Buurserzand en Haaksbergerveen

natuurgebied in Twente

Buurserzand en Haaksbergerveen. Een prachtig en oud natuurmonument in Overijssel. Ongeveer 1249 hectare groot. Het gebeid is deel van de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied. 

Zoals bij veel andere hoogveengebieden is de bodem uitgegraven. De natuur is beschadigd. Staatsbosbeheer is bezig om de natuur te herstellen.

In de beide gebieden zijn wandel-, fiets, en mountainbikeroutes uitgezet. Evenals ruiterpaden. De wegen zijn goed bewegwijzerd. Er zijn diverse punten waar je kan parkeren en van waar je routes kan starten.

Buurserzand

Het is niet echt een zandgebied zoals de naam wel doet vermoeden. Het heeft vooral vennetjes, natte heide, kleine akkers en bos. En ja er zijn een paar stuifzandheuveltjes. Het Buurserzand heeft een oppervlakte van ongeveer 455 hectare.

Je hoort de spechten driftig kloppen. Opeens sta je oog in oog met een ree. Indrukwekkend is de kudde Hereford runderen. Zij houden al grazend de natuur in balans. In het gebied wonen verschillende soorten kikkers. Het gebied is ook favoriet bij libellen.

De grootste waterpartij is het Buursermeertje. Geliefd om te genieten van den natuur en een picknick. Er staan picknickbankjes.

Paal op het Buurserzand

Een stukje historie in de natuur. De paal is een zogenoemde Markepaal. Het is de grenspaal tussen de markegrond van Buurse en Haaksbergen De paal is al in 1832 vermeldt in het kadaster van Haaksbergen. Al in 1726 is deze steen gebruikt bij een proces tussen boeren van Buurse en boeren van Usselo.

Startpunt om te wandelen. Hoek Buurserstraat/Ronde Bultenweg, Haaksbergen

  •  3,0 km
  • 10,7 km
  • 11,1 km
  • 13,7 km
  •  6,9 km
  •  7,4 km

Er zijn meerdere startpunten die door dit gebied gaan.

Startpunten: 

Buurserzand. Bommelaspad/Stendermolenweg, Haaksbergen. 4 routes

Oortjesbrug. Broekheurnerweg 27, Buurse. 4 routes

Haaksbergerveen

De gebieden liggen direct aan elkaar. Haaksbergerveen is ongeveer 500 hectare groot. Met een ecologisch plan willen ze de natuurgebieden in de omgeving op elkaar afstemmen. Het waterpeil weer herstellen. Om een prachtig natuurgebied te hebben waar verschillende flora en fauna goed kan leven.

Citaat. Er zijn goed functionerende dammen en dijkjes aangelegd om hoge en stabiele waterpeilen te bereiken en het weglekken van water uit het gebied te voorkomen. In grote delen is al een begin van herstel te zien, doordat oude veenpakketten in een soort drijftillen zijn veranderd. Daarop heeft zich een bijzondere vegetatie gevestigd die lijkt op die van veenheiden.

Dit beschermde gebied meet in totaal 1249 ha. Aangewezen als Habitatrichtlijngebied en maakt zodoende deel uit van het Europese natuurnetwerk Natura 2000 onder de naam Buurserzand & Haaksbergerveen.  

Startpunt om te wandelen. Armenveen. Hoek Peddedijk/Niekerkerweg, Haaksbergen.

  •  6,8 km
  •  3,4 km
  •  4,5 km
  •  9,3 km
  •  18,5 km

Er zijn meerdere startpunten die door dit gebied gaan. Bijvoorbeeld: Siberië. Hoek Starterdijk/Wennewickweg, Haaksbergen. 4 routes.

Ik in beide gebieden lekker gewandeld en genoten. Voor mijn gevoel kom je in Haaksbergveen dichter bij het water en is het Buurserzand misschien iets gevarieerde qua omgeving mede door de Herefords.

Slapen en eten

Hotel restaurant de Watermölle in Haaksbergen http://www.booking.com/Share-sLqxF4

Resort Bad Boekelo http://www.booking.com/Share-rtwomH

TuinTuin

Geef een reactie