Kristalbad Enschede een mooi stukje watergebied

natuur en watergebied Kristalbad enschede

Kristalbad is een prachtig en bijzonder watergebied in Enschede. Gecreëerd watergebied. Het gebied heeft meerdere doelen. Waterzuivering, waterberging en een natuur recreatiegebied. De naam komt van het zwembad kristalbad dat hier ooit was.

De doelen van Kristalbad. Hengelo ligt een stuk lager dan Enschede om wateroverlast tegen te gaan wordt hier overtollig water opgeslagen. De waterzuivering deponeert hier al schoongemaakt proceswater. Echter is het water te schoon voor de natuur. In de natuurlijke waterbekkens wordt het water natuurvriendelijker en voedzamer gemaakt.

En niet natuurlijk is het een natuur recreatiegebied. Goed gelukt zou ik zeggen. Er zijn wandel- en fietspaden met routes uitgezet. De flora en fauna blijft zich ontwikkelen. Loop op de houten vlonderpaden die op het water liggen zodat je alles van heel dichtbij kan bekijken. Of zoek de hoogte op en beklim een van de twee uitkijktoren. De torens staan in elkaars verlengde. Het geeft de loop van een oude beek aan. Het gebied is bekend bij vogelspotters.

Een heerlijk wandelgebied het Kristalbad

Startpunt Kristalbad. Colosseum 90, Enschede

  •  9,2 km Oranje
  •  21,0 km Geel
  •  10,4 km Groen
  •  3,3 km Blauw
  •  6,3 km Paars

Het gebied is tussen Enschede, Hengelo, spoor en het Twentekanaal. Je verwacht het misschien met zoveel drukte om het gebied heen. Toch voelt het wel als een stukje stille natuur. Op het kanaal is een roeivereniging actief. Toen ik er wandelde waren er vele roeiers actief dat maakt het toch net dat stukje leuker. De roeicoach fiets naast de roeiers.

Aan de andere kant van het kanaal ligt Twekkelo. Een fijn natuurgebied en weer totaal anders. Je loopt er door oud Twents landschap. Langs oude bomen, boerderijen, beekjes door weilanden. Er zijn nog sporen van zoutwinning. De oude kleine houten huisjes en de oude zoutboortoren Bij dit deel van het kanaal is een van de drie schutsluizen in het Twentekanaal. De sluis van de Waarbeek is een rijksmonument.

Het is een mooi en afwisselend gebied. De start is bij het Go planet een uitgaanscentrum met restaurants, bioscoop, kunstijsbaan en duiktoren. En niet te vergeten. Om de hoek de Grolsch Veste. Het voetbalstadion van FC Twente. Vooraf of aansluitend is het dus mooi te combineren met deze entertainment mogelijkheden.

GezondheidGezondheid

Geef een reactie