Diepenheim het stedeke in Twente

oude watermolen in twente

Diepenheim is het kleinste stadje van Overijssel. Met de lieve bijnaam “Stedeke”. Bekend van de vele kastelen, kunst, cultuur en ook natuur. Het behoort tot een van de meest favoriete plekken in Twente.

Diepenheim is ook nog eens één van de acht middeleeuwse steden in Twente. Het wordt al in de 12e eeuw genoemd. Omringt door mooie natuur waar de Regge en de Schipbeek sierlijk doorheen kronkelen. De direct omgeving telt zelfs zes kastelen: Weldam, Wegdam, Westerflier, Warmelo, Nijenhuis en Huis te Diepenheim.

Er zijn galerijen, ateliers en antiekwinkels. Regelmatig worden er culturele festivals en culturele dagen georganiseerd. Genieten van het vele lekkers op De Heerlijcke Markt. Op deze markt staan kramen waar creatieve, ambachtelijke en duurzame producten verkocht worden.

De zes kastelen van Diepenheim

 • Kasteel Weldam. Landgoed Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. Het oude landgoed heeft een kasteel met prachtige tuinen. Karakteristieke bomenlanen, bossen, beken, boerderijen, akkers en weilanden. De kleur van Weldam is zwart-geel. Zo zijn de luiken geschilderd. Er zijn 3 wandelroutes uitgezet op het terrein. Er zijn heel veel verschillende boomsoorten. Rond het kasteel staan veel bordjes met de naam van de boomsoort die je ziet. De tuinen zijn open voor publiek. Bij de ingang staat een bordje dat je de tuinman het entreegeld geeft.
 • Havezate Wegdam is een havezate en gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Het huis is niet voor publiek toegankelijk
 • Kasteel Warmelo is volgens velen één van de mooiste kastelen in de omgeving. Van oorsprong was het een poortgebouw van een havezate. In 1315 wordt het huis voor het eerst vermeldt. Een overgrootmoeder van koning Willem Alexander heeft hier vele jaren gewoond. Nog bekender zijn de prachtige tuinen. Het park heeft een oppervlakte van 7 hectare. Er zijn tuinen in Engelse, Franse en Victoriaanse stijl. Mooie vijvers. Bewonder de azalea’s, rododendrons, rozen en meer dan 300 soorten fuchsia’s. Rond de zomer kan je er ook zandsculpturen bewonderen.
 • Huis Diepenheim/ Huize Diepenheim. De oudste Havezate van Diepenheim. Het wordt voor het eerst vermeldt in 1105. In 1177 werd de toenmalige burcht verwoest. In 1180 wordt de nieuwe havezate gebouwd. Uiteraard is er sinds de bouw veel verbouwd en gerestaureerd. Voor de havezate staat een grote zandstenen poort. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn toegankelijk voor wandelaars.
 • Huis Nijenhuis. Nijenhuis is een kasteel en Vroeger was het een havezate. Het wordt voor het eerste vermeldt rond 1380. Sinds 1799 is het eigendom van dezelfde familie. Het wordt privé bewoond en daardoor niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is wel opengesteld voor wandelaars. Het landgoed wordt als een geheel beheerd met landgoed Westerflier. Zij hebben dezelfde eigenaar al ligt het aan de andere kant van Diepenheim.
 • Westerflier is een havezate omringd door een park. Het landgoed werd bewoond door adellijke families. De omgeving Westerflie wordt voor het eerst genoemd in 1046. De huidige havezate is in 1719 gebouwd. Huis Westerflier maakt tegenwoordig deel uit van het Landgoed huize Nijenhuis. Het is ca. 300 hectare. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

De heren van Westerflier waren gerechtigd om tol te heffen op de Riessense Diek, die in onbruik raakte toen het Twentekanaal werd aangelegd. Kort na 1948 werd de tol afgeschaft. Het oude tolbord staat nog steeds bij het toegangshek. (bron, Wikipedia)

Tolgeld bord Westerflier

Een havezate is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. Het bezit van een havezate was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. (wikipedia)

Het mooiste is om alle kastelen te zien. Dat kan door de bekende 6 kastelenroute te fietsen. De route is 35 kilometer lang.

Bijzonder en speciaal in Diepenheim:

Jeroen Kooijmans: De Boomtuin: Een tuin heeft tijd nodig om te groeien. Door een tuin te maken in de kruin van een boom behaalt Kooijmans tijdwinst en schept hij een nieuwe ruimte. De boom als architectuur en drager van nieuw land.

Via een open wenteltrap die langs de stam van een ca. 250 jaar oude eik omhoog gaat kom je op een plateau waarop een boomtuin met varens en mossen is aangelegd. Er loopt een klein paadje naar een bankje waar je kunt zitten. Door de bladeren van de boom heb je een mooi uitzicht over het landschap en de Schipbeek. Een sprookjesachtige tuin voor twee. De eik is eigendom van boer Matthijs Sipma, die als jongetje zelf veel in deze boom geklommen is.

De constructie van de wenteldtrap in de boomtuin is dusdanig dat er geen schade wordt toegebracht aan de boom. Zie dat bankje in de boom daar wil je toch zelf opzitten.

(bron https://www.kunstvereniging.nl/de-tuinen-van-diepenheim/de-boomtuin/)

De Boomtuin Diepenheim

Meer interessante plekken in Diepenheim

 • Watermolen Den Haller. Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Na de Bisschopsmolen in Maastricht is het de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Rond het jaar 1200 woonde hier Wolbertus van Diepenheim. Hier liggen dan ook de wortels van het latere stadje Diepenheim.St. Mary’s Chapel tegenover kasteel Weldam. Het is een Engelse kapel in cottagestijl die in 1900 werd gebouwd door de toenmalige graaf Bentinck. Er wordt elke zondag om 10.30 uur een Anglicaanse dienst gehouden. St Mary’s Chapel Weldam is ook een geliefde trouwlocatie.
 • De Johanneskerk in Diepenheim is al gebouwd in 1679.
 • Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Het heeft een grote collectie. Opvallend is de grote verzameling Oranje borden zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis. Tevens is er Twents boerenantiek
 • Herberg de Pol is startplaats en locatie voor vele activiteiten, en herbergt ook de VVV. De Werkplaats Diepenheim wordt onder meer gebruikt voor de productie van straat- en andere voorstellingen van Kunsten Op Straat
 • Kunstvereniging Diepenheim is een instelling voor de presentatie van beeldende kunst. Het Drawing Centre Diepenheim richt zich op de presentatie van hedendaagse en actuele tekenkunst. De Kunstvereniging is verantwoordelijk voor onder meer The Non Urban Garden.
 • Schuttersfeest Diepenheim vindt plaats in het laatste weekend van september. Op de feestweide staan kermisattracties en er is muziek in de feesttent. Op zondagmiddag is er het straattheaterfestival Kunsten op Straat.

Slapen en eten in Diepenheim

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie