Keulen reiservaringen en tips

cologne keulen köln germany

Vanuit Nederland snel en eenvoudig te bereiken. Keulen bekend van de Dom en carnaval. Deze stad aan de Rijn heeft nog veel meer te beiden.


Door de goede ligging aan de Rijn is Keulen een belangrijke en de derde grooste stad van Duitsland. De stad is opgericht in het jaar 38 voor Christus. Doordat de stad een bekende universiteit heeft geeft het die leuke combinatie en sfeer van historie en levendig. Koop een biertje en zoek een plek aan de Rijn, op een plein of in een park.


Dom van Keulen


Deze prachtige kathedraal steekt met kop en schouders boven de stad Keulen uit. Vanaf de ongeveer 157 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-loodramen dateren uit de 14e en 16e eeuw.
Het verhaal is dat de kathedraal werd gebouwd voor de overblijfselen van de drie koningen. De overblijfselen werden uit Milaan gehaald omdat er brand in de kerk was geweest waar ze eerder lagen. Men wilde deze historische waarde respectvol bewaren. De voltooiing van de kathedraal duurde vele jaren. Ongeveer de helft van de constructie stopte vele jaren.
De kathedraal is in gotische stijl gebouwd. Oorspronkelijk is de kathedraal wit aan de buitenkant en zeer gedecoreerd. Echter is het centraal station er vlakbij gebouwd. Nu is de buitenkant van de kathedraal behoorlijk donker, zo niet zwart. Vroeger waren er stoomtreinen met prachtige rookpluimen. De stad denkt dat de huidige donkere kleur van de kathedraal prima bij past en laat het zo. Schoonmaken zou ook tijdrovend en duur zijn. Sinds 1996 staat de kathedraal op de UNESCO werelderfgoederen lijst. De Dom toren kan je beklimmen met 509 traptreden. Pittig. Een nadeel is dat je de Dom dan zelf niet ziet.


Ursula kerk


De kerk is gebouwd om het skelet van St Ursula en haar begeleiders te bewaren. De gouden kist met de het skelet zonder de schedel staat in de kerk. Het meest bijzondere is de ruimte in de kerk aan de rechter zijkant. Hier is werelds grootste mozaïek gemaakt van menselijke botten. Er zijn heel veel schedels en botten. De kerk is ter verering van St. Ursula. Zij redde Keulen van de Hunnen. Ze werd begeleidt door 10 maagden of 11000. Afhankelijk van wie de legende vertelt. De kerk is opgedragen aan Sint-Ursula en is gebouwd op de overblijfselen van een oude Romeinse begraafplaats. Volgens de oude verhalen zijn Ursula en de maagden daar begraven nadat ze door de Hunnen bij hun terugkeer uit Rome waren vermoord. De kerk heeft een indrukwekkende hoeveelheid reliekhouders, die de overblijfselen van de maagden bevatten. De ruimte is gemaakt om alle gedode mensen te gedenken uit respect en dank voor wat ze hebben gedaan voor de stad. Voor het altaar ligt de schedel van Ursula. Rechts ernaast ligt de schedel van haar verloofde. Hij volgde Ursula en werd ook gedood. De ruimte met de schedels en botten is klein echter zeer indrukwekkend. Een bizarre ervaring. Botten werden opgeslagen op de bodem van de bustes. De schedel kan open zodat er een menselijke schedel in past Echt een must in Keulen.


Oude stad van Keulen


Het mooiste en meest historische deel van Keulen is ook het oudste district van de stad. Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vindt je het voetgangersgebied rond de Dom. Veel winkels, terrassen en restaurants . De smalle straatjes, waarvan sommige zijn geplaveid met keien, geven de stad het historische gevoel. Loop een van de steegjes in voor leuke boetiekjes. Er zijn verschillende musea te ontdekken, zoals het Romeins-Germaanse museum of het Ludwig-museum. De Alter Markt en de Heumarkt bevinden zich in dit deel van Keulen. Elk jaar is de beroemde kerstmarkt hier.


Winkelen


Winkelen in zo’n stad kan natuurlijk op veel plekken. Het beste scoor je op Schildergasse. Een gevarieerd aanbod met verschillende merken en prijscategorieën.


Stadhuis


Het prachtige Rathaus van Keulen kan met recht een historisch stadhuis worden genoemd. De torens waren al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd echte wolkenkrabbers. De belangrijkste mensen voor de stad zijn vereeuwigd in een afbeelding. De buitenkant is rijkelijk versierd. De naam staat onder de afbeeldingen. Vaak een geschikte kleine afbeelding.


KölnTriangle


Ook bekend als Panorama van Keulen. Het is een gebouw dat ligt aan de rechteroever van de Rijn. Door de goede ligging en een hoogte van 103,2 meter heb je een prachtig uitzicht op de stad. Met een lift en slechts een paar stappen kom je ook het uitzicht platform. Vanaf daar heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Je hebt een fraai zicht op de kathedraal. Ook mooi om in de avond te gaan als de lampen de kathedraal oplichten. Steek met de Hohenzollernbrücke de Rijn over om er te komen.


Hohenzollern-brug


De Hohenzollern-brug is er sinds het begin van de 20e eeuw en herkenbaar aan zijn drie bogen. De brug is er voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Aan deze brug hangen meer dan 100.000 liefdessloten. Het wordt gedogen en DB zegt dat de brug het gewicht aan kan. Al die sloten maken het tot een speciale brug.
Rivier de Rijn
De stad is aan beide zijden van de Rijn gebouwd. Maak een boottocht over de Rijn. Er zijn korte n langere boototchten mogelijk Bijna elke dag leggen er cruiseschepen aan om de stad te bezoeken.
Kabelbaan over de Rijn. Er zijn verschillende manieren om de Rijn over te steken. Een keer een andere manier is om dit met de kabelbaan te doen. Tijdens de rit heb je een bijzonder mooi uitzicht over de stad Keulen. Je kan een enkele reis of een retourkaartje kopen.


Rheinturm


Een toren vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad en de omgeving,


Kölsch drinken


Keulen heeft zijn eigen bier, Kölsch.. Het wordt alleen in Keulen geschonken. Het is licht en iets zoeter bier. Volgens sommigen meer een vrouwen bier. Kölsch wordt geschonken in een hoog recht en heel dun glas met 0,2 inhoud. Bij de brouwerijen krijg je telkens een nieuw biertje. Als je een viltje op je glas legt stoppen ze met schenken.


Carnaval in Keulen


Het grootse en beste kan je carnaval vieren in Keulen. De grootste optocht met de meeste praalwagens. Kilo’s snoep worden er verstrooid. Groots, kleurrijk en gezelligheid.,


Kerstmarkten in Keulen


De stad is prachtig versierd met kerst. Mooie kerstverlichting. Op meerdere plekken zijn er kerstmarkten. De bekendste en meeste bezochte kerstmarkten zijn bij de Dom of de Markt der Endel bij de Neumarkt.
Nog meer kerstsfeer nodig: Stadtsgarten Weihnachtsmarkt, Rudolfspltazt, Ehrenfelder of winterwunderfestival.


Musea

De stad heeft ruim 30 meseums. Keuze genoeg dus. Bijvoorbeeld

  • Romeins-Germaanse museum over de geschiedenis van de stad
  • Ludwig-museum
  • Walraf Richartz museum middeleeuwse kunst
  • Chocolade museum


Slapen en eten in Keulen

Bij het stadhuis http://www.booking.com/Share-NAWJ2G

Bij de Dom http://www.booking.com/Share-054euq

Prima prijs kwaliteit http://www.booking.com/Share-GLNY68


Er zijn heel veel goede restaurants in de stad. Een van de meest bezocht i.v.m. typische Duits menukaart is
Sünner im Walfisch in de salzgasse. http://walfisch.de/

Italiaan met goede pizza’s. https://www.parmigiano-altstadt.de/

Eten bij een bierbrouwerij is altijd een goed idee https://gaffelamdom.de/

GezondheidGezondheid

Geef een reactie