Markelo een oud dorp in Twente omringd door mooie glooiende heuvels en natuur. In de volksmond Maarkel. De bijnaam: Het dorp met de vijf heuvels. Ik woonde pal naast een van die heuvels. Vele jaren en kilometers was dit mijn wandelgebied.
Markelo betekent bos dat een afscheiding of grens aangeeft. Mark betekend grens en lo betekent bos. Bij opgravingen zijn archeologische resten aangetroffen zo is na te gaan dat er al in de zevende tot en met negende eeuw mensen woonden.
Markelo is omringd door vijf heuvels. De Markelose Berg (Markelerberg), Herikerberg, de Hulpe, Friezenberg en Kattenberg (met vlak ernaast de Dingspelerberg). De bergen/heuvels zijn stuwwallen. Een stuwwal is een rug ontstaan uit door een ijstong opgestuwd materiaal. De bergen werden meer dan 125.000 jaar geleden gevormd door schuivend landijs tijdens de één-na-laatste ijstijd. Elke berg biedt iets unieks.
De vijf bergen van Markelo:
- Markelose berg of Markelerberg: Gelijk vanuit het dorp kan je deze heuvel op. Op de top is het provinciaal verzetsmonument 1940-1945. Ieder jaar vindt hier op 4 mei de provinciale Dodenherdenking plaats. Op het monument staan alle namen van de 470 omgekomen verzetsmensen uit Overijssel. Het monument heeft drie grote zuilen van natuursteen. Aan de voorzijde staan beelden. Links en rechts een staand mannenfiguur en in het midden een staand vrouwenfiguur.
- De Hulpe: Een kleinere heuvel. Sinds 2008 is er weer een kapel gebouwd. Er staat een Mariabeeld met de naam “Onze lieve Vrouwe ter hulpe gestaan”. Tot ongeveer 1620 stond er een Mariakapel. Deze is door de overheid i.v.m. onmogelijk maken van bedevaarten verwoest.
- De Friezenberg: Vanaf het hoogste punt op 40,2 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over het omliggende natuurgebied De Borkeld: Je kijkt uit over heidevelden en je ziet je zelfs grafheuvels. De Borkeld is een prachtig natuurgebied van 550 hectare groot. In het voorjaar bloeit de jeneverbes en in het najaar de heide. Er grazen prachtige koeien, Herefords, en een schapenkudde van Drentse heideschapen. Er is een schaapkooi gebouwd in 1969. Een stukje cultuur biedt de Borkeld ook nog. Er zijn werktuigen gevonden van meer dan 13.000 jaar oud. Uniek is ook dat er nederzettingen en grafheuvels zijn gevonden die tussen de 4000 en 6000 jaar oud zijn. Tijdens de prehistorie begroeven mensen hier hun doden in grafheuvels. De grafheuvels zijn “bulten” en zijn gemarkeerd.
- Kattenberg: Een kleine heuvel maar erg rijk aan cultuur. Hier zie je een stuk uit de Tweede Wereldoorlog. Je vindt hier onder andere een onderduikershol, een bomkrater, loopgraven, de plek van een gevallen vliegenier en om de hoek ligt een oude vliegtuigmotor.
- Herikerberg: Het hoogste punt is op 46,6 meter. Tijdens de prehistorie begroeven mensen hier hun doden in grafheuvels. Tot 1800 was er een galgenbelt. Ter dood veroordeelden werden er opgehangen. De leem in de ondergrond werd tot in de 20ste eeuw gebruikt voor het maken van bakstenen en dakpannen. In 1890 werd de uitkijktoren de Belvedère gebouwd die wordt tegenwoordig privé bewoond. Ook zijn er leemkuilen. Overblijfsels van de leemafgravingen. (Grondgebied van landgoed Weldam).
Wat is er te zien en doen in en rond Markelo?
- Kasteel Weldam: Landgoed Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. Het oude landgoed heeft een kasteel met prachtige tuinen. Karakteristieke bomenlanen, bossen, beken, boerderijen, akkers en weilanden. De kleur van Weldam is zwart-geel. Zo zijn de luiken geschilderd. Er zijn 3 wandelroutes uitgezet op het terrein. Er zijn heel veel verschillende boomsoorten. Rond het kasteel staan veel bordjes met de naam van de boomsoort die je ziet. De tuinen zijn open voor publiek. Bij de ingang staat een bordje dat je de tuinman het entreegeld geeft.
- Museumboerderij Eungs Schöppe: Hier zie je hoe mensen vroeger leefden. Mooi zijn de klederdrachten, boerenkeuken, weefgetouwen en landbouwwerktuigen. De linnenkast, merklappen en letterdoeken zijn de pronkstukken. Gelijk ernaast is het VVV-kantoor.
- Molen De Hoop: Wordt ook wel Molen van Buursink genoemd. Een korenmolen uit 1839. In 1991 is de molen geheel gerestaureerd. De vrijwilligers van Vrienden van de Molen van Buursink zijn eigenaar van de molen. In de winkel kan je producten kopen. Het populairst is het pannenkoekenmeel.
- Martinuskerk: Deze kerk is gebouwd in 1840 na de sloop van de oude kerk. Ooit was Markelo een belangrijk bedevaartoord van het katholieke geloof. In de Martinuskerk werd een wonderreliek van Heilig bloed bewaard en vereerd. Later In de tachtigjarige oorlog werd het dorp verplicht protestants.Het orgel, de twaalf gebrandschilderde glazen en de zandstenen doopvont zijn te bewonderen.
- De Kösterskoele: een openluchttheater. Elke jaar in Juli wordt er een openluchtspel opgevoerd.
- Cultureel Centrum Het Beaufort: Ooit het gemeentehuis dat is gebouwd in 1872. Het Beaufort is nu een cultureel centrum voor kunst, cultuur, educatie, muziek, film.
- Televisietoren: al van ver te zien. Buiten het dorp staat de radio- en televisietoren met zendmast. De toren is inclusief mast 148 meter hoog. Een miniatuurversie van deze zendmast staat in Madurodam. De zendmast is niet open voor bezoek.
- Zwembad De Vijf Heuvels: met een binnen- en buitenbad.
- Het Tichelmuseum: De geschiedenis van de leem verwerkende industrie wordt hier getoond. Er zijn vele voorbeelden van stenen en dakpannen te zien, waaronder ook een aantal misbaksels.
- Een keer iets anders doen? Ezeltripje bij Ezelstal Barg Dieks. Maak een wandeling met een ezel.
Wandelen in Twente
Markelo en de directe omgeving van Markelo zijn perfect om te wandelen, fietsen of mountainbiken. Vaak gaan de routes ook over onverharde paden. Er zijn verschillende routes uitgezet. Ik heb hier al vele kilometers gewandeld.
- Kerkepaden-Tichelroute: 23 kilometer. De route is op te delen in 2 of 3 delen. De route is samengesteld door buurtbewoners. Een mooie manier om cultuurhistorie terug te brengen en te behouden. Er zijn 3 thema’s gecombineerd. Bedevaartsoord, leem verwerkende industrie en de Tweede wereldoorlog. De route is op houten palen uitgezet met kleine blauwe bordjes Knts. De route is ook te koop online of bij de VVV. Zonder route is de wandeling prima te doen.
- De Twentse Wallen Markelo: is door de Wandelzoekpagina verkozen tot wandelroute van 2018. Deze beschreven route van Truus Wijnen is ca. 13 km voert voor een groot deel over de KerkepadenTichelroute Markelo.
- Bankenroute Markelo: een wandeling van ± 3 km langs banken met verrassende vormen en landschappelijk en dorpse uit- en doorzichten.
- Ommetje: Leuke wandelingen uitgezet door omwonende die vaak ook door een weiland met poortjes voeren. Goede schoenen zijn aan te bevelen. Startpunt. Pothoek Herberg de Pot. Routenaam: Goastok. Lengte: 6 km.
- Of ommetje. Vlakbij kasteel Weldam is het ommetje Kerspel Goor. Startpunt Haaksbergweg 3 7475 MD Markelo. Lekker langs water, bos en weilanden. Lengte: 7,5 km.
Gemarkeerde routes van het wandelnetwerk in Markelo. Er zijn meerdere startpunten:
Startpunt: Dagrecreatieterrein De Borkeld, Borkeldweg/Veenweg, Markelo.
- 1,2 km rolstoel vriendelijk
- 11,6 km (ik geef de voorkeur om links om te lopen. Eerst de A1 over)
- 10,2 km
- 6,9 km
- 4,9 km (al een leuke afwisselende route)
- Herikerberg. Startpunt Goorseweg 58, Markelo. 4 routes van 3,7 km tm 11,9 km
- Kattenberg. Startpunt Hogedijk 8, Markelo. 4 routes van 6,7 km tm 10,7 km
- Markelo startpunt Goorseweg 1, Markelo. 5 routes van 3,2 km tm 11,1 km
- Stokkum. Startpunt Ensinkgoorsdijk/Wenninkweg, Markelo Aantal Routes 5
- Bovenberg startpuntBovenbergweg 14, Markelo. 6 routes van 4,4 km tm 12,6 km
- Schoolbuurt startpunt Herikerweg 36, Markelo. 2 routes 5,2 km + 7,2 km
- Elsen startpunt Scholendijk 13, Markelo. 3 routes 5,7 km tm 11 km
- VVV Markelo startpunt Goorseweg/ Taets van Amerongenstraat 4. Meerdere routes uitgezet of te koop
Landgoed Het Weldam. Parkeerplaats aan het begin van de Weldammerlaan. Markelo
Pothoek, Startpunt: Potdijk 9, Markelo
Typerend voor Markelo is de goastok. Deze is gemaakt van sleedoornhout. Het handvat van gespleten ganzenpennen en paardenhaar is afgewerkt met gevlochten leer en kopspijkers. Vanaf 1932 werd de goastok door de oorspronkelijke maker, Koekgait, in ere hersteld.
Slapen en eten in Markelo
- Landhuis Hotel de Herikerberg
- Herberg de Kemper
- Pension De Hoestinkhof
- Of op een van de vele campings bv de Kattenbergse Hoeve. Of fraaie lokale BandB’s
**********************************************
- Il Campanile Top Italiaanse gerechten
- ’t Wapen van Markelo
- Grand Cafe de Kroon
- Restaurant en Feestlocatie De Poppe tevens een camping
Waar boek ik wat?
Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/
Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com
Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/
Booking.com