Reistips en ervaringen Oostenrijk

urisee bij reutte tirol oostenrijk

Een land omringd door landen. Een land zonder een kustlijn. Oostenrijk heeft veel prachtige meren en bergen. De ligging is midden in de Alpen. Slechts 32% van Oostenrijk is minder dan 500 meter hoog. Oostenrijk heeft 9 deelstaten die alleen weer in districten zijn onderverdeeld.

Rond de hoofdstad Wenen is het behoorlijk vlak. Typische dingen voor Oostenrijk zijn er natuurlijk ook. Oostenrijk is bekend van Koeien met bellen in een weiland op een berg. Heel veel Meren. Het barst van burchten en kastelen. Het heeft een prachtige natuur. En uiteraard goed voor wintersport en après-ski.

Tip: Zorg voor meer contant geld in de portemonnee lang niet overal kan je pinnen. Het land biedt cultuur, natuur en veel mogelijkheden om actief bezig te zijn. En vergeet het lekkere eten niet. Verse vis, schnitzels en gekarameliseerde pannenkoek.

Sportief bezig zijn in Oostenrijk kan prima. Er zijn veel mountainbike routes uitgezet. Van eenvoudig met weinig klim tot zeer uitdagend. Wielrennen is zeker ook mogelijk maar wel voor de oplettende fietser. De wegen zijn goed al zijn sommigen misschien erg smal en druk met verkeer. Fietsen is vooral aan te raden langs rivieren i.v.m. minder hoogte verschil. Of lekker in het buiten gebied. Er zijn heel veel wandelroutes die over het algemeen zeer goed bewegwijzerd zijn. De routes variëren van eenvoudig tot heel zwaar. Zwem mogelijkheden zijn er super veel. Er zijn veel meren, beekjes, rivieren en zwembaden. Er zijn veel prachtige hotel met fantastische wellness. Tevens zijn en wellness/sauna centrums. Genoeg om heerlijk te ontspannen met vaak een prachtig uitzicht.

regio Tirol in Oostenrijk

Reutte wat is er te doen?

Een alleraardigst typisch Oostenrijks dorp. Oude herenhuizen met mooie schilderingen. Het ligt gelijk aan de snelweg 7 ofwel weg nummer 179.

  • De lange en hoge hangbrug is zeer bekend. Highline 179. Nu de tweede langste hangbrug ter wereld. Voor slechts euro 8 (familiekaart is euro 24, 2 volwassen en alle kinderen) kan je heen en weer teruglopen (je kan een poortje door om een burcht/berg te bekijken/bewandelen). Op 113 meter over een vallei en de snelweg loop je over 406 meter brug. De brug is voor iedereen toegankelijk. Er zijn zijkanten. Echter beweegt de brug wel als er mensen op lopen. https://www.highline179.tirol/ De hangbrug is onderdeel los te doen of te combineren met:
  • Burgenwelt Ehrenberg. Een omgeving van burchten uit de middeleeuwen. Waar ridders vochten. Burg Ehrenberg nu een ruïne waar je doorheen kan lopen met een mooi uitzicht op het dal. Fort Claudia verscholen in het bos als verdediging van de burcht. Vesting Festung am Schlosskopf ook een ruïne iets hoger gelegen. Tevens te bekijken en vooral genieten van het uitzicht. Naar beide burchten gaat een goed begaanbare weg om te genieten van het uitzicht. Ook voor kleinere kinderen goed te bewandelen. De laatste stukken zijn iets steiler en voor kinderwagen en rolstoel niet erg toegankelijk. Ehrenberg liner. Een korte steile lift om tot de brug te komen. Tevens is er een riddermuseum en een tentoonstelling over het verleden van de burchten en de omgeving. Onderweg staan er vragen. Ehrenberg Klause was een verdediging voor de burcht. Nu is het een restaurant en pension. (klik hier https://www.ehrenberg.at/de/home.html voor meer informatie). Tip: kinderen kunnen in de shop een papier ophalen om het Zwaard te zoeken.
  • Plansee in Tirol. Een groot bergmeer met kraakhelder water in verschillende tinten groen. Door de hogere ligging en het feit dat het meer behoorlijk diep is wordt het water niet snel warm. Er zijn diverse mogelijkheden voor watersport tevens duiken. Het is zelfs zeer populair om te duiken. Je hebt een goed zicht op vissen en objecten zoals een koets op de bodem.  Parkeren kan officieel op een paar plekken daar zijn ook ligweides met Een kiosk of restaurant. Langs het meer aan de kant van de weg kan je parkeren alleen is daar vaak de toegang tot het water te steil.
  • Een kleiner meertje is Urisee. Er is een kiosk met ligweide en verhuur van ligbedden en stoelen. Toiletgebouw en douche. Een korte wandeling om het meer is mooi. Er zijn een paar kleine lig plekken of ga op een van de houten vlonders liggen.
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Kufstein wat is er te doen?

Aan de groene Inn. Een bekend lied. Vanaf verre zie je de middeleeuwse burcht al op een heuvel over de stad uitsteken.

  • Burcht/Vesting Kufstein. Een bezoek aan de burcht hoort bij de stad. Met een kleine kabelbaan kan je de burcht op of je wandelt omhoog. Een mooie tocht om en in de burcht is handig met de plattegrond. In de burcht zijn e paar kleine musea. Bijzonder is het om te wandelen door de ondergrondse tunnel. Bekijk het grote waterrad. De burcht was geheel zelfvoorzienend met een moestuin etc. Zie en hoor het heldenorgel met 5000 pijpen! Het grootste orgel van Europa. Elke dag om 12:00 uur wordt het bespeelt. De orgelmuziek is in de weide omtrek te horen.
  • De binnenstad van Kufstein is klein. Wandel door de Römerhofgasse. De oude winkelstraat met kinderkoppen. Een fotogeniek stukje Kufstein. Er is een gin café. Bezoek het meer dan 800 jaren oude restaurant Auracher Löchl. Het heeft een brug over de kleine steeg waar je een tafel voor 2 personen kan reserveren.

Vils de kleinste stad van Oostenrijk

De kleinste stad van Oostenrijk. Een klein dorp met brede gekleurde huizen met schilderingen. In de winter is het museum van kerstkribben te bezoeken. De kleine kerk is van buiten eenvoudig van binnen echter prachtig. Er zijn wandelweg en een ruïneburcht. Vele malen is het gewisseld als zijnde Duits of van Tirol. Sinds 1816 hoort het bij Tirol.

Schwaz met een interessante zilvermijn

Het dorp is klein en de oude binnenstad prachtig. Mooie oude geschilderde en beschilderde gebouwen. Het met planten begroeide gemeentehuis. Helemaal indrukwekkend is de kerk. Mariahimmelfahrt. Met een groot barok orgel, een hele oude houten doopvond.

Zilvermijn Schwaz

Met een klein treintje ga je 90 minuten met een gids de mijn in. Je gaat kilometers de berg in. Ooit was deze mijn de grootste zilver producent van de wereld. Je ziet hoe de mijn werkte. En hoe de mensen de gevaarlijke arbeid verrichten. Er zijn nog een paar kleine zilverharen te zien. De mijn was voor de tijd redelijk modern en sociaal ingesteld. Want in 1500 betaalde iedereen een bijdrage voor ziektekosten. Een eerste collectief.

Let op de temperatuur is de mijn is slechts 8 graden. Dus een jas of trui is geen overbodige luxe. Zowel leuk bij mooi als slecht weer.

regio Salzkammergut in Oostenrijk

Hallstatt. Het meest gefotografeerde dorp van Oostenrijk

Een schattig bergdorpje ligt ingeklemd tussen de Hallstättersee en de Dachsteinbergen. Het meest gefotografeerde dorp van Oostenrijk. Hallstatt is alles wat je van een Oostenrijks bergdorp verwacht. Het dorpje staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Het dorp heeft natuurlijk een oude kerk. Geniet van een hapje en drankje op het plein. Heel veel houten huizen met balkons en geraniums tegen een heuvel op gebouwd. Smalle kronkelstraten. Prachtig dorp is het zeker. Het gaat bijn ten onder aan zijn eigen succes.Het kleine dorp met nog geen 1000 inwoners wordt overspoeld door toeristen. In China is er zelfs een kopie van dit dorp gebouwd. Het dorp diende als inspiratie voor de film Frozen.

Ik had tijdsgebrek anders was ik graag naar Dachstein skywalk gegaan. Ongetwijfeld heb je vanaf de 2700 meter hoogte een indrukwekkend uitzicht.

Obertraun aan Hallstättersee

Een zeer klein dorp aan de Hallstättersee. Het fijnste is de zwemlokatie aan het meer. Een prachtige grote ligweide. Kleedcabines, douche en toilet. Een kiosk voor een hapje en een drankje. Mogelijkheid voor het huren van een sub of waterfiets. Speelattributen in het water als op de weide. En het vertrekpunt voor een bootovertocht naar Hallstatt.

regio Oberösterreich in Oostenrijk

Gosausee adembenemend wellicht het mooiste meer

Een adembenemend mooi bergmeer omringd door Dachsteinmassief. Niet voor niets staat het bekend als een van de mooiste meren van Oostenrijk. Wederom een hele fotogenieke omgeving met garantie op mooie waterreflecties. Goed voor een wandeling. Die is eenvoudig en duurt ongeveer een uur. Voor een nog mooier uitzicht ga je met de kabelbaan, Gosaukammbahn, de berg op. Het uitzicht op het meer omringd door bergen is altijd mooi. Zwemmen in het meer kan zeker al wordt het water nooit echt warm. Er zijn slechts een paar plekken waar je het meer in kan om te zwemmen. Er is een restaurant met een heel groot terras en een kiosk met een klein terras.

Bad Ischgl bekend van Sissi

Een bekend kuuroord. Met als hoogtepunt. De keizervilla van keizerfamilie Habsburg, het zomerpaleis van de keizer en zijn vrouw, zorgde voor de naamsbekendheid. In totaal heeft Franz Josef er 60 zomer doorgebracht. Hij was een groot liefhebber van jagen. Het hele paleis hangt vol met zijn jachttrofeeën waarop de datum en de locatie staan. Het paleis was een grote bestaande woning die is uitgebouwd met 2 zijvleugels. Van boven lijkt het op een E. De E van Elisabeth de officiële naam van Sissi. Een rondleiding in het paleis is mogelijk met een gids.  Het paleis ligt in een groot park. Iets hoger gelegen is het marmeren paleis. Of wel een kleiner buitenhuis. Prachtig omringd door een balustrade met terrassen begroeid met klimop. Het favoriete optrekje van de hele familie.

De plaats zelf is leuk om even door te wandelen. Pak een terrasje. En loop de stadskerk St. Nikolaus even binnen om zijn orgel te bewonderen.

Wolfgangssee een van de grootste meren

Wederom een mooi meer. Het is het grootste meer van Salzburgerland. 11 kilometer lang. Het meer ligt zelfs in twee deelstaten namelijk Salzburgerland en Oberösterreich. Een goede plek om te wandelen, zwemmen of andere sporten. Ga met de kabelbaan omhoog of maak een ritje met de tandradbaan. Rondom het meer zijn voldoende hotels en campings.

Kom nog eens kijken op deze site. Mijn reizen in Oostenrijk gaat zeker door. Nog genoeg te zien en te ontdekken dan komen er meer tips hier.

Stedentrip naar Oostenrijk

Wenen https://www.sabinesmind.nl/reizen/europa/oostenrijk/wenen-reistips-en-ervaringen/

Salzburg https://www.sabinesmind.nl/reizen/europa/oostenrijk/salzburg/

Zell am See https://www.sabinesmind.nl/reizen/europa/oostenrijk/zell-am-see-reiservaringen-en-tips/

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

ReizenReizen

Geef een reactie