Elburg. Een vestingstad. Een Hanzestad en een voormalig vissersdorp.

elburg nederland

Elburg dit kleine stadje is groots in wat het biedt. Je ziet vaak terug dat het en een vestingstad, een Hanzestad en ook een vissersdorp was. In het oude vesting deel vind je heel veel moois om te bewonderen. In 1291 wordt er voor het eerst geschreven over Elburg. Het is als lopen in een openluchtmuseum.

Vroeger lag Elburg aan de Zuiderzee. Door de bouw van de afsluitdijk in 1932 ligt het nu aan het Veluwermeer. De stad is omringd door een gracht en een zandwal. Grote delen van de voormalige stadsmuur zijn nog te zien. Van bovenaf is Vestingstad Elburg een vierkant. In de vesting zijn de straten en grachten dan ook allen recht. Saai is het zeker niet.  Door de vissersnetten, terrassen, vele mooie en oude huizen. En dan nogal die prachtige keitjesstoepen voor de huizen.

Het vesting deel van Elburg is autoluw en dat maakt de stad nog fijner. Er zijn vele leuke en aparte winkeltjes. Veel fijne terrassen. En genoeg horeca. Voor de stad is een grote paarkeerplaats welke gratis is. Je loopt zo de stad en de historie in. In een oogopslag heb je gelijk een goede indruk van de stad. En hoe verder je loopt hoe mooier je het gaat vinden. Al die schattige steegjes, straten, monumenten en statige panden. Je komt ogen tekort.

Highlights van Elburg

De Vischpoort is de oude stadspoort van Elburg. Gelijk als je de stad inloopt vanaf de parkeerplaats zie die prachtige gebouw in de verte. Ooit was het een verdedigingstoren al uit de 15de eeuw. In 1592 werd het een stadspoort i.v.m. de uitbreiding van de vesting. Aan beide zijde van Vischpoort is nog een deel van de oude stadmuur. Het is de laatst overgebleven toegangspoort van de stad.

De haven en de gracht om Elburg zijn prachtig. Loop door de Vischpoort. Ga de gracht over waaraan het ook goed vertoeven is. En zo sta je in de haven van Elburg. Er liggen nog veel botters. De vroegere vissersboten. EB Elburgse botter staat er op de boten. Ze worden regelmatig goed gerestaureerd, Tevens kan je er een boottocht op maken. De boten en de oude vissershuizen maken de plek fotogeniek. Eet een visje of een gerookte paling. Je hebt weinig verbeelding nodig om te kunnen voorstellen dat hier de Zuiderzee was

Klooster dat nu een museum is. Het oude vrouwenklooster. In het voormalige Agnietenklooster uit de 15de eeuw is nu Museum Elburg gevestigd. Wellicht het grootste gebouw van de stad. Het museum gaat over het stadje, het verleden en de mensen. Loop even de kloostertuin in. museumelburg.nl

Het bekende muurhuisje aan de overzijde hoort ook bij het museum. In het huisje leefden de armste inwoners. Gezinnen met vaak veel kinderen. Muurhuisjes zijn de kleine huizen die tegen de stadsmuur aan gebouwd werden. Er zijn nog meerdere muurhuisjes in de stad.  

Er is nog meer

Het Gruithuis is een prachtig gebouw uit ongeveer 1400. Gruit is een mengeling van allerlei kruiden. Vaak werd gruit i.p.v. hop gebruikt om in middeleeuwen bier te maken. Gruit werd in dit gebouw verhandeld. Het was ooit een van de eerste brouwerijen in de stad. Het gebouw heeft een prachtige gevel met gewelven. Het laat zich goed fotograferen omdat er een brede steeg voor ligt met vrij uitzicht op het gruithuis.

De steeg voor het Gruithuis is de kromme steeg. Een van de weinige niet rechte wegen in de vesting.

Westerwalstraat. Of wel het bloemensteegje van Elburg. De meest gefotografeerde straat van Elburg. Hier klopt het plaatje. Mooie oude huizen met heel veel bloemen en planten in de straat. De meesten in een zinken pot. Een plaatje.

Maak ook andere steegjes. Overal zijn de terrassen zo mooi en schoon. Struinen door de straten. Mooie doorkijkjes. De beek midden in de vesting met in het midden het muziekpaviljoen. De plek om met lekker weer te genieten van het water maar ook van de prachtige statige panden met de mooie gevels. De waterreflectie van de beek met de vele leilindes langs de kade maken het geheel bijna sprookjesachtig.

Verder moois in Elburg

  • Museum Smederij de Hoefhamer. De man op leeftijd vertellen enthousiast over de smeedkunst. Het smeedvuur brandt. Het tikken hoor je. Via een smalle trap kom je bij een kleine tentoonstelling. Oude blaasbalgen. Materialen en natuurlijk heel veel hoefijzers vanuit de middeleeuwen tot hedendaagse. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je een smederij cursus kan volgen.
  • Grote of Sint Nicolaas kerk. De opvallende toren komt altijd boven de stad uit. Er zat ooit wel een torenspits op de kerk. Die is echter afgebrand in 1693 door een blikseminslag. Er was niet genoeg geld om het te herstellen.
  • Het Arent thoe Boecophuis. Een huis met zuilen, leeuwen en een balkon.  Men noemt het stadskasteel. Het is waarschijnlijk het oudste huis in de stad. De eigenaar was rentmeester Arent thoe Boecop. Hij besloot in 1393 de stad te verplaatsen. De oude stad had te veel last van overstromingen. Als dank kreeg hij dit huis.

Musea

  • Museum Sjoel. In de oude synagoge zie je hoe het dagelijkse leven was van twaalf joodse families. Vanaf 1700 woonden zij in Elburg.
  • Bottermuseumwerf De Hellege.  Aan de Havenkade. Hier zie je de traditionele botterbouw en de historie van de visserij.

Of struin je liever door een tuin

  • Net buiten de stad liggen de tuinen van Dr. Vogel. Precies de dr. Vogel van de natuurgeneeskunde.
  • Of. Kruidentuin De Groene Kruidhof. Een groene oase in de stad. Loop door een kloostertuin en een apothekerstuin.
  • Touwslagerij Deetman. Hier kan je zien hoe ze touw maken.

Slapen en eten

BandB https://www.booking.com/hotel/nl/bed-and-breakfast-de-zwanebloem.nl.html

BandB http://www.booking.com/Share-3bTlXQ

Boutique Hotel Elburg. Het enige hotel in Elburg.

Achter de Poorte Het Michelin restaurant van Elburg.

Aan de Gracht Elburg. Binnen of buiten eten. Zij hebben twee terrassen. Een met uitzicht richting haven en een tuinterras een de gracht. Het broodje kippedij was heerlijk en royaal.

Bistro Zilverzoen. Wat een heerlijk locatie en terras. De cappuccino en witte wijn  waren heerlijk. Zoals het hoort standaard met een glaasje water.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie