Witte Veen een verrassend natuurgebied

hereford koe

Witte veen is een verrassend natuurgebied om te wandelen. Een gebied aan de grens van Nederland met Duitsland. Het totale natuurgebied is ongeveer 100 hectare en daarvan is 40 hectare veengebied.

Het is een verlengde van natuurgebied Haaksbergerveen en Buurserzand. Al is de begroeiing en het onderhoud hier iets anders.

Startpunt Witte Veen. Witteveenweg, Buurse.

  •  9,1 km Oranje
  • 9,2 km Blauw
  • 8,7 km Paars. Deze route heb ik gewandeld

Hier wandel je langs vennetjes, door bos, over en door heide en een paar stukken over houtenvlonderpaden. Men wil het waterpeil herstellen. Daardoor wordt de bodem natter. Om ervoor te zorgen dan mensen toch kunnen blijven wandelen zijn er meerdere vlonderpaden geplaatst. In het bos zie je regelmatig dode, omgevallen bomen. Deze laten ze bewust liggen omdat een dode boom een voedingsbron is voor veel planten en insecten.

Wat deze omgeving spannend maakt is dat je vroeger gewaarschuwd werd om er weg te blijven. Vaak was er lage mist. En het zou er spoken. Wat wel zeker is dat het een smokkelgebied was. En de smokkelaars hielden niet van ongenode gasten. Een spookverhaal is dan zeer nuttig.

Er staan nog grenspalen uit de 18e de eeuw.

Het ligt eraan welke route je loopt maar zonder dat je het merkt wandel je opeens op Duits grondgebied. En sta je de oude molen “Haarmühle” te bewonderen. Vandaar kan je ongeveer de gelijke routes wandelen al hebben zij ook een korte routes die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Dichtbij graast een hele grote kudde Schotse hooglanders ofwel Herefords. Toen ik er was waren de kalfjes nog heel jong.

Ik vond dit echt een hele mooie route vol afwisseling en het feit dat het smokkelaarsgebied was maakt het nog bijzonderder.

Of start net over de grens in Duitsland

Haarmühle ligt net over de grens in Duitsland. De prijzen voor eten en drinken in Duitsland liggen lager dan in Nederland. Lekker en goedkoper lunchen of dineren is dus mogelijk tijdens deze wandeling. En vanaf hier zijn er ook kortere routes die te wandelen zijn met kinderwagens. De herefords grazen vaak dichtbij dit startpunt. Evenals de houten vlonderpaden.

Startpunt Haarmühle. Beßlinghook 57, Ahaus Duitsland.

  •  2,8 km Rood
  • 7,9 km Oranje
  •  1,7 km Geel
  • 8,6 km Blauw
  • 8,8 km Paars
SportSport

Geef een reactie