Rotterdam reiservaringen en tips

Rotterdam de grootste haven van Nederland en Europa. Helaas is bij bombardementen vast de hele stad verwoest. Al vele jaren werkt de stad eraan om voor bewoners en toeristen aantrekkelijk te zijn. Met succes. Het de op een na grootste stad van Nederland qua inwoneraantal en ligt aan de rivier Maas.

Elke twee weken ben ik met AIDAprima 24 uur in deze mooie Nederlandse stad. Ik was al eens vaker in Rotterdam geweest. Er is genoeg te zien en te doen.

Wat te zien en te doen in Rotterdam?

Spido

De spido is de meest geboekte attractie van Rotterdam. Het is top. Gelijk aan de Erasmusbrug ligt het startpunt van de rondvaartboot Spido. In 75 minuten vaar je door de haven van Rotterdam. Vlak langs de grote containerschepen. Met een beetje geluk zie je dat ze geladen of gelost worden. Wat een reuzen. Of een fraai cruiseschip. Je vaart ook lang Hotel New York, Euromast en SS Rotterdam.

Kubuswoning

Nog zo’n unicum in Rotterdam. Zeker een bezoek waard zijn de 38 kubuswoningen. Een andere naam is paal- of boomwoning. De architect Piet Blom wilde een dorp bouwen waarbij hij de huizen als bomen zag. Het complex is dus eigenlijk een soort bos. De kubussen zijn gekanteld wat het nog fraaier maakt. Er wonen mensen in de kubuswoningen. Het mooie is dat een van de woningen een museum is. Ja kan dus echt binnenkijken in een kubuswoning. Bijzonder al zou ik het onpraktisch vinden.

Kubuswoning

Markthal Rotterdam

Wederom een unicum in Rotterdam. Overdekte marktshallen kom je op meer plekken tegen. Echter wonen ook hier mensen in aan de zijkant van het bijzondere gebouw. Het meest lijkt het op een gekleurde hoefijzer. Vanbinnen is het een waar kunstwerk. Het kunstwerk heeft de mooie naam Horn of plenty (hoorn des overvloeds) en is van Arno Coenen en Iris Roskam. Zowel overdag al ’s avonds is het prachtig. Natuurlijk kan je lekker eten kopen op de versmarkt.

Markthal

Erasmusbrug

Het symbool van Rotterdam is de Erasmusburg. De brug heeft door zijn vorm als bijnaam de Zwaan. De hangbrug is in 1996 ontworpen. Het hoogste punt is 139 meter en 40 zogenaamde tuien eraan gemonteerd. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de skyline van Rotterdam.

Voor de Erasmusbrug was de naastgelegen knalrode Willemsbrug het symbool van Rotterdam.

Erasmusbrug

Het Park en Euromast

Direct aan de maas ligt Het Park ook bekend als het park bij de Euromast. Het is al in 1850 ontworpen en is een samenvoeging van twee buitenplaatsen. Veel van de bomen zijn al ruim 100 jaar oud. In het park zijn restaurants in de oude herenhuizen. Langs de maas zijn er kroegen. Het is zeer geliefd bij de locals om te ontspannen. Van de schaduw te genieten in de zomer. Een van de festivals te bezoeken.

Een letterlijk hoogtepunt is de Euromast, 185 meter. De uitkijktoren van Rotterdam. Het is ook de hoogste uitkijktoren van Nederland. In 30 seconden ga je met een lift na de 100 meter uitkijkplatform. Daar kan je ook een brasserie bezoeken. Vanaf boven kan je 360 graden over Rotterdam en de omgeving kijken. Vanaf medio juli 2022 kan je met de roterende glazen lift, Euroscoop, naar de top op 185 meter. Voor de waaghalzen: je kan een paar maanden per jaar abseilen van de Euromast.

SS Rotterdam

De grootste ocecaanstomer ooit gebouwd in Nederland is het stoomschip SS Rotterdam. Vanaf 1959 voer het voor de Holland-Amerika lijn overal op de wereldzeeën. Tussen 2005 en 2008 is het schip teruggebracht in haar oude glorie van de jaren 50. Een mooie manier om een kijkje te nemen op een groot cruiseschip. Tegenwoordig is het een hotel met restaurant. Slaap je er niet? Geniet van een drankje op het terras terwijl de kinderen zwemmen in het kinderzwembad.  

Skyline rotterdam by night

Winkelen in Rotterdam

In zo’n grote stad zijn er veel mogelijkheden. Voor elke smaak is er iets.

De oudste voetgangerszone van Europa is de lijnbaan. Hier kan je nog steeds goed winkelen. De bekendste straat is Coolsingel. Kijk ook eens in: Witte de Withkwartier, Nieuwe Binnenweg,  in de Beurstraverse, of ‘Koopgoot’, zoals de Rotterdammers zeggen

Eten en slapen in Rotterdam

Argentijns goed vlees https://www.gauchosgrill.nl/

Populaire keten Loetje aan de haven https://www.loetje.nl/nl/locaties/kop-van-zuid/

Visrestaurant de prijs is het waard https://restaurantzeezout.nl/

Markthal voor elke smaak iets https://www.markthal.nl/markt-restaurants

****************************************

SS Rotterdam http://www.booking.com/Share-Avhw7O

Marriot altijd fijn http://www.booking.com/Share-Ui2zFG

Hotel New York de oude terminal van HAL http://www.booking.com/Share-eRbMUK

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie