburg museum erin gevestigd. Er zijn wisselende tentoonstellingen. De toren is te beklimmen. Het Residenzplein is zeer belangrijk in Salzburg. Veel activiteiten vinden hier plaats zoals bijvoorbeeld de kermis en een kerstmarkt maar ook optredens. Hier begin ook de tocht met de fiaker ofwel de koets.

Benedictijnerabdij St. Peter Salzburg


De kerk, het klooster en de catacomben van Sankt Peter. Een van de oudste kloosters en bibliotheken van Oostenrijk. Het klooster is al gebouwd in het jaar 696 om een thuis te bieden voor het zendingswerk in de Alpen. De binnenkant is zeker de moeite waard. Door de verschillende mode grillen in bouwstijlen in al die jaren is het een combinatie van Barok en renaissance. Neem ook zeker een kijkje bij het prachtige kerkhof. Het is een van de oudste kerkhoven ter wereld. Mede door de omgeving is het een van de mooiste kerkhoven ter wereld. In het midden staat de Margarethenkapel. Aan de rotsen van de Mönchsberg is ook een kapel met een altaar en catacomben. Voor slechts een paar euro te bezoeken.

Getreidegasse

De bekendste straat van Salzburg is de Getreidegasse. Al in Romeinse tijd een belangrijke straat. Met zijn bekende gietijzeren uithangborden. Neonreclame is hier uit den boze. Door ruimtegebrek waren de huizen voor toen al hoogbouw. En de zogenaamde doorganghuizen boden de mogelijkheid om alles strak op en aan elkaar te bouwen. Deze doorganghuizen zijn de prachtige stegen die zo kenmerken zijn voor de oude stad. Prachtige steegjes met binnen tuinen en pleinen en terrassen.

Geboorte en woonhuis van Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren aan de Getreidegasse. Het geboortehuis is opvallend geel en nu een museum. Aan de andere kant van de rivier Salzach is het zogenoemde woonhuis aan de Markartplatz. De familie had meer ruimte nodig. Toen Mozart ongeveer 7 jaar was verhuisde familie. Het originele huis is platgebombardeerd. Later is het weer nagebouwd. Al op jonge leeftijd reisde Mozart met zijn zus en vader de wereld over om zijn muzikale talent te laten horen. Mozart stierf jong en had toen ongeveer een derde van zijn leven gereisd. Je kan een combinatie ticket kopen om beide musea te bezoeken. Persoonlijk vind ik dat een van de twee bezoeken voldoende is. Het geboortehuis is dan de betere optie.

Mozart heeft een standbeeld op het Mozartplein. Een royaal plein met verschillende banken. Hier flaneren en ontmoeten Salzburgers elkaar graag. 

Pferdeschwemme

Al uit het jaar 1603. Het is gebouwd om de paarden van de aartsbisschop te wassen. In the sound of music rijden ze met de koets hierlangs.

ReizenReizen

Universitätsplatz

Een plein waar elke werkdag een vers markt is met vele lokale producten. Prachtig is de Kollegienkerk ofwel de universiteitskerk. Tegenwoordig is het een concertgebouw waar regelmatig optredens zijn. Tegenover de kerk is een zaak die frozen yoghurt verkoopt. Volgens velen het lekkerste ijs van de stad. En er is een bijzondere waterput. Een soort sinkhole.

Alter Markt

Een centraal punt van de stad. Hier zijn vind je de winkels met van de duurdere merken. Hier is mijn favoriete koffiehuis Cafe Tomaselli. Het oudste koffiehuis van Oostenrijk. Sommigen zeggen zelfs het oudste koffiehuis ter wereld. Hier stap je terug in de tijd als je naar binnengaat. Op het plein is nog een kleine kiosk, de dependance. Tegenover Tomaselli is konditorei Fürts. Zij hebben de Mozartkugel bedacht. Elke dag worden er nog duizenden gemaakt volgens het originele recept. De chocolade wordt in een blauw papier verpakt en zijn ook per stuk te koop.

Museum Haus der Natur

Het meest bezochte en geliefde museum van Salzburg. Hier kan je met gemak een dag doorbrengen. Het is een heel divers museum over techniek en natuur. Grote aquariums. Mineralen, Maar ook in blik in hoe de wereld eruitzag in de ijstijd. Hoe is het menselijk lichaam vanbinnen? Hoe werken hersenen hier is een robot die je rondleidt? Hoe leefden mensen vroeger of nu in andere werelddelen? Huisdieren en wilde dieren van over de hele wereld. In het science center is veel techniek. Het is een heel interactief museum. Dus een keer niet alleen maar kijken maar vele proefjes doen en op knoppen drukken. Er is een restaurant en voldoende toiletten. Je mag eigen drinken en eten meenemen en nuttigen op de picknick plek. Het museum is echt super divers dus biedt gegarandeerd iets voor iedereen.

https://www.hausdernatur.at/de/

Fietstocht in Salzburg

Als het kan maak ik een fiesttocht met gids. Zo zie en hoor ik in een korte tijd meer van en over de stad. De fietstocht in Salzburg staat in het teken van de fillm sound of music. Qua afstand is het een langere fietstocht met slechts 1 echte stijging. Een muziekbox mee met de film muziek. Ken je de film niet? Ook dan is de tocht fijn. Je fiets ook in de stad maar ook zo buitenaf op het platteland. https://www.bajabikes.eu/nl/fietsen-in-salzburg/

Free walkingtour Salzburg

Overal waar ik ben ga ik op zoek naar een free walking tour. Ik vind ze kwalitatief zeer goed. Vaak zijn het jonge mensen die geschiedenis, kunstgeschiedenis of Engels studeren. Kundig, grappige weetjes, informatief. https://freewalkingtoursalzburg.com/

Kerst in Salzburg

Christkindlmarkt in Salzburg. Al rond het jaar 1500 was er bij de Residenzplatz en de Dom al een kerstmarkt cq. Adventmarkt. Een ruim opgezette kerstmarkt met zeer verschillende produkten. Van glazen kerstversieringen tot vilten hoeden. Van houtwerk tot mosterd. Van notenkrakers tot zeep. En niet te vergeten glühwein, Bosna en Kaiserschmarrn.

Salzburg van Kapuzinerberg

Linzer Gasse en Platzel

Een deel van de Altstadt is aan de overzijde van rivier Salzach. Vroeger was in dit deel van de stad de winkels met traditionele handwerken. Tegenwoordig vind je er allerlei soorten winkels. Veel fijne restaurants, cafés en terrassen. Het woonhuis van familie Mozart.

Mirabellgarten en schloss

De bekendste tuinen van Salzburg, Mirabell tuinen. De tuin is opgedeeld in verschillende delen zoals de dwergentuin, rozentuin etc. Elk jaargetijde worden de tuinen aangepast aan het seizoen. Het is altijd een bezoek waard. Het mooiste is om van de trappen de tuin in te stappen. Je ziet dan de tuinen voor je en in de verte zie je de burcht. De mooiste plek om Salzburg in een foto te vangen. Bewonder de Pegasus fontein, de eenhoorn. In de tuin staan 4 prachtige beelden. De vier elementen vuur, lucht, aarde en water. De voormalige orangerie is nu een palmentuin.

Kasteel Mirabell is tegenwoordig de werkplek van de burgemeester en een kantoor van de stad. De trouwzaal, de marmerzaal. Het is een zeer populaire trouwlocatie.

Bisschop Wolf Dietrich heeft in 1606 dit kasteel gebouwd voor zijn minnares. De paus stond een huwelijk niet toe. Iets buiten de stad bouwde de bisschop dit kasteel zodat hij discreet bij haar op bezoek kon gaan. Gezamenlijk kregen zij 15 kinderen! De bisschop is gearresteerd i.v.m. geld verkwisting van de stad. Hij werd tot zijn dood gevangengehouden in de burcht. Vandaar had hij een uitzicht op het kasteel. Mirabell betekend vertaald mooi uitzicht. De kerker waar de aartsbisschop gevangen werd gehouden is te bezoeken.

Steingasse

Een leuk en fijn steegje, Steingasse. Een smalle steeg met een paar zeer leuke kleine restausrants, cafes, koffiehuisjes en een wijnbar. Bij zonsondergang wordt het hier gezellig levendig.

Kapuzinerberg

Vanaf Linzer Gasse is een prachtige poort en trap om langs een kruisweg de kapuzinerberg op te wandelen. Een pittige stijging. Vanaf de kerk en zijn tuin heb je een fantastisch uitzicht op Salzburg.

Sebastiansfriedhof

Aan de Linzergasse is nog een kerk met een voormalig klooster en een prachtig kerkhof. Sebastiansfriedhof. Het kerkhof bestaat al sinds 1511. De Gabriel kapel is het mausoleum van aartsbisschop Wolf Dietrich hij stierf in 1617. Hier zijn prachtige graven. Familie van Mozart ligt hier begraven. Het kerkhof is omringd door een mooie overdekte galerij.

Buiten het centrum van Salzburg

Hellbrunn het kasteel met zijn wasserspiele

Het lustkasteel van aartsbisschop Markus Sittikus. Ooit was het een jachtslot. In 1612 gekocht door Sittikus die het groots liet verbouwen. Grootste feesten en partijen werden hier gehouden. De bisschop hield van pracht, praal en grappen. De Wasserspiel, waterspelen, zijn fonteinen, de oudste ter wereld. Het park is gratis voor de wasserspiele betaal je entree. Tevens kan je dan een klein deel van het kasteel bezoeken. De wasserspiele zijn erg leuk om te bezoeken. Ga wel op een zonnige dag want de kans dat je een nat wordt is groot. Superleuk ook voor kinderen.

Hellbrunn Salzburg

Gazebo

In het park is het glazen paviljoen, Gazebo, uit de film sound of music. Hier is het duet “Sixteen Going On Seventeen” gedeeltelijk opgenomen.

Direct naast Hellbrunn is de dierentuin van Salzburg. Zoo Salzburg.

Vanaf Hellbrunn kan je wandelen of fietsen naar Salzburg. Langs de laan is een van de huizen die in de sounds of music werd gebruikt als woonhuis. Tegenwoordig is het in gebruik als archief van de universiteit.

Salzburg Card

Met de Salzburg card heb je heel veel voordeel als je verschillende attracties wilt bezoeken. Je koopt de kaart en vervolgens zijn onwijs veel attracties te bezoeken zonder bijbetaling. Er zijn verschillende kaarten vanaf 24 uur t/m 72 uur. https://card-webshop.feratel.com/scc01/default/#category:card

Koffiehuizen in Salzburg

Oostenrijk is bekend om zijn lange geschiedenis van koffiehuizen. Kaffee und kuchen. Koffie met gebak.

  • Cafe Tomaselli aan de Alter Markt. https://tomaselli.at/
  • Konditorei Fürst tegenover Tomaselli. Er zijn dependances in de stad voor verkoop. https://www.original-mozartkugel.com/de/
  • Hotel Stein. Vanaf de rooftop bar heb je een mooi uitzicht. Hun ontbijt is ook bekend. Het is zo populair dat je moet reserveren. https://www.hotelstein.at/
  • 220 Grad. Het ligt iets buiten het oude centrum. Persoonlijk vind ik dat ze hier de lekkerste koffie hebben. Zij hebben al meerdere filialen. Nonntaler Hauptstraße 9A, Chiemseegasse 5, Maxglaner Hauptstraße 29. https://www.220grad.com/#start
  • Hotel Sacher. Het eerste hotel is in Wenen.  Nog steeds wordt de beroemde Sacher torte naar origineel recept gemaakt. Persoonlijk vind ik deze te droog. Bij andere bakers of koffiehuizen vind ik de sacher torte lekkerder. Ze hebben een prachtig terras aan de rivierzijde. https://www.sacher.com/de/salzburg/

Eten in Salzburg

In de stad is voor iedere portemonnee en smaak restaurants of eetstandjes te vinden.

Aziatische keuken.

  • Indiaanse keuken maar ook spijzen uit andere landen  https://www.indianpalace.at/
  • Lekker en betaalbaar: Wokman Natural Kitchen Kapittelgasse 11 (geen website)

Italiaanse keten met heerlijk eten en zeer betaalbaar en zeer royale porties https://losteria.net/at/restaurants/

Hotels in Salzburg

Vervoer naar Salzburg

Boek je vliegticket naar Salzburg eenvoudig en snel bij skyscanner https://www.skyscanner.nl/

BoekenBoeken

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie